TÉMA

Úklid

Dobrovolníci se na akci Ukliďme Česko poprvé vydají i do pohraničních opevnění

Opuštěné vojenské objekty se začátkem dubna dočkají úklidu. K celorepublikové akci Ukliďme Česko se nově připojí nadšenci do vojenských bunkrů. Rozšíření oblasti potvrdil zakladatel a organizátor spolku Radek Janoušek. Podskupina Ukliďme bunkry plánuje vyklidit několik desítek objektů na hranicích republiky. Její členové doufají, že se jim tak podaří rozšířit povědomí o problematice skládek v přírodě.
26. 3. 2024|

Jarní úklid spojuje přítomnost s kořeny civilizace

Uklízení na jaře je tradice, kterou dodržuje v západním světě asi šestaosmdesát procent domácností. S příchodem jara je spojená velmi těsně a také logicky. Podle řady studií pomáhá mimo jiné zlepšit tělesné i duševní zdraví. A má prastaré kořeny.
25. 3. 2024|

Nedopalky patří do koše. Města za jejich úklid ušetří i miliony díky systému, kam povinně přispívají výrobci cigaret

Miliony korun za uklízení nedopalků v ulicích. Obce se o úhradu části nákladů můžou přihlásit u společnosti NEVAJGLUJ. Do jejího fondu povinně ze zákona přispívají výrobci cigaret a tabákových výrobků s filtrem. Přestože systém funguje od loňského října, zatím se do něj přihlásila jenom zhruba desetina radnic.
15. 3. 2024|

Uzavírka dálnice D3 skončila, přes noc zanikl nadjezd. Zúžení do jednoho pruhu zůstane do září

Se zpožděním přes hodinu skončila uzavírka dálnice D3 u Tábora. Kolem čtvrt na jedenáct v neděli dopoledne se podařilo zprovoznit směr na České Budějovice, o čtvrt hodiny dříve skončila uzavírka ve směru na Prahu. V noci zanikl nadjezd na 77. kilometru, v příštích měsících ale bude vznikat jeho náhrada. Proto zůstane až do září uzavřen v každém směru jeden jízdní pruh.
18. 6. 2023Aktualizováno18. 6. 2023, 10:49|

Chlumec nad Cidlinou prozatím nemusí uklízet listí ze soukromé zahrady, rozhodl soud

Nejvyšší soud zrušil rozsudek, který nařizoval radnici v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku, aby zajistila pravidelný úklid listí padajícího na soukromou zahradu ze stromořadí na městském pozemku. Žalobu majitelů zahrady musí znovu projednat Okresní soud v Hradci Králové. Vyplývá to z informací na úřední desce. Konečný výsledek stále zůstává otevřený, plyne z odůvodnění. Nejvyšší soud nevyloučil možnost finanční kompenzace pro majitele zahrady. Město Chlumec nad Cidlinou rozhodnutí přivítalo.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 18:30|

O profesionální úklid domácností klesá zájem, lidé si začali více uklízet sami

O profesionální úklid domácností je ve srovnání s loňskem až o pětinu menší zájem, potvrdily ČT oslovené úklidové firmy. Lidé si místo využití profesionálních agentur více uklízejí sami nebo si ve snaze ušetřit nechávají uklízet méně často.
12. 11. 2022|

Pardubická nemocnice se potýká s nepořádkem. Úklidová firma odkazuje na výpadek subdodavatele

Na pardubickou nemocnici sedá prach – doslova. Úklidová společnost plní své povinnosti pozdě, nebo vůbec. Sama firma odkazuje na výpadky u subdodavatele, což ale na výsledku nic nemění. Nemocnice zatím na úklid nasazuje své vlastní zaměstnance včetně zdravotních sester. Uvnitř je ale patrný nepořádek.
1. 10. 2022|

Kvůli sporu o javorové listí skončil Chlumec nad Cidlinou v exekuci

Město Chlumec nad Cidlinou je v exekuci kvůli sporu o spadané listí. Návrh podali manželé Popkovi, kterým krajský soud v Hradci Králové v minulosti přiznal nárok na úklid jejich soukromé zahrady a střech. Městský úřad se proti rozhodnutí dovolal k Nejvyššímu soudu.
21. 11. 2021|

