TÉMA

Lidovci

Jurečku mrzí, že se o kritice dozvídal z médií. Leden pro mě byl extrémně náročný, přiznal

Zpětnou vazbu vnímám velmi intenzivně, svěřil se jen několik hodin po jednání celostátní konference své strany v pátečních Událostech, komentářích šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Spolustraníci ho navzdory kritice za vánoční večírek pořádaný jeho resortem v den tragické střelby na pražské filozofické fakultě podpořili. On sám přiznal, že leden byl pro něj velmi náročný a že ho mrzí, že se o kritice některých spolustraníků nedozvěděl přímo od nich, ale z médií.
27. 1. 2024|

Celostátní konference lidovců vyslovila Jurečkovi důvěru, volební sjezd bude až na podzim

Celostátní konference KDU-ČSL v pátek vyjádřila důvěru předsedovi strany Marianu Jurečkovi, aby lidovce vedl a pokračoval ve funkci ministra práce a sociálních věcí až do volebního sjezdu. Ten se bude konat ve druhé polovině října. Na tiskové konferenci po jednání širokého vedení strany to novinářům oznámil přímo Jurečka. Konference tak nevyhověla části straníků, kteří žádali přesunout sjezd na jarní termín a Jurečku kritizují za to, že neukončil vánoční večírek svého resortu v den tragické střelby na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, a za to, jak o této chybě komunikoval s médii.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:52|

Nekula končí v čele resortu zemědělství, nahradit ho má Výborný

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) končí v čele ministerstva zemědělství. Nominaci předsednictva KDU-ČSL na nového šéfa resortu přijal bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Návrh ještě musí schválit širší vedení strany. Oznámil to předseda strany a ministr práce Marian Jurečka na mimořádné tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Nekula uvedl, že v posledních týdnech mu chyběla podpora ze strany vedení lidovců.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 22:40|

Koalice SPOLU dala na kampaň 89,8 milionu. Téměř celou povolenou částku

Koalice SPOLU tvořená občanskými demokraty, lidovci a TOP 09, která zvítězila v loňských sněmovních volbách, vydala na kampaň 89,8 milionu korun. Téměř tak naplnila povolený limit 90 milionů. Jde o nejvyšší částku ze všech kandidujících. Finanční hranice je stejná pro koalice i strany, přiblížilo se k ní také hnutí ANO. SPD vyšly volby na necelých šestasedmdesát milionů. Zprávu o financování kampaně musely kandidující strany a koalice do pondělí odevzdat Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, jinak by jim hrozila pokuta.
10. 1. 2022|

Novým rakouským kancléřem bude dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer

Novým rakouským kancléřem se stane dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer. Ve funkci nahradí Alexandera Schallenberga, který přitom v čele rakouské koaliční vlády stanul teprve v říjnu. Devětačtyřicetiletý Nehammer bude nově šéfovat také lidovcům, které dosud vedl exkancléř Sebastian Kurz.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 15:06|

V Rakousku vznikla mapa islámu. Podle vládních lidovců má odhalovat rizika, opozice mluví o útoku na muslimy

V Rakousku budí kontroverze projekt interaktivní mapy islámu, která ukazuje přes šest set mešit, modliteben či muslimských spolků působících v zemi. Podle tvůrců má poskytnout přehled o tom, které z nich šíří potenciálně nebezpečný výklad islámu. Část domácích i zahraničních kritiků ji má za rasistickou. Ministryně pro integraci čelí po čtvrteční prezentaci vyhrůžkám na sociálních sítích, vedoucí projektu dostal policejní ochranu, uvedla agentura APA.
31. 5. 2021|

V Polsku začaly volby. PiS míří k jasnému vítězství, opozici nepomáhá ani spojování sil

Vládní strana Právo a spravedlnost míří v nedělních parlamentních volbách v Polsku k jasnému vítězství. Těží především ze sociální politiky, která poprvé po pádu komunismu významněji pomohla chudší části společnosti. To vykrádá elektorát levicové opozice, která se v průzkumech potácí na třetím místě. Druzí liberálové zase podle mnohých jen kritizují a nenabízejí důvěryhodný pozitivní program. Opozici nepomáhá ani spojování sil. Lidé v neděli rozhodují o novém složení obou komor parlamentu.
11. 10. 2019Aktualizováno13. 10. 2019, 08:04|

Voda by měla mít ústavní ochranu, navrhují lidovci

Lidovci chtějí ústavně chránit půdu a vodu. Hodlají tak reagovat na opakující se sucho, které trápí zejména české zemědělce. Návrh konstituční změny podají do jednoho měsíce. Na úterní tiskové konferenci po jednání celostátního výboru KDU-ČSL to řekl místopředseda strany Petr Hladík.
11. 6. 2019|

Nový předseda lidovců je otec tří dětí a gymnaziální učitel. Chce podporovat pracující rodiče

Nový předseda lidovců pochází z Heřmanova Městce na Chrudimsku, kde od roku 2006 zasedá v městském zastupitelstvu. S manželkou Markétou vychovávají tři děti: Vendelína, Michaelu a Amálku. Výborný označuje za svůj velký dar právě rodinu, kterou spolu s křesťanstvím považuje za životní kompas a pevný základ.
29. 3. 2019Aktualizováno29. 3. 2019, 20:43|