TÉMA

Technická správa komunikací

Na Barrandovském mostě začaly další opravy. Provoz byl dopoledne plynulý

Na Barrandovském mostě v Praze jsou nová omezení. Začala tam poslední fáze kompletní opravy. Silničáři až do konce letních prázdnin uzavřeli rampu ze Strakonické ulice, provoz na mostě zároveň zúžili do tří ze čtyř jízdních pruhů v každém směru. V ranní špičce se řidiči zdrželi zhruba patnáct minut. Technická správa komunikací (TSK) původně plánovala práce rozložit do letošního a příštího roku, nakonec obě fáze sloučila.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 21:00|

Silničáři dokončí opravu Barrandovského mostu v Praze už letos

Oprava Barrandovského mostu v Praze má být kompletně hotová už letos. Technická správa komunikací (TSK) sloučila zbylé práce naplánované pro roky 2024 a 2025 do jednoho roku. Práce začnou 11. března a potrvají do konce letních prázdnin. Automobilová doprava se během oprav sloučí do tří pruhů ze čtyř v každém směru, chodník a cyklostezka zůstanou uzavřené.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 20:09|

Uzavřená část Libeňského mostu by měla jít k zemi, rozhodli odborníci

Experti doporučili zbourat nyní uzavřený takzvaný inundační most u pražské Palmovky, který je součástí Libeňského soumostí. Silničáři počkají na platné stavební povolení a pak zahájí demolici mostu. Práce by mohly začít letos v dubnu, řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Historického Libeňského mostu přes Vltavu se práce nedotknou a zůstane v provozu. Dopravní podnik (DPP) vybuduje provizorní tramvajovou zastávku na konci provozované části Libeňského soumostí. Most v části přes Vltavu nevykazuje zásadní problémy a není potřeba jej uzavírat.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 13:59|

Části Libeňského mostu hrozí vyhlášení havarijního stavu. Technická správa komunikací plánuje demolici

Pokud skupina odborníků v příštím týdnu označí stav uzavřené části Libeňského mostu nad Rohanským ostrovem za havarijní, Technická správa komunikací (TSK) začne připravovat její demolici. Začít by mohla v řádu několika týdnů a trvala by asi tři až čtyři měsíce. Následně by TSK zahájila stavbu nového inundačního mostu, která potrvá patnáct měsíců. Práce neovlivní provoz na mostu přes Vltavu, který je památkově chráněný, řekl generální ředitel TSK Jozef Sinčák.
25. 1. 2024|

Část Libeňského mostu je zavřená. Auta přes řeku projedou, tramvaje musí odklonem

Libeňský most je částečně uzavřen. Omezení se týká jeho části poblíž Palmovky, dotklo se proto hlavně tramvají. Auta mohou po části mostu přes Vltavu přejíždět a sjet do Štorchovy ulice, přes řeku se dostanou i chodci, přímo na Palmovku však nedojdou. Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) bude nutné podepřít oblouk nad Voctářovou ulicí. Jak dlouho to potrvá, ale ukážou až další dny.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 18:28|

Spor o noční vjezd do centra Prahy pokračuje. Magistrát ho zrušil, podle radnice to neplatí hned

Pražský magistrát v přezkumném řízení zrušil noční zákaz vjezdu do části Starého Města. Opatření nebylo náležitě odůvodněno a dopravní značení vůbec nevstoupilo v platnost, píše se v rozhodnutí odboru pozemních komunikací a drah. Značky do ulic namontovala na pokyn Prahy 1 v minulém týdnu Technická správa komunikací (TSK). Město je následně nechalo zneplatnit až do rozhodnutí v přezkumném řízení. Radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO) na Facebooku uvedl, že rozhodnutí nabude právní moci až za 15 dnů, do té doby jsou značky platné. Dodal, že začne v orgánech městské části projednávat nové opatření.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 23:12|

Správa železnic uzavřela jednu lávku pro pěší na výtoňském mostu v Praze, instaluje čidla

Správa železnic (SŽ) začala tento týden rozšiřovat systém bezpečnostního monitoringu na železničním mostu přes Vltavu mezi pražským Podskalím a Smíchovem. Nyní se uzavření týká severní lávky, po které lidé neprojdou do 1. října, poté bude od 2. října do 12. listopadu nepřístupná lávka jižní. Pražská Technická správa komunikací (TSK), která má lávky ve správě, také letos provedla jejich údržbu.
31. 8. 2023|

