TÉMA

Letadlová loď

Jižní Korea částečně pozastavuje vojenskou dohodu s KLDR kvůli špionážní družici

Jihokorejská vláda ve středu rozhodla o částečném pozastavení platnosti vojenské dohody s KLDR v reakci na vypuštění špionážní družice oznámené v úterý Pchjongjangem. Informovaly o tom světové agentury. Soul hodlá obnovit průzkumné lety v hraničním pásmu obou zemí, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Krok KLDR po Spojených státech či Japonsku rázně odsoudil i generální tajemník OSN António Guterres. USA do oblasti podle agentury Reuters vyslaly ponorku na jaderný pohon.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 13:37|

Budeme při vás stát v „nejtemnější hodině“, řekl Sunak v Izraeli Netanjahuovi

Britský premiér Rishi Sunak slíbil svému izraelskému protějšku Benjaminu Netanjahuovi, že Spojené království bude při Izraeli v jeho „nejtemnější hodině“ stát. Předseda britské vlády to řekl při návštěvě Jeruzaléma. Sunak ocenil, že Izrael souhlasil s otevřením hraničního přechodu z Egypta do Pásma Gazy pro humanitární potřeby.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 18:45|

Invazi do Gazy Izrael zatím odložil. U libanonských hranic zřizuje po útoku nepřístupné pásmo

Izraelská armáda zřejmě chtěla zahájit pozemní ofenzivu do Pásma Gazy o víkendu, ale odložila ji – i kvůli počasí. S odkazem na vysoce postavené vojenské zdroje to napsal list The New York Times. Civilisté z Gazy dostali novou lhůtu k evakuaci severu pásma – do tří hodin odpoledne. Izraelské letectvo provádí intenzivní vzdušné údery v Pásmu Gazy, aby zničily co nejvíce hrozeb před možným zahájením pozemní ofenzivy. Podle zpravodajského webu The Times of Israel (ToI) to uvedl velitel letectva Tomer Bar.
15. 10. 2023Aktualizováno15. 10. 2023, 19:14|

Když Izrael zaútočí na Gazu, Hizballáh udeří ze severu. Prodloužená ruka Íránu touží po pádu židovského státu

Na severu Izraele roste napětí kvůli útokům libanonského teroristického hnutí Hizballáh. Židovský stát se tak obává otevření druhé fronty. Hizballáh podléhá velení Íránských revolučních gard a vznikl v 80. letech za účelem boje proti izraelské okupaci. Hnutí o sto tisíci členech chrání zájmy muslimů – a touží po pádu židovského státu.
12. 10. 2023|

Čínská armáda bude vždy v pohotovosti, uvedl Peking na návštěvu prezidentky Tchaj-wanu v USA

Čína přijme „rozhodná a efektivní“ opatření na ochranu národní suverenity a územní celistvosti, uvedl ve čtvrtek Peking v reakci na středeční setkání tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen se šéfem americké Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym v Kalifornii. O prohlášení čínského ministerstva zahraničí informovala agentura Reuters. Tchaj-wan nedlouho poté uvedl, že se k ostrovu na dvě stě námořních mil (370 kilometrů) přiblížila čínská letadlová loď.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 19:59|

Pchjongjang pokračuje v testu raket. Odpal střel je podle Soulu „vážnou provokací“

Severní Korea v pondělí ze svého východního pobřeží odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. Dopadly do Japonského moře. Podle zahraničních agentur o tom informovalo velení jihokorejské armády a japonská pobřežní stráž. Komunistická země v posledních týdnech rakety testuje opakovaně. KLDR novou zbrojní zkoušku provedla v den, kdy Spojené státy a Jižní Korea zahájily další vojenské manévry, jichž se účastní i americká letadlová loď Nimitz s jaderným pohonem a její úderná skupina.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 11:45|

Brazílie chce v Atlantiku potopit vysloužilou letadlovou loď plnou azbestu, ekologové protestují

Brazilské námořnictvo se chystá potopit v Atlantiku svou bývalou letadlovou loď Sao Paulo. Podle něj se jedná o nevyhnutelný krok kvůli špatnému stavu plavidla. Loď je ovšem plná azbestu a dalších toxických látek. Turecko, které ji mělo rozmontovat a zlikvidovat, ji proto odmítlo vpustit do svých vod. Rozhodnutí brazilské armády kritizují ekologové, napsala agentura AFP.
3. 2. 2023|

