TÉMA

Novorozenec

Lidé z Malého Hradiska musí kupovat balenou vodu. Ta kohoutková má moc dusičnanů

Malé Hradislo na Prostějovsku řeší problémy s pitnou vodou. Ta, kterou obyvatelé pili doposud, obsahuje zvýšené množství dusičnanů. Takovou nesmí pít malé děti, místní mateřská škola nebo mladé rodiny si proto musejí jezdit pro vodu balenou. Příčina problémů zatím není jasná, vodárna se ale chystá instalovat technologii, která bude tyto látky z vody odbourávat.
11. 4. 2024|

V Česku zemřel novorozenec s černým kašlem

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) zemřelo dítě nakažené černým kašlem, jeho zdravotní stav komplikovaly další infekce. Zřejmě několikatýdenní pacient byl na Dětskou kliniku FN HK přeložen z jiné nemocnice v kritickém stavu, řekl mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor. Úmrtí potvrdil i resort zdravotnictví. Už dříve s černým kašlem zemřeli dva senioři. Do konce dubna podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dorazí do Česka více než sto tisíc vakcín proti černému kašli.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 19:39|

Policisté objasnili po 20 letech vraždu novorozence v Krupce, pomohl jim pokrok v genetice

Policisté po dvaceti letech objasnili případ vraždy novorozence v Krupce na Teplicku. Díky vývoji v oboru genetického zkoumání vyšetřovatelé našli otce a pak i matku dítěte, která se k činu přiznala. Žena podle znalců v dané době prakticky nevěděla, co dělá. Na základě posudků policie případ odložila s tím, že při činu nebyla schopna vnímat důsledky svého jednání.
9. 2. 2024|

Když se nastávající matka nakazí covidem, má její dítě třikrát vyšší pravděpodobnost potíží s dýcháním

Od počátku koronavirové pandemie lékaři varovali, že by si nastávající matky měly dávat pozor na to, aby se nenakazily virem SARS-CoV-2. Obávali se vlivu této nemoci na zdraví nejen rodiček, ale i jejich potomků. Další výzkumy tyto obavy potvrdily, a to ve více oblastech. Nový výzkum nyní popsal další problém.
29. 1. 2024|

Krajská zdravotní začala na severu Čech rodičkám dávat poukazy na výbavu pro novorozence

Porodnice v Ústeckém kraji chtějí pomoci rodinám se vzrůstajícími životními náklady. Zdravotnický holding Krajská zdravotní, který v regionu provozuje sedm nemocnic, v nichž je šest porodnic, tak novopečeným matkám nově dává poukázky na dva tisíce korun. Za ně mohou nakoupit ve zdravotnických pomůckách nebo lékárnách.
3. 7. 2023|

Novorozenecký screening odhaluje vrozené nemoci. Má se rozšiřovat

Už rok a půl se testuje novorozenecký screening spinální svalové atrofie a dalších vrozených nemocí. Prošlo jím zhruba 60 tisíc dětí a odhalil čtrnáct závažných případů. V příštím roce by podle lékařů mohl být zařazen do běžné praxe a seznam testovaných chorob by se rozšířil na dvacet.
28. 6. 2023|

Stovkám rodin zemře dítě v novorozeneckém věku. Často chybí terapeutická podpora

Stovkám rodin ročně zemře dítě v novorozeneckém věku nebo se dozvědí o jeho nevyléčitelné chorobě. Často není jasné, kde v takto těžké situaci hledat pomoc. O dostupnosti takzvané perinatální paliativní péče v týdnu debatovali lékaři se zástupci státu a pojišťoven.
5. 2. 2023|

Jižní Korea zažívá demografickou krizi. V zemi se rodí stále méně dětí

Jižní Korea zažívá mimořádnou demografickou krizi. Lidé tam čím dál méně vstupují do manželství, a především se v zemi rodí stále méně dětí. Počet novorozenců se za posledních pětadvacet let snížil o dvě třetiny. Na jednu korejskou ženu podle statistik připadá 0,8 nově narozeného dítěte. To je vůbec nejnižší hodnota na celém světě.
25. 11. 2022|

Lékový úřad pozastavuje distribuci některých šarží prevenaru a hexavakcíny

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pozastavil očkování některými šaržemi vakcín Prevenar 13 a Infanrix Hexa. Rozhodnutí se vztahuje i na distribuci a výdej obou léčiv. Úřad o tom informoval v úterý 22. listopadu. Jako důvod uvedl prověření možné závady v jakosti. V e-mailu, který dětským lékařům přišel od České pediatrické společnosti, nebyly žádné možné vedlejší účinky uvedeny.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 17:00|

