TÉMA

Říkovice

Soud zamítl žalobu Dětí Země na povolení D1 u Přerova, stavba tak může pokračovat

Krajský soud v Olomouci zamítl žalobu spolku Děti Země proti rozhodnutí ministra dopravy Martina Kupky (ODS), kterým byla v prosinci 2022 potvrzena právní moc stavebního povolení na budování posledního úseku dálnice D1 u Přerova. Dopravní stavba tak může pokračovat podle harmonogramu. Desetikilometrová část dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi má být zprovozněna v březnu 2026. Na sociální síti X to oznámil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba D1 u Přerova byla zahájena loni v lednu, stát má téměř sedm miliard korun.
13. 3. 2024|

Soud zamítl žalobu, stavba posledního úseku D1 u Přerova může pokračovat

Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu proti právní moci stavebního povolení na stavbu posledního úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic. Stavba tak může pokračovat, oznámil ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 10:30|

Začíná stavba poslední části dálnice D1 u Přerova. Hotovo by mohlo být na jaře 2026

U Přerova v úterý oficiálně začala stavba posledního úseku dálnice D1. Po nové desetikilometrové komunikaci mezi Přerovem a Říkovicemi by se mělo začít jezdit na jaře 2026, sdělil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavební práce se naplno rozjedou v lednu. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na začátku prosince po projednání šesti podaných rozkladů potvrdil stavební povolení. Dálnici postaví sdružení firem Strabag, Doprastav a IDS Olomouc za 6,922 miliardy korun.
20. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 18:32|

Stavba poslední části D1 ještě nezačala, v Dluhonicích už ale vznikají náhrady jako bolestné za dálnici

Termín zahájení stavby posledního úseku dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi stále není jistý. I přesto se však v Dluhonicích, poblíž kterých má komunikace vést, už začalo pracovat na náhradách, které mají místním stavbu kompenzovat. Momentálně část Přerova rekonstruuje tamní kulturní dům a připravují se také nové stavební parcely.
22. 4. 2022|

Dostavba D1 má dál běžet pod vedením firmy, v níž má podíl oligarcha Děripaska. Odstavili ho, říká šéf ŘSD

Chybějící část dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem by mělo dostavět sdružení firem pod vedením Strabagu. Čtvrtinový podíl v mateřské společnosti přitom drží ruský miliardář a oligarcha Oleg Děripaska. Toho Američani v roce 2018 zapsali na sankční seznam. Po útoku na Ukrajinu se přidala i Velká Británie. Evropská unie nikoli. Firma tvrdí, že se jí sankce tak jako tak netýkají.
24. 3. 2022|

Poslední úsek dálnice D1 u Přerova dostal povolení. ŘSD by chtělo začít stavět v květnu

Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení na poslední úsek D1 mezi Přerovem a Říkovicemi. Zároveň probíhá soutěž na zhotovitele. Ředitelství silnic a dálnic počítá s tím, že příští rok v květnu by se mohlo začít stavět. Ovšem hrozí, že vydané povolení opět napadnou odpůrci a stavbě kvůli průtahům skončí výjimka z posuzování vlivu na životní prostředí. Zdlouhavý proces by se tak musel zopakovat.
5. 8. 2021|

Stavba D1 kolem Přerova se znovu zpozdí. Děti Země chystají žalobu

Dostavbu dálnice D1 poznamená další odklad, chybějící úsek mezi Přerovem a Říkovicemi se začne stavět nejdřív v polovině příštího roku. Ministerstvo dopravy sice zahájilo tento týden stavební řízení, dostavbu dálnice ale napadnou odpůrci znovu u soudu. Komplikované je i výběrové řízení na zhotovitele.
21. 5. 2021|

Stavbě posledního úseku D1 u Přerova hrozí další průtahy. Začít se má přitom už letos

