TÉMA

Sněm

Vláda obstála, řekl Rakušan na sněmu STAN. Odmítl populistická řešení

Zástupci tří ze čtyř stran, které jsou spolu se Starosty a nezávislými ve vládní koalici, vystoupili na jejich sobotním republikovém sněmu. Osobně však nepřišel pouze nikdo z Pirátů, s nimiž sice Starostové spolupracovali ve sněmovních volbách, ale nyní se mimo jiné přou o nominaci eurokomisaře. Předseda STAN Vít Rakušan zopakoval, že je přesvědčen, že komisaře má nominovat jeho hnutí. V úvodním projevu na sněmu vyjádřil mínění, že se vláda dokázala vyrovnat s problémy, které postihly Česko. Také řekl, že se k moci snaží dostat nebezpeční populisté a že na politické scéně sílí extrémní proudy.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 15:39|

Středula uspěl na odborářském sněmu, je opět předsedou jejich centrály

Josef Středula je opět šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Do funkce se vrátil po třítýdenní přestávce. Zvolili ho delegáti mimořádného sněmu, sešli se právě proto, že Středula musel počátkem března opustit svoji pozici kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. Sněm vybral také místopředsedu po Vítu Samkovi, který odstoupil. Stal se jím Jiří Vaňásek, který v současnosti pracuje v centrále ČMKOS. Středula novinářům po svém zvolení řekl, že důležité je, že se odbory dohodly. Věří, že další volby se uskuteční až na řádném odborářském sjezdu za dva roky.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 21:41|

Babiš je znovu předsedou ANO, ve vrcholném vedení je jedno nové jméno

Andrej Babiš na sněmu ANO v Praze obhájil pozici předsedy strany, získal asi 90 procent platných hlasů. Obdržel nominaci ze všech čtrnácti krajů, stejně jako první místopředseda Karel Havlíček. I on funkci bez problémů obhájil. Neměli protikandidáty. Delegáti následně zvolili i čtyři řadové místopředsedy, novým se stal poslanec Robert Králíček. Babiš v dopoledním projevu prohlásil, že loni zvažoval konec v politice. Osočil současný kabinet z neschopnosti. Za úkol ANO označil návrat do vlády. Na odpolední tiskové konferenci dodal, že neusiluje o voliče hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ale o zrazené voliče vládních stran. Za ideální by pokládal zisk nadpoloviční podpory ve volbách.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 20:51|

Hospodářskou komoru povede Zdeněk Zajíček, odejde z předsednictva ODS

Podnikatelé ve středu na celostátním sněmu v Praze zvolili za prezidenta Hospodářské komory na další tři roky dosavadního viceprezidenta komory a místopředsedu ODS Zdeňka Zajíčka. Vystřídá Vladimíra Dlouhého, který ve funkci po devíti letech skončí. Zajíček oznámil, že rezignuje na post místopředsedy ODS. Na sněmu vystoupil premiér Petr Fiala (ODS) či šéf resortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj ministerstva práce a vnitra připravují změny k urychlení přijímání zahraničních pracovníků.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 18:46|

Rakušan obhájil post předsedy STAN. Jsme obětí vlastní politické puberty, prohlásil

Sněm hnutí STAN znovu zvolil předsedou Víta Rakušana. Za své problémy si může hnutí podle jeho slov samo. Jestli jsme obětí, tak vlastní nezkušenosti a politické puberty, prohlásil na úvod volebního sněmu, který je reakcí na kauzy spojené s financováním hnutí. Rakušan se také omluvil voličům, kteří v Starosty a nezávislé vložili důvěru. Prvním místopředsedou STAN se stal Rakušanův favorit poslanec Lukáš Vlček. Nahradil Jana Farského.
23. 7. 2022Aktualizováno23. 7. 2022, 16:09|

Za pražskou kauzu je potřeba se omluvit straníkům i voličům, říká Vít Rakušan

Vít Rakušan bude obhajovat post předsedy Starostů a nezávislých. Celostátní sněm se po několika skandálech spojených s hnutím – a také jedné tragické události – schází téměř o rok dříve, než byl řádný termín. Starostům totiž došli místopředsedové. Rakušan věří, že předsednický post obhájí a zároveň k sobě dostane nový tým. V Interview ČT24 řekl, že ve vedení v žádném případě nebudou lidé spojení s kauzami.
18. 7. 2022|

STAN si vybírá nové vedení, na sněmu ho zvolí 23. července

Vládní hnutí STAN si nové vedení zvolí už za necelé tři týdny – sněm mají naplánovaný v Hradci Králové na sobotu 23. července. I nadále by je měl vést ministr vnitra Vít Rakušan, který nemá protikandidáta. Hnutí v pondělí ale oznámilo nominace na další funkce ve vedení. Změny spustilo podezření z korupce kolem pražského dopravního podniku a kontakty některých politiků s obviněným podnikatelem Michalem Redlem.
4. 7. 2022|

Hnutí STAN se připravuje na mimořádný sněm. Z regionů zaznívá, že obměna předsednictva má být výrazná

Vedení hnutí Starostové a nezávislí se kvůli kauze Petra Hlubučka (STAN) na mimořádném sněmu dočká obměny. Starostové pro Liberecký kraj (SLK), kteří v tomto regionu s hnutím STAN spolupracují, podle svého předsedy Martina Půty chtějí debatovat o budoucnosti spolupráce obou uskupení.
20. 6. 2022|

