TÉMA

Kyberkriminalita

Doporučujeme

Vědci vytvořili světovou mapu kyberkriminality. Česko je čtyřicátou nejrizikovější zemí

Po třech letech intenzivního výzkumu sestavil mezinárodní tým výzkumníků vůbec první „Světový index kybernetické kriminality“, který určuje klíčová místa kyberkriminality na planetě na základě hodnocení nejvýznamnějších zdrojů kybernetické kriminality na národní úrovni.
11. 4. 2024|

Podvodníci nalézají nové cesty, jak lidi připravit o peníze. Nabízejí i falešnou práci

Kyberzločinů v Česku přibývá a podvodníci vymýšlejí stále nové způsoby, jak důvěřivé lidi připravit o peníze. Třeba v Moravskoslezském kraji takových případů loni policisté řešili na patnáct set. Řadu dalších případů ale lidé na policii ani nenahlásili. Může se jednat i o podvodné nabídky práce.
2. 3. 2024|

Ruští hackeři ve velkém zneužívají slabiny v softwaru české firmy, varují USA. Společnost reagovala, že chybu odstranila

Hackeři pracující pro ruskou rozvědku „globálně“ využívají slabého místa v softwaru české firmy JetBrains k útokům na servery, uvádějí ve společném prohlášení americké úřady. Podle oznámení Národní agentury pro bezpečnost (NSA), Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a amerického úřadu pro kybernetickou bezpečnost CISA trvají tyto snahy od září. Rusové podle Američanů využívají získaný přístup ke krokům, kterými by si zajistili trvalý přístup do narušených systémů. Firma uvedla, že byla o této zranitelnosti informována na začátku letošního roku, a dodala, že ji opravila v aktualizaci programu vydané 18. září.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 22:53|

Falešní bankéři připravili oběti o téměř dvě stě milionů korun. Policie stíhá deset lidí

V kauze falešných bankéřů stíhá policie z Vysočiny deset lidí. Stovky lidí připravili o sto devadesát pět milionů korun.  Jde o největší objasněný případ v kybernetické kriminalitě. Čtyři podezřelé zadržela v Plzeňském kraji, šest lidí bylo zadrženo a postupně předáno do České republiky na Ukrajině. Všichni jsou ve vazbě. Pachatelům hrozí až 12 let vězení.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 12:48|

Útočníci se zdokonalují, počet on-line podvodů roste. Odborníci radí, jak uchránit citlivá data

V tuzemsku přibývá kyberútoků. Podle průzkumu, který zveřejnila Česká bankovní asociace, s nimi má zkušenost 57 procent Čechů. Odborníci upozorňují na to, že podvodníci jsou stále vynalézavější. Někteří lidé navíc nedostatečně chrání své přístupové údaje.
7. 11. 2023|
Doporučujeme

Reportéři ČT: Tu je heslo k e-mailu, tady zase k e-shopu. Obchod s daty je výnosný, podvodníkům prozradí mnoho

O statisíce nebo i miliony korun přicházejí oběti kyberzločinu. Nejčastěji se hovoří o těch, kdo sami – byť nechtěně – podvodníkům své peníze poslali nebo jim dali přístup ke svému účtu. Ale přinejmenším do svého soukromí dává nevědomky nahlédnout nespočet dalších. O způsob, jak kyberzločin funguje, se zajímali Reportéři ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis. Na internetu našli k dispozici i své údaje.
31. 10. 2023Aktualizováno5. 11. 2023, 15:38|

Podvodníci na on-line bazarech připravili Čechy o stovky milionů. Scházejí se na Telegramu

Češi přišli kvůli podvodům na internetových bazarech o stovky milionů korun. Uvedli to zástupci bezpečnostní firmy Eset a české policie. Podvodníci, kteří jsou podle nich nejčastěji z Ruska, Uzbekistánu nebo Ukrajiny, začali využívat nástroj, jenž jim umožňuje jednoduše krok za krokem vytvořit podvod na několik kliknutí. Až pětina podvodníkům podlehne.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 19:42|

