TÉMA

Studna

Začala stavba vodovodu do chrastavské části Horní Vítkov. Peníze půjdou z Fondu Turów

Díky penězům z Polska může Chrastava na Liberecku postavit vodovod do části Horní Vítkov. Obyvatelé zhruba stovky tamních domů jsou zásobováni z vlastních studní, vody v nich ale v posledních letech ubývá. Stavbu za skoro 68 milionů korun by si město bez dotace nemohlo dovolit, řekl při jejím zahájení starosta Michael Canov (SLK). Hotovo by mělo být příští rok na podzim.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 15:31|

Stav podzemních vod v Česku je nejlepší od roku 2015, říká hydrolog ČHMÚ Zrzavecký

Stav podzemních vod v Česku je nyní nejlepší od roku 2015, uvedl v úterý hydrolog Martin Zrzavecký z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Do některých studní se podle něj po několika letech vrátila voda, informoval ČHMÚ na síti X. Minulý a předminulý týden byl v Česku bohatý na srážky a kvůli teplému počasí také tál sníh na horách.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:32|

Místo, kde se v minulosti těžila hlína pro cihelnu, chce Litovel proměnit na rekreační zónu

Radnice v Litovli na Olomoucku plánuje rekultivaci pozemků u místní části Nasobůrky, kde se před desítkami let těžila hlína pro místní cihelnu. Před patnácti lety navezla soukromá firma do dobývacího prostoru nelegálně přes dvanáct tisíc tun odpadu. Sanace skládky skončila loni, stála 32 milionů korun. Nové stromy a keře tam mají růst do dvou let.
28. 7. 2023|

Studna stará sedm tisíc let je ve Východočeském muzeu, vystaví ji příští rok

Po pěti letech od objevení doputovala do Východočeského muzea v Pardubicích sedm tisíc let stará studna, kterou archeologové vykopali nedaleko Ostrova na Chrudimsku. Neolitická studna je nejstarší konstrukcí v Evropě a nejstarší objevenou dřevěnou studnou na území České republiky. Návštěvníci ji uvidí příští rok, informovalo muzeum.
29. 6. 2023|

V Lázních Bělohrad ubývá voda ve studnách. Podle místních za to mohou práce v areálu lázní

Několik obyvatel Lázní Bělohrad si stěžuje na úbytek vody ve studnách. Podle nich jsou důvodem narušení spodních vod právě probíhající stavební práce v lázeňském areálu. Někteří lidé už proto řeší napojení na městskou vodovodní síť. Věcí se zabývá i městský úřad v Jičíně, úniky vody prověřuje společně s hydrogeology. Společnost Lázně Bělohrad se zatím k problému vyjádřit nechce.
28. 7. 2022|

Pralesní šimpanzi si začali kopat studny. Pracují ale jenom samice

Vědci poprvé pozorovali, jak se šimpanzi učí novým komplikovaným dovednostem; skupina šimpanzů ve východoafrickém deštném pralese převzala schopnost kopat si studny od samice, která se k tlupě připojila.
16. 7. 2022|

Chlapec, kterého záchranáři po pěti dnech vyprostili ze dna studny v Maroku, nepřežil

Záchranáři po pěti dnech vyprostili pětiletého chlapce, který spadl do studny v severním Maroku. Královský palác uvedl, že nepřežil.
5. 2. 2022Aktualizováno5. 2. 2022, 22:27|

V některých obcích na jihu Moravy je stále problém se zásobováním vodou. Kraj i stát slibují pomoc

Na jižní Moravě jsou stále obce, kde mají obyvatelé problémy se zásobováním vodou, a to jak pitnou, tak užitkovou. Například v Újezdu na Znojemsku musí část místních chodit k obecnímu vrtu. Na stavbu infrastruktury mohou radnice získat peníze, dotace nabízí například ministerstvo zemědělství nebo Jihomoravský kraj.
3. 9. 2021|

