TÉMA

Hepatitida

Ve světě přibývá podivných žloutenek u dětí. Vědci podezřívají virus

V Evropě přibývá případů infekčního zánětu jater u dětí, jehož původce zatím lékaři neznají. Nyní stejný problém potvrdily i americké zdravotní úřady.
23. 4. 2022|

Virus hepatitidy mučil už pravěké lidi. Čeští vědci ho vystopovali proti proudu času

Vědci zjistili, že všechny nyní známé varianty viru hepatitidy B (HBV) zřejmě pocházejí z linie, kterou trpěli už pravěcí lidé na území Ameriky. Mezinárodní výzkum přinesl i další překvapivé poznatky o vývoji viru, uvedla Akademie věd ČR. Odborníci z pražského Archeologického ústavu AV se na projektu podíleli. Kvůli hepatitidě B zemře podle akademie ve světě každoročně milion lidí. Studii o výzkumu zveřejnil prestižní časopis Science.
14. 10. 2021|

Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|

Českokrumlovská nemocnice oddělila pacienty se žloutenkou. Hygienici očekávají nárůst případů

Pro pacienty se žloutenkou typu A, přezdívané nemoc špinavých rukou, vyčlenili zdravotníci českokrumlovské nemocnice speciální stanici. Nákaza se rozšířila z jídelny u nádraží v Českých Budějovicích. Hepatitida se na jihu Čech roznesla v době, kdy zdravotnická zařízení čelí i růstu pacientů s covidem-19. Kvůli očekávanému náporu oznámila Nemocnice České Budějovice omezení péče na vybraných odděleních.
12. 10. 2020Aktualizováno12. 10. 2020, 13:41|

Hygiena varuje před konzumací dvou šarží mražených jahod, mohou způsobit žloutenku

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová varuje před konzumací dvou šarží mražených jahod, které společnost Czech Frost distribuovala do prodejen firmy Iceland Czech. Obě šarže nejsou bezpečné pro zdraví obyvatel, mohou způsobit žloutenku typu A. Pražská hygiena předběžným opatřením prodej těchto jahod zakázala, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Lidé mohou zakoupené zboží vrátit. Vyjádření prodejce zatím není k dispozici.
21. 7. 2020|

V Turnově i Liberci se šíří žloutenka, podle hygieniků vypukla epidemie

Liberečtí hygienici potvrdili epidemii žloutenky typu A. Od začátku roku zaznamenali 69 případů, z nich 39 mělo vazbu na město Turnov. Množství případů se ale vyskytlo i v Liberci a Jablonci nad Nisou.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 12:05|

Léčba žloutenky typu C stojí jako nové auto. Když se neléčí, může skončit transplantací jater

Žloutenka je větší zabiják než HIV nebo malárie. Na její rizika má upozornit Světový den hepatitidy, který letos připadl na neděli. V Česku je nejvíc hlášených případů žloutenky typu B a C, které jsou přenosné hlavně krví. Druhá jmenovaná má nejméně příznaků, nedá se proti ní očkovat a často se odhalí až s vážným onemocněním jater.
28. 7. 2019|

Opioidová krize v USA pokračuje. Mezi závislými se nekontrolovaně šíří žloutenka typu C

Masivní zneužívání syntetických opiátů ve Spojených státech s sebou přináší další nebezpečný jev. Lékaři a dobrovolníci se musejí vypořádat s rapidním nárůstem hepatitidy typu C, která se mezi narkomany nezadržitelně šíří. Hlavním důvodem je podle odborníků sdílení injekčních stříkaček mezi závislými a nedostatečná rychlost distribuce vybavení napříč zdravotnickými zařízeními a organizacemi.
21. 5. 2019|