TÉMA

NBC

Spojené státy pošlou Ukrajině balistické střely ATACMS, slíbil Biden podle NBC News

Americký prezident Joe Biden slíbil svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému, že USA pošlou Ukrajině malý počet taktických balistických střel ATACMS, které mají dolet kolem tří set kilometrů. Uvedla to v pátek televize NBC News s odvoláním na tři informované americké činitele a jednoho úředníka z Kongresu. Kdy Biden poskytnutí střel Kyjevu oficiálně oznámí, není jasné. Zelenskyj ve čtvrtek navštívil amerického prezidenta v Bílém domě. Úřad amerického prezidenta i Pentagon věc odmítly komentovat. Pomoc po Zelenského návštěvě Kanady přislíbila i Ottawa.
22. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 22:31|

Vzpomínky na dětství vynesly Spielbergovi Zlatý glóbus, nejlepší komedii natočil McDonagh

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl částečně autobiografický snímek režiséra Stevena Spielberga Fabelmanovi. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostaly Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, tento snímek měl také nejvíce nominací. Nejlepším hercem byl vyhlášen Austin Butler, který ztvárnil Elvise Presleyho v životopisném dramatu o této hudební hvězdě. Mezi ženami byla ve stejné kategorii vyznamenána Cate Blanchettová s filmem Tár.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 10:58|

Četl jsem od něj jen pár stránek, řekl médiím muž, který zaútočil na Rushdieho

Čtyřiadvacetiletý Hadi Matar, který je podezřelý z útoku na spisovatele Salmana Rushdieho v New Yorku, ve čtvrtek před velkou porotou u soudu popřel vinu. Matar čelí obvinění z napadení a pokusu o vraždu druhého stupně. „Asi mě překvapilo, když jsem slyšel, že přežil,“ řekl Matar, který v pátek během přednášky v New Yorku pobodal britského spisovatele indického původu.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 20:08|

Bidenův syn si podle NBC přišel na miliony v Číně. Jeho podnikání stále vyvolává v USA spory

Syn amerického prezidenta Joea Bidena Hunter si v letech před nástupem svého otce do čela Spojených států vydělal 5,8 milionu dolarů (asi 136 milionů korun) díky dvěma partnerstvím s vazbami na Čínu. S informací ve čtvrtek přišla televize NBC News na základě analýzy kopie údajného Hunterova počítačového harddisku a dokumentů poskytnutých senátory Republikánské strany. Reportéři nezjistili, za co Biden mladší miliony dolarů dostal, spolupráce s Číňany ale podle nich vyvolává otázky spojené s národní bezpečností a etikou v podnikání.
19. 5. 2022|

Společnost Pfizer začala testovat vakcínu proti variantě omikron

Rozbíhá se klinická studie, která bude zkoumat, jak vakcína Pfizer/BioNTech specificky modifikovaná a zaměřená proti variantě omikron funguje u neočkovaných osob a také u lidí, kteří jsou již očkováni a posíleni i třetí dávkou. Medicínští experti tím chtějí být připraveni na situaci, kdy by se virus dál proměňoval.
25. 1. 2022|

Ceny Grammy se neuskuteční kvůli covidu, Zlaté glóby se ve stínu bojkotu uskromní

Pořadatelé Grammy odložili udílení cen za rok 2021 na neurčito. Důvodem jsou obavy ze sílící pandemie ve Spojených státech. Jen v omezené podobě se uskuteční Zlaté glóby. Hlavním důvodem, proč se filmové ceny obejdou bez publika, červeného koberce i celebrit, ale není ochrana před šířením koronaviru. K bojkotu už dříve vyzvaly filmové hvězdy.
6. 1. 2022|

FBI provedla razii ve washingtonském sídle spojeném s ruským oligarchou Děripaskou

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) obsadili washingtonské sídlo, které je spojené s ruským oligarchou Olegem Děripaskou. Zprávu přinesla televize NBC News, které informaci potvrdil mluvčí úřadu. Mluvčí ruského oligarchy uvedla, že FBI prohledávala dva objekty spojené s Děripaskou, ovšem ani v jednom případě podle ní olicharcha není vlastníkem objektu.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 21:00|

Otec Star Treku vyslal kulturu i technologie do míst, kam se předtím nikdo nevydal

Když na začátku koronavirové pandemie epidemiologové varovali před tím, aby si lidé podávali ruce, hledal se nějaký jiný pozdrav, který by mohl toto gesto nahradit. Jedním z těch nejpoužívanějších se stal pozdrav s prsty roztaženými do tvaru písmene V – napodoboval gesto ze seriálu Star Trek z roku 1966. Jde jen o jednu z mnoha věcí, které tento seriál dal světu. Jeho autor, americký scenárista Gene Roddenberry, se narodil přesně před sto lety, 19. srpna 1921.
19. 8. 2021|

Blinken připustil možné uvalení sankcí na KLDR. Je to jedna z možností, řekl

Americký ministr zahraničí Antony Blinken nevyloučil uvalení sankcí na Severní Koreu. V pondělním rozhovoru s televizní stanicí NBC News řekl, že je to jedna z možností, jak přinutit izolovanou zemi, aby se vzdala jaderných zbraní. Blinken také varoval, že Írán by mohl už do několika týdnů mít dostatek štěpného materiálu k výrobě jaderné zbraně, pokud bude nadále porušovat mezinárodní dohodu z roku 2015.
1. 2. 2021|

