TÉMA

Cyklon

Na Indii a Pákistán se žene cyklon Bipardžoj. Domovy opustilo přes 150 tisíc lidí

Více než 150 tisíc lidí se muselo evakuovat v Indii a Pákistánu, kam dorazí během čtvrtka silný cyklon. Bipardžoj – což v bengálštině znamená „katastrofa“ – by mohl zničit domy i úrodu, píše zpravodajský server BBC News. Snímky z pobřeží indického státu Gudžarát z posledních dnů ukazují prudké deště a mohutné vlny na pobřeží.
15. 6. 2023|

Cyklon Mocha si v Myanmaru vyžádal podle odhadů stovky mrtvých, píše Reuters

Cyklon Mocha, který v neděli zasáhl Myanmar, si podle dostupných odhadů vyžádal stovky mrtvých. Dříve se přitom psalo o jednotkách úmrtí. Humanitární skupiny čekají, až jim myanmarská vojenská vláda povolí přístup do zničených oblastí Arakanského státu, aby tam mohly dopravit potraviny a léky, které místní komunity nezbytně potřebují, napsala ve středu agentura Reuters.
17. 5. 2023|

Bouře Freddy má v Malawi na dvě stě obětí, jednalo se nejspíš o nejdéle trvající cyklon

Tropická bouře Freddy už má v Malawi a Mosambiku nejméně 216 obětí na životech, informovala agentura AP s odkazem na mosambický úřad pro řešení katastrof. Ten v úterý potvrdil sedmnáct úmrtí. V Malawi si záplavy a sesuvy půdy podle tamních představitelů vyžádaly nejméně 199 životů, pondělní bilance hovořila o 99 mrtvých. Freddy je jedna z nejsilnějších bouří, které kdy byly zaznamenány na jižní polokouli, a potenciálně nejdéle trvající tropický cyklon.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 19:51|

Cyklon Gabrielle zabil na Novém Zélandu čtyři lidi a způsobil rozsáhlé záplavy

Po úderu cyklonu Gabrielle na Novém Zélandu zahynuli nejméně čtyři lidé. Bouře způsobila rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy. Cyklon zasáhl v pondělí a v úterý Severní ostrov. V nejhůře postižené oblasti Hawke's Bay bylo nuceno se evakuovat skoro deset tisíc lidí, majitele mnoha zaplavených domů musely zachraňovat helikoptéry.
15. 2. 2023|

Nový Zéland zasáhl cyklon Gabrielle. Vláda zvažuje vyhlášení celonárodního stavu nouze

Zhruba 46 tisíc novozélandských domácností se ocitlo bez elektřiny poté, co severní část tohoto ostrovního státu zasáhl déšť a vítr provázející cyklon Gabrielle. Ten následuje jen dva týdny poté, co největší novozélandské město Auckland a jeho okolí zasáhly rekordní srážky, které způsobily rozsáhlé povodně, při nichž zahynuli čtyři lidé. Ministr pro zvládání nouzových situací Kieran McAnulty v úterý na tiskové konferenci řekl, že vláda zvažuje vyhlášení celonárodního stavu nouze. Pokud by tak učinila, bylo by to teprve potřetí v dějinách země.
14. 2. 2023|

Bangladéš zasáhl cyklon. Třímetrové vlny zaplavily pobřeží, zemřelo 28 lidí

Nejméně 28 lidí zahynulo a čtyři další se pohřešují v důsledku cyklonu Sitrang, který v noci na úterý zasáhl Bangladéš. Vyplývá to z nové bilance, kterou ve středu zveřejnila agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Téměř pět milionů lidí zůstává stále bez dodávek elektřiny.
26. 10. 2022|

Zkáza na Madagaskaru očima fotografů. Cyklon Batsirai zpustošil celé vesnice

Cyklon Batsirai o víkendu napáchal na ostrově Madagaskar obrovské škody. Silný vítr a vysoké vlny spolu s deštěm zasáhly pobřežní města a vesnice, odkud musely být evakuovány desetitisíce lidí. Některé usedlosti byly úplně zničeny a velké množství lidí tak je zcela závislé na humanitární pomoci. Zkázu, kterou cyklon napáchal, zachytili fotografové předních zahraničních agentur.
8. 2. 2022|

Na Omán udeřil cyklon Shaheen a způsobil rozsáhlé škody. Je i varováním pro budoucnost Perského zálivu