Dřív dětem s vrozenou vadou bérce hrozila amputace, dnes chodí. Lékaři v Brně používají novou metodu

Ve fakultní nemocnici v Brně používají revoluční metodu operace dolní končetiny u dětských pacientů s vrozeným pakloubem bérce. Před dvěma lety začali lékaři dětské ortopedie tímto způsobem léčit první pacienty. Metodu převzali od kolegů ze Spojených států, kde ji vyvinuli a použili poprvé. V Brně už úspěšně odoperovali deset pacientů.
10. 8. 2022|

Policie odložila případ děvčátka zasaženého streptokokovou infekcí

Policie odložila případ děvčátka, které se narodilo v červnu roku 2019 v pardubické nemocnici a zřejmě zůstane kvůli streptokokové infekci postižené. Kriminalisté původně stanovili právní kvalifikaci možného trestného činu jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Policejní komisař po provedeném prověřování neshledal naplnění žádné skutkové podstaty trestného činu, uvedla mluvčí krajské policie Dita Holečková.
8. 6. 2022|

Policie obvinila z vraždy matku novorozence nalezeného v Praze 5. Hrozí jí výjimečný trest

Kriminalisté obvinili z vraždy matku novorozence, o jehož nálezu v Praze 5 informovala policie ve středu. Žena se k činu přiznala, policie pro ni navrhne vazbu.
20. 5. 2022|

Policie prověřuje nález mrtvého novorozence v Praze 5

Policie prověřuje nález mrtvého novorozence v igelitovém pytli v Praze 5. Věcí se zabývají kriminalisté z prvního oddělení krajského ředitelství, kteří vyšetřují násilné trestné činy, řekla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.
18. 5. 2022|

Ženu osvobozenou za vraždu novorozeného syna poslal soud opět na 17 let do vězení

Krajský soud v Plzni poslal do vězení na 17 let čtyřiatřicetiletou ženu za vraždu jejího novorozeného syna v létě 2017. Potvrdil tak svůj verdikt i výši trestu z dubna 2018, který uznal i vrchní soud. Případ ale musel znovu projednat, protože Nejvyšší soud v Brně původní verdikt zrušil pro nedostatek přímých důkazů. Obžalovaná se na místě odvolala, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 12:29|

Předčasně narozené děti jsou schopné dohnat slabou imunitu nečekaně rychle, ukázal výzkum

Vědci z britské King's College v Londýně zjistili, že děti narozené před dvaatřicátým týdnem těhotenství jsou schopné velmi rychle získat imunitu podobně silnou, jakou mají děti narozené v řádném termínu. Popsali to v odborném časopise Nature Communications.
12. 3. 2020|

Pardubická nemocnice testovala novorozeně na streptokoka pozdě, hlásí kontrola

Pardubická nemocnice provedla po červnovém narození děvčete Leontýny pozdě streptokokové testy, nejedná se ale o vážné pochybení. Uvádí to kontrola ministerstva zdravotnictví. Hrubého porušení předpisů se měla naopak dopustit rychnovské nemocnice, která rodičku odmítla. Novorozeně má doživotní následky a rodiče po nemocnici žádají odškodné.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 16:53|

Ředitelka pardubické nemocnice kvůli případu novorozence končí ve funkci

Ředitelka pardubické nemocnice Štěpánka Fraňková končí ve funkci. Kvůli případu poškození zdraví novorozence ji k pondělku odvolalo představenstvo. O kroku informoval na Facebooku hejtman Martin Netolický (ČSSD). Další opatření budou následovat tak, aby se situace urychleně vrátila ke standardu, uvedl. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že pošle do pardubické nemocnice kontrolu, která se zaměří na dětská oddělení.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:00|

V Karviné se v kontejneru mezi odpadky našlo mrtvé dítě. Po pachateli pátrají kriminalisté

Moravskoslezští kriminalisté vyšetřují vraždu novorozence. Jeho tělíčko podle neoficiálních informací nalezl v úterý večer mezi odpadky v kontejneru v ulici Holubova v Karviné bezdomovec. „Policie pátrá po pachatelce či pachateli,“ řekl mluvčí moravskoslezské policie Petr Směták.
3. 7. 2019Aktualizováno3. 7. 2019, 12:44|

Šternberská porodnice se může starat i o dříve narozené děti. Rodičky už nemusí do Olomouce

Gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice ve Šternberku pořídilo nové přístroje za jeden a půl milionu korun, díky kterým se může starat i o dříve narozené děti. Jde o nový inkubátor i dechovou podporu novorozenců. Rodičky, které čeká předčasný porod, tak už nebudou muset dojíždět do jiných specializovaných center, například do Fakultní nemocnice v Olomouci.
28. 5. 2019|