V dostavbě dálnice D1 u Přerova pravděpodobně dojde na další průtahy. Úředníci se musí vypořádat s novými podněty ekologických a občanských organizací, kterým vadí například navržený způsob zimní údržby dálnice. Oddaluje se tak nový verdikt o změně územního rozhodnutí, bez kterého se nemůže začít stavět. Budování posledního úseku nejstarší dálnice v Česku přitom musí začít nejpozději v listopadu letošního roku.
18. 3. 2021|

ŘSD vypsalo tendr na stavbu dálnice D1 u Přerova. Na stavební povolení čeká

Olomoucký kraj stále čeká na zahájení stavby dálnice D1 u Přerova. Ředitelství silnic a dálnic zahájilo výběrové řízení na zhotovitele úseku z Přerova do Říkovic a požádalo o vydání stavebního povolení. Změnu územního rozhodnutí vydanou Krajským úřadem loni zrušil soud na základě žaloby Děti Země a spolku Krajina Dluhonice.
6. 1. 2021|

Příprava stavby posledního úseku D1 u Přerova se komplikuje. Soud zrušil rozhodnutí krajského úřadu

Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí olomouckého krajského úřadu, který v červnu potvrdil změnu územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic. Příprava této dopravní stavby se kvůli tomu zkomplikuje. Poslední úsek D1 odvede automobilovou dopravu z Přerova, kde nyní řidiči denně čekají desítky minut v dlouhých kolonách. Stavba musí začít nejpozději na podzim 2021, kdy pro tento dopravní projekt končí výjimka z EIA.
21. 10. 2020Aktualizováno21. 10. 2020, 15:47|

Příprava stavby posledního úseku D1 může pokračovat. Krajský úřad potvrdil změnu územního rozhodnutí

Olomoucký krajský úřad v pondělí potvrdil změnu územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic, její příprava tak může dál pokračovat. Změnu loni v listopadu povolil stavební odbor olomouckého magistrátu, proti tomu bylo v prosinci podáno devět odvolání. Krajský úřad odvoláním nevyhověl.
8. 6. 2020|

Doprava v Přerově se na několik měsíců ještě více zkomplikuje. Problémy bude mít i MHD

Řidiče v Přerově čekají další měsíce dopravních komplikací, uzavírky se budou od příštího týdne týkat ulice Osmek a místní části Čekyně. Okrajová část Přerova bude až do léta odříznutá od dopravy kvůli rekonstrukci kanalizace, práce na kanalizační stoce v ulici Osmek by měly probíhat zhruba devět týdnů. Omezení se výrazně dotkne i přerovské MHD.
5. 3. 2020|

Dluhonice kývly na kompenzaci za stavbu dálnice D1. Peníze půjdou třeba na opravu silnic

Přerovská městská část Dluhonice dostane na kompenzacích za chystanou stavbu poslední části dálnice D1 z Přerova do Říkovic 132 milionů korun. Dohodli se na tom zástupci města, Olomouckého kraje a ministerstva dopravy. Kompenzace pro Dluhonice se původně odhadovaly na 320 milionů, loni na podzim se jejich předpokládaná výše snížila na 150 milionů korun. Letos byla dohodnutá částka nižší ještě o dalších osmnáct milionů.
21. 2. 2020|

Doprava v Přerově ještě zpomalí. K Polní ulici přibudou uzavírky v Osmeku a Čekyni

Řidiče projíždějící Přerovem čeká letos znovu řada dopravních omezení. Ve městě sužovaném dlouhodobě dopravními problémy bude pokračovat stavba mimoúrovňového křížení, která ovlivňuje provoz na hlavním tahu po ulici Polní. Silnice se však budou uzavírat také kvůli stavbám vodovodů a kanalizací. První rozsáhlá dopravní omezení se dotknou místní části Čekyně, která se řidičům, ale i autobusům uzavře v březnu.
13. 2. 2020|

„Otočte se a jeďte jinudy.“ Policisté budou před Přerovem odklánět kamiony, které komplikují dopravu

