Čelíme mnoha krizím, varovala na sněmu TOP 09 Pekarová Adamová. Vedení strany obhájila

Události: TOP 09 na sněmu znovu potvrdila předsedkyni Pekarovou Adamovou (zdroj: ČT24)

TOP 09 i další dva roky povede dosavadní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Na sobotním sněmu neměla vyzyvatele. V kandidátském projevu zdůraznila, že Česko čelí mnoha krizím a očekávání od nadcházející vlády jsou vysoká. Kabinet podle ní musí obnovit důvěru ve stát, instituce a politiku. Prvním místopředsedou zůstává senátor Tomáš Czernin, jasno je i o dalších místopředsedech.

Předsedkyně Pekarová Adamová v úvodu sněmu vyjádřila lítost nad tím, že se sněmu nemohou zúčastnit všichni přihlášení. Zasedání by se mělo účastnit přes 180 delegátů, zhruba třicítka je na místě, zbytek se kvůli nepříznivé epidemické situaci účastní on-line.

V předsednické volbě získala stávající předsedkyně 163 ze 176 delegátských hlasů.

Pekarová Adamová: Je třeba obnovit důvěru

Pekarová Adamová ve svém kandidátském projevu zdůraznila, že před dvěma lety se ucházela o vedení strany s myšlenkou dostat ji do vlády. Podle jejích slov šlo tehdy o smělou myšlenku. „Nyní tu po dvou letech stojíme a můžeme zrekapitulovat, že se to podařilo, že máme zástupce ve vládě. Jsem velmi ráda, že v podobě vysoce kompetentních, odvážných a zkušených osobností,“ poznamenala s tím, že věří, že si nastupující kabinet bude počínat lépe než ten stávající.

„Očekávání společnosti jsou obrovská a my je nechceme zklamat. Ale je třeba si říci, že procházíme celou řadou krizí,“ upozornila a zdůraznila krizi zdravotní. Podle šéfky TOP 09 je třeba přesvědčit společnost k sounáležitosti a probudit v občanech odpovědnost nejen za sebe, ale i za ostatní. „Vraťme se o rok a půl zpátky, vzpomeňme na tu dobu a zkusme znovu táhnout za jeden provaz,“ vyzvala.

Krize energetická má podle Pekarové Adamové potenciál vyvolat hluboké sociální problémy. „Málokterá vláda čelila tak obrovskému ohrožení tolika domácností, které mohou být ohroženi chudobou a exekucemi,“ konstatovala.

Kandidátský projev Pekarové Adamové na sněmu TOP 09 (zdroj: ČT24)

Zdůraznila rovněž problematický stav státních financí a nutnost postavit tuzemskou ekonomiku na nohy. TOP 09 chce ve vládě prosazovat rozpočtovou odpovědnost. V delším horizontu Pekarová Adamová varovala před krizí klimatickou. „TOP 09 bude i v nadcházející vládě dále dbát na téma životního prostředí, ochrany přírody, krajiny, zodpovědnému přístupu k zemědělství,“ slíbila.

Podle předsedkyně sněmovny je potřeba také obnovit důvěru ve stát, instituce a politiku jako celek. „Krize se přelila natolik mezi lidi, že je to už i krize důvěry lidí navzájem mezi sebou. To je bolestivé a má to potenciál vytvářet celou řadu dalších problémů do budoucna,“ upozornila s tím, že TOP 09 se poučila z vládního angažmá v kabinetu Petra Nečase a hodlá svá rozhodnutí více vysvětlovat veřejnosti.

Pekarová Adamová vyzdvihla blížící se české předsednictví EU, které je podle jejích slov příležitostí prosazovat zahraniční politiku orientovanou na lidská práva po havlovském vzoru. Dle předsedkyně se nabízí pomoc běloruské opozici proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka.

Budeme muset činit nepopulární kroky, varoval Schwarzenberg

Čestný předseda strany Karel Schwarzenberg na sněmu v úvodní řeči varoval, že budoucí vláda bude muset činit nepopulární kroky. „Situace je opravdu mizerná a my se s tím musíme vypořádat. Byl by zázrak, kdybychom byli populární vláda. Musíme přemýšlet, co je dnes správná politika, která vede do budoucnosti, ne jak nyní nasbírat nějaký volební hlas,“ zdůraznil Schwarzenberg.

