TÉMA

Měření rychlosti

Policisté vyrazili na tisícovku míst v Česku měřit rychlost

Na více než tisícovce míst na celém území Česka v pátek policisté vyrazili hlídat dodržování nejvyšší povolené rychlosti při akci Speed Marathon. Hlídkovat chtěli ve vytipovaných rizikových lokalitách po celý den. Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší bezpečnosti na silnicích, oznámila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Seznam míst, kam hlídky zamířily, policie zveřejnila již dříve na svém webu.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 22:57|

Patnáct tisíc přestupků za týden. Řidiči kolem školy jezdili i víc než stovkou, zjistila jihočeská obec

Obec Srubec u Českých Budějovic začala nově měřit rychlost. Tisíce řidičů tam kolem školy jezdily víc než padesátkou. Někteří překročili i stokilometrovou rychlost. Vedení obce se proto dohodlo s českobudějovickým magistrátem a nechalo na místě namontovat kamery.
4. 3. 2024|

Rychlostní radary se stávají ve městech trendem. Radnice si od nich slibují větší bezpečnost i peníze

Stále víc měst si pořizuje pevné radary k měření rychlosti. Někde si od toho slibují zklidnění dopravy nebo větší bezpečnost, jinde přínos do obecní pokladny. Podle odborníků se z toho stává trend. Zatímco v roce 2018 pracovníci Českého metrologického institutu (ČMI) evidovali bezmála sto dvacet úsekových a statických radarů, loni jich na českých silnicích bylo skoro dvě stě padesát a jejich počty dál rostou.
22. 2. 2024|

Malé obce by mnohdy chtěly radary k měření rychlosti, ale nemají na ně peníze

Řada malých obcí, zejména u silnic se silným provozem, má zájem o instalaci radarů na měření rychlosti. V mnohých případech si jejich pořízení ale nemohou kvůli rozpočtu dovolit. Vybrané pokuty navíc nejdou standardně do jejich rozpočtu, ale dostane je obec s rozšířenou působností.
27. 1. 2024|

Hradec Králové ladí dopravní systém. Zatím radar lapá nic netušící řidiče a semafory zdržují sanitky

Hradec Králové se snaží vyladit dopravní systém radarů a kamer, který si nechal postavit za 331 milionů korun. V provozu je od května. Zatím se ale vedení města i dodavatel zabývají některými stížnostmi na fungování semaforů i kamer, které dohlížejí na řidiče. Například zatím není zajištěno, aby záchranáři dostali na semaforech přednost, někteří řidiči zase začali dostávat pokuty za rychlou jízdu, které si vůbec nebyli vědomi.
28. 6. 2023|

Už osm tisíc přestupků zaznamenaly nové radary v Hradci Králové. Radnice plánuje změny

Od začátku května zaznamenaly radary nového inteligentního systému v Hradci Králové osm tisíc přestupků. Nejvíc jich evidují strážníci na výpadové silnici směrem na Jičín. Radnice chce proto udělat změny v povolené rychlosti. Chce, aby byl úsek přehlednější.
30. 5. 2023|

Policisté vyrazili k silnicím. Změří rychlost aut na tisícovce míst

Dopravní policie odstartovala Speed Marathon, tedy rychlostní maraton. Je to celoevropská akce, při které policisté měří rychlost na místech, která označila za riziková široká veřejnost a policie je předem zveřejnila. Policisté s radary budou připraveni na dálnicích, frekventovaných ulicích velkých měst i na silnicích všech tříd.
21. 4. 2023|

Policie se zaměřila na řidiče, kteří neplatí pokuty. Hrozí jim zabavení registrační značky

Policie od začátku roku přitvrdila vůči řidičům, kteří se vyhýbají placení pokut. Týká se to hlavně cizinců. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška jim hrozí zabavení registrační značky, případně nasazení botičky, když na to policie přijde například při běžné silniční kontrole. Policisté ve středu ráno podnikli na dálnici D1 kontrolní akci zaměřenou právě na placení pokut. Přistihli řidiče, kteří dlužili i desítky tisíc korun.
16. 2. 2023|

Dopravu v okolí areálu Škodovky v Kvasinách mají zklidnit radary. Zatím fungují na zkoušku

