TÉMA

Severní pól

Mořského ledu je u Antarktidy rekordně málo. Důsledky tání pocítí všichni

Dlouhá desetiletí se zdálo, že Antarktida je v podstatě imunní vůči změnám klimatu, téměř se tam neprojevovaly. Ale letošní rok ukázal, jak rychle může změna přijít.
20. 10. 2023|

Na záchranu letního ledu v Arktidě je pozdě. Zmizí na moři už do konce dekády, důsledky budou významné

Zachránit letní led v Arktidě už nejde. Přibližně na konci tohoto desetiletí tam bude takové teplo, že mořské vody už nebudou v letních měsících zakryté ledovými krami. Experti se obávají, že to ještě více zhorší problémy související s klimatickými změnami i jejich negativní dopad na lidstvo.
7. 6. 2023|

Antarktidu zasáhla vlna „horka“. Teploty byly až o 46 stupňů vyšší, než je normální

Minulý týden se zapsal do dějin pozorování v Antarktidě naprosto mimořádným „horkem“. Horkem v uvozovkách proto, že šlo o teploty pod nulou, ale ve srovnání s obvyklými hodnotami pro období před březnovou rovnodenností byly o celé desítky stupňů vyšší.
21. 3. 2022|

Polární vír se letos chová podivně a může prodloužit zimu

Polární vír, který během zimy významněji ovlivňuje počasí v Evropě i v severní Americe, by měl s blížícím se jarem za normálních okolností slábnout. Letos se ale zatím chová podivně a zesiluje. Teplota ve středu tohoto atmosférického jevu klesá až k rekordně nízkým hodnotám. To by mohlo znamenat prodloužení zimního počasí až do jarních měsíců.
18. 2. 2022|

V Arktidě rapidně přibývá blesků. Loni jich bylo dvakrát víc než za předchozích devět let dohromady

Rok 2021 přinesl spoustu klimatických a meteorologických rekordů – ale jeden z těch největších a nejvýznamnějších se odehrál na místech, která unikají pozornosti. V oblasti kolem severního pólu totiž bezprecedentně přibylo blesků. Podle vědců jde o jednoznačný důkaz, jak klimatické změny mění počasí, na které jsou lidé zvyklí.
6. 1. 2022|

Měsíc zastínil Slunce. Podívejte se, jak částečné zatmění viděli lidé v různých koutech světa

Ve čtvrtek v Česku začalo částečné zatmění Slunce. Jde o nejvýše položené sluneční zatmění viditelné z území Česka a Slovenska do roku 2179. Úkaz začal po půl dvanácté našeho času a skončil po půl druhé, v tuzemských podmínkách šlo o prvním částečné zatmění viditelné po šesti letech.
10. 6. 2021|

Tepelné bomby rozpouštějí arktický led zespodu. Výrazně přispívají ke změnám na severu

Tým vedený fyzikálními oceánografy ze Scrippsova institutu ukázal v nové studii, proč tak rychle taje mořský led v Severním ledovém oceánu. Příčinou jsou průniky teplé vody z Tichého oceánu, které na led působí jako tepelné bomby. Studie vyšla v časopise Nature Communications.
3. 5. 2021|

Astronomové poprvé pozorovali vesmírný hurikán, vznikl nad severním pólem

Vědci tvrdí, že potvrdili existenci vesmírných hurikánů. Důkazem je podle nich analýza tisíc kilometrů široké vířící masy plazmatu, kterou pozorovali stovky kilometrů nad severním pólem.
4. 3. 2021|

Neandertálce mohlo vyhubit přepólování planety, naznačuje nová teorie

Země zažila před asi 42 tisíci lety velké změny – souvisely s převrácením magnetických pólů. Podle nové teorie měla tato událost ničivý dopad na pravěké lidi a mohla dokonce způsobit vyhynutí neandertálců.
22. 2. 2021|

Extrémní mrazy v Texasu by mohly být důsledkem rychlého oteplování Arktidy, domnívají se vědci

Mrazy, s nimiž se v těchto dnech potýkají Spojené státy i jižní části Evropy, mohou být jedním z projevů klimatické změny. Někteří vědci se totiž domnívají, že je způsobilo rychlé oteplování Arktidy.
19. 2. 2021|

Pobřežní led mizí, Arktida se mění před očima, varuje expedice Polarstern, která rok zkoumala změny klimatu

Po roce bádání kolem severního pólu konstatovala dosud největší mezinárodní vědecká expedice do Arktidy alarmující poznatek: pobřežní led v Arktidě taje „dramatickou“ rychlostí.
12. 10. 2020|

NASA vyfotila obří lavinu na Marsu, uvolnil ji tající led

Přístroje na létající observatoři Mars Reconnaissance Orbiter zachytily lavinu, která se na jaře zřítila z pětisetmetrového svahu na Marsu. Lavina je na snímku dokonale vidět – pořídil ji přístroj High-Resolution Imaging Science Experiment neboli Hi-RISE. Tato událost se odehrála 29. května 2019, tedy v době marsovského jara.
18. 8. 2020|