Czernin obhájil post prvního místopředsedy

Delegáti na sněmu hlasují rovněž o dalších postech ve vedení TOP 09. Funkci prvního místopředsedy obhájil senátor Tomáš Czernin, který tuto pozici zastává od posledního sněmu. Ani on v sobotu neměl protikandidáta a získal 170 ze 177 delegátských hlasů.

Pekarové Adamové stejně jako při jejich prvním zvolení před dvěma lety slíbil „krýt záda“ a být jí oporou. Chce se také soustředit na opětovné posílení TOP 09 v Senátu. „Budeme se snažit na půdorysu SPOLU (volební koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) oslovit většinu voličů a udržet Senát v rukou konzervativní, demokratické a proevropské většiny,“ řekl delegátům.

Staronový zástupce Pekarové Adamové varoval před zpychnutím z toho, že se strana po osmi letech znovu stala vládním uskupením. „Nemysleme si, že máme sklizeno a zavařeno,“ uvedl. Podle něj je účast na vedení státu zodpovědná, ale také zrádná. „Nenechme se zmámit pocitem důležitosti a nenahraditelnosti. Nesmí se z nás stát banda papalášů, kteří se vozí autem s majáčkem, s ochrankou chodí i na záchod a zákony pro ně platí jenom občas,“ varoval Czernin.

Tomáš Czernin
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Místopředsedy se znovu stali poslanci Jan Jakob a Vlastimil Válek spolu se senátorem Herbertem Paverou. Novým místopředsedou byl zvolen další poslanec Michal Kučera z Ústeckého kraje. Šéf karlovarské krajské organizace strany Lukáš Otys funkci místopředsedy neobhájil. Europoslanec a pražský zastupitel TOP 09 Jiří Pospíšil se pak na sněmu vzdal nominace, chce se soustředit na komunální volby v Praze v příštím roce.

Válek před volbou požádal delegáty sněmu TOP 09, aby zvážili, zda je vhodným kandidátem vzhledem k tomu, že se hodlá soustředit na práci ministra zdravotnictví, kterou chce vykonávat co nejlépe. Na rozdíl od Pospíšila se ale nominace nevzdal a z pětice kandidátů získal nejvíce hlasů. Volilo ho 163 ze 181 delegátů.

Pospíšil těsně před volbou uvedl prostřednictvím on-line vystoupení, že se před pár dny rozhodl nominace pražské a jihomoravské krajské organizace strany do vedení TOP 09 vzdát. Chce se soustředit na komunální volby. Praha je základna TOP 09, po velkém úspěchu SPOLU je třeba podobný výsledek zopakovat příští rok, uvedl Pospíšil, který je také předsedou pražské organizace strany.

Předseda moravskoslezské TOP 09 Pavera, který obdržel 157 hlasů, v nominační řeči uvedl, že by chtěl být nadále ambasadorem spolupráce a slušné politiky. Nabídl své zkušenosti ze samosprávy a školství. Chtěl by se zasadit o větší propagaci politiky ve školách mezi žáky a o „větší informovanost občanů, že svoboda je spojena s odpovědností a právo je spojeno s povinností“.

Brífink ze sněmu TOP 09 (zdroj: ČT24)

Jakob v kandidátském projevu zmínil úspěchy strany v minulých volbách. „Podařila se nám uskutečnit generační výměna, máme nové politiky, na kterých můžeme stavět,“ uvedl.

Kučera označil výsledek ve sněmovních volbách za startovní čáru k novému závodu. Strana by podle něj měla zúročit vládní angažmá a posílit vliv TOP 09 v regionech. Chtěl by, aby lidé v regionech pocítili, že jsou součástí vládní TOP 09. Obdržel 135 hlasů. Znovuzvolení Otyse podpořilo jen 65 delegátů.

Další témata

Sněm má kromě volby předsednictva a výkonného výboru strany na programu volbu smírčího výboru a celostátní revizní komise. Rozhodnout má o změnách stanov, které se týkají například vyloučení ze strany, a na schválení čeká zpráva o hospodaření.

Loni a předloni strana vykázala zisk přes osm milionů korun, letos byla podle údajů ke konci září ve ztrátě 5,5 milionu korun. Vliv na to měly náklady na sněmovní volby.

TOP 09 měla k pátku podle mluvčího 2527 členů, za poslední dva roky se velikost členské základny výrazně nezměnila.