TÉMA

Rybník

Hladina rybníka v Mrákotíně klesá pomalu. Situaci komplikuje déšť

Deštivé počasí komplikuje vypouštění rybníka v Mrákotíně na Vysočině. Hráz se tam protrhla o Vánocích. Od dramatické situace a evakuace padesáti obyvatel uplynulo osm dní. Od té doby se ale u rybníka Řibřid téměř nic nezměnilo, hráz je opravena zatím jen provizorně.
2. 1. 2024|

Voda podemlela hráz rybníka v Mrákotíně. Hasiči ji zpevnili, evakuovaní se mohou vrátit domů

Kvůli narušení hráze rybníka Řibřid muselo opustit domovy asi padesát obyvatel části městysu Mrákotín na Jihlavsku, které stojí poblíž. Voda dopoledne narušila hráz. Hasiči ji zpevnili s pomocí téměř tří set tun kamení. Lidé se tak mohou vrátit do svých domovů, informovala před 16. hodinou mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Situaci předtím ještě posoudil odborník na bezpečnost vodních děl. Ohrožených bylo asi dvacet domů, řekl starosta Mrákotína Miroslav Požár (SNK městyse Mrákotín). Situaci dopoledne označil za vážnou.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 20:20|

Čeští vědci vytvořili systém plovoucích ostrovů. Hnízdí na nich racci, kachny i rybáci

Na unikátních umělých plovoucích ostrovech letos společně hnízdili rackové, kachny a rybáci. Projektem, který chce poskytnout vodním ptákům více možností k zahnízdění, se zabývají vědci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze. Umělé plovoucí ostrovy instalují na rybnících v jižních Čechách i na severočeských zatopených lomech.
17. 10. 2023|

Přibývá přírodních koupališť se špatnou vodou. Ke znečištění přispívají srážky i sinice

Úplný zákaz koupaní je momentálně už v pěti rybnících a biotopech v Česku. Dalších jedenáct ploch bylo hygieniky označeno za nevhodné – koupání v nich se tak nedoporučuje dětem, těhotným nebo lidem s oslabenou imunitou. Jako nejčastější příčinu znečištění uvádí ministerstvo zdravotnictví zvýšené hodnoty ukazatele sinic a chlorofylu-a.
12. 8. 2023|

Ze zámeckého rybníku zbyla louže. Hráz u Červené Lhoty potřebuje další opravu

Jihočeský zámek Červená Lhota, který za normálních okolností stojí uprostřed vodní plochy, bude úplně bez vody. Blíží se totiž oprava hráze, která je už tři roky v havarijním stavu. Už nyní je proto v zámeckém rybníku jen minimum vody, turisté si tak nemohou užít vyjížďku na loďkách. Práce by chtěl Národní památkový ústav (NPÚ) zahájit v letošním roce.
5. 8. 2023|

S nedostatkem vody se potýkají farmáři i rekreační oblasti. Někde obnovují déle nepoužívané zdroje

Sucho se v jihozápadní oblasti Česka po deštích zmírnilo, přesto zůstává problémem pro Vysočinu či Jihočeský kraj. Od Zelené hory ve Žďáru nad Sázavou vysílala ČT celé úterý další díl letního seriálu Sečteno. Praxe ukazuje, že nedostatek vody neovlivňuje jen farmáře, ale třeba také část obcí, které jsou nucené začít znovu využívat dříve zrušené vodní zdroje. Nedostatek vláhy dělá starosti rovněž lesníkům.
1. 8. 2023|

Z českých rybníků zmizí některé druhy ryb. Příliš teplá voda jim nedá dost kyslíku, varuje výzkum

Teplota vody v českých rybnících s klimatickou změnou roste, přispívá ke zhoršené kvalitě vody a komplikuje tradiční chov ryb. Do budoucna se očekává strmý nárůst počtu dnů s povrchovou teplotou vody nad 29 stupňů, kvůli čemuž rychle ubývá rozpuštěného kyslíku ve vodě. Mezi lety 1961 až 1980 se přitom v Česku dny s touto a vyšší teplotou vůbec nevyskytovaly. Nyní je takových dní několik ročně a podle vědeckých modelů jich koncem století může být téměř 30. Vyplývá to ze studie vědců z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe a Mendelovy univerzity v Brně.
28. 7. 2023|

