TÉMA

Nil

Etiopie naplnila spornou přehradu, která ohrožuje zásoby vody v okolí. Egypt se bouří

Etiopie dokončila plnění přehrady na Modrém Nilu, která je součástí budované obří hydroelektrárny. Oznámil to etiopský premiér Abiy Ahmed. Proti spornému projektu, který Etiopie považuje za klíčový pro svůj hospodářský rozvoj, se dlouhodobě staví Egypt a Súdán níže po proudu. Označují jej za významnou hrozbu pro své zásobování vodou.
11. 9. 2023|

Před boji utíkají ze Súdánu statisíce lidí. V uprchlických táborech jsou podmínky tíživé

Spojené státy i Velká Británie odsoudily násilí v súdánském Dárfúru. Satelitní snímky z posledních dní ukazují další vypálené vesnice, svědci mluví o brutálním násilí povstaleckých jednotek a spřátelených milic. Mezinárodní společenství vyzývá k dialogu. Při poslední sérii těžkých bojů bylo zabito nejméně dvacet civilistů. Kvůli nebezpečí prchají obyvatelé Súdánu i za hranice, v uprchlických táborech ale na ně čekají tíživé podmínky.
9. 8. 2023|

Konvoj OSN měl plno, na letiště se dostal přes dobrovolníky. Čech popsal evakuaci ze Súdánu

Desítky zemí mnohdy za dramatických okolností evakuovaly své občany ze Súdánu. V zemi dál bojují znesvářené ozbrojené skupiny o moc, v pondělí pozdě večer podle amerického minstra zahraničí souhlasily s příměřím. Několik předchozích však nedodržovaly. V bezpečí už jsou tisíce lidí včetně dvou Čechů, kteří ráno přistáli v Berlíně. Jeden z nich pro Českou televizi (ČT) anonymně vypověděl o průběhu svého návratu do Evropy. Do té doby se musel skrývat mimo místa bojů, ale výbuchy měl stále na doslech.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 23:06|

Čeští egyptologové našli hrobku prvního známého uctívače boha Usira

Českým egyptologům pod vedením Miroslava Bárty se podařil výjimečný úspěch. Znovuobjevili hrobku starou 4400 let, která patřila významnému velmoži starověké říše.
10. 11. 2022|

Stavbě egyptských pyramid pomohlo ztracené rameno řeky Nil, uvádí nová studie

Pyramidy v Gíze se západně od Nilu tyčí jako zvlášť pravidelné horské pásmo už čtyři a půl tisíce let. Cheopsova (Chufuova) pyramida, postavená na památku tohoto panovníka čtvrté dynastie, zabírá plochu 5,2 hektaru a v době svého vzniku (zhruba 2560 let před naším letopočtem) se vypínala do výše 146 metrů. Stavba pyramidy ale byla obestřena záhadou – starověkým architektům se nějak podařilo od břehů Nilu přes poušť k pyramidovému poli dopravit 2,3 milionu vápencových a žulových bloků, z nichž každý vážil v průměru přes dvě tuny, píše list The New York Times.
4. 9. 2022|

Elektrický zkrat způsobil požár v egyptském kostele, zahynuly desítky lidí

Při požáru koptského kostela v egyptském městě Gíza zahynulo nejméně 41 lidí a dalších minimálně čtrnáct utrpělo zranění, uvedla podle agentury AP egyptská koptská církev s odkazem na zdravotníky. Agentura Reuters s odkazem na dva zdroje z egyptské bezpečnostní komunity informuje nejméně o čtyřiceti mrtvých a pětačtyřiceti zraněných.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 14:18|

Etiopie začala vyrábět elektřinu na kontroverzní přehradě na Modrém Nilu

Etiopie začala vyrábět elektřinu na kontroverzní přehradě, kterou staví na Modrém Nilu. V neděli ráno se roztočila jedna ze třinácti turbín. Vodní dílo za 4,2 miliardy dolarů (přes 90 miliard korun) je předmětem sporů mezi Etiopií, Súdánem a Egyptem. Přehrada má být po dokončení největší africkou vodní elektrárnou s výkonem 6500 megawattů.
20. 2. 2022|

