TÉMA

Jaroslav Bašta

Babiš viní koalici z krytí korupce. Nedokáže unést reakci sněmovny na své praktiky, míní Fiala

Poslanci se sešli z podnětu opozičního ANO na jednání o údajných korupčních případech koaličních stran. Zákonodárci ANO se chtěli opět zabývat zejména Podnikatelskou družstevní záložnou (PDZ), v níž měl v minulosti uložené peníze i premiér a předseda ODS Petr Fiala. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v úvodním vystoupení prohlásil, že vládní strany kryjí korupci a klientelismus. Na vystoupení zareagoval Fiala, podle nějž Babiš nedokáže unést reakci sněmovny na jeho praktiky. Poslanci odpoledne po více než čtyřhodinové debatě podle očekávání program mimořádné schůze neschválili.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 21:34|

Změna trestního vymezení znásilnění prošla ve sněmovně druhým čtením

Poslanci nepodali v úterním druhém čtení k vládní novele měnící trestní vymezení znásilnění ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk žádné pozměňovací návrhy. Plénum by o ní mohlo hlasovat už tento týden. Koaliční většina v úterý ve sněmovně probrala sedm předloh, prosadila proto možnost jednání do půlnoci místo obvyklých 19:00. Očekávala se totiž dlouhá debata o podobě programu schůze. Jednání bylo před půl devátou večer přerušeno, pokračovat bude ve středu 10. dubna v devět hodin ráno.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 21:22|

Zemřel poslanec SPD Jaroslav Bašta, bylo mu 75 let

Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci poslanec SPD a kandidát na prezidenta v roce 2023 Jaroslav Bašta. Informovala o tom mluvčí hnutí Barbora Šťastná. Podle informací médií z konce loňského května byl Bašta v nemocnici ve vážném stavu, zhruba od poloviny května se ze schůzí sněmovny omlouval ze zdravotních důvodů. Poslanci uctí v úterý v úvodu schůze Baštovu památku minutou ticha, sdělila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V dolní komoře také vznikne pietní místo.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 12:53|

Sněmovna jednala o vyslovení nedůvěry vládě. K hlasování se ani v noci nedostala

Poslanci v úterý a noci na středu jednali zhruba šestnáct hodin o vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Svolání schůze podnítilo opoziční ANO, které považuje za nepřijatelné, aby ministrem vnitra zůstal předseda STAN Vít Rakušan. V debatě zpočátku převládali členové kabinetu s prezentací svých kroků, zástupci opozice se dostali ke slovu zejména večer. Poslanci si na základě dohody frakcí odhlasovali, že budou jednat do druhé hodiny ranní. Poté bylo jednání sněmovny přerušeno, debata bude pokračovat ve středu v devět hodin. Kdy dojde k hlasování, je nejasné. Opozice ke svržení kabinetu dostatečný počet hlasů nemá.
17. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 02:02|

Fakultní senát VŠE se sejde kvůli odvolání Ševčíka příští středu

Návrh na odvolání děkana Miroslava Ševčíka by měl akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE projednat přesně za týden. ČT o tom informovala jedna z jeho členek. Hlasování inicioval rektor Petr Dvořák. Podle jeho názoru poškodil dobré jméno univerzity svou účastí na demonstraci u Národního muzea, kde se skupina lidí snažila odstranit ukrajinskou vlajku z budovy. Ševčík uvedl, že pro své odvolání důvod nevidí.
29. 3. 2023|

Ševčík pro VŠE představuje reputační problém, děkanem by dál být neměl, míní ministr Balaš

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém, uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v úterý večer na svém Facebooku. Domnívá se, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce. Ševčíka v pondělí vyzval kvůli jeho dlouhodobému vystupování na veřejnosti včetně účasti na sobotní protivládní demonstraci k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod a odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 14:27|

Kandidáti na prezidenta skládají účty z kampaně, nejvíce utratili Pavel a Babiš

Týmy kandidátů, kteří se ucházeli o post hlavy státu, počítají celkové útraty za kampaně. Osmička uchazečů za propagaci zaplatila přes 173 milionů korun. Nejvíce peněz utratili Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO), kteří postoupili do druhého kola. Využijí celý zákonný limit, tedy padesát milionů.
18. 2. 2023|

Babiš odpočívá, Nerudová měla schůzky na Mendelově univerzitě. Co dělají neúspěšní prezidentští kandidáti

Zatímco nově zvolený prezident Petr Pavel začal v pondělí řešit složení svého týmu či program, někteří neúspěšní kandidáti se vrátili zpět k práci ve vysoké politice, další vstup do ní nevylučují. Poražený z druhého kola Andrej Babiš (ANO) si od ní teď naopak chce odpočinout.
31. 1. 2023|