V rybníku u Turnova uhynuly stovky úhořů. Napadl je parazit

Na rybníku Písečák u Turnova zahynulo velké množství úhořů. Stovky mladých i dospělých jedinců tam napadl parazit krevenatka úhoří. Rybáři se teď snaží vodní plochu co nejrychleji vyčistit a zbavit ji mrtvých kusů ryb. Odhadují však, že dříve než za několik desítek let se kolonii úhořů obnovit nepodaří.
21. 7. 2023|

Vodní záchranná služba upozorňuje na nebezpečí při koupání. O tomto víkendu utonulo několik lidí

Nově spuštěná kampaň Vodní záchranné služby Českého červeného kříže má za cíl upozornit na nebezpečí hrozící při koupání a vodních sportech. Informační tabule instalovala spolu s Povodím Vltavy na Slapech, postupně budou přibývat u dalších hojně navštěvovaných vodních nádrží v Česku. Z informací záchranářů přitom vyplývá, že během končícího teplého víkendu utonuli v tuzemsku nejméně čtyři lidé, včetně pátku pět.
16. 7. 2023|

Reportéři ČT: Podnikatel zabral městský pozemek, radnice mu vyšla vstříc. Místní se bojí mluvit

Načerno postavený areál pro sportovní rybolov, neoprávněně zabraný pozemek města, konflikty s úředníky a sousedy i vyhrožování – to vše je spojeno se jménem tachovského podnikatele Miroslava Janečka. Místo toho, aby mu město nařídilo pozemek vrátit a zbourat černé stavby, jdou mu místní úřady už devět let na ruku. Uzavřely s ním nevýhodné smlouvy na pronájem a následný prodej. Ve vedení města se mezitím vystřídali už tři starostové. Místní lidé se o soužití s Janečkem většinou bojí mluvit. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
20. 6. 2023|

V rybníku v Pardubicích z neznámých důvodů uhynulo asi osm set kilogramů ryb

V rybníku v pardubické části Drozdice uhynulo v sobotu asi osm set kilogramů ryb. Příčina znečištění vody a úhynu zatím není známa. Hasiči začali rybník ředit čistou vodou. Informoval o tom starosta městského obvodu Pardubice IV Jan Procházka (ANO). Obvodu, jehož součástí Drozdice jsou, rybník patří. Případem se zabývá i policie, podle ní se škoda pohybuje kolem sta tisíc korun.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 22:53|

Záchrana karase obecného. Pracovníci pražské zoo vypustili do rybníka stovku ohrožených ryb

Tým pražské zoo v pátek odpoledne vypustil přes stovku karasů obecných do revitalizovaného Salvátorského rybníka v Přerově nad Labem. Tento druh ryb se oficiálně považuje za kriticky ohrožený, podle mluvčího zoo Filipa Maška prakticky vyhynulý. Na záchraně původního druhu karase obecného začala zoologická zahrada spolu s Akademií věd ČR pracovat už předloni v dubnu. Ryby vypustili například v listopadu do rybníka U Kamenného stolu v pražské Vinoři.
9. 6. 2023|

Po loňském úmyslném znečištění je voda v rybníku Rosnička pořád špatná. Hrozí úhyn ryb

Oblíbené rekreační místo, rybník Rosnička ve Svitavách, se stále vzpamatovává z loňského znečištění. Podle města plochu tehdy někdo záměrně kontaminoval, a to zřejmě hnojivem. Už v červenci v místě platil zákaz koupání. Hygienici tak před sezonou zjišťovali, jak je na tom voda letos.
29. 5. 2023|

Deště přinesly včas vláhu, kterou vegetace potřebuje. Plní se i dříve téměř vyschlé studny a rybníky

Čeští vodohospodáři hlásí nadprůměrné toky. Deště z konce minulého týdne přinesly včas vláhu, kterou nyní vegetace potřebuje. Během jara a na začátku léta totiž rostliny vyžadují kvůli růstu vodu nejvíce. Voda se vrací také do některých dříve téměř vyschlých rybníků či studní.
19. 4. 2023|

U Vrbenských rybníků v Českých Budějovicích uhynuly desítky racků. Měli ptačí chřipku

V Českých Budějovicích uhynuly tento týden desítky racků u Vrbenských rybníků. Vyšetřením se u nich potvrdil výskyt ptačí chřipky, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o čtvrtý případ této nákazy v zemi. Ve čtvrtek se prokázala také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech i na Hodonínsku a Kladensku.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 12:48|

