TÉMA

Kapské Město

Stávka taxikářů v jihoafrickém Kapském Městě si vyžádala minimálně pět obětí
Podle posledních zpráv při násilnostech v jihoafrickém Kapském městě, které propukly při stávce řidičů taxi-minibusů, zemřelo pět lidí. S odvoláním na jihoafrické úřady o tom informovala agentura Reuters. Stávka tam začala minulý týden.
9. 8. 2023|
Suchem ve městech trpí mnoho chudých, způsobuje ho hrstka bohatých, ukázala studie
„Pro většinu světa již pominula éra dostatku levné pitné vody,“ varovala zpráva v roce 2016. Když vědci hledali řešení tohoto problému, zjistili, že zásadní je v něm to, jak moc se liší spotřeba vody bohatých a chudých.
12. 4. 2023|
Expedice objevila u Antarktidy vrak Endurance polárníka Shackletona. Ležel tři kilometry pod hladinou
Vrak plavidla Endurance z expedice Brita Ernesta Shackletona leží v hloubce asi tří tisíc metrů ve Weddellově moři. Objevili ho tam experti, kteří po něm pátrali od začátku února na výpravě vyslané z Jihoafrické republiky k Antarktidě.
9. 3. 2022|
Do Antarktidy vyrazila expedice, která chce najít vrak Endurance. Mise má jen fotit, dotknout se ho nesmí
Z Jihoafrické republiky o víkendu na palubě ledoborce vyplul k Antarktidě tým odborníků, který bude ve Weddellově moři pátrat po vraku lodi Endurance ze známé expedice Ernesta Shackletona. Výprava nazvaná Endurance22 se pokusí dosáhnout toho, co se zatím při žádném z předchozích pokusů nepodařilo – překonat nepříznivé podmínky a pomocí dvou dálkově ovládaných miniponorek nasnímat jeden z nejslavnějších vraků světa, který se potopil v roce 1915.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 10:27|
Nový požár jihoafrického parlamentu mají hasiči pod kontrolou. Podezřelý stanul před soudem
Nový požár budovy parlamentu Jihoafrické republiky v Kapském Městě se v noci na úterý podařilo podle místních úřadů dostat pod kontrolu. Muž podezřelý ze žhářského útoku stanul před soudem, kde popřel obvinění a trvá na své nevině.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 13:08|
Budova jihoafrického parlamentu znovu hoří
Požár, který zachvátil v neděli sídlo jihoafrického parlamentu v Kapském Městě, se znovu rozhořel. Informoval o tom mluvčí hasičů v Kapském Městě. Ráno přitom agentura AFP s odvoláním na záchranné složky uvedla, že se požár podařilo po více než 24 hodinách dostat pod kontrolu.
3. 1. 2022|
Požár těžce poničil komplex jihoafrického parlamentu v Kapském Městě
V sídle jihoafrického parlamentu v Kapském Městě v neděli ráno vypukl rozsáhlý požár, který zcela zničil zasedací sál. V jedné z budov komplexu se zřítila střecha, oběti na životech ani zranění ale nejsou hlášeny. Příčina požáru, který je podle jihoafrického serveru news24 z velké části uhašen a s nímž bojovalo na sedmdesát hasičů, není známa. Policie ale zadržela jednoho muže, který by měl v úterý stanout před soudem.
2. 1. 2022Aktualizováno2. 1. 2022, 21:56|
Zemřel Desmond Tutu, lídr pokojného odporu vůči jihoafrickému apartheidu
Ve věku 90 let zemřel jihoafrický emeritní arcibiskup, bojovník proti rasistickému režimu apartheidu a držitel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu. S odkazem na jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu o tom informuje agentura Reuters.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 20:01|
Čtvrtině masožravých rostlin hrozí vyhynutí. Jsou příliš specializované, aby přežily změny klimatu
Masožravé rostliny patří k nejzranitelnějším organismům na planetě. Jsou úzce specializované, a proto na ně podle nové studie extrémně silně dopadají změny klimatu i další činnosti, jimiž člověk mění planetu.