Policisté se kvůli neutichajícím problémům v přerovské dopravě zaměří na kamiony nad dvanáct tun, které mají už několik měsíců zakázaný vjezd do města. Od konce ledna začne v nedalekých Prosenicích fungovat dohledové stanoviště, odkud budou policisté kamiony odklánět na jiné trasy, čímž zabrání jejich cestě přes Kozlovice na Přerov. Informovala o tom přerovská policie.
21. 1. 2020|

Nový úsek D1 u Přerova dopravní situaci ještě zhoršil. Po dálnici míří do města víc kamionů

V Přerově se po nedávném zprovoznění nového úseku dálnice D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem ještě více zhrošila dopravní situace. Po dálnici totiž do města jezdí více kamionů, i když mají od jara loňského roku průjezd opravenou Polní ulicí zakázán. Pomohl by poslední úsek dálnice mezi Přerovem a Říkovicemi, kdy začne stavba však stále není jasné.
10. 1. 2020|

Děti Země i občané z Dluhonic. Padlo devět odvolání proti územnímu řízení přerovské D1

Proti změně územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic bylo podáno devět odvolání. Vyplývá to z informací na úřední desce olomouckého magistrátu, kterému občané a spolky odvolání posílali. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odvolání zkomplikují další přípravy na stavbu posledního úseku dálnice, která musí začít nejpozději příští rok, kdy pro ni končí výjimka z EIA.
7. 1. 2020|

Obavy z dopravních komplikací v Přerově kvůli nedokončené D1 se zatím nenaplnily

Navzdory obavám místních otevření nového úseku dálnice prozatím dopravní situaci v Přerově nezkomplikovalo. Ředitelství silnic a dálnic uvedlo ve čtvrtek dopoledne do provozu čtrnáct kilometrů dálnice D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem, dálnice ale končí u Přerova. Navazující úsek k Říkovicím se stavět ještě ani nezačal.
13. 12. 2019|

Začíná stavba prostějovského obchvatu. Uleví Olomoucké ulici, kterou projíždí dvanáct tisíc aut denně

Na okraji Prostějova začala v úterý dlouho očekávaná stavba severního obchvatu města, který má ulevit zejména přetížené Olomoucké ulici. Dva a půl kilometru dlouhý úsek by měl stát 355 milionů korun a hotový má být v roce 2022. Příprava projektu zabrala úředníkům dva roky, největší problémy měli s výkupy pozemků.
13. 8. 2019|

Ústavní soud se vrátil k prioritním stavbám z roku 2016. Jejich zrychlené povolení bylo v pořádku

Zrychlené zopakování posouzení vlivu na životní prostředí u dvanácti staveb v roce 2016 bylo v pořádku, rozhodl Ústavní soud. Zamítl tak návrh na zrušení části zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Sporný paragraf zákona mu předložil ostravský krajský soud, na který se obrátili ekologové.
23. 7. 2019Aktualizováno23. 7. 2019, 14:37|

Oprava přerovské ulice Polní se v termínu nestihne. Jednosměrný provoz se tam vrátí možná v srpnu

Otevření Polní ulice, která je od poloviny března uzavřena kvůli rekonstrukci, se v původně plánovaném termínu nestihne. Auta se měla na jeden z nejfrekventovanějších tahů v Přerově vrátit v polovině července, stavbaři však požádali o prodloužení termínů kvůli problémům s kanalizací. Vedení města chce od srpna zavést alespoň jednosměrný provoz.
3. 6. 2019|

Most přes dálnici u Přerova je hotový, auta na něj ale nesmí. Problém je úzká silnice u autosalonu

Most přes rozestavěnou dálnici D1 nedaleko přerovské místní části Předmostí zůstane prozatím zavřený. Hotový je už zhruba dva měsíce, ale auta, která jedou po silnici I/55 z Olomouce na Přerov, musí úsek objet kvůli tomu, že užívání mostu zatím nepovolili úředníci olomouckého krajského úřadu. Důvodem je příliš úzká silnice.
3. 5. 2019|