Grónské ledovce se už neobnoví, varuje nová studie

Ledový příkrov v Grónsku se možná ztenčil natolik, že jeho ztrátu již nepůjde zastavit, i kdyby se světu podařilo výrazně snížit emise způsobující globální oteplování. To je podle agentury Reuters závěr nové studie publikované tento týden časopisem Nature Communications Earth & Environment. Podle autorů výzkumu, který se zaměřil na stav 234 ledovců v Arktidě v časovém rozmezí 34 let, nespadne za rok dostatečně sněhu na to, aby se vyrovnala ztráta ledové masy při odtávání v letních měsících.
17. 8. 2020|

Na arktických Špicberkách padl teplotní rekord, naměřili tam téměř 22 stupňů

Norské souostroví Špicberky, které leží zhruba na půl cesty mezi pevninou a severním pólem, zaznamenalo v pátek rekordně vysokou teplotu téměř 22 stupňů Celsia. S odvoláním na meteorologickou službu o tom informovala agentura AP.
26. 7. 2020|

Mistři v osamělosti. Polárníci zvládali několikaletou izolaci na pár metrech čtverečních

Po třech měsících skončilo v Česku období společenské izolace. Většinu lidí uvrhlo do stavu, na který nebyli ani zvyklí, ani připravení. Omezení mezilidských vztahů se ukázalo pro mnohé větším problémem, než čekali. Přitom kdysi zažívali lidé mnohem horší a delší doby izolace –⁠ jedny z těch nejtěžších prožívali první dobyvatelé Antarktidy a Arktidy.
30. 5. 2020|

Výjimečná ozonová díra nad Arktidou se zacelila, potvrdili vědci

Rekordní díra, která se na začátku letošního roku otevřela v ozonové vrstvě nad Arktidou, se konečně uzavřela. Potvrdili to vědci ze služby Copernicus.
29. 4. 2020|

Léta na severním pólu budou podle vědců do roku 2050 bez ledu

Led na severním pólu do roku 2050 během některých letních sezón roztaje, nezabrání tomu ani splnění ambiciozních cílů ke snížení emisí oxidu uhličitého. Uvádí to podle agentury DPA studie vedená výzkumníkem Dirkem Notzem z Hamburské univerzity.
27. 4. 2020|

Vědci zaznamenali rekordní ozonovou díru nad Arktidou

Vědci z evropské služby Copernicus uvedli, že vrstva ozonu nad Arktidou se rekordně ztenčila, a nad oblastí severního pólu se tak vytvořila neobvyklá ozonová díra. Vyplývá to z tiskové zprávy služby. Vznik ozonových děr nad severním pólem přitom není obvyklý.
7. 4. 2020|

„Demokracie ve stavu malátnosti.“ Nespokojenost s ní je ve světě rekordní

Globální nespokojenost s demokracií byla loni nejvyšší od roku 1995. Vyplývá to z pravidelné rozsáhlé studie Univerzity v Cambridgi. Se současným stavem není podle ní spokojeno rekordních 58 procent ze vzorku čtyř milionů obyvatel Země. Mezi hlavní důvody patří velká recese, uprchlická krize nebo lokální problémy vlád. Výzkum se uskutečnil na základě tisíců dotazníků ve 154 zemích světa.
1. 2. 2020|

Příliš sněhu v Arktidě ohrožuje ekosystém, varují vědci

V roce 2018 v Arktidě sněžilo dosud nevídaným způsobem. Zemřela kvůli tomu řada živočichů a sníh někde také zahubil původní rostlinstvo, napsal italský deník La Repubblica.
2. 12. 2019|

Vyplouvá největší arktická výprava v dějinách. Šest stovek vědců bude studovat změny klimatu i přírodu

V pátek se vydá ze severonorského přístavu Tromsö do Arktidy německý ledoborec Polarstern s desítkami expertů na palubě, kteří budou po dobu více než jednoho roku v arktické oblasti studovat klimatické změny. Půjde o nejrozsáhlejší polární výpravu v dějinách.
18. 9. 2019|

Mrtvá poušť jménem Měsíc. Vybrat místo přistání Apolla 11 bylo peklo

Před půlstoletím se vydala na cestu první lidská expedice s cílem vykročit na Měsíc. Musela se přitom vyrovnat s řadou specifik. Toto těleso je totiž z mnoha důvodů pozoruhodné, jak po stránce geologické, tak i fyzikální a chemické. Ale vůbec není vhodné pro existenci člověka.
12. 7. 2019|

Stovky nových základen a jaderné ledoborce. Rusko posiluje vliv v arktické oblasti

Ruská armáda v posledních letech postavila v arktické oblasti stovky nových základen. Vojáci v nich musejí vydržet navzdory extrémnímu mrazu po celý rok bez pomoci zvenčí. Moskva přizpůsobuje nevlídným podmínkám i vojenskou techniku. Ruské zájmy se však za polárním kruhem střetávají s nároky jiných zemí, převážně členů NATO.
9. 4. 2019|
Hyde Park Civilizace

Při ultramaratonu na severním pólu mě hlídali muži s puškami, vzpomíná triatlonista Petr Vabroušek

Petr Vabroušek je přední světový triatlonista, který absolvoval 192 dlouhých „ironmanů“, stovky půlmaratonů a dalších extrémních závodů, jako jsou třeba maratony na obou pólech. Byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
25. 3. 2019|