Plzeňští archeologové objevili středověkou studnu přímo pod okny své katedry

Plzeňští archeologové objevili středověkou sedmnáctimetrovou studnu přímo pod okny své katedry, na dvoře fakulty v Sedláčkově ulici v centru města. Byla zřejmě vyhloubena v době založení Plzně, tedy koncem 13. století a v té době patřila k nejhlubším ve městě. Kromě ní průzkum odhalil část středověkého domu a tisíce předmětů dokládajících vývoj měšťanských domácností v centru Plzně od 16. do 20. století.
28. 7. 2021|
Interview ČT24

Déšť výrazně pomohl, v hlubších vrstvách je však stále i extrémní sucho, říká hydrolog Daňhelka

Vydatné deště, které zasáhly Česko v posledních dnech, dokázaly odvrátit dlouhotrvající sucho. Týká se to však jen půdy ve vrstvách do čtyřiceti centimetrů, hlouběji naopak stále přetrvává místy až extrémní sucho. Aby se situace vrátila do normálu a vláha se dostala i hlouběji, muselo by být příznivé počasí možná i dva roky, říká hydrolog z Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka, který byl hostem pátečního Interview ČT24.
13. 6. 2020|

Škody za stovky milionů a studny plné bahna. Obce na Olomoucku stále odklízejí následky bouří

Odklízení následků, které za sebou zanechaly bleskové povodně, stále pokračuje v obcích na Olomoucku. Jen na Uničovsku a Šumpersku bylo záplavami zasaženo přes dvě stovky domácností. Takřka všichni obyvatelé Šumvaldu mají znečištěné studny, na místech pomáhají hasiči i humanitární organizace. Stále také pokračuje pátrání po nezvěstné seniorce.
11. 6. 2020|

Archeologové objevili na Rychnovsku pravěké osídlení, mohlo by jít o unikátní nález

Archeologové u Domašína na Rychnovsku objevili pozůstatky sídliště, které patří s největší pravděpodobností kultuře se šňůrovou keramikou. Pokud analýzy potvrdí sídliště této kultury datované k roku 2000 před naším letopočtem, půjde o objev, který nemá v Česku obdoby. Archeologové v Česku dosud sídliště uvedené kultury neprozkoumali.
17. 5. 2020|

Obce na Plzeňsku nemají vodu. Než se postaví vodovod, vozí ji obyvatelům příbuzní

Sucho zasáhlo Plzeňsko už loni, ani teď se ale situace nelepší. V desítkách tamních obcí už vyschly i studny a lidé jsou odkázaní na přistavené cisterny s vodou nebo na pomoc příbuzných. Třeba plzeňské městské části Malesice by pomohl vodovod, čekají tam na něj už skoro dvacet let.
13. 2. 2020|

Archeologové: Dřevěná studna nalezená u Pardubic je nejstarší na světě

Dřevěná studna, kterou archeologové našli při záchranném výzkumu pod budoucí dálnicí D35 u Ostrova v Pardubickém kraji, je nejstarší pravěká dřevěná struktura na světě. Potvrdil to dosavadní výzkum archeologů, kteří ji datují do let 5256 až 5255 před Kristem. Řekl to ředitel Archeologického centra Olomouc Jaroslav Peška. Studnu nyní odborníci konzervují a dělají další analýzy. Po ukončení výzkumu bude objekt k vidění ve Východočeském muzeu v Pardubicích.
4. 2. 2020|

V Brně čistí a obnovují staré studny. První by mohly sloužit už příští léto

Městská část Brno-jih se rozhodla kvůli suchu zprovoznit staré městské studny. Radnice si zatím nechala zpracovat posudek na první desítku studní v katastru městské části. Nechá je vyčistit a už příští léto by mohly sloužit jako zdroj užitkové vody především k zalévání.
7. 11. 2019|

Volné parcely, ale bez vody. Rozvoji obcí má pomoci nová dotace na vodovody

O dotaci na výstavbu vodovodů nebo čistíren odpadních vod mohou obce žádat v nové výzvě, která startuje v listopadu. Státní fond životního prostředí (SFŽP) v ní celkem rozdělí dvě a půl miliardy korun, které se přičtou k dalším programům na boj proti suchu.
27. 10. 2019|

