K Západní Austrálii se blíží cyklon Seroja. V Indonésii a Východním Timoru zabil desítky lidí

Úřady v Západní Austrálii kvůli blížícímu se cyklonu Seroja vyzvaly obyvatele středozápadního pobřeží tohoto státu, aby se uchýlili do bezpečí nebo odjeli. Informovala o tom agentura Reuters. Ta zároveň uvedla, že trasa cyklonu podle předpovědí bude mnohem dále na jih, než bývá v tomto období obvyklé. Cyklon už tento týden zasáhl Indonésii a Východní Timor, kde zabil nejméně 150 lidí. Další desítky se pohřešují.

Obyvatelé západoaustralských regionů Mid West a Gascoynea byli vyzváni, aby se připravili na možnou evakuaci. Očekává se, že cyklon přes noc na neděli zesílí a mohl by poškodit budovy, které nebyly postaveny s ohledem na takto silný vítr.

Australské krizové služby situaci označily za vážnou a uvedly, že hrozí rozsáhlá destrukce. V tuto chvíli se podle nich, ve snaze zabránit ztrátám na životech a velkým škodám na majetku, pracuje s „nejhorším možným scénářem“.

Australský meteorologický ústav předpovídá silný vítr s poryvy o rychlosti až 150 kilometrů v hodině. Výrazné škody v pobřežních oblastech by také mohl napáchat silný déšť. Postupně se bude cyklon podle předpovědi posouvat podél pobřeží dále do vnitrozemí.

Nejvíce bude podle předpovědí silný vítr ohrožovat pobřežní oblast mezi Gerladtonem a Denhamem, asi dvě stě kilometrů, respektive pět set kilometrů severně od Perthu. Lokalita je jižněji než přístav Port Hedland, který je největším vývozcem železné rudy na světě a cyklonům čelí často, takže jsou tomu tamní budovy přizpůsobeny.

Cyklon se přehnal přes Indonésii a Východní Timor

Cyklon Seroja už začátkem týdne zasáhl východ Indonésie. Přinesl tam silný déšť, který způsobil záplavy a sesuvy půdy, v jejichž důsledku zemřelo nejméně 119 lidí. V sousedním Východním Timoru zahynulo přinejmenším 33 lidí. Záchranáři stále pátrají po desítkách nezvěstných. 

Záchranné práce však ztěžují silnice a mosty zatarasené vyvrácenými stromy či nánosy bahna a kamení. Část postižených ostrovů byla kvůli bouři a silnému příboji na čas nedosažitelná. Deset tisíc lidí muselo opustit své domovy.

V Indonésii, nejlidnatějším ostrovním státě světa, dochází v období dešťů, tedy od října do dubna, k přírodním katastrofám opakovaně. Indonésie se svými 130 aktivními sopkami se také nachází v takzvaném ohnivém kruhu, geologicky nejaktivnější zóně na Zemi.