ANO si šéfem zvolilo opět Babiše, prvním místopředsedou nově Havlíčka

Bývalý premiér Andrej Babiš v sobotu na celostátním sněmu podle očekávání znovu obhájil pozici předsedy ANO. Obdržel 76 z celkových 95 hlasů, tedy 80 procent. Zdrželo se 13 delegátů, proti jich bylo šest. Ve volbě Babiš stejně jako v minulosti neměl protikandidáta. V předvolebním projevu uvedl, že za dva roky už na pozici šéfa hnutí kandidovat nebude. Prvním místopředsedou byl zvolen bývalý vicepremiér Karel Havlíček. Dostal 82 z 93 hlasů. V hlasování neměl  protikandidáta. Místopředsedy ANO zůstali Richard Brabec a Radek Vondráček, nově jsou jimi Alena Schillerová a Ivo Vondrák.
12. 2. 2022Aktualizováno12. 2. 2022, 14:16|

Bartoše vyzvou při sobotní volbě předsedy Pirátů tři protikandidáti

Potvrzeno. Kandidáty na předsedu Pirátů budou kromě obhajujícího šéfa Ivana Bartoše a senátora Lukáše Wagenknechta také někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a ostravský radní David Witosz. O místopředsednické posty se na on-line zasedání celostátního fóra budou ucházet necelé dvě desítky kandidátů. Dosavadní místopředseda Vojtěch Pikal v pondělí prohlásil, že pozastaví své členství ve straně, vadí mu aktualizace všeobecného kodexu zastupitele, který definuje kumulaci funkcí.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 18:56|

Čelíme mnoha krizím, varovala na sněmu TOP 09 Pekarová Adamová. Vedení strany obhájila

TOP 09 i další dva roky povede dosavadní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Na sobotním sněmu neměla vyzyvatele. V kandidátském projevu zdůraznila, že Česko čelí mnoha krizím a očekávání od nadcházející vlády jsou vysoká. Kabinet podle ní musí obnovit důvěru ve stát, instituce a politiku. Prvním místopředsedou zůstává senátor Tomáš Czernin, jasno je i o dalších místopředsedech.
20. 11. 2021Aktualizováno20. 11. 2021, 14:31|

Andrej Babiš hovořil na sněmu Svazu průmyslu a dopravy

Na druhém dni Mezinárodního stojíreneského veletrhu v Brně se uskutečnil sněm Svazu průmyslu a dopravy. S projevem na něm vystoupí předseda vlády Andrej Babiš (ANO).
9. 11. 2021|

Rakušan obhájil funkci předsedy STAN. Hnutí označil za nejpodceňovanější politickou sílu

Vít Rakušan obhájil funkci předsedy hnutí Starostové a nezávislí. Na republikovém sněmu v Praze ho podpořilo 95,7 procenta delegátů. V úvodním projevu uvedl, že hnutí je dlouhodobě nejvíc podceňovanou silou na politické scéně. Koaliční spolupráce hnutí s Piráty podle něj funguje, projekt má Česku vrátit budoucnost. Kromě Rakušana obhájil také funkci prvního místopředsedy Jan Farský, pro něhož hlasovalo 94 procent delegátů. Ani on neměl protikandidáta. Místopředsedy zůstávají bývalý šéf hnutí Petr Gazdík a poslankyně Věra Kovářová. V nové čtyřčlenné sestavě řadových místopředsedů je doplnili europoslanec Stanislav Polčák a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 18:37|

Prvním předsedou hnutí Přísaha se stal jeho zakladatel Robert Šlachta

Členové hnutí Přísaha v sobotu zvolili v Ostravě za jeho prvního předsedu svého zakladatele Roberta Šlachtu. Neměl protikandidáta, dostal 110 hlasů ze 120 přítomných delegátů. Prvním místopředsedou se stal Tomáš Sochr a druhým Jaroslav Pelc. Oba jsou bývalými Šlachtovými kolegy od policie.
26. 6. 2021|

V čele legionářské obce zůstane Budinský. Jsme jednotní a posilujeme, obhajoval svou práci

Předsedou Československé obce legionářské (ČsOL) se stal Pavel Budinský, který obhájil svůj mandát. Rozhodli o tom členové ČsOL na pravidelném sněmu; zvolili rovněž širší vedení organizace. Akce na pražském Vítkově se v sobotu zúčastnili mimo jiných i místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti), poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) nebo generálmajor Jan Kaše. ČsOL vznikla v roce 1921.
28. 9. 2019Aktualizováno28. 9. 2019, 18:26|

Starosty vede Vít Rakušan. Nový předseda cílí na vítězství v krajských volbách

Vít Rakušan je novým předsedou hnutí Starostové a nezávislí. Neměl protikandidáta a na republikovém sněmu dostal 93,9 procenta. V kandidátském projevu řekl, že by chtěl STAN dovést k vítěství v krajských volbách. O ambici volby vyhrát hovořil také končící předseda Petr Gazdík. Rakušan by rád se STAN uspěl i ve sněmovních volbách v roce 2021 – a dostal hnutí do vlády.
13. 4. 2019Aktualizováno13. 4. 2019, 14:38|