TÉMA

Vojenská přehlídka

Rusko oslavilo vítězství nad nacismem přehlídkou bez moderních tanků a letadel

Rusko si připomíná Den vítězství ve druhé světové válce. V Moskvě se konala za přísných bezpečnostních opatření tradiční vojenská přehlídka za účasti prezidenta Vladimira Putina. Ten v proslovu uvedl, že budoucnost Ruska a ruského lidu závisí na vojácích, kteří podle něj bojují za zemi na Ukrajině. Akce se neúčastní západní politici, Putina naopak přijeli podpořit lídři některých postsovětských republik.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 21:55|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|

Dny NATO prověří covidové certifikáty. Vojenská přehlídka pojme 40 tisíc lidí za den

Víceúčelový letoun páté generace F-35 Lightning II a bezpilotní letoun MQ-9 Reaper budou největšími lákadly letošních Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil Armády ČR, které se uskuteční 18. a 19. září na letišti v Mošnově na Novojičínsku. Počet diváků bude omezený na 40 tisíc za den. Vstup bude bezplatný, všichni návštěvníci si ale budou muset pořídit vstupenku, řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.
19. 8. 2021|

Paříž si připomněla výročí dobytí Bastily vojenskou přehlídkou, zúčastnili se i Češi

V Paříží se konala tradiční vojenská přehlídka na oslavu nejvýznamnějšího francouzského státního svátku 14. července. Středem oslav byla tradičně třída Champs-Élysées.  Po boku francouzských jednotek se představilo také jedenáct českých vojáků z mise Takuba. Heslo letošních oslav zní „podmanit si budoucnost“, které evokuje jak boj s covidem-19, tak vojenské mise ve světě, zejména v oblasti Sahelu.
14. 7. 2021|

Skupina G7 poskytne miliardu očkovacích dávek chudým zemím

Ekonomicky silné země skupiny G7 poskytnou v následujícím roce miliardu vakcín proti covidu-19 chudým zemím, aby mohly naočkovat svoji populaci. Na tiskové konferenci po skončení summitu to řekl britský premiér Boris Johnson. V prohlášení vydaném po třídenním jednání G7 v Cornwallu také mimo jiné účastníci slíbili další peníze na boj proti globálnímu oteplování a kritizují Čínu.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 20:33|

KLDR oznámila, že předvedla nové balistické střely odpalované z ponorky

Severní Korea na čtvrteční armádní přehlídce pravděpodobně předvedla nové balistické střely odpalované z ponorky (SLBM). S odvoláním na státní média o tom informovala agentura Reuters. Přehlídka se konala krátce po skončení sjezdu vládnoucí Korejské strany práce, na němž vůdce KLDR Kim Čong-un slíbil posílit jaderný a další zbrojní arzenál země.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 20:14|

Rusko slaví 75. výročí vítězství nad nacismem. Přehlídku z května na červen odsunul koronavirus

Pozdě, ale přece. Na Rudém náměstí v centru Moskvy si Rusové připomněli 75. výročí vítězství nad nacistickým Německem. Vojenská přehlídka se původně měla konat v tradičním termínu 9. května, ale pandemie covidu-19 si vynutila její odložení. Termín 24. června vybral prezident Vladimir Putin se zřetelem na historii –⁠ před 75 lety se totiž na Rudém náměstí konala přehlídka vítězných sovětských vojsk.
24. 6. 2020Aktualizováno24. 6. 2020, 12:17|

Armáda na velbloudech a policejní akrobati na motorkách. Indie velkolepě slaví Den republiky

Indové velkolepou vojenskou přehlídkou s tradičními akrobatickými kousky na motorkách oslavili jubilejní Den republiky. Podívat se přišly miliony lidí. Připomíná 26. leden 1950, kdy začala platit nová ústava a ze země se stala demokratická republika. Stalo se tak dva a půl roku poté, co se země osamostatnila z britského koloniálního panství.
27. 1. 2020|

Čína oslavila 70 let komunismu. Pekingem projela armáda a rozsvítila ho světelná show

Čína si připomněla sedmdesát let od chvíle, kdy Mao Ce-tung oznámil založení Čínské lidové republiky, a definitivně tak potvrdil vítězství komunistické strany v zemi. Centrum Pekingu zažilo masivní vojenskou přehlídku, jejíž součástí bylo představení nejmodernějších armádních technologií. Vláda Tchaj-wanu odsoudila čínskou „diktaturu“, zatímco v Hongkongu pokračují protesty.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 22:33|

Čína připravuje největší vojenskou přehlídku. Odmítá, že by šlo o ukazování svalů

Čínská lidová republika se chystá na oslavy 70. výročí převzetí moci komunistickou stranou. Ty se odehrají 1. října. Zemi čeká mohutná vojenská přehlídka a další oslavy v rozsahu, jaký nezažila desetiletí.
27. 9. 2019|

Povstalci zaútočili na vojenskou přehlídku v Adenu. Zemřelo přes padesát lidí

Dva oddělené útoky v jihojemenském Adenu připravily o život nejméně 51 lidí, dalších 56 jich bylo zraněno. Oznámila to agentura AP, předtím se hovořilo o třech desítkách mrtvých. Jemenští šíitští povstalci ve čtvrtek zaútočili balistickou raketou a bezpilotním letounem na přehlídku bezpečnostních sil, předtím byl hlášen sebevražedný útok na policejní velitelství. Šíité později informovali o ještě dalším raketovém útoku, tentokrát na vojenský cíl v Saúdské Arábii.
1. 8. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 12:51|

Rusko vojenskou přehlídkou oslavilo konec války. Podle Putina některé státy tehdejší události vědomě zkreslují

Rusko si tradiční vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v Moskvě připomnělo 74. výročí porážky nacistické třetí říše ve druhé světové válce. Defilé 13 tisíc vojáků z tribuny sledoval ruský prezident a nejvyšší velitel ozbrojených sil Vladimir Putin, ze zahraničních hostů byl podle místních médií přítomný první kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Leteckou část přehlídky ruské velení kvůli nepříznivému počasí zrušilo.
9. 5. 2019|