Letošní opravy Barrandovského mostu skončí na sklonku srpna

Letošní opravy pražského Barrandovského mostu skončí do konce prázdnin, zprovozněn bude o víkendu před zahájením školního roku 4. září. Dělníci nyní betonují vyrovnávací vrstvu mostu, dělají izolace, mostní závěry nebo opravují ložiska mezi pilíři a hlavní konstrukci mostu. Doprava v okolí mostu je hustá, ale plynulá, řekli ve čtvrtek náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), ředitel Technické správy komunikací (TSK) Jozef Sinčák a vedoucí stavby Martina Ředina. Sinčák dodal, že práce působí největší kolony a potíže na Dobříšské ulici. Vozy přibyly také na severojižní magistrále, kde se oproti běžnému stavu zvýšila hustota dopravy asi o deset procent. Dopravní kolaps ale podle něj nenastal.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 14:57|

Motorkáři mohou v Praze nově využívat vyhrazené jízdní pruhy, město doufá v bezpečnější provoz

V Praze je 66 kilometrů speciálních vyhrazených jízdních pruhů pro autobusy městské dopravy, záchranáře nebo policii. Nově je zcela regulérně můžou využívat i motorkáři, aby nebezpečně nekličkovali a neproplétali se mezi auty, což způsobovalo časté nehody. Technická správa komunikací už rozmístila značení pro motocykly na 95 procentech příslušných pruhů.
21. 6. 2023|

Praha plánuje zpoplatnit vjezd do historického centra. Výjimku by měli rezidenti

Praha ve spolupráci s první městskou částí plánuje zpoplatnění vjezdu do historického centra metropole pro nerezidenty. Cílem je omezit zbytné průjezdy centrem a zklidnit dopravu. Při středeční  debatě o dopravě v Praze 1 to řekli náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Opatření by podle nich mohlo začít platit začátkem příštího roku, o přesných parametrech se zatím jedná. V plánu je také omezení návštěvnického parkování v centru.
10. 5. 2023|

Silničáři upraví začátek sjezdu z Barrandovského mostu do Modřan a Braníku, má to zvýšit kapacitu

Silničáři upraví místo, kde se z pražského Barrandovského mostu odděluje rampa do Modřan a Braníku. Cílem přestavby je zvýšit kapacitu silnice a umožnit řidičům dostat se snáz z mostu. Práce začnou 28. dubna a trvat mají do 15. května. Informovala o tom mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Od 15. května pak začne letošní etapa rekonstrukce mostu, která je naplánovaná do 14. srpna.
26. 4. 2023|

Oprava Barrandovského mostu nezpůsobila výrazné zhoršení dopravy, tvrdí město

Rekonstrukce pražského Barrandovského mostu neznamenala výrazné zhoršení pro řidiče osobních automobilů ani pro MHD, tvrdí zástupci města. Odvolávají se přitom na nasbíraná data. Největší zpoždění řidiči naberou v Komořanské ulici, kde se v průměru jízdní doba zvýšila z 3,5 na devět minut. Naopak v okolí samotného mostu se průměrné zpoždění pohybuje kolem jedné nebo dvou minut. Oprava začala v pondělí 16. května a potrvá do 2. září, podle zástupců Prahy jde vše podle plánu.
14. 6. 2022|

Případ zřícené pražské Trojské lávky nekončí. Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku

Státní zástupce podal odvolání v neprospěch obžalovaných v případu zřícené Trojské látky, které Obvodní soud pro Prahu 7 letos v březnu osvobodil. Obžalobě za nedbalostní obecné ohrožení čelí projektant lávky Jiří Stráský a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký.
29. 4. 2022|

Pražští silničáři začali opravovat část magistrály u hlavního nádraží

Silničáři v Praze začali s opravou nájezdové rampy ve Wilsonově ulici, která je součástí magistrály. Podle plánů Technické správy komunikací tam práce potrvají do 15. června. Už příští týden zároveň městská firma zahájí přípravy na rekonstrukci Barrandovského mostu. Právě oprava jednoho z nejrušnějších uzlů v Praze způsobí mnohem vážnější problémy v dopravě než práce, které nastaly v souvislosti se současnou opravou rampy.
1. 4. 2022|

Doprava na Barrandovském mostě kolabuje již před začátkem jeho opravy. Pražský provoz čekají velké potíže

Na Barrandovském mostě v Praze se ještě nepracuje, přesto je ucpaný. Příčinou jsou práce na autobusové zastávce v nedaleké Modřanské ulici. Ukazuje se ale s předstihem, že až v květnu vypukne oprava samotného mostu, může se z Prahy stát příslovečné dopravní peklo. Podle Technické správy komunikací je oprava Barrandovského mostu nezbytná. Pracovat se sice bude za provozu, ubude však jízdních pruhů.
31. 3. 2022|

Praha našla firmu na opravu Barrandovského mostu. Dopravní omezení mají být kratší