Archeologové v Přerově odhalili stovky let starou studnu. Je stále funkční

Na Horním náměstí v Přerově archeologové odkryli studnu z přelomu 15. a 16. století. Vznikla v období Viléma z Pernštejna, který v tu dobu město vlastnil. O existenci studny obklopené staletými lípami mluvily historické prameny. Archeologové zjistili, že je stále funkční, o jejím dalším osudu rozhodne vedení města. Pravděpodobně ji obnoví.
4. 10. 2019|

Obyvatelé osady na Opavsku budou možná bez pitné vody. Dodavatel je chce odstřihnout

Obyvatelům osady Sádecký dvůr na Opavsku hrozí, že se ocitnou bez pitné vody. Jejich domácnosti jsou napojeny na zdroj z bývalého areálu zemědělského družstva, jeho současný majitel však oznámil, že už jim vodu dodávat nebude. Podle vedení obce Velké Heraltice, pod kterou osada spadá, si budou muset lidé zřídit vlastní studny nebo vrty.
3. 10. 2019|

Hasiči našli po 55 hodinách muže zasypaného ve studni na Břeclavsku. Je mrtev

Hasiči našli v pondělí k večeru šestadvacetiletého muže zasypaného ve studni ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku mrtvého. Zemina ho zasypala v sobotu po poledni v hloubce kolem deseti metrů, na jeho vyproštění pracovali hasiči téměř 55 hodin. Policie případ dál vyšetřuje.
4. 8. 2019Aktualizováno5. 8. 2019, 19:50|

Šest set kilogramů cukru. Dřevěnou studnu z pravěku zachraňují vědci speciální lázní

Odborníci z Univerzity Pardubice zachraňují nejstarší dřevěnou studnu v Evropě pomocí cukru. Archeologové unikátní památku odkryli loni při stavbě dálnice D35 a podle použitých stromů je stará přes sedm tisíc let. Chybějící buněčnou strukturu dřeva teď díky restaurátorům nahradí sacharóza.
31. 7. 2019|

Policisté při zásahu v Dražůvkách, při kterém zemřel místostarosta obce, postupovali podle inspekce správně

Postup hlídky při střelbě v Dražůvkách na Hodonínsku byl podle policejní inspekce v pořádku. Šetření květnové tragédie uzavřela v těchto dnech. Na místě zemřel kromě útočníka i místostarosta obce, který policii při návštěvě jeho domácnosti asistoval jako takzvaná nezúčastněná osoba.
22. 7. 2019|

Benešovské studny vysychají. Vrtání nových je zdrojem sporů

Benešov má problém s nedostatkem vody v místních částech. Obyvatelé některých osad by uvítali připojení k vodovodu, ne všude je to ale možné. Nové vrty radnice neplánuje, protože vodu z místních zdrojů by bylo nutné nákladně upravovat, řekl místostarosta Roman Tichovský (ODS).
21. 7. 2019|

Studnu chce kvůli suchu stále více lidí. Potřebují ale i více povolení a úřady nestíhají

Česko v posledních letech bojuje se suchem a úřady dostávají stále víc žádostí o povolení na stavbu studny. Nepřicházejí totiž pouze od těch, kteří chtějí úplně novou studnu, ale také od těch, kterým studny v poslední době vyschly. Letos ale schvalování žádostí komplikuje novela vodního zákona platná od ledna, kvůli které je potřeba více souhlasů. Někteří lidé se tak rozhodli nečekat a vyvrtali si studnu načerno. Úřady navíc připouštějí, že kvůli složitější legislativě kontroly nestíhají.
14. 7. 2019|

Lidé si navzdory zákazu napustili bazény a část obce se ocitla bez vody

Dvě místní části Drahanovic na Olomoucku, Střížov a Ludéřov, byly dva dny bez pitné vody. Podle vedení obce došly zásoby kvůli některým neukázněným obyvatelům, kteří si i přes zákaz napustili na svých zahradách bazény. Dodávky vody se ve čtvrtek podařilo obnovit, ale radnice i nadále apeluje na obyvatele, aby vodou šetřili, jinak se bude situace opakovat.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 21:56|