Američtí novináři přerušili projev prezidenta či ukončili volební noc bez vítěze

Novináři, nejen ti američtí, už dopředu věděli, že je během prezidentských voleb v USA čeká tentokrát opravdu náročná práce. Potvrdilo se, že přístup ke štábům obou kandidátů kvůli pokračující pandemii koronaviru mělo jen pár vybraných médií. Potvrdilo se také, že tradiční volební noc skončila bez vítěze. A vyplnily se i předpovědi, že nespokojení Američané vyjdou do ulic. K tomu musela média čelit dalším výzvám – například útokům současného prezidenta Donalda Trumpa, který je viní z pro něj nepříznivě vyvíjejících se výsledků. Kvůli zavádějícím výrokům některé americké televize dokonce vypnuly jeden z jeho projevů. Pořad Newsroom ČT24 přináší pohled do amerických prezidentských voleb optikou médií.
7. 11. 2020|

Trumpovi vadí nová pravidla pro prezidentskou debatu. Organizátoři plánují vypínat mikrofon

Při poslední televizní debatě před americkými prezidentskými volbami bude kandidátům na určitou dobu vypínán mikrofon. V reakci na chaotickou podobu zářijového duelu mezi republikánským prezidentem Donaldem Trumpem a jeho demokratickým vyzyvatelem Joem Bidenem to v úterý oznámili organizátoři předvolebních klání. Trump podle agentury Reuters uvedl, že se mu změna pravidel nelíbí, čtvrteční debaty se ale zúčastní.
20. 10. 2020|

Druhá prezidentská debata nebude. Trump i Biden vystoupí v televizích separátně

Ve Spojených státech zbývá už jen dvacet dní do momentu, kdy budou tamní voliči moci rozhodnout o tom, kdo bude příštím americkým prezidentem. Dva kandidáti, stávající republikánský prezident Donald Trump a někdejší demokratický viceprezident Joe Biden, se však v tradiční předvolební debatě potkali pouze jednou. Ve čtvrtek se měli oba protikandidáti střetnout znovu v kulturním centru ve floridském Miami, kvůli zdravotním důvodům se ale debata neodehraje.
15. 10. 2020|

Šéf americké justice slíbil změny ve vězeňství kvůli koronaviru. Ten zabil prvního vězně

Americký vězeň požádal o zkrácení trestu, ale soud mu nevyhověl. V březnu se nakazil koronavirem a stal se první obětí z řad trestanců. Ministr spravedlnosti William Barr nyní připustil, že zvažuje domácí vězení pro ty, kteří si odpykávají trest za nenásilné činy. V amerických věznicích je v současnosti přes dva miliony lidí, z čehož se několik set už koronavirem nakazilo.
6. 4. 2020|

SARS připravil trhy o 40 miliard dolarů. Koronavirus by podle černého scénáře mohl přinést globální zpomalení hospodářského růstu

Wuchanský koronavirus se šíří a infikuje nejen lidi, ale i trhy. Rozhodujícím faktorem bude podle analytiků ale čas – jak dlouho šíření potrvá a kam až se dostane. První symptomy poklesů a slábnutí na trzích vidí finančníci už teď, nicméně pokud koronovirus pronikne masivněji i do USA, trhy znervózní zřejmě ještě daleko víc. Navíc, jak vypočítala ČNB, zpomalení čínské ekonomiky o jeden procentní bod vyvolává zpomalení ekonomik střední a východní Evropy v rozsahu od 0,25 do 0,3 procentního bodu. V „ohrožení“ bude pak i ta česká.
29. 1. 2020Aktualizováno29. 1. 2020, 14:58|
Brexit

Johnson věří v brexit s dohodou. Nálada v Evropě se mění, řekl po jednání s Tuskem na summitu G7

Americký prezident Donald Trump si myslí, že Spojené státy a Velká Británie po brexitu rychle uzavřou významnou obchodní dohodu. Uvedl to před setkáním s britským premiérem Borisem Johnsonem na summitu zemí G7. Johnson prohlásil, že šance na brexit s dohodou jsou nyní vyšší. Nálada mezi evropskými zeměmi se změnila, tvrdí. Zároveň ale po schůzce s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem řekl, že brexit bez dohody by Spojené království zvládlo.
25. 8. 2019Aktualizováno25. 8. 2019, 21:54|

Bin Ládinův syn Hamza je mrtev, uvedla americká média. Trump to nechce komentovat

Syn Usámy bin Ládina Hamza, kterého teroristická organizace al-Káida školila pro budoucí vůdcovskou roli, je po smrti. Uvedly to deník The New York Times a televize NBC s odvoláním na zdroje v tajných službách. Spojené státy se podle nich podílely na náletu, který Hamzu bin Ládina zabil. Al-Káida jeho smrt nepotvrdila. Americký prezident Donald Trump odmítl věc komentovat.
1. 8. 2019|

Konec bojů o televizní ovladač. Je tu technologie přepínání očima

Americký telekomunikační gigant Comcast v pondělí představil novinku: zařízení, které umí přepínat televizní kanály pouhým pohledem. Tato technologie by zpočátku měla sloužit pro nemocné, ale má mnohem větší potenciál.
18. 6. 2019|