Etiopská přehrada vysaje z Nilu třetinu vody. Mezinárodní studie varuje před dopady pro Egypt

Rychlé napuštění obří přehrady na etiopském Nilu by mohlo snížit zásoby vody v Egyptě na dolním toku o více než třetinu, ukazuje nový výzkum americké univerzity. Jde o další silné varování před vodním dílem, které politicky rozděluje severoafrické země.
13. 7. 2021|

Archeologové našli místo první známé války. Umíraly v ní i čtyřleté děti

Před 13 400 lety se na východním břehu Nilu, v místě, kde se dnes nachází Súdán, odehrál boj, který mohl být první známou válkou mezi lidmi. Oznámili to archeologové, kteří na tomto místě našli velké množství lidských pozůstatků.
31. 5. 2021|

Egyptští archeologové odkryli přes sto hrobů. Některé jsou více než pět tisíc let staré

Egyptští archeologové odkryli 110 hrobů ze tří různých období, všechny na nalezišti v governorátu Dakahlíja v deltě řeky Nilu, přibližně 150 kilometrů severovýchodně od Káhiry. O nálezu v úterý informovalo egyptské ministerstvo cestovního ruchu a památek.
28. 4. 2021|

Spor o vodu z Nilu sílí. „Všechny možnosti jsou otevřené,“ hrozí si stomilionové země

V konžské Kinshase zkrachoval další z rozhovorů, které měly vyřešit nebezpečné spory o vodu z Modrého Nilu. Etiopie na něm dokončuje a plní Velkou přehradu etiopského znovuzrození. Súdán a Egypt dále po proudu životodárné řeky se stále více obávají kritického nedostatku vody. Problémy mohou zasáhnout území, které odhadem obývá na 250 milionů lidí. A spor může vyvolat i válku.
8. 4. 2021|

Spásu auty přecpané Káhiře přinesl až kontroverzní obchvat

Málokde na světě mají řidiči na dálnici podobný výhled jako ti v Káhiře. Místo čerpacích stanic a motorestů ji lemují víc než čtyři tisíce let staré pyramidy u Sakkary. Kontroverzní obchvat má vyřešit katastrofální dopravní situaci v egyptské metropoli. Podle kritiků ale prochází příliš blízko vzácných památek.
14. 2. 2021|

Hráz, která zkrotila Nil a zatopila údolí Abú Simbelu. Egyptu se stavbou Vysoké asuánské přehrady pomáhal Chruščov

Výstavba Vysoké asuánské přehrady na řece Nil byla jedním z nejsledovanějších vodních děl ve 20. století. Jejím cílem bylo zabránit povodním a zajistit Egyptu vodu a energii. Budování vodního kolosu se nicméně nevyhnula ani politika. Přehradu totiž Egypťanům místo OSN pomáhal stavět tehdejší Sovětský svaz. Muselo být navíc přemístěno značné množství cenných starověkých památek, například obří sochy v Abú Simbelu. Přehrada byla slavnostně otevřena před 50 lety, 15. ledna 1971.
15. 1. 2021|

V Egyptě vyzdvihli 59 sarkofágů zakopaných před 2600 lety

Archeologové odhalili celkem 59 sarkofágů zakopaných před více než 2600 lety na pohřebišti v Egyptě. Nález učinili ve třech pohřebních šachtách v Sakkáře asi 30 kilometrů jižně od metropole Káhiry. Informoval o tom egyptský ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání.
5. 10. 2020|

V Súdánu protéká Nilem nejvíc vody od počátku měření. Záplavy zabily desítky lidí

Rekordní záplavy v Súdánu si vyžádaly desítky životů, zničily nebo poškodily desetitisíce domů a odřízly několik čtvrtí v hlavním městě Chartúmu. Tam se stéká Bílý a Modrý Nil. Na Modrém Nilu by velkou vodu měla zadržovat obří přehradní nádrž v sousední Etiopii, která se nyní naplňuje.
27. 8. 2020|
Doporučujeme

