TÉMA

Implantát

Neuralink funguje, oznámil Musk. První pacient dokáže myšlenkami ovládat kurzor

První pacient, kterému společnost Neuralink implantovala mozkový čip, nyní dokáže svými myšlenkami hýbat kurzorem myši na obrazovce. V noci na úterý to oznámil zakladatel projektu Elon Musk. Podle něj se zdá, že se první účastník klinické studie po zavedení čipu do mozku zcela zotavil.
20. 2. 2024|

Neslyšícím může pomoci kmenový implantát. Zatím ho má jedno dítě v Česku

Sluchový kmenový implantát může pomoci neslyšícím, u kterých selhaly běžně dostupné metody. Zatím ho má jediné dítě v Česku. Malý Tadeáš ho dostal před necelým rokem a poprvé tak slyšel svět kolem sebe. Teď už chlapec s pomocí logopedky dělá pokroky.
22. 9. 2023|

Lékaři v Motole provedli unikátní operaci sluchového nervu

Lékaři z pražského Motola během unikátní operace nádoru sluchového nervu odstranili tumor a zároveň voperovali kochleární implantát. Zatím jde o první pacientku v Česku, která kombinovaný výkon podstoupila. Do budoucna může zákrok pomáhat dalším lidem s tímto typem nádorového onemocnění.
21. 7. 2023|

Muskův Neuralink dostal povolení testovat mozkové čipy na lidech

Společnost Neuralink, která vyvíjí mozkové čipy, dostala od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) souhlas k první klinické studii na lidech, píše agentura Reuters. Pro tuto firmu Elona Muska se jedná o významný milník, dobrovolníci se ale do studie zatím hlásit nemohou.
26. 5. 2023|

Mozkový implantát je realitou. „Digitální most“ vrátil ochrnutému chůzi

Muž, který v roce 2011 ochrnul při nehodě na kole, se dokáže postavit, a dokonce chodit pomocí speciální pomůcky. Pomohl mu implantát – zařízení, které snímá jeho mozkové vlny a vysílá do páteře pokyny k pohybu správných svalů. Průkopnický výzkum by mohl pomoci při vývoji miniaturních implantátů pro pacienty po mrtvici a s ochrnutím.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 22:08|

Počet dětí s poruchami sluchu roste. Preventivní prohlídky pomáhají problém odhalit

Na třetího března připadá Světový den sluchu. Lékaři přitom poruchu tohoto smyslu diagnostikují u čím dál většího počtu dětí – momentálně u čtyř z tisíce. Před pěti lety jich odhalili o polovinu méně. Většinou se ale podaří sluch zachránit, a to operací, léčbou nebo moderními pomůckami.
3. 3. 2023|

Dětský pacient poprvé dostal implantát, který mu může dát sluch

První dítě v Česku dostalo sluchový kmenový implantát. Pomoct může v případech, kdy dosud dostupná léčba nefunguje. Unikátní operaci provedli lékaři v motolské nemocnici. Přístroj vložili malému pacientovi přímo do mozku.
22. 12. 2022|

Lékaři v Ústí nad Labem voperovali pacientovi část pánve vytvořené 3D tiskárnou

Vůbec poprvé v Česku nahradili lékaři pacientovi část kosti implantátem z 3D tiskárny. Sedmdesátiletému muži v nemocnici Krajské zdravotní v Ústí nad Labem voperovali pánevní jamku vytisknutou z titanového prachu. Tuto první operaci hradila pacientovi pojišťovna spolu s nemocnicí. O financování dalších budou lékaři jednat. Podobných pacientů totiž přibývá.
8. 7. 2022|

Zcela ochrnutý muž dostal do mozku implantát. Dokáže teď díky tomu komunikovat

Komunikovat se svým okolím jen pomocí myšlenky byla zatím jen superschopnost ze sci-fi filmů. Vědci z univerzity v německém Tübingenu ji teď ale vyzkoušeli v praxi. Kompletně ochrnutému muži implantovali do mozku čip, který v něm dokáže číst elektrické vzruchy. Pomocí nich pak dokázal pacient svému okolí odpovídat na uzavřené otázky „ano/ne“ a později dokázal mluvit i v celých větách.
2. 4. 2022|

Vědci v Brně vyvinuli kloubní náhradu vyráběnou pacientům na míru. Je šetrná, lehká a odolná

Vědci z Vysokého učení technického v Brně vymysleli novou kloubní náhradu, kterou lze vyrobit pacientům přímo na míru. Jejich technologie tak umožňuje zachovat maximum zdravé tkáně. U současných implantátů totiž musejí lékaři vždy danou kost výrazně upravovat, což někdy způsobuje sekundární zdravotní problémy.
21. 9. 2020|

Brněnští lékaři dali poprvé ušní implantát do kosti lebky, vrátili tak sluch dvanáctiletému chlapci

Lékaři Dětské nemocnice v Brně dali jako první v ČR ušní implantát dítěti do kosti lebky. Novinářům to řekl přednosta kliniky dětské otorinolaryngologie Milan Urík. Nový typ implantátu z Rakouska dostal dvanáctiletý Martin z Brna. Kvůli špatně vyvinutým sluchovodům odmalička slyšel velmi špatně, odhadem jen na 20 procent. Teď má ale implantát vložený v kosti za uchem, který podle Uríka nahrazuje sluch asi z 80 procent. Navíc nemá chlapec kvůli implantátu žádná větší omezení.
23. 4. 2019|