TÉMA

Vox

Sánchez se dohodl s katalánskými separatisty. Podpoří jeho vládu výměnou za amnestii

Španělský premiér Pedro Sánchez uzavřel dohodu s katalánskou separatistickou stranou Junts, a v parlamentu si tak definitivně zajistil dostatečnou podporu pro schválení své vlády, potvrdili zástupci Španělské socialistické dělnické strany (PSOE). Už minulý týden se Sánchez domluvil i s Republikánskou levicí Katalánska (ERC). Separatisty získal na svou stranu slibem, že předloží zákon o amnestii, která se má týkat lidí stíhaných za svou činnost na podporu katalánské nezávislosti.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 21:37|

Osud země je v rukou separatistů, píší španělská média o volebním výsledku

Nedělní španělské parlamentní volby vyhráli opoziční lidovci se 33,1 procenta hlasů před vládními socialisty se 31,7 procenta. Vyplývá to z úplných předběžných výsledků zveřejněných na webu televize RTVE. Sestavit vládu ale zřejmě bude složité. Lidová strana (PP) vedená Albertem Núňezem Feijóem ani socialisté premiéra Pedra Sáncheze totiž nebudou mít většinu, a to ani v případě koalice s jednou z dalších stran. Důležitá proto bude role malých regionálních stran. Podle deníku El País a dalších španělských médií však bude nutné vyhlásit nové volby.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 12:08|

Španělské volby dopadly těsně. Levice ani pravice nemá jistou většinu

Ve Španělsku skončily předčasné parlamentní volby. Po sečtení téměř všech okrsků jsou síly vyrovnané a levicový ani pravicový dvojblok nemá jistou většinu. Klíčová tak zřejmě bude role uskupení hájících regionální zájmy.
23. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 00:02|

Favoritem španělských voleb jsou lidovci. Kritici se obávají, že do vlády přizvou krajní pravici

Už za tři dny čekají Španělsko předčasné volby. Rozhodl o nich v květnu socialistický premiér Pedro Sánchez. Průzkumy přitom dlouhodobě favorizují opoziční lidovce. Jejich kritici se obávají, že konzervativní strana by mohla vytvořit koalici s krajní pravicí. Ta by se dostala k moci poprvé od smrti fašistického diktátora Francisca Franca.
20. 7. 2023|

Španělský premiér chtěl vyvoláním voleb posílit, hrozí mu ale ztráta většiny. V době předsednictví EU

Už za čtrnáct dní se ve Španělsku uskuteční předčasné volby, rozhodl o nich premiér Pedro Sánchez. Průzkumy přitom jeho socialistům velké šance nedávají, v případě jejich prohry by padla vláda během předsednictví v Evropské radě. K moci by se vůbec poprvé od smrti diktátora Franca mohla s lidovci dostat také krajní pravice.
13. 7. 2023|

Španělský premiér uspíšil parlamentní volby, reagoval na nedělní porážku v regionech

Španělský premiér Pedro Sánchez po porážce své strany v nedělních místních a regionálních volbách vyhlásil parlamentní volby už na 23. července. Dosud se očekávalo, že se uskuteční koncem roku. Sánchez v pondělí oznámil, že odpoledne mimořádně zasedne vláda kvůli svolání voleb. Příslušný dokument vyjde v úterý v úředním věstníku a jím se oficiálně rozpustí obě komory parlamentu, napsal deník El País.
29. 5. 2023|

Kaczynski, Orbán, Le Penová či Abascal ve Varšavě odmítli budování evropského národa

Lídři evropské konzervativní pravice a některých populistických stran dnes ve Varšavě jednali o spolupráci. Během projevů se vymezili proti Evropské unii, podle nich se chová jako superstát, který ignoruje tradice i pravomoci členských zemí. Během setkání deklarovali užší spolupráci, o vytvoření jednotné frakce v Evropském parlamentu ale nerozhodli.
4. 12. 2021|

Desítky tisíc lidí protestují proti udělení milosti katalánským politikům

Desítky tisíc Španělů protestují v Madridu proti vládnímu plánu udělit milost dvanácti katalánským politikům, kteří byli odsouzeni kvůli neúspěšnému pokusu o vyhlášení nezávislosti regionu v roce 2017. Demonstranti považují pokus katalánských politiků za ohrožení národní jednoty, uvedla agentura Reuters.
13. 6. 2021|

Madridské volby ovládly pravicové strany. Šéf levicové Podemos kvůli tomu opouští politiku

Během úterních voleb v madridské autonomní oblasti zvítězila pravicová Lidová strana (PP), která více než zdvojnásobila své zastoupení v regionálním parlamentu. Nebude v něm ale mít absolutní většinu, vládnout tak bude zřejmě s podporou krajně pravicové strany Vox. V reakci na špatný výsledek voleb oznámil odchod z politiky radikálně levicový lídr Pablo Iglesias, jenž byl do března i místopředsedou španělské vlády.
5. 5. 2021|

Katalánské volby vyhráli socialisté. Většinu v parlamentu ale drží separatisté

Volby do katalánského parlamentu vyhráli socialisté vedení bývalým ministrem zdravotnictví Salvadorem Illou. Ten prohlásil, že se hodlá ucházet o post katalánského premiéra, napsal španělský tisk. V parlamentu nicméně drží většinu strany žádající nezávislost Katalánska, které velice pravděpodobně socialistického kandidáta nepodpoří. Agentura Reuters uvedla, že hlasování bylo ukazatelem toho, jak si separatisté stojí v době, kdy je hlavním tématem pandemie covidu-19 spíše než snahy o odštěpení Katalánska od zbytku Španělska.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 11:29|

Španělská vláda získala důvěru jen těsně. Bude první koaliční po více než čtyřiceti letech

Vláda Pedra Sáncheze získala důvěru parlamentu. Pro koaliční kabinet socialistů a radikálně levicového uskupení Unidas Podemos (Společně můžeme) hlasovalo 167 poslanců, proti 165. Vznik vlády umožnila separatistická Republikánská levice Katalánska, jejíž poslanci se zdrželi.
7. 1. 2020Aktualizováno7. 1. 2020, 15:06|

Španělsko jde volit. Katalánská krize posiluje extremisty

Španělé jdou v neděli počtvrté za čtyři roky volit parlament. Politici se totiž zatím nedokázali vyrovnat s koncem systému dvou dominantních stran umožňujícím jednobarevné vlády. Vytváření koalic se příliš nedaří a naděje na snadný vznik stabilního kabinetu nepanují ani tentokrát. Ostrý tón do kampaně vnáší nedávný dramatický vývoj kolem katalánského separatistického hnutí.
8. 11. 2019Aktualizováno10. 11. 2019, 09:47|

Španělské volby vyhráli vládní socialisté, zřejmě je ale čekají složitá koaliční jednání

Španělští socialisté vyhráli předčasné parlamentní volby, které v politicky roztříštěné zemi provázela nebývale vysoká účast. Po sečtení více než 96 procent okrsků získali téměř 29 procent hlasů. S ohledem na zisky ostatních stran to pro nynějšího premiéra Pedra Sáncheze znamená, že k sestavení případné levicové vládní koalice bude potřebovat více než jednoho partnera. Do parlamentu pak poprvé pronikla protiimigrační strana Vox, která by měla v 350členném Kongresu získat 24 mandátů.
28. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 00:09|