TÉMA

MOL

Návratnost koupě sítě Robin Oil by mohla být osm a půl roku, tvrdí šéf Čepra

Fixní část ceny, kterou zaplatil státní podnik Čepro za koupi sítě Robin Oil, činila 2,4 miliardy korun. Další tvořily peníze a provozní kapitál firmy. Kupní cenu společnosti Robin Oil potvrdily dva nezávislé posudky, uvedl předseda představenstva Čepra Jan Duspěva. Výslednou cenu však s odkazem na závazek o mlčenlivosti neuvedl. Její návratnost očekává zhruba za osm a půl roku. Stát kvůli akvizici odpustil Čepru vyplacení dividendy ze zisku za rok 2022, který činil 1,6 miliardy korun. Deník e15 s odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje v minulých dnech napsal, že cena transakce činila 4,5 miliardy korun.
2. 2. 2024|

Čerpací stanice začaly zdražovat naftu, někde až o dvě koruny. Některé menší pumpy cenu drží

Čerpací stanice v Česku začaly výrazně zvedat cenu nafty. Jde o reakci na zvýšení spotřební daně od úterý o 1,50 koruny za litr, vrátila se na úroveň platnou do loňského června. Například mnohé pražské čerpací stanice v souvislosti s tím zvedly cenu o více než dvě koruny za litr, jinde se zase zvýšila o méně než 1,50 koruny za litr, vyplývá to z informací na webu mBenzin.cz. Vyšší ceny jsou i na jižní Moravě. Zatímco ještě v pondělí obvyklá cena nepřesahovala 33 korun za litr, v úterý už mnohdy převyšuje částku 34 korun. Menší prodejci v regionu zatím cenu drží.
1. 8. 2023|

Maďarsko zrušilo zastropování cen pohonných hmot

Maďarská vláda na návrh ropné a plynárenské skupiny MOL zrušila zastropování cen pohonných hmot. Oznámil to šéf premiérova kabinetu Gergely Gulyás.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 22:06|

Za regulovanou cenu jen dva litry. Maďarské benzinky drtí nedostatek paliv

Řidiči v Maďarsku se stále častěji setkávají na čerpacích stanicích s nedostatkem benzinu a nafty. Podle ekonomů za to může cenový strop, který maďarská vláda zavedla na pohonné hmoty v listopadu minulého roku. Cenovou regulaci teď Orbánův kabinet plánuje zrušit, nejspíše od začátku příštího roku.
2. 12. 2022|

Dodávky ropy Družbou do Česka se podle provozovatele obnoví v pátek nebo v sobotu

Jižní větví ropovodu Družba by měla začít téct ropa do Česka v pátek, nejpozději v sobotu. Řekl to Jaroslav Pantůček, předseda představenstva společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem tuzemské části potrubí. Ropa už podle Pantůčka teče na Slovensko i do Maďarska. Česká republika má aktuálně i bez dodávek ropovodem Družba dostatek ropy, a to až na tři měsíce.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 20:08|

Na Slovensko a do Maďarska už Družbou ropa teče, do Česka ne. Podle Síkely není výkon rafinerií omezen

Dodávky ropy ropovodem Družba do Česka jsou podle společnosti Mero nadále prerušeny a slovenský přepravce ropy Transpetrol avizoval, že obnoveny nebudou. Ruská společnost Transněfť přitom už obnovila dodávky ropy jižní větví ropovodu poté, co slovenská rafinerie Slovnaft po souhlasu Kyjeva a Moskvy zaplatila tranzitní poplatky. Obnovení dodávek potvrdilo Slovensko. Výpadek dodávek ropy nijak neomezuje výkon českých rafinerií, ujistil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 17:50|

Jižní větví Družby neteče ropa, týká se to i Česka

Jižní část ropovodu Družba nepracuje. Potrubí je podle zdrojů agentury Reuters odstavené od začátku srpna. Zastavení tranzitu potvrdila bratislavská rafinerie Slovnaft i slovenský přepravce ropy Transpetrol. Ropovod přivádí ruskou surovinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Důvodem přerušení je podle Reuters problém s platbou tranzitních poplatků mezi Ukrajinou a Ruskem. Tranzitu ropy v severní části Družby se spor netýká.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 22:39|

Slovensko a Maďarsko odmítají unijní embargo na ruskou ropu. Nemají za ni náhradu

Zástupci Slovenska a Maďarska v úterý uvedli, že jejich země nepodpoří energetické sankce, které proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu připravuje Evropská unie. Evropská komise vypracovala návrh sankcí, které by mohly zahrnovat postupné zavedení embarga na ruskou ropu. Bratislava a Budapešť jsou totiž na ruských dodávkách příliš závislé a nemají pro ně žádné okamžité alternativy, napsala agentura AP.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 22:44|

Čepro hledá partnera pro síť čerpacích stanic EuroOil, nevylučuje ani změnu jejího názvu

Značka EuroOil může zmizet z českého trhu čerpacích stanic. Majitel stanic EuroOil, státní distributor paliv Čepro, pro ně hledá strategického partnera. Rámec spolupráce je otevřený, může vést až k přejmenování celé sítě s 202 pumpami. Na možnou transakci upozornily Lidové noviny (LN).
3. 10. 2019|

Už teče. Slovenský Transpetrol potvrdil obnovení dodávek ropovodem Družba

Slovenský přepravce ropy Transpetrol ve středu obnovil dodávky ruské ropy ropovodem Družba, potvrdila mediální zástupkyně Transpetrolu Ivana Koláriková Havranová. Dodávky suroviny Slovensko a další země přerušily v dubnu kvůli nadměrnému obsahu organického chloridu v ropě, který může poškodit zařízení rafinerií. Transpetrol zatím neuvedl, zda dodávky byly obnoveny v obvyklém objemu.
23. 5. 2019Aktualizováno23. 5. 2019, 12:07|

Maďaři testují ruskou ropu. Obsahuje prý stále velké množství organického chloridu

Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL již obdržela testovací dodávky ruské ropy z ropovodu Družba. Agentuře Reuters to potvrdily dva zdroje. Podle jednoho ze zdrojů má ale dodávaná surovina stále nadlimitní obsah organického chloridu. Dodávky ropovodem, kterým teče ropa i do České republiky, byly přerušeny koncem dubna právě kvůli znečištění touto látkou, která může poškodit rafinerie. Česká vláda pak v pondělí schválila další zápůjčku ropy ze státních rezerv pro petrochemický holding Unipetrol.
13. 5. 2019Aktualizováno13. 5. 2019, 17:32|