Masivní úhyn racků u rybníka na Hodonínsku způsobila ptačí chřipka

Masivní úhyn stovky racků chechtavých u rybníka Třetí Zbrod u Mutěnic na Hodonínsku způsobila ptačí chřipka. Potvrdilo to vyšetření Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Vzhledem k tomu, že byla nákaza zjištěna u volně žijících ptáků, nebudou veterináři přijímat žádná opatření.
4. 4. 2023|

Vodohospodáři dopouštějí Bolevecký rybník přečištěnou vodou z Berounky

Vodohospodáři v Plzni začali přečištěnou vodou z Berounky dopouštět Bolevecký rybník. Ten je kvůli dlouhotrvajícímu suchu téměř metr a půl pod přelivem a chybí v něm asi polovina jeho objemu. Normální výška hladiny byla v třiapadesátihektarovém rekreačním rybníku naposledy v roce 2017.
16. 9. 2022|

Prázdniny v Telči slaví 40 let. Koncerty rozezní nádvoří zámku i mola rybníka

Festival Prázdniny v Telči je součástí letního kulturního programu Telče od roku 1982. Svoji bohatou historii letos připomíná návštěvníkům i prostřednictvím výstavy fotografií. Hlavním dějištěm festivalu je tradičně zámecké nádvoří. Koncertuje se také na náměstí Zachariáše z Hradce, v Panském dvoře a poprvé také na dřevěných molech Štěpnického rybníka. Na dětská divadelní představení je možné zajít do zámeckého parku.
1. 8. 2022|

Vojenští lesníci budují na Libavé rybníky. Inspiraci našli i v plánech původních obcí

Za posledních šest let vznikly díky evropským dotacím ve vojenských lesích v Česku desítky nových rybníků a vodních nádrží. V době klimatických změn mají zadržet víc vody v krajině. Jednou z takových oblastí je i vojenský prostor Libavá. Lesníci se tam v hospodaření s vodou inspirovali i od původních německých obyvatel.
21. 4. 2022|

Na dně rybníka v Nasavrkách našli při vypouštění tisíce škeblí. Z bahna je zachraňují ochránci přírody

Ochránci přírody zachraňují z rybníka v Nasavrkách na Chrudimsku tisíce vzácných škeblí. Rybník patří městu, které ho vypustilo a vylovilo z něj ryby. Chránění měkkýši ale v bahně zůstali a hrozí jim úhyn. Případ řeší Česká inspekce životního prostředí, která k vypuštění vody udělila povolení.
11. 9. 2021|

Morkůvky na Břeclavsku budují rybník na místě, kde býval před mnoha lety. K užitku i ke koupání

Obce na jihu Moravy zřizují rybníky, nádrže nebo obnovují ty stávající. Snaží se tak zamezit problémům se suchem. Například v Morkůvkách na Břeclavsku budují rybník podle historických map. Bude sloužit i jako protipovodňová ochrana obce a místo pro koupání.
11. 8. 2021|

V Čechách se v úterý očekávají silné bouřky, na Moravě vedro

Na jihu Moravy bude v úterý opět panovat třicetistupňové vedro, místy mohou teploty dosáhnout až 34 stupňů. Západní polovinu Česka pak mají zasáhnout silné bouřky s přívalovým deštěm, který může v noci na středu zvednout říční hladiny. V povodí Berounky, Ohře, horní Vltavy a Otavy a na přítocích dolního Labe mohou překročit první povodňový stupeň a v povodí Klabavy a Úslavy i druhý stupeň, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 18:48|

Památkáři opravili hráz rybníku okolo zámku Červená Lhota. Znovu ho napustili, stále však protéká

Na jihočeském renesančním zámku Červená Lhota znovu protéká hráz rybníka, kterou už památkáři jednou opravili. Rybník je napuštěný, možná ho ale budou muset znovu vypustit. Voda z hráze teď protéká řečištěm někdejšího potoka. O další opravě se rozhodne v příštích dnech, řekl kastelán Tomáš Horyna. Může se stát, že turisté uvidí zámek třetí sezonu po sobě bez vody a možnosti půjčit si lodičku.
15. 5. 2021|

Zámecký rybník v Lednici bude čistší. Bez bahna a s novými ostrovy pro ptáky

Zámecký rybník v Lednici prochází jednou z největších oprav za poslední roky. Speciální sací bagr z něj odstraní bahno, které způsobovalo problémy živočichům i krajině. Vzniknou na něm také ostrovy pro ptáky. Práce potrvají tři roky a budou stát zhruba sto milionů korun.
2. 2. 2021|