Manželé si stěžovali na listí z městských stromů. Radnice má podle soudu jejich zahradu uklízet

Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že radnice v Chlumci nad Cidlinou bude muset povinně po většinu roku uklízet listí a spadané květy na soukromé zahradě. Žalobu na město podali manželé Popkovi, kterým vadilo, že listí a květy z městských stromů padají na jejich pozemek. Radnice se však chce proti precedentnímu rozsudku bránit, podala proti němu dovolání k Nejvyššímu soudu.
29. 10. 2021|

Dobrovolníci uklízeli českou přírodu od odpadků, akcí byly stovky

Dobrovolníci v sobotu uklízeli českou přírodu od odpadků, země se tak zapojuje do čtvrtého ročníku celosvětové úklidové akce World CleanUp Day. Po celém Česku bylo naplánováno několik stovek úklidů a mnohé další se uskuteční i v nadcházejících dnech. Zájemci, kteří se chtějí zapojit, najdou jejich přehled na interaktivní mapě na webu spolku Ukliďme Česko.
18. 9. 2021|

Hasičů v obcích zasažených tornádem ubylo, většina území je uklizená

V oblasti zasažené tornádem je od pondělí výrazně méně hasičů než v uplynulých dnech. Vedení hasičského sboru spolu s krizovým štábem o redukci rozhodlo poté, co se podařilo uklidit od sutin a odpadu většinu území poškozených obcí. Škody po tornádu má asi šestnáct set domácností, odhaduje organizace Člověk v tísni. Do postižených obcí směřuje finanční pomoc.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:19|

Jihomoravští hasiči posílají domů posily z jiných krajů. Ubývá i dobrovolníků, parkoviště pro ně se už zavře

Profesionální hasiči by mohli do dvou týdnů úplně ukončit práce v jihomoravských obcích, které koncem června poničilo tornádo. Již nyní začala odjíždět část z nich, na místě zůstane asi polovina dosud nasazené tisícovky. Odjedou zejména posily z jiných krajů. Obce, kterými se prohnalo tornádo, jsou již z velké části uklizené, pomoc profesionálního sboru je stále potřeba hlavně při řízených demolicích domů, o nichž statici rozhodli, že musí k zemi. O víkendu přijelo také méně dobrovolníků, než organizátoři úklidu předpokládali, proto již po neděli přestane fungovat velké záchytné parkoviště v Ladné určené pro ně.
4. 7. 2021Aktualizováno4. 7. 2021, 21:17|

Ekologové vyzývají k zastavení stavby rozhledny na polské straně Králického Sněžníku

Zástupci ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a ministerstva životního prostředí (MŽP) v úterý s polskými partnery kontrolovali stavbu rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku. Impulsem byly protesty ekologických organizací, že se při stavbě porušují stanovené podmínky ochrany přírody. MMR požádalo polské partnery o založení pracovní skupiny, která by sledovala dodržování pravidel a úroveň turistického ruchu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí MMR Vilém Frček. Rozhlednu staví polská strana v programu přeshraniční spolupráce.
22. 6. 2021|

V Drnovicích na Vyškovsku pokračují v odstraňování následků přívalového deště

V Drnovicích na Vyškovsku pokračují v odstraňování následků pátečního přívalového deště. Dočišťovat se budou především komunikace, úklid bude pokračovat i v postižených domácnostech, řekla starostka obce Zuzana Hermanová. Voda s bahnem zatopila více než dvacet objektů, bahno bylo na silnici i na chodnících. S odstraňováním následků v pátek pomáhalo téměř sedmdesát hasičů.
12. 6. 2021|

Do stanu s testem, aktivity mimo sport s rouškou? Letní tábory neznají přesná omezení

Na letní tábory se podle provozovatelů chystá až 300 tisíc dětí, tedy podobný počet jako před pandemií. Pravidla pro organizování táborů se zatím rýsují. Podmínky pro ně by měly být podobné jako loni, přibude ale například povinnost vstupních testů. Naopak by už nemusela platit omezení v počtech dětí či zapojení do práce v kuchyni.
23. 5. 2021|

Se zájmem o turistiku přibývá v přírodě odpadů. Respirátor se rozkládá i stovky let

