TÉMA

Vyvlastnění

V Pardubicích začali vysouvat most přes Labe. Bude nejdelším lanovým mostem v Česku

Labe v Pardubicích překlene do léta nová mostní stavba. Bude součástí budovaného severovýchodního obchvatu města. Ten by měli silničáři dokončit během příštího roku. Pak bude největším zavěšeným lanovým mostem v Česku. Rozpětí bude mít 135 metrů.
23. 1. 2024|

Výstavba cyklostezky v Pardubicích vázne. Městu se nedaří získat pozemky a kraj mu vytýká chyby

Pardubice nezískaly ani po třech letech stavební povolení na cyklostezku podél obchvatu města. Část pozemků, které radnice potřebuje, blokuje jejich majitel, takže hrozí jejich vyvlastnění. Tomu se ale majitel brání a rozhodnutí magistrátu opakovaně napadá. Krajský úřad už vloni kvůli nedostatkům stavební povolení městu vrátil. A letos podle něj radnice udělala další chyby.
27. 10. 2023|

Dálnice D3 a D11 mají blíže k dostavbě. Rozhodnutí úřadu a soudu ukončila spory

Úřady podnikly v úterý důležité kroky, které by měly přiblížit dostavbu dvou úseků českých dálnic. Po vyvlastnění čerpací stanice na LPG u Tábora, o němž rozhodl jihočeský krajský úřad, bude možné dokončit obchvat města, který je součástí dálnice D3. Ostravský krajský soud zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro stavbu dálnice D11 od Jaroměře k Trutnovu.
24. 10. 2023|

Stát už chystá rozšíření D3 u Tábora. Věří, že problémy s pozemky se chýlí ke konci

Spor o vyvlastnění pozemků a staveb na nich dlouho komplikoval dostavbu dálnice D3 u Tábora. Teď to vypadá, že by se s rozšířením dálnice mohlo začít. Jeden z provozovatelů motocentra, které stojí v místě plánovaného rozšíření, se sice stále odmítá vystěhovat, přestože vlastníkem už je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), a dokončení procesu komplikuje ještě plynová stanice na pozemku. Stát přesto věří, že se spor chýlí ke konci.
26. 9. 2023|

Přehrada v Nových Heřminovech má územní rozhodnutí. Místní s ní nesouhlasí

Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy, řekla v pondělí Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který výstavbu přehrady připravuje.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 08:48|

Soud zamítl stížnost manželů Kučerových na vyvlastnění pozemků u Jaroměře

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost manželů Kučerových, kteří zpochybnili vyvlastnění svých pozemků kvůli výstavbě obchvatu Jaroměře na Náchodsku. Kučerovi u NSS dříve uspěli, nařídil tehdy nové projednání jejich žaloby kvůli chybě při doručování. Krajský soud v Hradci Králové jim však ani napodruhé nevyhověl a nyní už verdikt potvrdil i NSS.
6. 4. 2023|

Česká justice musí znovu rozhodnout o náhradě za vyvlastněné pozemky. Podle soudu ve Štrasburku chybovala

Ústavní soud obnovil řízení o výši odškodnění za vyvlastněné pozemky kvůli stavbě rychlostní silnice mezi Olomoucí a Břeclaví. Rozhodl tak na základě rozsudku Evropského soudu pro lidská práva, podle kterého české úřady při vyčíslení náhrady za vyvlastněné nemovitosti poškodily práva majitelů. Vyplývá to z rozhodnutí Ústavního soudu, které má Česká televize k dispozici. Majitelé pozemků se o výši odškodnění soudili od roku 2005. Jejich ústavní stížnost soud zamítl na podzim roku 2012.
27. 3. 2023|

Soudci Kučerovi opět zamítli žalobu proti vyvlastnění jeho pozemků u Jaroměře

S žalobou proti vyvlastňovacímu řízení neuspěl místopředseda pražského vrchního soudu František Kučera s manželkou. Hrozí jim, že přijdou o pozemky u Jaroměře, kde chtějí silničáři stavět obchvat. Královéhradecký krajský soud se vyvlastněním pozemků Kučerových zabýval již podruhé. Jeho první verdikt zrušil Nejvyšší správní soud kvůli předchozí formální chybě krajského úřadu, který o vyvlastnění rozhodl.
30. 11. 2022|

