TÉMA

Banská Bystrica

Ostřílený diplomat Korčok chce nahradit Čaputovou. V projevu se vymezil proti kritikům EU

Bývalý slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok bude příští rok na jaře kandidovat na prezidenta země. Rozhodnutí oznámil na tiskové konferenci v Banské Bystrici. Korčok v diplomacii působil třicet let, mimo jiné jako velvyslanec v Německu nebo USA. Patří k nejdůvěryhodnějším a zároveň proevropským slovenským politikům. O prezidentský post se chce znovu ucházet kontroverzní soudce Štefan Harabin. Zuzana Čaputová naopak obhajobu odmítla.
30. 8. 2023|

V historickém centru Banské Štiavnice zachvátil požár několik domů

V Banské Štiavnici na středním Slovensku hořelo několik budov v historickém centru. Na místě zasahují desítky dobrovolných i profesionálních hasičů a povoláni byli i vojáci. Do města dorazili také premiér Eduard Heger a ministr obrany Jaroslav Naď. Požár vypukl v dopoledních hodinách pravděpodobně kvůli elektrickému zkratu v jedné z budov, potom se rozšířil na několik sousedních domů, které jsou zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 20:06|

Mění se jízdní řád vlaků. Leo Express odchází z Uherskohradišťska, výluka zkomplikuje spojení do Saska

Na železnici se mění jízdní řád. Letošní červnová změna je ve srovnání s minulostí střídmá. O několik přímých spojů do Prahy přijde Uherskohradišťsko, protože Leo Express odkloní své spoje směřující dosud do regionu na Ostravsko. Zlepší se železniční obsluha Adršpachu, zanikne naopak přímé spojení z Ostravy do Banské Bystrice.
11. 6. 2022|

Kotleba přišel o mandát poslance, soud ho uznal vinným z extremismu

Slovenský nejvyšší soud uznal předsedu krajně pravicové strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu vinným z extremistického trestného činu, na rozdíl od soudu první instance mu ale vyměřil pouze podmínku. Verdikt senátu nejvyššího soudu, vůči kterému se nelze odvolat, zároveň znamená, že Kotleba přišel o poslanecký mandát. Politik, jenž se líčení nezúčastnil, byl stíhán v kauze šeků s možnou extremistickou symbolikou.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 15:58|

Zemřela slovenská sopranistka Edita Gruberová

V Curychu zemřela známá slovenská sopranistka Edita Gruberová. Bylo jí 74 let. O úmrtí informovala její rodina. Gruberová se pohybovala na evropských jevištích přes padesát let, svou kariéru ukončila v roce 2019. Zármutek nad úmrtím Gruberové vyjádřil slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 21:08|

V brněnské nemocnici testují dezinfekčního robota. „Úklid“ operačního sálu zvládne za čtvrt hodiny

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně vyzkoušela jako první v Česku na operačních sálech dezinfekčního robota, který zahubí bakterie a viry včetně koronaviru. Úklid v podání robota je podle zástupců nemocnice rychlejší i účinnější, například operační sál zvládne vydezinfikovat za patnáct minut. Stroj za 55 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun) zatím není v žádné jiné české nemocnici, využívají ho ale například na Slovensku nebo v čínském Wu-chanu, kde se covid-19 před rokem objevil.
20. 11. 2020|

Soud uznal Kotlebu vinným z extremistického deliktu, verdikt není pravomocný. Politik má obžalobu za vykonstruovanou

Soud ve slovenském Pezinku v pondělí uznal šéfa slovenské opoziční krajně pravicové strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu vinným z extremistického deliktu. Udělil mu trest čtyři roky a čtyři měsíce. Verdikt není pravomocný. V případě takového rozsudku přijde o poslanecký mandát.
12. 10. 2020Aktualizováno12. 10. 2020, 19:49|

Navzdory riziku jste v sobě našli sílu i odhodlání, ocenila Čaputová účastníky Slovenského národního povstání

Civilizační hodnoty je potřeba bránit dřív, než se objeví první náznaky jejich ohrožení. V projevu na oslavách výročí Slovenského národního povstání (SNP), které bylo ozbrojenou revoltou Slováků za druhé světové války proti fašismu, to uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
29. 8. 2020Aktualizováno29. 8. 2020, 14:08|

„Začněte s vystěhováním!“ Signál k Slovenskému národnímu povstání zazněl předčasně

Skončilo porážkou povstalců, Slovensku ale pomohlo k zařazení mezi členy vítězné protinacistické koalice. Slovenské národní povstání (SNP) patří k nejvýznamnějším událostem moderních slovenských dějin. Ozbrojené vystoupení proti německé okupaci a domácímu kolaborantskému režimu, které vypuklo před 76 lety, 29. srpna 1944, také na několik měsíců vázalo část německých sil, které nemohly být nasazeny na východní frontě.
29. 8. 2020|

Slovenský expremiér Pellegrini opouští Smer-SD. Založí novou stranu

Slovenský expremiér Peter Pellegrini ve středu oznámil odchod z mateřské strany Smer –⁠ sociálna demokracia. Zároveň naznačil, že připravuje založení nové strany. Vyvrcholil tak rozkol ve Smeru-SD, který byl do porážky v únorových volbách u moci s výjimkou necelých dvou let nepřetržitě od roku 2006. Pellegrini ještě v květnu veřejně vybídl šéfa strany Roberta Fica k odchodu z této funkce.
10. 6. 2020Aktualizováno10. 6. 2020, 12:38|

Čaputová: Bez SNP bychom byli poraženi a historicky pokořeni

Bez Slovenského národního povstání (SNP) by Slovensko nebylo státem s protifašistickou a demokratickou tradicí. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová to řekla během oslav 75. výročí zahájení SNP, ozbrojeného protifašistického vystoupení Slováků za druhé světové války. Oslav se kromě slovenských politických špiček účastnily také zahraniční delegace. Česko zastupovali premiér Andrej Babiš, předsedové obou komor parlamentu i ministr obrany.
29. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 18:12|
Paměťová stopa

Přežil koncentrační tábor a bojoval společně s partyzány. Letos Alexander Bachnár oslaví sté narozeniny

Na začátku druhé světové války skončil Alexander Bachnár jako Žid nejprve v pracovním táboře, později ale putoval do koncentračního tábora Nováky, kde se stal učitelem. Válku přežil i díky partyzánům, ke kterým se s dalšími mladíky z tábora přidal. Dodnes vzpomíná na pomoc neznámých lidí a na lékaře Daniela Petelena, který zachránil jeho tatínka.
19. 5. 2019|