Druhou část rekonstrukce Barrandovského mostu pro Prahu udělá za 594,5 milionu korun firma Porr, informovala městská Technická správa komunikací (TSK). Rekonstrukce mostu začne v první polovině května a potrvá v průběhu čtyř let. Soutěží se mělo podařit zkrátit letošní dopravní omezení z původně plánovaných 180 na 110 dní, kdy bude provoz na mostě omezen vždy v jednom ze čtyř pruhů v každém směru. Přípravu prací v poslední době kritizovala opoziční ODS.
11. 2. 2022|

Oprava Barrandovského mostu začne v květnu. S uzavřením pro řidiče plány nepočítají

Rekonstrukce pražského Barrandovského mostu by měla začít v první polovině letošního května, avizoval primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Technická správa komunikací (TSK) nyní vyhodnocuje nabídky od zhotovitelů stavby. Při opravách nebude most uzavřen a provoz bude omezen vždy v jednom ze čtyř pruhů v každém směru. Objízdné trasy TSK projednává.
8. 2. 2022|

Karlovo náměstí má novou dlažbu. Přechody jsou bez bariér

Na pražském Karlově náměstí skončily opravy chodníků a silnic. Na náměstí byly postupně opraveny povrchy i semafory a u ústí Resslovy ulice přibyly přechody pro chodce. Semafory byly vyměněny na křižovatkách Karlova náměstí s Ječnou, dále v ústí Žitné a rovněž na křižovatce náměstí s ulicí Odborů, sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.
4. 11. 2021|

Praha se chce zbavit nálepky večírkové destinace. Nová kampaň akcentuje kulturu a historii

Zahraniční turisty bude do Prahy lákat nová on-line kampaň. Magistrát ji společně se svou firmou Prague City Tourism (PCT) spustí od úterý 12. října a potrvá do konce letošního roku. Cílem je nalákat turisty vydávající se za kulturou či památkami, kampaň se vyhne nočnímu životu a turistům mířícím za levným alkoholem. Náklady jsou čtyřicet milionů korun, řekla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Turistický ruch patří mezi pandemií covidu-19 nejpostiženější odvětví.
11. 10. 2021|

Začíná oprava Barrandovského mostu. Zatím omezí jen dopravu pod ním

Začíná rekonstrukce Barrandovského mostu. Řidiči, kteří po něm projíždějí, by zatím neměli nic poznat, omezení ale již čeká pod mostem v Modřanské ulici. Hlavní část oprav, během které budou na mostě samotném uzavřeny jízdní pruhy, začne až v roce 2022.
29. 9. 2020|

Praha bude hledat firmu, která opraví Libeňský most podle vlastního projektu. Nechá také upravit okolí

Technická správa komunikací hlavního města Prahy dokončuje zakázku na opravu Libeňského mostu. Vyhlásí ji v říjnu, souběžně bude hledat dodavatele projektu i stavby. Město bude muset za opravu zchátralé kubistické památky zaplatit přes dvě miliardy korun, další peníze si vyžádají úpravy okolí. Se zahájením prací počítá TSK v roce 2022.
24. 9. 2020|

Z Horních Počernic na D10 se bude jezdit kyvadlově. Ve středu začne omezení i na Jižní spojce

Začíná oprava mostu nad dálnicí D10 na východním okraji Prahy. Most je součástí křižovatky na třetím kilometru dálnice a je důležitý pro obsluhu Horních Počernic. Během oprav sice zůstane průjezdný, ale pouze kyvadlově jedním pruhem. Na provoz na dálnici by jeho oprava naopak neměla mít větší vliv. Technická správa komunikací hlavního města navíc připravuje ještě jedno velké dopravní omezení – od středy začne opravovat Jižní spojku.
22. 9. 2020|

Dva znalci se u soudu zastali projektanta zřícené Trojské lávky

Dva znalci se u soudu zastali obžalovaného projektanta zřícené trojské lávky Jiřího Stráského. Jeden z nich uvedl, že korozi konstrukce způsobilo používání zakázané posypové soli. Druhý řekl, že projekt i výpočty byly v pořádku a že „hlavním hřebíčkem do rakve“ byla povodeň z roku 2002. Oba zkritizovali provedené opravy a podivili se nad tím, že k nim Stráský nebyl přizván.
16. 9. 2020|

Jako by byly prázdniny už v dubnu. Práce na silnicích začínají, doprava kvůli koronaviru klesla

Klidnější provoz v dopravě nahrává pracím na silničních stavbách. Už nyní tak začaly některé rekonstrukce, a to i na exponovaných místech, s nimiž by se jinak čekalo až na léto. Stát se teď chystá vypsat nové dodatečné zakázky. Například ředitelství silnic a dálnic připravuje tendry za téměř 100 miliard korun.
18. 4. 2020|