Indie uvedla do služby první letadlovou loď vlastní výroby, pojme třicítku strojů

Indický premiér Naréndra Módí slavnostně uvedl v pátek do služby první letadlovou loď domácí výroby. Plavidlo, které nese název Vikránt, má šestnáct set členů posádky a slouží pro třicet letounů, informovala agentura Reuters.
2. 9. 2022|

Čína zatím na ovládnutí Tchaj-wanu vojensky nemá, tvrdí politický geograf Kofroň

Jedenáct čínských balistických střel dopadlo do vod okolo Tchaj-wanu. Pět dalších pak do japonské zóny. Tchaj-pej obvinila Peking, že se chová jako Severní Korea, a aktivovala svůj obranný systém. Manévry spustil komunistický režim v reakci na návštěvu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Politický geograf Jan Kofroň z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ale tvrdí, že Čína zatím na invazi na ostrov kapacitu nemá.
4. 8. 2022|

Bitva u Midwaye změnila kurz války v Pacifiku. Podívejte se, jak probíhala minutu po minutě

Nejdůležitější námořní bitva minulého století, rozhodující střet druhé světové války, drtivá porážka Japonců. I tak dnes historici hodnotí vítězství amerického námořnictva v bitvě u Midwaye. Před osmdesáti lety, jen bezmála půl roku od útoku na Pearl Harbor, obrátily Spojené státy kurz pacifické války poprvé ve svůj prospěch. Pomohlo jim k tomu překvapení a hlavně prolomení japonských šifer.
4. 6. 2022|

Rusku se podařilo NATO spojit a Moskva nemá pocit, že by mohla Alianci rozklížit, míní analytik

Severoatlantická aliance je v současné krizi kolem Ukrajiny jednotnější než dříve, Rusko ale zřejmě nevěří, že by se mu NATO podařilo rozklížit. V Horizontu ČT24 to řekl bezpečnostní analytik Jan Ludvík. Komentoval tak pochybnosti, které o jednotě Aliance vzbuzují některé kroky Maďarska či Německa.
4. 2. 2022|

USA pátrají po letounu, který havaroval v Jihočínském moři. Bojí se, že trosky nalezne a okopíruje Peking

Dvě světové supervelmoci zřejmě závodí o to, která jako první najde a vyloví ze dna Jihočínského moře vrak stíhačky s utajovanými technologiemi. Po nehodě při přistání na letadlové lodi se ve sporných vodách potopil nejmodernější letoun americké armády F-35C. Podle některých expertů je lákadlem, které si Peking nemůže nechat ujít.
1. 2. 2022|

Vzdušný prostor Tchaj-wanu narušily další desítky čínských letadel včetně bombardérů

Tchajwanské letectvo poslalo svá letadla do vzduchu kvůli 52 čínským strojům, jež opět narušily tchajwanský vzdušný prostor. Za minulé čtyři dny tak vniklo do tchajwanského prostoru téměř 150 čínských letounů. Tchajwanské ministerstvo obrany, které citovala agentura Reuters, oznámilo, že pondělní skupina byla největší.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 17:44|

Americká armáda nechala navzdory kritice explodovat u své letadlové lodi přes 18 tun výbušniny

Americké námořnictvo zveřejnilo záběry ze zkušební exploze více než 18 100 kilogramů trhaviny umístěné nedaleko své nejmodernější letadlové lodi USS Gerald Ford. Cílem testu bylo prověřit, jak dokáže obří plavidlo a jeho vybavení vzdorovat rázové vlně, jež je podobná zátěži, které může být plavidlo vystavené v bojových podmínkách.
22. 6. 2021|

Čína provádí manévry poblíž Tchaj-wanu. V budoucnu mají být podle Pekingu pravidelné

Čínská armáda oznámila, že se její letadlová loď s doprovodnými plavidly účastní námořního cvičení poblíž Tchaj-wanu. Čína ostrovní zemi považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Manévry s cílem „ochrany čínské suverenity“ Peking prý hodlá provádět v budoucnu pravidelně.
6. 4. 2021|

