TÉMA

Orlík

ČKD Blansko míří do insolvence. Část zaměstnanců by mohla najít práci v ostatních provozech

Strojírenská společnost ČKD Blansko na sebe podala insolvenční návrh. Dluží přes tři sta milionů korun. Jediným akcionářem této tradiční firmy je ruská společnost. Výroba turbín pro vodní elektrárny tam tak pravděpodobně úplně skončí. Někteří zaměstnanci by mohli najít uplatnění v ostatních provozech, které se nacházejí v areálu Závody ČKD Blansko.
12. 4. 2024|

Most u Zvíkovského Podhradí se na půl roku uzavřel. Cesta na Tábor se prodlouží o patnáct kilometrů

Most přes Vltavu u Zvíkovského Podhradí se v úterý po třiceti letech od poslední rekonstrukce uzavřel. Pro řidiče na Písecku to znamená, že na trase mezi Milevskem a Čimelicemi neprojedou, využít musejí dlouhou objížďku. Uzavírka mostu má trvat půl roku. Jihočeský kraj práce nechtěl odkládat kvůli špatnému stavu mostu.
2. 4. 2024|

V Česku může vzniknout šest nových přečerpávacích elektráren, třeba na Orlíku nebo Slezské Hartě

V Česku by mohlo vzniknout šest přečerpávacích vodních elektráren, které nebudou ve střetu s ochranou přírody a krajiny. Seznam nejvhodnějších míst představila ministerstva životního prostředí a zemědělství, jde o oblasti Orlík, Slapy, Pastviny, Libochovany, Vinice a Slezská Harta. Výstavba by vyšla na desítky miliard korun, nová zařízení by instalovaným výkonem 1222 MW nynější výkon přečerpávacích vodních elektráren zdvojnásobily, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
5. 3. 2024|

Ostatky Karla Schwarzenberga uložila rodina do hrobky u zámku Orlík

Ostatky Karla Schwarzenberga uložila v neděli rodina do hrobky u zámku Orlík na Písecku, sdělil její zástupce. Stalo se tak v den, kdy by bývalý politik a příslušník starobylého šlechtického rodu úzce spjatého s historií českých zemí oslavil 86. narozeniny. Uzavřený obřad, na který se sjeli hosté ze zahraničí, skončil zhruba v půl druhé odpoledne.
10. 12. 2023|

„Této zemi bude chybět.“ S Karlem Schwarzenbergem se ve svatovítské katedrále rozloučila šlechta, diplomaté i politici

Se státními poctami se uskutečnilo poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, politikem a příslušníkem jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů. Zádušní mše za Karla Schwarzenberga se konala v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Ceremoniálu se účastnili pozvaní hosté z řad evropské šlechty, diplomatů a politiky. Prezident Petr Pavel ve své smuteční řeči uvedl, že ve Schwarzenbergovi odchází velká osobnost moderních dějin, která bude Česku chybět.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 21:43|

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg. Poslední dny byl hospitalizován ve Vídni. Mnoho let patřil k nejvýraznějším osobnostem české politické scény, mimo jiné byl ministrem zahraničí, předsedou TOP 09 a senátorem.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 21:55|

Povodí Vltavy začalo upouštět Orlickou přehradu. Kvůli stavbě nového přelivu na hrázi

Letošní plavební sezona na Orlíku bude kratší. Povodí Vltavy začalo přehradu upouštět, a klesající hladina odřízne nádrž z obou stran od plavební cesty. Důvodem je pokračující výstavba bezpečnostního přelivu na hrázi.
1. 8. 2022|

Vedle starého mostu přes Vltavu u Orlíku vyroste nový. Památka se zbourat nemůže

Stavaři začali budovat nový 165 metrů dlouhý most, který propojí břehy řeky Vltavy mezi Červenou a Červeným Újezdcem na Orlíku. Ten vznikne vedle stávajícího, kterému hrozilo zbourání. Ministerstvo kultury ho ale zařadilo na seznam památek, a tak zůstal na místě. Přes řeku tak povedou mosty dva deset metrů od sebe.
23. 6. 2022|

Probíhá rekonstrukce části Orlické přehrady, lodě nyní převáží speciální výtah

Stavaři nedaleko hráze Orlické přehrady odstřelují skály. Hloubí tam koryto pro doplňkový bezpečnostní přeliv. Miliardová rekonstrukce je zatím největší investicí na celé vltavské kaskádě. Kvůli ní se ale letos zkrátí sezona pro převážení lodí, které teď transportuje nový výtah.
28. 5. 2022|

30 let zpět: Bolehlav jménem Milovice

Území o rozloze bezmála 360 hektarů s neznámým množstvím nezajištěné munice, na osm set chátrajících objektů, půda, zejména v okolí letiště Boží dar, prosáklá pohonnými hmotami. To vše bylo nevítané dědictví, které po sobě ve vojenském prostoru Milovice zanechala odsunutá Sovětská armáda. To vše na začátku devadesátých let dělalo nejednomu českému politikovi těžkou hlavu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
5. 11. 2021|

Železničáři chtějí zbourat most přes Orlík. Nesouhlasí památkáři i místní

Památkáři se snaží zachovat železniční most v Červené nad Vltavou a udělat z něj kulturní památku. Podle Správy železnic je objekt z 19. století ve špatném stavu a vlakové dopravě už nevyhovuje. Státní firma ho chce zbourat a postavit nový. S demolicí nesouhlasí ani místní.
4. 4. 2021|