5. 2. 2021|
Soumrak apartheidu přišel s de Klerkem. Před 30 lety vyhlásil rušení segregačních zákonů v JAR
Všechny apartheidové zákony budou do konce roku zrušeny, oznámil přesně před třiceti lety prezident Jihoafrické republiky Frederik Willem de Klerk. Vysloužil si za to společně s Nelsonem Mandelou Nobelovu cenu za mír. Předpisy umožňující rasovou segregaci a nerovnost v zemi platily od začátku 50. let. Poslední bělošský prezident tak zároveň umožnil obnovení diplomatických vztahů s ostatními zeměmi, které na Jihoafrickou republiku uvalily kvůli rasistické politice sankce.
1. 2. 2021|
V oblacích proletěla celý svět. Život pilotky Amy Johnsonové skončil před 80 lety ve vodách Temže
S rozvojem aviatiky a technickým pokrokem lákala vzrušující, ale nebezpečná disciplína na oblohu řadu dobrodruhů. Předháněli se v rychlosti, s jakou létali mezi vzdálenými cíli, a fascinovaná veřejnost je na zemi vítala s nadšením. „Po dobrodružství toužím víc než po čemkoliv jiném,“ svěřila se i pilotka Amy Johnsonová, která sama dosáhla řady odvážných prvenství. Letadlem obletěla vzdálené kouty světa. Zemřela ale před 80 lety, 5. ledna 1941, při havárii v rodném Spojeném království. Její tělo se nikdy nenašlo, a i díky tomu vznikla o jejích posledních chvílích řada spikleneckých teorií.
5. 1. 2021|
Kočky zabijí v jednom městě 27 milionů zvířat ročně. Jejich lovecké schopnosti vědci podceňovali
První velká africká studie zkoumala, kolik zvířat tam zabijí volně žijící domácí kočky. Podle výzkumu je to výrazně více, než naznačovaly odhady – až osmdesát procent kořisti totiž nedonesou domů. Jen v Kapském městě ročně připraví o život asi 27 milionů zvířat, nejčastěji plazů.
30. 7. 2020|
Australští vědci zkoumají zásoby pitné vody pod dnem oceánu
Výzkumníci z australské Flindersovy univerzity zkoumají místa, kde se pod oceánským dnem nachází bohatá naleziště pitné vody. Mohla by být důležitá třeba pro ostrovní státy.
25. 10. 2019|
Doporučujeme
U Kapského města záhadně zmizeli všichni žraloci bílí. V podezření jsou ještě větší predátoři
Během posledních 18 měsíců v moři kolem Kapského města úplně zmizeli žraloci bílí, největší predátoři, kteří se v těchto vodách v minulosti běžně vyskytovali. Příčiny jsou neznámé.
4. 9. 2019Aktualizováno8. 9. 2019, 12:39|
Jihoafrická vláda nasadila armádu v Kapském Městě. Za půl roku zemřely dva tisíce lidí
Jihoafrické úřady poslaly armádu do ulic na předměstích Kapského Města. Vojáci mají bojovat s gangy a zabránit další vlně násilí. Za sedm měsíců zemřelo kvůli řádění zločineckých skupin na dva tisíce lidí. JAR je jedna ze zemí s největším počtem vražd na obyvatele na světě.
19. 7. 2019|
Z keňského letadla vypadl do jedné z londýnských zahrad muž
Na zahradě v londýnském Claphamu bylo v neděli odpoledne objeveno tělo muže, který podle policie zřejmě vypadl z letadla na trase z keňské metropole Nairobi na londýnské letiště Heathrow. Policie následně ve spodní části letounu, kde se muž zřejmě skrýval, objevila tašku, vodu a jídlo. Podle společnosti Kenya Airways letadlo prošlo kontrolou a nebyly objeveny žádné škody.
2. 7. 2019|
Hyde Park Civilizace
Při ultramaratonu na severním pólu mě hlídali muži s puškami, vzpomíná triatlonista Petr Vabroušek
Petr Vabroušek je přední světový triatlonista, který absolvoval 192 dlouhých „ironmanů“, stovky půlmaratonů a dalších extrémních závodů, jako jsou třeba maratony na obou pólech. Byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
25. 3. 2019|
První velkoměsto, kterému dojde voda. Kapské Město se připravuje na nejhorší
Tři roky už trvá v jihoafrickém Kapském Městě výjimečné sucho. Nyní vedení čtyřmilionového města oznámilo, že kvůli tomu je už prakticky bez vody – a není šance, že by se to zlepšilo.
17. 1. 2018|