Francie chystá novou letadlovou loď na jaderný pohon

Příští francouzská letadlová loď bude mít jaderný pohon, oznámil při představení podrobností o projektu prezident Emmanuel Macron. Její stavba začne na konci roku 2025, o jedenáct let později projde testy a do služby by měla nastoupit v roce 2038. Nahradí stávající jadernou letadlovou loď Charles de Gaulle. Cena plavidla se odhaduje na sedm miliard eur – 184,5 miliardy korun.
8. 12. 2020|

Írán se pochlubil svou letadlovou lodí. Připomíná tanker a na palubě nese nákladní auta

Symbolem rostoucích ambic Íránu se stala nová válečná loď, která má dle Teheránu vyrovnat americkou námořní převahu v Perském zálivu. Vodní plocha, kudy denně proudí víc než pětina světové ropy, se už v minulých letech stávala jedním z center soupeření Íránu s arabským světem a Spojenými státy.
21. 11. 2020|

Na potopení největší bitevní lodi světa stačily dvě hodiny. Titán Jamato nedokázal vzdorovat letadlům

Světové oceány nikdy nebrázdila větší bitevní loď než majestátní japonská Jamato, kterou zničily americké bombardéry na sklonku války, 7. dubna 1945. Útoku, který trval zhruba dvě hodiny, se jich zúčastnilo téměř 400, jen zlomek ale uspěl. I zhruba dvě desítky zásahů ale stačily k tomu, aby se Jamato potopila. Zemřelo při tom 2475 členů posádky, zachránilo se jen 269 námořníků.
7. 4. 2020|

Jediná ruská letadlová loď je po požáru možná na odpis

Škody způsobené nedávným požárem na jediné ruské letadlové lodi se prakticky rovnají její zbytkové hodnotě, o jejím dalším osudu není rozhodnuto. Napsal to ruský list Kommersant s odvoláním na experty ruské Severské flotily. Požár, který si minulý týden vyžádal dva mrtvé, vypukl na lodi Admirál Kuzněcov během oprav v Murmansku na severu Ruska.
19. 12. 2019|

Požár na jediné ruské letadlové lodi. Admirál Kuzněcov začal hořet při opravě, pohřešuje se kapitán

Na jediné ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov vypukl požár. Na plavidle, které podstupuje opravy v severoruském Murmansku, se oheň podařilo lokalizovat a jeho hašení pokračuje. Neštěstí si vyžádalo nejméně jeden lidský život. V nemocničním ošetření je 12 zraněných, kteří se většinou přiotrávili kouřem. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ruské námořnictvo. Podle listu Kommersant se pohřešuje kapitán Viktor Izmajlov, který měl opravu na starosti.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 21:17|

U atolu Midway se našly vraky dvou japonských letadlových lodí. Kagu a Akagi tam za války zničily americké bomby

Výzkumníci nalezli v Tichém oceánu vraky dvou japonských letadlových lodí, které potopili Američané během bitvy u Midway za druhé světové války. Patřily mezi sedm plavidel, které šly ke dnu během tohoto klíčového válečného střetnutí z léta 1942.
22. 10. 2019|

Americký jaderný kolos vyčkává v Arabském moři. Vojáci se připravují na všechny scénáře vývoje

V Arabském moři se už pár týdnů pohybuje úderná skupina v čele s americkou letadlovou lodí USS Abraham Lincoln. Zatímco napětí mezi USA a Íránem se nedaří zcela uhasit, z plavidla startují denně stovky cvičných či hlídkových letů. Na palubu kolosu na jaderný pohon se vejdou desítky letadel a tisíce lidí, kteří teď vyčkávají, jak se situace vyvine. A snaží se nevyprovokovat protistranu.
5. 6. 2019|

Napětí kolem Íránu roste. USA přemístí na Blízký východ systém Patriot a další válečnou loď

Spojené státy vysílají na Blízký východ systém protiraketové obrany Patriot. Podle agentury AP jde o reakci na zjištění zpravodajských služeb, že Íránci naložili vojenský materiál a rakety do malých lodí. Washington už dříve oznámil, že do Perského zálivu přemístil válečnou flotilu s letadlovou lodí Abraham Lincoln s obojživelnými letouny na palubě. K této operační skupině se připojí i výsadková loď USS Arlington. Na základnu v Kataru dorazily bombardéry B-52.
11. 5. 2019|