Východní pobřeží Indie ochromil cyklon Fani, láme stromy, přináší záplavy

Na východní pobřeží Indie v pátek udeřil cyklon Fani, kvůli němuž úřady evakuovaly přes milion lidí. Bouře, kterou doprovází vítr o rychlosti až 200 kilometrů v hodině, vyvracela stromy a lámala stožáry elektrického napětí. Uzavřeny zůstaly školy či úřady, na některých místech nefunguje letecká ani vlaková doprava, informovala média. Cyklon byl ve své vrcholné fázi hodnocen nejvyšším stupněm na pětibodové škále, podle agentury Reuters se jedná o nejsilnější tropickou bouři za posledních pět let.

Největší dopad bouře se očekává ve státě Urísa, k jehož pobřeží se cyklon dostal v pátek po páté hodině ranní našeho času. Zvláště z níže položených oblastí v patnácti okresech tohoto státu byl evakuován více než milion lidí, pro které úřady zřídily na tisíc nouzových přístřešků. Cyklon by se měl po přesunutí do vnitrozemí rozdělit do několika menších bouří a během soboty pak postupně zeslábne. Uvedlo to indické ministerstvo životního prostředí.

Chrám Džagannáth stojí přímo v cestě bouře
Zdroj: Bernard Gagnon/WikiCommons

Bouře zasáhla i turistické město Púrí, kde stojí proslulý přes 850 let starý chrám Džagannáth. Město musely opustit desetitisíce lidí včetně mnoha zahraničních návštěvníků, které odvážely do bezpečí zvláštní vlaky. „Škody v Púrí jsou rozsáhlé. Elektřina a telefonní linky nefungují,“ uvedl pro Reuters zvláštní komisař Bishnupada Sethi, který v místě dohlíží na situaci.

Lékaři a humanitární pracovníci mají pohotovost

Postižen je i sousední stát Bangla (bývalé Západní Bengálsko), kde bylo uzavřeno mezinárodní letiště v metropoli Kalkatě. Přerušen byl provoz tří přístavů na východním pobřeží země. Bouře by měla v sobotu udeřit také v sousedním Bangladéši, kde již úřady začaly evakuovat zhruba půl milionu lidí.

Tropická bouře Fani zasáhla Indii. Úřady evakuovaly přes milion lidí
Zdroj: Reuters

V pohotovosti jsou podle Reuters lékaři, zdravotníci i humanitární pracovníci. O zraněných či obětech zatím nejsou žádné zprávy. „Bouře je obrovská. Náš dům je zcela zatopený, zdi okolních domů se zřítily a vítr vyvrátil stromy z kořenů. Všude je panika,“ popsala situaci jedna z obyvatelek zasažených oblastí Anuradha Mohanty.

Humanitární organizace varovaly, že bouří je také ohrožen více než milion rohingských uprchlíků z Myanmaru, kteří žijí v uprchlických táborech poblíž bangladéšského města Cox’s Bazar.

Období cyklonů může trvat až do prosince

Období cyklonů v Indii obvykle začíná v dubnu a zemi někdy sužuje až do prosince. Historicky má na svědomí řadu úmrtí, nehod a poničených budov jak v Indii, tak v Bangladéši.

Pokrok v technologii význačně napomohl meteorologům, kteří nyní dokážou odhadnout sílu a potenciální dopad bouře ve velkém předstihu. Úřady se proto na cyklon připravují včas a například v roce 2013 masová evakuace téměř milionu lidí zachránila tisíce životů. Nejničivější následky měla bouře v roce 1999 na pobřeží Urísy, která trvala třicet hodin a usmrtila na deset tisíc lidí.