Lidé se díky počasí a uvolňování protiepidemických opatření vracejí k turistice. A řada z nich zjišťuje, že epidemie, a hlavně člověk, do přírody přinášejí odpad. Toho přitom přibylo už loni, kdy víc lidí trávilo dovolenou v české přírodě. Ani jarní úklidové akce nestačily. S přemírou odpadů v ulicích se potýkají také města a městští stážníci.
8. 5. 2021|

Ukliďme Česko. Letos je kampaň kvůli covidu individuální

Dobrovolníci po celém Česku během soboty uklízeli po zimě města, vesnice a přírodu. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru se v rámci výzvy Ukliďme Česko tentokrát nekonaly hromadné akce, ale jen individuální nebo rodinné. Lidé se navíc mohou pohybovat jen v okrese svého bydliště, na který je nyní omezen pohyb obyvatel.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 18:54|

Desítky pytlů odpadků a až čtyřikrát víc dobrovolníků. Lidé se při omezení pohybu dali do úklidu obcí

Když není možné vyjít z obce, může být alespoň uklizená – tak by mohlo znít motto letošní akce Ukliďme Česko. Lidé totiž tráví lockdown úklidem veřejných míst. V rámci kampaně už sesbírali i 60 pytlů odpadu na jednu menší obec. Do akce se letos na některých místech zapojilo až čtyřkrát více dobrovolníků než v předchozích letech. Úklidy budou přitom probíhat až do konce března, někde i do konce dubna. ČT oslovila obce, které letos začaly s úklidem jako první.
22. 3. 2021|

Chemikálie používané při úklidu zřejmě ovlivňují dětský mikrobiom, naznačila studie

Vědci poprvé poukázali na možnou spojitost mezi množstvím mikroorganismů ve střevech a používáním běžných úklidových prostředků v domácnostech. Novou studii publikoval časopis Environmental Science and Technology Letters.
12. 11. 2020|

Pokuta pro pražský dopravní podnik za tendr na úklid metra platí. Spor se táhl roky

Dvanáct let trvající spor o tendr na úklid metra z roku 2008 končí. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost Dopravního podniku hlavního města Prahy a potvrdil pokutu 700 tisíc korun, kterou městské firmě vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2016. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na internetových stránkách soudu. Pokutu musel dopravní podnik zaplatit už dříve, po pravomocném rozhodnutí ÚOHS.
25. 3. 2020|

Ani 1500 korun ročně za psa nestačí, pražské radnice za úklid po nich utratí miliony

Poplatky za psy kryjí radnicím jen část nákladů na úklid exkrementů. Ukázala to anketa ČT mezi deseti centrálními obvody hlavního města Prahy; podle některých se rozdíl navíc stále zvětšuje. Městské části to chtějí řešit represí: plánují například více pokutovat majitele, kteří po svých psech neuklízí.
8. 2. 2020|

Pneumatiky v lesích i řekách. Na 80 tisíc dobrovolníků se snažilo uklidit Česko

Na 80 tisíc dobrovolníků se v sobotu snažilo zbavit zemi odpadků a černých skládek. Pátý ročník projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko se zaměřil hlavně na pneumatiky odhozené u silnic, v lesích nebo řekách. Sobota byla hlavní úklidový den, na celé jaro je ale v plánu přes 3000 různých akcí, do kterých se může zapojit každý.
6. 4. 2019|

Dobrovolníci budou už pátým rokem uklízet Česko, vyrazit s pytlem do přírody může kdokoli

Na sobotu připadá hlavní den akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Letošní ročník se zaměřuje na odhozené pneumatiky, které budou dobrovolníci nejen uklízet, ale i počítat. V rámci celorepublikové události se budou konat také motivační soutěže. Pořadatelé očekávají, že se víkendových úklidů zúčastní přibližně 80 tisíc lidí.  Do akce se může zapojit kdokoli – a to z pozice účastníka, i organizátora.
4. 4. 2019|

Vědci z Brna sesbírali za dva měsíce na Antarktidě šest tun odpadu

Účastníci jedné ze dvou letošních antarktických expedic Masarykovy univerzity měli za úkol především uklidit okolí stanice, kterou si univerzita nově pronajala. Sesbírali tam zhruba šest tun odpadu, včetně odpadu naplaveného mořem. Podle nich to dokládá, že znečištění způsobené člověkem ohrožuje celou planetu.
20. 3. 2019|