Ústavní soud odmítl stížnost Kučery kvůli vyvlastnění pozemku pro D11 u Jaroměře

Ústavní soud odmítl stížnost Františka Kučery kvůli vyvlastnění pozemku potřebného pro stavbu dálnice D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří na Náchodsku. Nevyhověl ani připojeným návrhům za zrušení částí liniového zákona a zákona o vyvlastnění. Kučera neúspěšně uplatňoval před správními soudy a znovu před Ústavním soudem řadu námitek. Ústavní soudci jeho stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu.
7. 11. 2022|

Významná firma z Opavska možná obchází sankce, jejím skutečným majitelem je nejspíš ruský oligarcha

Finanční analytický úřad prověřuje významného dodavatele komponentů do jaderných elektráren – společnost MSA. Podle evidence skutečných majitelů severomoravskou firmu vlastní ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který figuruje na sankčním seznamu. Jeho synovi Alexandrovi pak patří hotel Westend v Mariánských Lázních, který už úřady zablokovaly.
19. 6. 2022|

Ministři připraví zvláštní sankční zákon. Vzniká i seznam lidí a firem, kterých se může týkat

Česká vláda reaguje na ruskou agresi na Ukrajině i tím, že hledá možnosti, jak vyvlastňovat některý ruský majetek či sestavuje vlastní sankční seznam. Ministři teď budou připravovat zvláštní zákon o národních sankcích. Prvotní seznam firem a lidí už existuje, státní orgány ale dohledávají další subjekty napojené na podporovatele Putinova režimu.
30. 3. 2022|

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části liniového zákona. Důvod k zásahu prý nenašel

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení části liniového zákona, tedy normy, která urychluje klíčové stavby dopravní, energetické a elektronické infrastruktury. Podle skupiny senátorů, která se na soud obrátila v roce 2018, zákon odporuje ústavnímu pořádku. Pro konkrétní stavby zavádí jiný režim než pro ostatní, navíc podle neúspěšného senátorského návrhu nepřiměřeně zasahuje do práv vlastníků, například usnadňuje vyvlastňování a omezuje možnosti právní obrany.
29. 3. 2022|

Nizozemský soud vyhověl odvolání Ruska, akcionáře vyvlastněného Jukosu zatím odškodnit nemusí

Nejvyšší soud v Nizozemsku částečně vyhověl odvolání Ruské federace ve sporu s bývalými akcionáři nyní již neexistující ropné společnosti Jukos. Znamená to, že Moskva jim nemusí platit padesát miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Nejvyšší soud uvedl, že arbitrážní spor vrací nižšímu soudu k opětovnému projednání.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 12:38|

Berlíňané se v poradním referendu vyslovili pro vyvlastnění bytů velkých firem

Obyvatelé Berlína se v nedělním referendu vyslovili pro vyvlastnění bytů velkých pronajímatelů. Pro jich hlasovalo 56,4 procenta, informovala zemská volební komise. Referendum mělo jen poradní charakter, pro politickou reprezentaci tak není jeho výsledek právně závazný.
27. 9. 2021|

Bydlení je tématem německé předvolební kampaně. Berlíňané budou hlasovat o vyvlastnění bytů

Německo čekají za necelé dva měsíce parlamentní volby a jedním z hlavních témat kampaně je cena bydlení. Obzvlášť se to týká Berlína, jehož obyvatelé budou souběžně s volbami hlasovat v nezávazném referendu o možném vyvlastnění velkých realitních společností. Kritici poukazují kromě obřích nákladů i na možné právní spory. Někteří politici zcela neopustili ani myšlenku zastropování nájemného.
30. 7. 2021Aktualizováno30. 7. 2021, 20:03|

Polští vládní poslanci chtějí zpřísnit vlastnictví médií. Dle odpůrců cílí na kritickou televizi vlastněnou Američany

Skupina poslanců polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) předložila novelu zákona o rozhlasu a televizi, která vyžaduje, aby mediální společnosti působící v Polsku nemohly kontrolovat firmy sídlící mimo Evropský hospodářský prostor. Podle kritiků návrh míří na televizi TVN, jež je kritická vůči vládě a patří americké společnosti Discovery.
9. 7. 2021|

Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes

Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|

Obchvat Jaroměře má stavební povolení. Ministerstvo dopravy zamítlo odvolání majitelů pozemků

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má pravomocné stavební povolení pro obchvat Jaroměře. Ministerstvo dopravy v týdnu oznámilo, že zamítlo odvolání proti stavebnímu povolení. Česká televize to zjistila z úřední desky resortu. Silničáři tak mohou pokračovat s přípravou stavby za téměř 863 milionů korun. Obchvat by měl Jaroměři, kterou denně projede 17 tisíc aut, značně ulevit. Tranzitní dopravu ve směru z Hradce Králové odvede na Náchod a Polsko. Stavba by měla začít ještě v letošním roce.
12. 2. 2021|

Stát vyvlastnil pozemky pod motocentrem potřebné k dostavbě dálnice D3 u Tábora

Stát získal pozemky u dálnice D3, díky kterým může po osmi letech dokončit rekonstrukci úseku u Tábora. O vyvlastnění pozemků pod motocentrem u dálnice rozhodl jihočeský krajský úřad, nelze se proti tomu odvolat. Vlastníci motocentra ale již dříve uvedli, že se v případě vyvlastnění budou soudit. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla potrvá dokončení dálnice po obnovení prací několik měsíců.
4. 2. 2021|

Stát pomůže provozovatelům ubytování i pořadatelům kulturních akcí

Provozovatelé ubytovacích zařízení dostanou za 72 dní, kdy museli mít zavřeno, odškodnění. Schválila to vláda. Finanční pomoc kabinet schválil rovněž pro podnikatele v kultuře. Na svém pondělním jednání ministři kývli také na model financování stavby nového bloku Dukovan či obnovení jeslí. Kabinet také potvrdil jmenování ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka zmocněncem pro jednání s Ruskem.
20. 7. 2020Aktualizováno20. 7. 2020, 21:39|

O vyvlastnění motocentra u dálnice D3 u Tábora musí kraj rozhodnout znovu

O osudu motocentra u dálnice D3 u Tábora bude znovu rozhodovat Jihočeský kraj. Původně odmítl žádost Ředitelství silnic a dálnic o jeho vyvlastnění, ale ministerstvo dopravy krajskému úřadu nařídilo, aby žádost projednal znovu. Kvůli sporu zůstává léta nedokončená rekonstrukce části dálničního obchvatu Tábora.
20. 7. 2020|

Vyvlastnění pozemku pro stavbu dálnice D11 bylo legální, rozhodl soud

Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu Františka Kučery, která chtěla zrušit vyvlastění jeho bývalého pozemku u Jaroměře na Náchodsku. Parcela o velikosti 1161 metrů čtverečních je v místech plánovaného dálničního sjezdu. Verdikt je pravomocný. Kučera, který je místopředsedou Vrchního soudu v Praze a zároveň viceprezidentem Soudcovské unie, podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 10:21|

Stavba dálnice D11 se může zkomplikovat. Bývalý majitel parcely napadl rozhodnutí o vyvlastnění

Stavbu dálnice D11 u Jaroměře může ztížit žaloba bývalého majitele parcely, která silnici stojí v cestě. Pozemek patřil místopředsedovi Vrchního soudu v Praze Františku Kučerovi, který je zároveň viceprezidentem Soudcovské unie. Kučera se brání rozhodnutí Krajského úřadu v Hradci Králové, který jeho pozemek v únoru vyvlastnil.
7. 6. 2020|

Motocentrum u Tábora zůstane majitelům. ŘSD neuspělo s vyvlastněním, nemůže dostavět D3

Jihočeský krajský úřad zamítl žádost Ředitelství silnic a dálnic o vyvlastnění pozemků a motocentra u dálnice D3 u Tábora. Silničáři se proti rozhodnutí odvolají. Kvůli sporu zůstává léta nedokončená rekonstrukce části dálničního obchvatu města a vzhledem k výsledku pokusu o vyvlastnění pozemků a motocentra se to zatím nezmění.
2. 4. 2020Aktualizováno2. 4. 2020, 16:52|