TÉMA

Lokomotiva

Železniční nehodu u Poříčan zavinil strojvedoucí, uvedla Drážní inspekce

Vykolejení lokomotivy a dvou cisteren nákladního vlaku v říjnu 2022 na koridoru u Poříčan na Nymbursku zavinil podle závěrečné zprávy Drážní inspekce (DI) strojvedoucí, projel návěsti Stůj. Škoda dosáhla téměř 33 milionů korun, prvotní odhady z místa uváděly čtyři miliony korun. Při nehodě se zranil strojvedoucí, který vlak řídil a jeho kolega ve výcviku. Trať byla téměř dva dny neprůjezdná.
2. 2. 2024|

Sergej a Šlechtična otestovaly nový most přes Labe

Do Vánoc by měla skončit výluka části železniční trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Zatěžkávací zkoušku má za sebou nový dvoukolejný most přes Labe, kvůli jehož stavbě nejezdí vlaky mezi pardubickým hlavním nádražím a městskou částí Rosice a zároveň je i výluka na souběžné trati do Chrudimi. Na zatěžkávací zkoušku přijely do Pardubic dvě historické lokomotivy – rychlíková parní lokomotiva přezdívaná Šlechtična a těžká dieselová nákladní lokomotiva sovětské výroby přezdívaná Sergej.
13. 12. 2023|

Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné vhodné trati. Kraj se zlobí, kazí mu to plány

Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné ozubnicové trati v Česku, která vede z Tanvaldu do Kořenova. Upozornil na to spolek Zubačka, který pořádá historické jízdy na trati. Za nepřijatelné označil takové rozhodnutí i Liberecký kraj, který tyto jízdy objednává. Železničáři zdůvodnili zákaz tím, že jízda ozubnicových lokomotiv příliš namáhá koleje, zákaz chce zrušit až po budoucí celkové rekonstrukci trati. Podle kraje by ale měla Správa železnic opravit koleje již dříve, jsou-li v tak špatném stavu.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 16:36|

Železnice se chystá na provoz s novým zabezpečovacím systémem, z hlavních tratí zmizí řada strojů

Na železnici vrcholí přípravy na jeden z největších přelomů v její novodobé historii. Povinné zavedení evropského vlakového zabezpečovače ETCS vyžene z hlavních tratí velkou část stávajících vozidel. Má to platit od začátku roku 2025, výrazně dřív než v okolních zemích. Dopravci si stěžují, Správa železnic i ministerstvo ale na termínu trvají a nabízejí jen dílčí ústupky.
12. 8. 2023|
Doporučujeme

Křižík přivedl elektřinu na českou železnici před 120 lety. Od té doby se podařilo elektrizovat třetinu tratí

Elektricky se jezdí na železnici v českých zemích již 120 let. První elektrickou trať si „vydupal“ František Křižík v době, kdy s něčím takovým nebyly ve světě takřka žádné zkušenosti. Brzký start ale nakonec příliš nepomohl. Čtvrt století poté odstartoval projekt, z nějž měla vzejít elektrizace hlavních tratí v Československu, ale nakonec nevzešla. Došlo na ni až půl století poté, co přivezl elektrický vůz první cestující z Tábora do Bechyně a i pak provázely elektrifikační úsilí další potíže. Dodnes nejsou plně elektrizované všechny rychlíkové tratě a Správa železnic to plánuje změnit v horizontu další dekády.
21. 6. 2023|

Umí jezdit na elektřinu i naftu. Dopravci testují první duální lokomotivu

Čeští železniční dopravci zkoušejí první duální lokomotivu. Jde o stroj, který umí jezdit na elektřinu z troleje, ale i na naftu. Až se naplno rozběhne výroba, budou tento typ řešení zvažovat zřejmě i pro obnovu současného vozového parku.
15. 6. 2023|

Na Dolním nádraží v Brně vzplály vagony a lokomotiva. Hasiči škodu odhadli na 750 tisíc

Na brněnském Dolním nádraží v úterý v podvečer začalo hořet několik vagonů. Požár zasáhl tři odstavené vagony a lokomotivu. Hasiči vyhlásili druhý ze čtyř stupňů požárního poplachu. Kolem 19:30 byl oheň už pod kontrolou a hasiči místo do zhruba osmi hodin večer dohašovali, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 21:36|

Na osoblažskou úzkokolejku se vrátily vlaky. Jediná lokomotiva se ale po pár jízdách porouchala

Po půlroční výluce se vrátily vlaky na úzkokolejnou trať v Osoblažském výběžku na Bruntálsku. Obnovení provozu ale netrvalo dlouho. Jediná lokomotiva, která společně s repasovaným vagonem spoje zajišťuje, se po několika jízdách porouchala. Vlak tak opět nahradily autobusy. Závadu se na místě pokoušejí odstranit technici.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 16:27|

