TÉMA

Porsche

Šéf koncernu Volkswagen Diess nečekaně končí. Nahradí ho Blume, který vede Porsche

Generální ředitel automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess končí. S dozorčí radou společnosti se dohodl na tom, že funkci opustí k 1. září. Nahradit ho má dosavadní šéf Porsche Oliver Blume. Firma tento nečekaný krok oznámila ve svém pátečním sdělení. Součástí koncernu je i automobilka Škoda Auto.
22. 7. 2022|

Evropská komise vyměřila několika automobilkám za kartel pokutu 875 milionů eur

Evropská komise (EK) uložila čtyřem německým automobilkám pokutu 875 milionů eur (22,6 miliardy korun). Firmy Daimler, BMW, Volkswagen, Audi a Porsche podle komise vytvořily kartel, aby omezily vývoj a zavádění systémů kontroly emisí u osobních aut s naftovým motorem. Daimler se ale pokutě vyhnul, protože na existenci nezákonné spolupráce upozornil, uvedla komise. Volkswagen zvažuje, že se odvolá.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 12:28|

Navrhl unikátní podvozek a aerodynamický tvar vozu. Kniha Tatra se věnuje odkazu Hanse Ledwinky

Ke svému názvu přišly kopřivnické vozy po úspěšné terénní zkoušce v Tatrách. Kopřivnická automobilka se pak stala centrem významných inovací a avantgardního designu. Důležitou roli při tom sehráli i její konstruktéři, včetně designéra Hanse Ledwinky. Příběh československého výrobce aut i lidí, kteří byli u toho, přináší kniha Tatra. Ta po úspěchu v zahraničí vychází nyní i v češtině.
22. 9. 2020|

Porsche postaví nový závod na Slovensku, uvedl Denník N. Vyrábět má začít za sedm let

Německý výrobce sportovních aut Porsche, který stejně jako česká Škoda Auto patří do skupiny Volkswagen, postaví na Slovensku novou továrnu na karoserie. Informoval o tom v pátek slovenský list Denník N. Automobilka má již v současnosti v zemi jeden závod a staví zde vývojové centrum.
14. 8. 2020|

Šéf Škody Auto Maier končí ve funkci. Jeho nástupce má být představen v srpnu

Předseda představenstva automobilky Škoda Auto Bernhard Maier končí po necelých pěti letech v čele společnosti. Jeho nástupce zvolí představenstvo společnosti v srpnu. Podnik o tom informoval v tiskové zprávě.
9. 7. 2020|

Volkswagenu klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o čtyři pětiny

Provozní zisk německého automobilového koncernu Volkswagen se v letošním prvním čtvrtletí propadl na 900 milionů eur (24,4 miliardy korun). Firma to oznámila ve čtvrtek na základě svých předběžných výsledků. Za loňské první čtvrtletí přitom Volkswagen vykázal provozní zisk 3,9 miliardy eur. Součástí koncernu je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.
16. 4. 2020|

Osmimetrové Porsche přišpendlil David Černý k zemi jako brouka

Nová kinetická socha Davida Černého odkazuje k modelu automobilu Porsche, přesto se jmenuje Brouk. Hmyz přišpendlený do etymologické sbírky také pohyblivý automobil „zapíchnutý“ u magistrály v Praze 4 připomíná. Sochu vytvořenou pro areál BB Centra odhalil výtvarník ve středu.
2. 4. 2020|

Nové auto? Uprostřed pandemie těžko. Češi zjišťují, jak jim karanténa proměnila nákupy

Kvůli koronaviru a s ním související karanténě nemohou čeští zákazníci nakupovat tak, jak byli dosud zvyklí. Oproti době před pandemií ale současně roste nabídka věcí, které se dají sehnat na internetu, a jen za minulý týden vzniklo dvojnásob e-shopů než za stejnou dobu v minulosti. Faktem ale zůstává, že třeba pořídit si nové auto není jednoduché.
26. 3. 2020|

Volkswagen kvůli koronaviru zavírá evropské závody, také Škoda Auto i TPCA přestanou vyrábět

Německá automobilová skupina Volkswagen uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Největšího výrobce aut na světě k tomu vede pandemie způsobená novým typem koronaviru a s ní související odbytové potíže. Poslední směna bude ve většině provozů tento pátek, oznámil koncern. Výrobu přeruší také automobilka Škoda Auto, která pod něj spadá, a to ve středu ve 22 hodin. Tuto informaci poskytnutou odborovým předákem Jaroslavem Povšíkem potvrdil i mluvčí firmy Tomáš Kotera. Obnovena má být výroba v pondělí 6. dubna. Zaměstnanci dostanou 70 procent platu. Výrobu zastavuje i kolínská automobilka TPCA, a to od 25. března. Pandemie koronaviru zároveň znemožnila koncernu VW odhadnout výhled na tento rok.
17. 3. 2020Aktualizováno17. 3. 2020, 16:05|
Skandál Volkswagenu

Volkswagen se dohodl s německými majiteli dieselů, odškodné ho vyjde na 830 milionů eur