Policisté našli v Orlíku dvě lidská torza i tělo pohřešovaného

Policisté našli při pátrání po pohřešovaném muži v Orlické přehradě dvě torza lidského těla. Vylovili je z hloubky více než čtyřicet metrů pod hladinou a předali k soudnímu zkoumání ke zjištění pohlaví, věku, totožnosti a příčiny smrti. Policie nalezla rovněž tělo muže, který byl od ledna letošního roku pohřešovaný.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 18:53|

30 let zpět: Znečištění Orlické přehrady

Orlická nádrž bývala ještě počátkem 90. let silně znečištěna továrnou na výrobu celulózy, odpadními vodami či zemědělskými hnojivy. Problém řešili ekologové na konferenci v Písku. Navrhli například dobudovat čističky odpadních vod poblíž přehrady.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 3. 2021|

Povodí Vltavy modernizuje lodní výtah na Orlíku, investice na vodní cestě chystají i jiné státní firmy a města

Povodí Vltavy dokončilo první část modernizace lodního výtahu na Orlíku. Kolejová dráha je o 12 metrů delší a o tři metry vyšší, čímž se zvýšila možnost převozu plavidel v době špatných hydrologických podmínek. Modernizovat se bude i kabina výtahu pro převoz sportovních lodí. Celková investice činí 93 milionů korun. Povodí rovněž prodlouží přístaviště v Týně nad Vltavou, chystá i vodní zdvihadlo na Orlíku, potvrdil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.
21. 8. 2020|

Úpravy přehrady Orlík mají začít už příští rok. Lidé z okolí se musí připravit na omezení

Orlickou přehradu čekají úpravy za miliardu a půl, které by ji měly připravit až na desetitisíciletou vodu. Výběr dodavatele ale zatím provázejí problémy, i přesto chce však stát začít se stavbou už v příštím roce. Pro lidi, kteří v okolí přehrady žijí, to bude znamenat komplikace, například dopravní omezení nebo opakované snižování hladiny.
10. 8. 2020|

Policisté našli v řece Sázavě těla obou hledaných mladíků

Potápěči našli v neděli v řece Sázavě na Kutnohorsku těla mladíků, po nichž od čtvrtka pátrali. Policisté je objevili několik set metrů od tábora v Soběšíně, v němž se chlapci ubytovali. U obou byla nařízena soudní pitva.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 13:43|

Ministerstvo představilo 31 nových lokalit pro stavbu přehrad, nejvíc na Vysočině

Ministerstvo zemědělství chce hájit 31 území pro vodní nádrže. Nejvíce, sedm, je jich v Kraji Vysočina, některé ve Zlínském kraji by měly mít i přes 200 hektarů. V pondělí to zástupci ministerstva oznámili na tiskové konferenci. Celkem by nová místa zadržela 273 milionů metrů krychlových vody, což je zhruba třetina vodní nádrže Orlík.
11. 5. 2020Aktualizováno11. 5. 2020, 20:26|

30 let zpět: Orlík v televizi. Landa vyzýval k dodržování zákona

V Praze a v Olomouci docházelo před třiceti lety k násilným akcím skinheads. Daniel Landa a David Matásek z hudební skupiny Orlík prostřednictvím ČST vyzývají své kamarády, aby nepřekračovali zákon.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
3. 5. 2020|

Orlík má nový lodní výtah. Kořensko ale stále zůstává překážkou na Vltavě

I na Vltavě konečně začala plavební sezona. Povodí spustilo pro rekreační lodě nejen komory mezi Českými Budějovicemi a Štěchovicemi, ale i modernizovaný lodní výtah na orlické přehradě. Právě kvůli jeho přestavbě byla nádrž přes zimu téměř prázdná.
1. 5. 2020|

Začalo období vypouštění přehrad. Náhlý pokles hladiny ale může ohrozit vodní živočichy

Vodohospodáři začali vypouštět vodu z přehrad před zimou na takzvanou zimní hladinu. Snaží se tak vytvořit v přehradách místo pro případné povodňové vlny. Kvůli vodním živočichům ale musí postupovat zvlášť opatrně. Náhlý pokles hladiny totiž může mít za následek úhyn vodních živočichů. Stalo se tak například na Sokolovsku a problémy řeší i ochranáři na Orlíku.
9. 11. 2019|

Oprava lodního výtahu na Orlíku se prodraží, Povodí Vltavy zaplatí skoro 100 milionů

Rekonstrukce lodního výtahu na orlické přehradě, která měla původně stát 60 milionů, nakonec vyjde státní podnik Povodí Vltavy na 95 milionů. O největší opravu za posledních šedesát let projevila v novém výběrovém řízení zájem jediná firma. V předešlém tendru se dokonce nepřihlásil vůbec nikdo. Práce mají začít v polovině října, hotovo pak má být do tří let.
3. 10. 2019|

V Česku se topí moc lidí. Záchranáři se je snaží varovat před často zbytečnými riziky

V posledních dnech se v Česku utopilo několik lidí – včetně jednoho dítěte. Právě na ty nejmenší se zaměřil projekt U vody bez nehody, na kterém spolupracují vodní záchranáři. Upozorňují ale, že pobyt ve vodě může být riskantní pro všechny.
28. 7. 2019|

Počasí láká k vodě. Na většině sledovaných míst je vhodná ke koupání

Voda ve většině rybníků a přírodních koupališť v Česku je vhodná ke koupání. Pouze na dvou místech hygienici koupání nedoporučují. Několik koupališť pak má zhoršenou kvalitu vody. Hygienici očekávají zhoršení s teplým počasím a nízkým výskytem srážek.
14. 6. 2019|