Omán zasáhl silný cyklon. Za den napršelo třikrát víc vody než za celý rok. Vyžádal si podle informací BBC několik lidských životů a způsobil značné škody.
4. 10. 2021|

Indie se vzpamatovává z řádění nejsilnější bouře za posledních dvacet let. O život přišlo 33 lidí

Nejméně 33 obětí si již na západě Indie vyžádal cyklon Tauktae, který přinesl do oblasti silné lijáky a vichr. Dalších více než devadesát lidí hledají záchranáři poté, co se u pobřeží indické finanční metropole Bombaje ve špatném počasí potopila loď. Při pátrací operaci pomáhá indické námořnictvo, které na místo vyslalo tři válečná plavidla a vrtulníky, informovala agentura AFP.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 22:34|

K Západní Austrálii se blíží cyklon Seroja. V Indonésii a Východním Timoru zabil desítky lidí

Úřady v Západní Austrálii kvůli blížícímu se cyklonu Seroja vyzvaly obyvatele středozápadního pobřeží tohoto státu, aby se uchýlili do bezpečí nebo odjeli. Informovala o tom agentura Reuters. Ta zároveň uvedla, že trasa cyklonu podle předpovědí bude mnohem dále na jih, než bývá v tomto období obvyklé. Cyklon už tento týden zasáhl Indonésii a Východní Timor, kde zabil nejméně 150 lidí. Další desítky se pohřešují.
10. 4. 2021|

Cyklon Yasa se prohnal Fidži. Způsobil smrt nejméně dvou lidí a škody za stovky milionů dolarů

Mohutný cyklon Yasa, který udeřil na tichomořské souostroví Fidži, zabil nejméně dva lidi a zničil desítky domů. Oznámily to v pátek místní úřady, které ještě před jeho příchodem vyhlásily stav přírodní katastrofy a nařídily všem obyvatelům, aby si našli bezpečné místo.
18. 12. 2020|

Na Fidži udeřil cyklon Yasa. Silnější bouře souostroví ještě nebičovala

Na tichomořské souostroví Fidži udeřil mohutný cyklon Yasa, který s sebou přinesl lijáky a vichr dosahující v poryvech rychlosti až 345 kilometrů za hodinu. Spadá do nejvyšší, páté kategorie. Místní úřady vyhlásily před jeho příchodem stav přírodní katastrofy a nařídily všem obyvatelům, aby si našli bezpečné místo. Podle agentury Reuters se očekává, že Yasa bude nejsilnější bouří v historických záznamech země.
17. 12. 2020|

Amphan si vzal s sebou auta, domy i lidské životy. Silný cyklon zasáhl Indii a Bangladéš

Přírodní živel, který zasáhl Indii a Bangladéš, nabral sílu nad Bengálským zálivem. Překážkou pro něj nebyly stromy, auta ani domy. Na svědomí má desítky obětí. Dle agenturních vyjádření šlo o jednu z nejsilnějších bouří za posledních 20 let. Voda během 45 minut zatopila ulice i domy. Stovky vesnic se ocitly pod vodou vlivem zvýšené hladiny v zálivu a poryvy větru dosahovaly rychlostí kolem 170 kilometrů za hodinu.
22. 5. 2020|

Indie a Bangladéš sčítají škody po supercyklonu Amphan. Zemřelo nejméně 84 lidí

Nejméně 84 obětí si dosud vyžádal supercyklon Amphan, který se přehnal nad východní Indií a Bangladéšem. S odvoláním na úřady obou jihoasijských zemí o tom informovala agentura AP. Čtrnáctimilionová aglomerace Kalkaty je bez elektřiny, ulice i letiště jsou zatopeny.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 13:32|

Východní pobřeží Indie ochromil cyklon Fani, láme stromy, přináší záplavy

Na východní pobřeží Indie v pátek udeřil cyklon Fani, kvůli němuž úřady evakuovaly přes milion lidí. Bouře, kterou doprovází vítr o rychlosti až 200 kilometrů v hodině, vyvracela stromy a lámala stožáry elektrického napětí. Uzavřeny zůstaly školy či úřady, na některých místech nefunguje letecká ani vlaková doprava, informovala média. Cyklon byl ve své vrcholné fázi hodnocen nejvyšším stupněm na pětibodové škále, podle agentury Reuters se jedná o nejsilnější tropickou bouři za posledních pět let.
3. 5. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 13:34|