Automobilka Volkswagen se překvapivě dohodla s německými majiteli naftových aut na odškodném. Kvůli podvodům s měřením emisí jim vyplatí celkem 830 milionů eur (asi 21 miliard korun). V pátek o tom informovala automobilka a spotřebitelský svaz VZBV, který majitele aut v hromadné žalobě zastupoval.
28. 2. 2020|

Koncern Volkswagen zvýšil odbyt na rekordních 10,97 milionu aut, Škoda ale měla horší čísla

Německá automobilová skupina Volkswagen loni zvýšila odbyt o 1,3 procenta na rekordních 10,97 milionu vozů. Koncern oznámil, že se mu dařilo zejména v Evropě a Jižní Americe. Součástí skupiny je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, které ale loni dodala meziročně méně aut.
14. 1. 2020|
Skandál Volkswagenu

Volkswagen zaplatí za chybné údaje o spotřebě odškodné 96,5 milionu dolarů

Německý automobilový koncern Volkswagen podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) uváděl u zhruba 98 tisíc vozů ve Spojených státech chybné údaje o spotřebě. Firma se dohodla, že na odškodnění zákazníků vynaloží 96,5 milionu dolarů (2,3 miliardy korun).
31. 8. 2019|

Automobilový průmyslník Piëch, který zemřel v 82 letech, se stal legendou. Odstartoval cestu VW i Škody na vrchol

Rakouský manažer Ferdinand Piëch stál řadu let v čele koncernu Volkswagen a má velkou zásluhu na jeho expanzi a součané podobě. Piëch, který o víkendu ve věku 82 let nečekaně zemřel, přitom nikdy nebyl ve VW jen najatým manažerem. Spolu s dalšími členy rodiny mu totiž patřila firma Porsche Automobil Holding SE, která drží 30,8 procenta akcií koncernu Volkswagen. Před dvěma lety většinu svého podílu prodal dalším členům rodiny Porscheů a Piëchů.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 11:45|

Na první místo ve výrobě aut se v pololetí dostala skupina Volkswagen

Aliance automobilek Nissan Motor, Renault a Mitsubishi Motors přišla v pololetí o vedoucí postavení v globálním prodeji aut a propadla se až na třetí příčku. Jedničkou v prodeji byla německá automobilová skupina Volkswagen, druhou příčku obsadila skupina Toyota Motor. Uvedla to v úterý agentura Kjódó.
30. 7. 2019|

Škoda Auto zvýšila pololetní zisk na 21 miliard. Výrazně tak přispěla k růstu mateřského Volkswagenu

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v letošním prvním pololetí meziročně vzrostl o tři miliony eur na 824 milionů eur (21 miliard korun). Tržby se zvýšily o 10,8 procenta na 10,2 miliardy eur (260 miliard korun), uvedla to mateřská společnost Volkswagen. Té se provozní zisk zvýšil právě především díky značkám VW, Porsche a Škoda a podpořil ho i prodej sportovně-užitkových vozů.
25. 7. 2019|
Skandál Volkswagenu

Soud v Česku poprvé uznal nárok majitelů aut VW na odškodnění v aféře dieselgate

Obvodní soud pro Prahu 8 zatím nepravomocně uznal nárok na odškodnění českých majitelů vozů koncernu Volkswagen v kauze dieselgate. Naftové vozy koncernu totiž byly vybaveny softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi. Společnost Volkswagen má podle březnového verdiktu zaplatit přes půl miliardy – na jednoho zákazníka asi 220 tisíc korun. Oznámila to společnost Safe Diesel, která část poškozených zastupuje. Upozornil na to server Seznam Zprávy. Podle serveru Lidovky.cz dostanou podle verdiktu odškodnění také poškození zastupovaní firmou DieselGate. Volkswagen se odvolá.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 19:55|
Skandál Volkswagenu

Bosch zaplatí pokutu přes dvě miliardy korun, protože umožnil podvody při testování emisí

Německý dodavatel automobilových součástek Bosch zaplatí pokutu 90 milionů eur (2,3 miliardy Kč) kvůli své úloze ve skandálu s falšováním emisí u naftových vozů Volkswagenu. Oznámilo to německé státní zastupitelství ve Stuttgartu. Bosch pokutu přijal a neodvolá se vůči ní.
23. 5. 2019|
Skandál Volkswagenu

Automobilka Porsche má zaplatit pokutu přes půl miliardy eur. Dostihla ji emisní aféra

Německá automobilka Porsche musí kvůli dieselovému skandálu zaplatit pokutu přes půl miliardy eur. Částku ve výši 535 milionů eur (13,8 miliardy korun) jí vyměřilo státní zastupitelství ve Stuttgartu. Automobilka oznámila, že se proti ní nebude právně bránit.
7. 5. 2019|

Zisky automobilky Škoda i mateřského Volkswagenu klesly. Škodě o více než šest procent

Provozní zisk české automobilky Škoda Auto klesl v prvním čtvrtletí o 6,2 procenta na 410 milionů eur (10,5 miliardy korun). Přispěl k tomu nepříznivý vývoj směnných kurzů a vyšší náklady. Slabší prodej a vyšší náklady stojí pak i za poklesem zisku mateřského koncernu Volkswagen, a to o pět procent na 3,9 miliardy eur (100 miliard korun). Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnila mateřská firma Volkswagen.
2. 5. 2019|