Změny klimatu v mapách: Antarktida jako souostroví a moře v Berlíně

Změny klimatu způsobené z velké části lidským vypouštěním skleníkových plynů proměňují planetu a s ní i podmínky pro život. Některé posuny se nejlépe ukazují na mapě: tání ledovců, stoupání hladiny oceánu, posun klimatických pásem nebo hrozba sucha. Začít je potřeba u teploty. Mezi lety 2006 až 2015 byla průměrně vyšší téměř všude ve srovnání s obdobím 1850 až 1900, jak ukazuje následující mapa.
19. 5. 2020Aktualizováno23. 5. 2020, 07:08|

Spor o gigantické vodní dílo v Etiopii hasí už i Pompeo. Přehrada vysaje Egypt, bojí se Káhira

Etiopie pokračuje s výstavbou jedné z největších přehradních nádrží v Africe. Sousední Egypt se bouří, jelikož považuje hráz na Nilu za ohrožení svých životních zájmů. Tahanice o vodu přitom mohou vést i k mezistátním konfliktům. O urovnání sporu nyní jednal v Etiopii šéf americké diplomacie Mike Pompeo.
20. 2. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Osmdesátková nostalgie strhla Wonder Woman

V příštím roce se dočká pokračování úspěšný komiksový film, který na plátně poprvé představil slavnou superhrdinku Wonder Woman. Komiksová amazonka s tváří Gal Gadotové minule vyprávěla příběh z časů první světové války, tentokrát se přesune do nedávné doby – osmdesátých let minulého století.
14. 12. 2019|

Obří kanál před 150 lety změnil svět. Suez je obchodní i válečnou tepnou, která živí Egypt

Jeden z historicky největších technických počinů se už půl druhého století táhne napříč egyptskou pouštní krajinou. Suezský průplav, který byl otevřen 17. listopadu 1869, představuje mimo jiné důležitou trasu pro dodávky ropy z Blízkého východu. V minulosti se několikrát ocitl v centru konfliktů a musel být uzavřen. Projekt rozšíření kanálu hraje ústřední roli v plánech prezidenta Abdala Fattáha Sísího na oživení egyptské ekonomiky.
17. 11. 2019|

Egyptští archeologové našli v Luxoru 20 starověkých sarkofágů

Archeologové v egyptském Luxoru objevili nejméně dvacet starověkých dřevěných sarkofágů. O nálezu informovalo egyptské ministerstvo pro památky na Twitteru a uvedlo, že podrobnosti k „největšímu a nejvýznamnějšímu“ nálezu za poslední léta sdělí v sobotu na tiskové konferenci.
16. 10. 2019|

Veselá zpráva o kravách i mumie krokodýla. Náprstkovo muzeum se proměnilo ve starověké břehy Nilu

Přírodu a zvířata starověkého Egypta a Núbie ukazuje nová výstava Na březích Nilu v Náprstkově muzeu v Praze. Úzké propojení se zvířecím světem dokazují třeba mumie nebo sošky zobrazující zvířata bohů. Celkem výstava nabízí na pět set exponátů.
25. 7. 2019|

Afrika v mapách: Kontinent, který má HDP Itálie, brzdí v rozvoji poušť, nemoci i velký mix národů

Všichni pocházíme z Afriky. Asi před třemi sty tisíci lety se tam vyvinul druh Homo sapiens. Trvalo dalších více než dvě stě tisíc let, než se naši předkové začali trvale šířit na další kontinenty. Jak to, že je Afrika nejméně ekonomicky rozvinutá? Jak to, že se většina Afriky přes svou blízkost výbojné Evropě stala součástí jejích koloniálních říší nejpozději? A daří se alespoň některým africkým zemím dotahovat délku a kvalitu života běžnou v jiných částech planety? Odpověď může poskytnout pohled na mapy.
12. 4. 2019|