Volební místnosti se zavřely, prezidenta mohli lidé vybírat do 14 hodin

Skončilo druhé kolo volby prezidenta republiky. Volební místnosti byly v sobotu otevřené do 14 hodin, poté začalo sčítání hlasů. Novou hlavou státu se může stát buď bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, nebo bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). V prvním kole zvítězil Pavel, ale oba kandidáty v prvním kole dělilo jen 23 tisíc hlasů.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 14:00|

Ve druhém kole prezidentské volby by dle agentury Median vyhrál Pavel

Druhé kolo prezidentských voleb by podle průzkumu agentury Median vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, získal by 57,9 procenta hlasů. Jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by dostal 42,1 procenta. Voleb se rozhodně chce zúčastnit 76 procent lidí, dvanáct procent to zvažuje. Výsledky průzkumu z 20. až 22. ledna, kterého ho se zúčastnilo 1161 respondentů, agentura zveřejnila na pondělní on-line tiskové konferenci.
23. 1. 2023|

Ve druhém kole volby prezidenta by nyní jasně zvítězil Pavel, ukazuje průzkum agentury Ipsos

Druhé kolo volby prezidenta by nyní s výrazným náskokem vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel. Získal by 58,8 procenta hlasů, zatímco jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, 41,2 procenta. Vyplývá to z aktuálně zveřejněného průzkumu agentury Ipsos. K volbám dorazí podle průzkumu asi 69 procent voličů. Hostem pondělního Interview ČT24 od 18:28 bude ředitel agentury STEM Martin Buchtík.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 13:54|

Petr Pavel má větší podporu než Andrej Babiš, ukázal průzkum pro ČT

Podle průzkumu volebních preferencí, který pro Českou televizi vypracovaly agentury Data Collect a Kantar CZ, má nyní větší šance stát se prezidentem armádní generál Petr Pavel. Pokud by se volby konaly tento týden, Pavla by volilo 46 procent dotázaných, dalších sedm procent jeho volbu zvažuje. Druhému finalistovi volby, předsedovi ANO Andreji Babišovi, by nyní dalo hlas 29 procent dotázaných, dalších devět procent respondentů jeho volbu zvažuje. Zbývajících devět procent dotázaných není rozhodnutých.
21. 1. 2023|

Pavel se dohodl s Nerudovou na podpoře, pak jel do Ústí. Babiš šel na výstavu korunovačních klenotů a do kostela

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která skončila na třetím místě v prvním kole prezidentských voleb, podpoří vítěze prvního kola Petra Pavla verbálně, sdílením reklamních ploch či společnými vystoupeními. Na společné tiskové konferenci vyzvala své příznivce, aby dorazili k druhému kolu a hlas odevzdali Pavlovi. Vymezila se také proti druhému postupujícímu kandidátovi Andreji Babišovi (ANO). Ten se v úterý vydal na výstavu korunovačních klenotů a také do kostela. Pavel odpoledne odjel na setkání s občany do Ústí nad Labem.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 19:14|

Bude to nejtvrdší politická kampaň od sametové revoluce, míní expert na marketing

Kampaň uchazečů o Pražský hrad bude před druhým kolem prezidentských voleb mířená hlavně na negativní emoce, domnívá se odborník na politické kampaně Radim Pařík. S dalšími analytiky se shoduje na tom, že cílem hlavně pro kandidáta a expremiéra Andreje Babiše (ANO) bude odradit od hlasování zejména voliče neúspěšných kandidátů, kteří podpořili Petra Pavla. „Je to nejtvrdší politická kampaň, kterou jsme od roku 1989 v politice zažili,“ myslí si pak expert na politický marketing Jakub Horák. Očekává, že výsledek voleb ovlivní účast mladých lidí. O šancích jednotlivých kandidátů odborníci diskutovali v pořadu 90' ČT24.
16. 1. 2023|

Pro Pavla a Babiše začíná poslední fáze kampaně. Očekává se dramatický duel

Do druhého kola prezidentských voleb postoupili bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Pavel získal 35,4 procenta hlasů a Babiš 34,99 procenta. Nyní pro oba kandidáty začíná poslední fáze kampaně – rozhodne se mezi nimi za dva týdny, v pátek 27. ledna a v sobotu 28. ledna, kdy se voliči k urnám vydají podruhé. Vítěz v březnu po deseti letech vystřídá na Hradě Miloše Zemana.
15. 1. 2023|

V Průhonicích vyhrál Pavel, v jeho rodišti zase Babiš. Nerudová uspěla v obci, kde má chalupu