Omezení na trati u Bohumína po červnové nehodě pendolina potrvají do konce srpna

Až do konce srpna potrvají omezení, která jsou stále na železniční trati v Bohumíně, kde se koncem června srazil vlak pendolino s posunovací lokomotivou. Jde o významnou trať z Česka do Polska. Pracovníci Správy železnic (SZ) ještě opravu kolejiště nedokončili, řekla mluvčí Nela Eberl Friebová. Vlaky místem projíždějí pomaleji a mohou nabrat zpoždění až půl hodiny. Červnovou nehodu nepřežil strojvedoucí a pět lidí utrpělo zranění.
17. 8. 2022|

V Praze se srazily nákladní vlaky. Jeden člověk je zraněný, provoz na trati je zastaven

Na trati mezi stanicemi Praha-Vysočany a Horní Počernice se dopoledne srazily dva nákladní vlaky. Jedna z lokomotiv vykolejila, provoz v místě nehody byl do odvolání zastaven. Pražská záchranná služba ošetřila šestapadesátiletého muže, kterého s bolestí zad odvezla do nemocnice. Další tři lidé vyvázli z nehody bez zranění. Podle prvních informací jeden ze strojvůdců zřejmě projel návěstidlo v poloze Stůj zakazující jízdu.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 15:39|

V Plzni vyrostla moderní hala pro opravu vlaků. Vejdou se do ní větší soupravy, výhodou je i automatika

České dráhy (ČD) v Plzni otevřely novou halu pro opravy vlaků. Národní dopravce tím reaguje na rostoucí počet nových souprav v regionu a potřebu najít pro ně lepší zázemí. Pro železničáře to bude znamenat například to, že nebudou muset vlaky rozpojovat, aby se do haly vešly. V minulosti se totiž stávalo, že vlaky, které není možné rozpojit, museli pracovníci drah opravovat venku, a to za jakéhokoli počasí. Nová opravárenská hala přišla na 200 milionů korun.
21. 2. 2022|

České dráhy chystají vyřazování starých lokomotiv. Jinak by do nich musely investovat miliony

České dráhy chystají velké vyřazování starších lokomotiv i vozů. Chtějí se zbavit zejména těch vyrobených v 70. letech minulého století, případně ještě dříve. Dopravce jich prodá, anebo nechá sešrotovat na devět stovek, z kolejí zmizí například škodovácké lokomotivy známé jako „Banány“ a „Plecháče“ nebo staré příměstské jednotky zvané „Tornádo“, které jezdí zejména v okolí Brna a Ostravy. Osudné jim bude hlavně zavádění jednotného evropského zabezpečovacího systému ETCS, podle vedení drah se nevyplatí potřebné součásti do starých lokomotiv doplňovat.
10. 2. 2022|

Nehodu v Němčicích zřejmě způsobila nepovolená jízda, zjistili inspektoři. Po dni oprav je trať průjezdná

Nehoda dvou vlaků v Němčicích nad Hanou se zřejmě stala poté, co samostatně jedoucí lokomotiva projela návěst Stůj. Uvedli to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Lokomotiva narazila do projíždějícího osobního vlaku, který vykolejil. Při nehodě utrpěli zranění dva lidé. Téměř den nejezdily místem nehody vlaky, částečně obnovit provoz se podařilo v neděli po poledni.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 14:06|

Na Prostějovsku se srazil vlak s lokomotivou, dva lidé utrpěli zranění

V Němčicích nad Hanou na Prostějovsku se v sobotu odpoledne srazila lokomotiva s osobním vlakem. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem je přerušen, dva vozy osobního vlaku vykolejily. Dva lidé byli zraněni, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zranění podle ní utrpěl jeden cestující v osobním vlaku a strojvedoucí v samotné lokomotivě. Vykolejené vozy se budou odstraňovat přes noc.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 21:18|

V České Lípě opravují historickou lokomotivu Albatros. Po dokončení se přesune do muzea

Skupina nadšenců v České Lípě renovuje parní lokomotivu Albatros z roku 1955, která jezdila po dráze do první poloviny 70. let minulého století. Opravy historické mašiny, kterou řadí odborníci mezi klenoty na železnici, potrvají několik let. Po dokončení se stane muzejním exponátem, zatím však není jasné, kde ji návštěvníci uvidí.
8. 5. 2021|

Za incidentem na přejezdu u Litoměřic stojí pracovník Správy železnic. Chybu chtěl utajit

Správa železnic (SŽ) uzavřela vyšetřování loňského incidentu na železničním přejezdu na Litoměřicku. V říjnu tam v plné rychlosti projel vlak, i když byly závory nahoře, naštěstí v tu chvíli přejezdem neprojíždělo žádné auto. SŽ uvedla, že příčinou byla lidská chyba, pracovník železnic se k pochybení přiznal. Podle informací ČT měl špatně zapojit zabezpečovací zařízení a chybu chtěl údajně utajit.
22. 1. 2021|

Šumperská firma získala zakázku od ČD za 140 milionů. Opraví stovky motorů pro elektrické lokomotivy

Šumperská společnost Pars nova získala zakázku za více než 140 milionů korun na opravu několika stovek trakčních motorů pro elektrické lokomotivy Českých drah. Firma tak bude díky nové zakázce i nadále přijímat další zaměstnance. Pars nova se specializuje na opravy a modernizaci kolejových vozidel, od roku 2008 je součástí skupiny Škoda Transportation.
10. 7. 2019|