TÉMA

Britský parlament

Londýn hodlá omezit kontroly zboží mířícího do Severního Irska, poruší tím pobrexitová pravidla

Britská vláda v pondělí představila plán na jednostrannou změnu pobrexitových pravidel pro obchodování se Severním Irskem. Proti změně se staví někteří britští poslanci a také Evropská unie, podle níž by porušení uzavřené dohody odporovalo mezinárodnímu právu. To britská vláda odmítá a tvrdí, že změny mají zaručit celistvost Spojeného království.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:07|

Do konce přechodného období zbývá 45 dní. Jednání mezi Británií a EU jsou ve finále, tvrdí zdroj BBC

Na přelomu prosince a ledna skončí přechodné období po odchodu Velké Británie z Evropské unie. Rozhovory Londýna a Bruselu o budoucích vztazích nebo obchodní dohodě mezi EU a Británií budou zřejmě pokračovat i v tomto týdnu. Zdroj BBC tuto fázi vyjednávání označil za závěrečnou, i když nadále trvají rozpory v otázkách rybolovných práv, ochrany životního prostředí, práv zaměstnanců či pravidel hospodářské soutěže.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 14:40|

Johnson potvrdil odklad brexitu do 31. ledna. Opozice zablokovala vypsání předčasných voleb

Britský premiér Boris Johnson potvrdil, že Spojené království souhlasí s odkladem brexitu o tři měsíce. Tento krok však v dopise šéfovi Evropské rady Donaldu Tuskovi označil za škodlivý pro demokracii a vztah s EU. Po Bruselu žádá záruky, že k dalšímu posunutí termínu již nedojde. Unijní země se v pondělí dohodly na pružném odkladu do konce ledna 2020. Britská opozice i napotřetí zablokovala plán premiéra Borise Johnsona na vypsání předčasných voleb.
28. 10. 2019Aktualizováno28. 10. 2019, 21:17|

EU se bude odkladem brexitu zabývat až po hlasování v Británii. Ve hře je i červnový termín

Státy Evropské unie se budou případným odkladem brexitu zabývat až po hlasování britského parlamentu o rozlukové dohodě, které se očekává příští týden. Shodli se na tom velvyslanci unijních zemí. Podle unijních zdrojů listu The Sunday Times je pravděpodobné, že by EU – v případě, že dohoda nebude přijata – souhlasila s odkladem brexitu o tři měsíce. Německo by podle listu bylo pro delší odklad, možná až do června. Britská vláda v čele s premiérem Borisem Johnsonem však stále věří, že země stihne odejít z Unie ke konci října.
20. 10. 2019Aktualizováno20. 10. 2019, 21:49|

Žádám o odklad, ale nechci ho, vzkázal Johnson do Bruselu. Dopis nepodepsal

Předseda Evropské rady Donald Tusk dostal ještě v sobotu večer oficiální žádost Londýna o další odklad brexitu. Britský premiér Boris Johnson ovšem nejenže dal formou žádosti najevo, že je mu proti vůli a ani ji nepodepsal, ale navíc k ní připojil dopis, ve kterém dodal, že i když o odklad žádá, považuje jej za chybu. K žádosti jej dotlačili poslanci, kteří odsunuli schválení brexitové dohody. Johnson poté řekl, že stále věří, že se mu podaří vše dotáhnout do konce října.
20. 10. 2019Aktualizováno20. 10. 2019, 11:52|

Porážka, ale i nekompromisní odvaha. Johnsonovy dopisy pro EU rozdělily britský tisk

Britský tisk žije netradičními dopisy premiéra Borise Johnsona, který požádal Unii o odklad brexitu, zároveň však zdůraznil, že si takový scénář nepřeje. Zatímco některé listy události popisují jako ponižující porážku Johnsona, jiné ho za odvážné dopisy chválí a z chaosu viní britské poslance.
20. 10. 2019Aktualizováno20. 10. 2019, 11:35|

Památku zavražděné poslankyně Coxové uctíme dokončením brexitu, řekl Johnson. Spustil bouři

Útočného projevu premiéra Borise Johnsona v parlamentu si ve velkém všímají téměř všechny britské deníky. Johnson čelí za útočná a pobuřující vyjádření nebývalé vlně kritiky. Hněv zákonodárců vyvolala i jeho slova na adresu labouristické poslankyně a zastánkyně setrvání země v EU Jo Coxové zavražděné týden před referendem v roce 2016. Johnson prohlásil, že nejlepším způsobem, jak uctít její památku, je „dotáhnout brexit do konce“. Opoziční poslanci považují jeho slova za „ostudná a odporná“.
26. 9. 2019Aktualizováno26. 9. 2019, 16:06|
Brexit

Hodiny jednání ve Westminsteru: Zmatky mezi poslanci a zablokování tvrdého brexitu

Britští poslanci po mnohahodinovém jednání schválili zákon, který premiéra Borise Johnsona zavazuje žádat o odklad brexitu, pokud nedojedná novou dohodu. Vláda hodlá vyvést Velkou Británii z Evropské unie k 31. říjnu - a šéf toryů nyní chce ještě před tímto datem dovést zemi k předčasným volbám.
3. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 20:55|
Brexit

Vláda se nepodělí s veřejností o plán pro případ tvrdého brexitu. Nechce lidi zneklidnit, píše FT

Britská vláda nebude podle deníku Financial Times publikovat své plány pro případ tvrdého brexitu. Údajně nechce znepokojit veřejnost. Britská média opakovaně přinášejí informace z tajných vládních analýz, které předpovídají pro britskou ekonomiku značné komplikace. Opozice se v tomto týdnu pokusí v dolní sněmovně parlamentu prosadit návrh zákona, který by odchodu Británie z EU bez dohody zabránil.
3. 9. 2019|
Brexit

Do odchodu Mayové možná zbývají hodiny. O brexitové dohodě se v červnu hlasovat nebude, řekl zástupce vlády

Britský parlament nebude v prvním červnovém týdnu hlasovat o zákonu o brexitové dohodě, jak tamní kabinet původně avizoval, oznámil zástupce vlády Mark Spencer, který tvoří parlamentní program. Vláda bude o dalším postupu informovat v červnu. Některá britská média tvrdí, že premiérka Theresa Mayová v pátek oznámí svou rezignaci, v čele vlády by údajně měla setrvat do konce května.
23. 5. 2019|