Bin Ládinův syn Hamza je mrtev, uvedla americká média. Trump to nechce komentovat

Události: Hamza bin Ládin je zřejmě po smrti (zdroj: ČT24)

Syn Usámy bin Ládina Hamza, kterého teroristická organizace al-Káida školila pro budoucí vůdcovskou roli, je po smrti. Uvedly to deník The New York Times a televize NBC s odvoláním na zdroje v tajných službách. Spojené státy se podle nich podílely na náletu, který Hamzu bin Ládina zabil. Al-Káida jeho smrt nepotvrdila. Americký prezident Donald Trump odmítl věc komentovat.

Hamzu bin Ládina zařadil Washington na černou listinu mezinárodních teroristů už v lednu 2017. Letos pak Spojené státy vypsaly odměnu jeden milion dolarů (asi 22,5 milionu korun) za informace, které ho pomohou dopadnout.

Datum a místo smrti bin Ládinova nejmladšího syna, kterému bylo okolo 30 let, nejsou z informací amerických médií jasné. Podle The New York Times byl Hamza zabit během prvních dvou let Trumpovy vlády a milionová odměna za teroristovo dopadení byla tedy vypsána až po jeho smrti. 

V řadách al-Káidy Hamza vyzýval k boji proti Spojeným státům, Izraeli a dalším západním spojencům USA. Už jako dítě se objevoval v propagandistických videích al-Káidy. Horoval pro džihád, trénoval bojová umění a byl představován jako mladý lev bojující za zájmy organizace.

Hamza měl nahradit otce v čele al-Káidy

obrázek
Zdroj: ČT24

Hamzův otec Usáma bin Ládin byl zabit 2. května 2011 při akci speciálního amerického komanda v Abbottábádu poblíž pákistánské metropole Islámábádu. Jeho tělo bylo poté vhozeno do Arabského moře.

Před teroristickým útokem na USA z 11. září 2001 byl Hamza v Afghánistánu s otcem a podle dostupných zpráv s ním byl i v Pákistánu po americké invazi do Afghánistánu.

V době dopadení Usámy bin Ládina byl jeho syn patrně v domácím vězení v Íránu. Později si podle záběrů, které získala americká CIA, vzal dceru organizátora pumových útoků na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii z roku 1998.

V roce 2014 oznámil šéf al-Káidy Ajmán Zavahrí, že se Hamza oficiálně stal členem organizace, a očekávalo se, že v budoucnu stane v jejím čele. Jeho jméno mělo do al-Káidy nalákat bojovníky z jiných teroristikých organizací, hlavně z Islámského státu. 

Informace o Hamzově smrti se objevily už v minulosti. Původně americké úřady předpokládaly, že byl zabit společně se svým otcem při zátahu v Abbottábádu. Před dvěma roky zase podle některých představitelů amerických tajných služeb selhal pokus o jeho likvidaci, píše The New York Times.