Kyberúřad varuje před podvodnými telefonáty „z banky“, nabádají k převodu peněz

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje na svých internetových stránkách před podvodnými telefonáty, které mají lidi přimět k převodu peněz. Volající tvrdí, že pracuje v bance, má informace právě od NÚKIB a přesvědčuje volaného, aby převedl své peníze na „rezervní účet“, jinak hrozí jejich ukradení.
11. 8. 2023|

Počet trestných činů v kyberprostoru se letos přiblíží hranici dvaceti tisíc, očekává policie

Internetových podvodů dál přibývá. Policie odhaduje, že se letos počet trestných činů v kyberprostoru přiblíží hranici dvaceti tisíc. Většinou lidé přijdou o peníze při nabídkách investic nebo na bazarových stránkách při prodeji vlastního zboží.
8. 7. 2023|

Pozor na neuvážené potvrzování kódů v mobilech, varují policisté

Kybernetická kriminalita je na vzestupu. Policisté letos řadí do této kategorie každý desátý trestný čin. Momentálně například nový škodlivý kód napadá mobilní telefony s operačním systémem Android a jejich majitele okrádá.
29. 5. 2023|

Falešní bankéři nutí lidi vzít si úvěr a peníze vložit do bitcoinmatu. Policie eviduje stovky případů

Pražští policisté varují před takzvanými falešnými bankéři, za poslední dva roky řeší více než 230 případů podvodů se škodou skoro osmdesát milionů korun. Falešný bankéř podle policie přesvědčí poškozené, aby si v bance vzali úvěr a peníze vložili do bitcoinmatu, podvodník pak získá přístup do jejich bitcoinové peněženky a oni o peníze přijdou. Informoval o tom mluvčí pražské policie Jan Daněk.
1. 3. 2023|

Stopy kyberútoku na úřad Prahy 5 vedou do Švýcarska a Íránu, zjistila policie. Útočníka nenašla

Stopy loňského kybernetického útoku na Úřad městské části Prahy 5 vedou podle policie do Švýcarska a Íránu. Útočník se odtamtud přihlašoval do e-mailové schránky. Konkrétní osobu ale policisté nenašli. ČT to vyčetla z usnesení, kterým kriminalisté případ odložili. Útok vyřadil všechny elektronické systémy úřadu a na dva týdny narušil jeho fungování. Škoda přesáhla tři miliony korun.
17. 2. 2023|

Zločiny na síti loni v Česku tvořily desetinu kriminality. Pachatelé využívají psychologické triky

Pachatelé kybernetické kriminality, která stále vzrůstá, využívají řadu psychologických triků. U obětí vyvolávají strach, zvědavost či ziskuchtivost, zneužívají jejich důvěru, neopatrnost, neznalost i časovou tíseň, zaštiťují se falešnými autoritami.
7. 2. 2023|

Loni se kvůli covidu více vyhrožovalo, uvádí výroční zpráva NCOZ. Rostl také počet trestných činů v kyberprostoru

Loni v Česku v souvislosti s koronavirovou pandemií výrazně přibylo případů nebezpečného vyhrožování a pokusů zastrašovat představitele veřejné moci hrozbami teroristických útoků. V posledním roce také narostl počet trestných činů v kyberprostoru, případů daňové kriminality, investičních podvodů a vznikaly nové mezinárodní převaděčské gangy. Vyplývá to z výroční zprávy Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Vysokým rizikem pro vnitřní bezpečnost republiky je podle ní vliv ruskojazyčných kriminálních organizací.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 12:46|

Podvodníci se snaží získat platební údaje. Lidé přicházejí o desítky i stovky tisíc

Lidé v Česku se potýkají s novou vlnou internetových podvodů. Přicházejí při ní i o statisíce korun. Pachatelé je nasměrují na falešné stránky, které se tváří jako inzertní portály nebo weby přepravců. Některé oběti jim také umožní vzdálený přístup do svého počítače.
9. 5. 2022|

Národní knihovna se vzpamatovala z kyberútoku, v pondělí chce otevřít

Národní knihovna předpokládá, že v pondělí otevře své služby veřejnosti v režimu, který měla před kybernetickým útokem. Knihovnu postihl v noci z pondělí na úterý a od té doby byla pro čtenáře uzavřená.
22. 5. 2021|