Petr Pavel vyhrál v rodištích pěti z osmi kandidátů letošní prezidentské volby. Neuspěl v Chomutově, rodném městě Marka Hilšera, České Lípě, odkud pochází Karel Diviš, a v Plané na Tachovsku, kde se narodil on sám. Ve všech těchto městech zvítězil Andrej Babiš – v Chomutově ho volilo přes 48 procent voličů, v České Lípě měl podporu necelých 42 procent a v Plané získal přes 52 procent hlasů. Hilšer dosáhl v rodném Chomutově na 2,9 procenta, Diviš si v České Lípě připsal 3,1 procenta a Pavel v Plané necelých 28 procent.
14. 1. 2023|

Fischer, Hilšer a Diviš podpoří ve druhém kole Pavla. Bašta a Zima se zatím rozmyslí

Mnozí z neúspěšných kandidátů na prezidenta podpoří ve 2. kole volby Petra Pavla. Kromě Danuše Nerudové, která již Pavlovi osobně pogratulovala, hodlají Pavla podpořit senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, kteří oba zamíří i do jeho štábu. Podporu mu vyjádřil také podnikatel Karel Diviš. Naopak bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima zatím nevyzval k podpoře žádného z finalistů, stejně se zachoval i poslanec SPD Jaroslav Bašta.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 22:08|

Většinu hlasů v cizině získal Pavel. Babiš vyhrál v Uzbekistánu, Fischer ve Vatikánu

Prvního kola prezidentské volby se zúčastnilo i téměř šestnáct tisíc Čechů, kteří pobývají v zahraničí. Svými hlasy nejvíce podpořili Petra Pavla. Ten od nich získal bezmála 56 procent hlasů. Na druhém místě skončila Danuše Nerudová s 28,5 procenta hlasů. Třetí místo obsadil se sedmi procenty hlasů Pavel Fischer. Nejvíce platných hlasů (1 888) Češi odevzdali v Německu.
14. 1. 2023|

Nadšení, skandování, smutek i rozčarování. Fotografie ukazují volební štáby kandidátů

Voliči rozhodli, že do druhého kola prezidentské volby postoupili bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel a bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, třetí skončila Danuše Nerudová. Takže zatímco v některých volebních štábech zavládlo po vyhlášení výsledků nadšení, v jiných rozčarování či zklamání. Atmosféru ukazuje fotogalerie.
14. 1. 2023|

Voliči rozhodli. O Hrad se utkají Pavel a Babiš

Příštím českým prezidentem bude buď bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Vítězem prvního kola prezidentských voleb se stal Pavel, volilo ho 35,40 procenta lidí. Druhému Babišovi dalo hlas 34,99 procenta voličů. Volební účast je nejvyšší v prezidentských volbách.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 19:51|

ANALÝZA: Nerudová a Bašta zůstali daleko za průzkumy

Danuše Nerudová, jedna ze tří favoritů voleb, končí již v jejich prvním kole. Zůstala daleko za svými očekáváními. I když to v posledních měsících vypadalo, že by se mohla dostat mezi dva nejúspěšnější kandidáty, nakonec oslovila jen patnáct procent voličů. O volebním neúspěchu může mluvit i Jaroslav Bašta (SPD). Kandidát hnutí SPD, které v loňských sněmovních volbách získalo téměř deset procent hlasů, nedosáhl ani na polovinu této hodnoty.
14. 1. 2023|

Češi vybírají prezidenta, místnosti se zavřou ve 14 hodin

V Česku v sobotu pokračuje první kolo prezidentských voleb, lidé mohou odevzdat svůj hlas do 14:00. V pátek volby někde provázela vyšší účast než před pěti lety, v některých okrscích se pohybovala kolem padesáti procent. V sobotu dopoledne se pohybovala nejčastěji mezi padesáti a pětapadesáti procenty, v některých okrscích odevzdalo svůj hlas i přes šedesát procent voličů.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 11:52|

Úvodní den prezidentských voleb provázela zřejmě vysoká účast

Česko má za sebou úvodní den prvního kola prezidentských voleb. Voliči budou moci odevzdat hlas ještě v sobotu od 8 do 14 hodin. Během prvního dne voleb hlasovali všichni z osmice kandidátů, úřadující prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS) či předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Volby v pátek někde provázela vyšší volební účast než před pěti lety, v některých okrscích se pohybovala kolem padesáti procent.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 22:06|

Češi si zvolí prezidenta. Místnosti budou otevřené v pátek i sobotu

Odpoledne začíná volba nové hlavy státu. V prvním kole si voliči vybírají z osmi kandidátů. Pokud někdo z nich nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí dva s nejvyšší podporou do druhého kola, které se uskuteční za dva týdny. Odevzdat hlas je možné v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Výsledky prvního kola prezidentských voleb budou známé později v sobotu odpoledne.
13. 1. 2023|