Milei nazval choť španělského premiéra korupčnicí. Madrid stáhl velvyslankyni a žádá omluvu

Horizont ČT24: Argentinsko-španělská roztržka kvůli výroku prezidenta Mileie (zdroj: ČT24)

Návštěva argentinského prezidenta Javiera Mileie ve Španělsku skončila diplomatickou roztržkou. Vláda v Madridu odvolala svou velvyslankyni v Buenos Aires a předvolala si argentinského ambasadora poté, co nekonvenční politik Milei na mezinárodní konferenci krajní pravice v Madridu označil ženu předsedy španělské vlády Pedra Sáncheze za korupčnici.

Nepřítel socialismu Milei vzbudil vášně o víkendu na mezinárodní konferenci krajní pravice v Madridu. „Ahoj, všichni! Já jsem lev, zařvalo zvíře uprostřed bulváru. Levičáci brečí a nic nechápou. Panic Show za bílého dne!,“ zpíval Milei na mítinku krajně pravicové strany Vox.

Poté, co zazpíval upravený úryvek písně argentinské rockové kapely, označil ženu španělského premiéra za korupčnici. „Když máte zkorumpovanou ženu a vezmete si pět dní na rozmyšlenou,“ prohlásil argentinský prezident.

Narážka se týkala dvou obvinění ze zneužívání moci proti ženě předsedy španělské vlády, která na konci dubna podala organizace Čisté ruce. Její šéf má kontakty se španělskou krajní pravicí. Samotné sdružení ale přiznalo, že obvinění mohou být nepravdivá, protože se zakládají jen na článcích z internetu.

Státní zástupce navrhl případ pro nedostatek důkazů odložit. Část španělské veřejnosti se v kauze postavila za premiéra, který zvažoval odchod z politiky.

Španělská vláda v reakci na slova argentinského prezidenta odvolala svou velvyslankyni v Buenos Aires a předvolala si argentinského ambasadora v Madridu. „Požádali jsme současného prezidenta Argentinské republiky o veřejnou nápravu,“ konstatoval Sánchez.

Milei se ale podle svého mluvčího omluvit nehodlá. Jeho návštěvu Madridu od počátku provází kontroverze. Odmítl se totiž setkat s premiérem i králem. Napětí mezi Argentinou a Španělskem trvá od začátku května, kdy španělský ministr dopravy uvedl, že Milei během loňské prezidentské kampaně bral drogy.

Argentinský lídr rád šokuje

Mileiovi se přezdívá „el loco“ neboli šílenec. Excentrický libertarián na sebe dlouhodobě poutá pozornost kontroverzními výroky. Než si ho Argentinci zvolili za svého prezidenta, Milei zaútočil třeba na papeže Františka.

„Co je sociální spravedlnost? To je závist, nenávist, zatrpklost. Původně byla závist zásadní hřích. Mělo by se to říct tomu blbci v Římě, který zastává sociální spravedlnost,“ uvedl politik v roce 2021. „On je představitel zla na světě. Zabírá trůn v božím domě. Věděla jsi, že papež podporuje komunismus?,“ zeptal se tehdy Milei moderátorky.

Za své výroky se později omluvil. Ještě před svou únorovou prezidentskou cestou do Vatikánu označil papeže za největšího Argentince v dějinách země.