Kybernetický úřad varuje před telefonáty, podvodníci se vydávají za podporu Microsoftu

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na podvodné telefonáty, kdy se volající vydávají za technickou podporu společnosti Microsoftu. Eviduje desítky případů, uvedl NÚKIB na svém webu. Upozorňuje, že Microsoft ani jiné větší společnosti zákazníkům s nabídkou technické podpory nikdy nevolají jako první.
23. 3. 2021|

Česko vydalo Spojeným státům dva podezřelé z kyberzločinu, hrozí jim dvacet let vězení

Česko vydalo počátkem března do Spojených států k trestnímu stíhání dva lidi podezřelé z kybernetické trestné činnosti a praní špinavých peněz. Podle vyšetřovatelů byli součástí organizované skupiny pachatelů působící v mnoha zemích. Policie skupinu odhalila ve spolupráci s FBI.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 20:39|

Za hackerským útokem na vládní sítě jsou podle Pompea Rusové. Trump to tak jednoznačně nevidí

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v noci na sobotu jako první představitel vlády Spojených států veřejně označil Rusko za pachatele současné kybernetické kampaně proti státním institucím a soukromým firmám. Je podle něj „poměrně jasné“, že za vniknutím do vládních sítí jsou Rusové. Prezident Donald Trump však Rusko nutně jako viníka nevidí; podle něj by za kampaní mohla stát Čína. Kreml na začátku týdne spojení se sofistikovaným hackerským útokem odmítl.
19. 12. 2020Aktualizováno19. 12. 2020, 19:42|

Vojenské zpravodajství varovalo před globálním konfliktem. Ještě je čas odvrátit ho, uvedlo

Podle Vojenského zpravodajství je svět v první fázi přípravy na globální konflikt, který hrozí kvůli polarizaci zájmů a názorů. Zároveň je ale podle vojenské tajné služby ještě čas vývoj zvrátit. Za bezprostřední nebezpečí považují zpravodajci kybernetické útoky a možnost zneužití bezpilotních prostředků k teroristickým činům.
10. 11. 2020|

V Česku roste kybernetická kriminalita. Rozmáhá se dětská pornografie i sexuální vydírání

V Česku se loni dále rozmáhala kybernetická kriminalita. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zaznamenala v této oblasti 8417 trestných činů, předloni jich bylo o 1602 méně. Téměř o třetinu vzrostl počet případů hackingu. U mravnostní kriminality páchané přes internet se pak podle policistů znepokojivě zvýšil počet pachatelů mladších 18 let. NCOZ také varovala, že Česko představuje strategické místo pro zahraniční gangy a tranzitní zemi pro nelegální migraci.
4. 11. 2020|

Hackeři hledali zranitelná místa v systémech ministerstva vnitra, píší Lidové noviny

Cílem hackerů se minulý týden staly také informační systémy ministerstva vnitra. Hledali jejich zranitelnost, nešlo o útok, uvedl Jiří Korbel z tiskového oddělení resortu. Napsaly to ve středu Lidové noviny (LN). Kybernetické útoky na české nemocnice z minulého týdne prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), řekl deníku její mluvčí Jaroslav Ibehej.
22. 4. 2020|

Úřad pro kybernetickou bezpečnost varuje před útoky na nemocnice. Očekává je v nejbližších dnech

Před hrozbou kyberútoků na nemocnice a jiné cíle varuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Lze je podle něj očekávat v nejbližších dnech, uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí úřadu Radek Holý. Útočníci mohou využívat i krize způsobené pandemií koronaviru.
16. 4. 2020Aktualizováno16. 4. 2020, 18:50|

Provoz psychiatrické nemocnice v Kosmonosích ochromil kyberútok, zaměstnanci používají papír a tužku

Psychiatrickou nemocnici Kosmonosy ochromil kyberútok. Počítačová síť nefunguje, ale péče o pacienty tím není podle ředitelky Dany Kolářové ohrožena. Útok vyšetřují krajští kriminalisté jako trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.
30. 3. 2020|