Obce podél příjezdových silnic do průmyslové zóny automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku trpí hustou dopravou. Starostové si vymohli alespoň osazení silnic radary pro úsekové měření rychlosti projíždějících aut. Slibují si od toho částečné zklidnění provozu. Některé z radarů už fungují, zatím ale jenom ve zkušebním režimu.
20. 1. 2023|

Více silnic v Praze bude „pod dohledem“ radarů. Městská firma kontroluje jejich funkčnost

Společnost Technologie hlavního města Prahy začala kontrolovat funkčnost radarů, které měří rychlost řidičů. Právě městská firma od nového roku radary převzala do správy. Zařízení, která byla mimo provoz, také opravuje. Řidiči si tak budou muset dát ještě větší pozor na dodržování rychlosti. Pražský magistrát řešil za uplynulé tři roky téměř sedm set tisíc překročení rychlosti, které zachytily právě městské radary.
15. 2. 2022|

V Prostějově měří rychlost nový radar, střídat se bude na třech místech

Zklidnit dopravu a pokutovat řidiče, když překročí povolenou padesátku, má prostějovským strážníkům pomoci nový radar. Zatím měří rychlost na jednom místě, do konce roku by měl dohlížet na tři vytížené ulice. První pokuty dostanou šoféři už za první den provozu přístroje.
4. 10. 2021|

Modernizace D1 po devíti letech skončila. Jízda je teď klidnější, trvalo to ale déle, než mělo

Modernizace dálnice D1 skončila, alespoň z pohledu řidičů. Znamená to dvě věci. Jednak se teď cestování mezi Prahou a Brnem obejde bez dlouhých zúžení, která v nejnáročnějších obdobích zabírala i čtvrtinu celé trasy. A jednak se konečně jezdí plynule po novém povrchu. Modernizace začala v roce 2013, o rok později, než ministerstvo dopravy původně plánovalo, a končí s tříletým zpožděním. Cestu od tankodromu přes takzvaný „Ťokův průsmyk“ k přijatelně hladké dálnici lemovala zdržení s výběrovými řízeními, ale i problémy se zhotoviteli během stavby.
2. 10. 2021|

Policie obvinila starostu Chotěboře kvůli úsekovému měření, píše Jihlavský deník

Policie obvinila starostu Chotěboře na Havlíčkobrodsku Tomáše Škaryda (ČSSD) kvůli úsekovému měření rychlosti aut. Informoval o tom Jihlavský deník. Uvedl také, že trestně stíhaný je i vedoucí městského odboru dopravy Pavel Málek. Důvodem je to, že podle policie platili vyšší podíl z vybraných pokut firmě, která měření zajišťovala.
22. 6. 2021|

Policie v pátek na devíti stech místech v Česku měří rychlost aut, začal Speed marathon

Zhruba na devíti stech místech v Česku policie kontroluje, zda řidiči dodržují maximální povolenou rychlost. Lokality vybrali nejen policisté, ale také veřejnost. Do bezpečnostní akce nazvané Speed marathon se policejní hlídky zapojují pátým rokem, loni při ní zkontrolovaly 7500 aut a zjistily 3200 přestupků. Dvě třetiny z nich se týkaly překročení povolené rychlosti.
14. 8. 2020Aktualizováno14. 8. 2020, 20:37|

Radnice upravují smlouvy s provozovateli radarů na měření rychlosti. Kvůli provizím z pokut

Některá města v Česku předělávají smlouvy související s měřením rychlosti na jejich komunikacích. Část peněz z pokut totiž končila u firem, které radnicím půjčovaly měřicí zařízení, což už v minulosti zkritizoval Nejvyšší správní soud (NSS). Podle něj to ohrožuje objektivitu vybírání pokut. Podle některých právníků by mohli řidiči platnosti udělených pokut zpochybnit.
7. 6. 2020|

Bohumínská radnice koupila další dva radary. Některé starší modely už dosloužily

Bohumín na Karvinsku má dva nové radary na měření rychlosti. Strážníkům mají pomoci zklidnit dopravu v ulicích, ve kterých řidiči často překračují povolenou rychlost. Radnice za nákup dvou nových přístrojů zaplatila 130 tisíc korun. Kromě měření rychlosti mají data i zaznamenávat, což městské policii přinese důležité informace o dopravě.
15. 11. 2019|

Kontroly na dálnicích: Na D1 policisté měří rychlost, na D2 je zajímají kamiony

Úsekové měření momentálně probíhá hned na dvou místech dálnice D1. Během prvního týdne policisté zaznamenali už tisíce přestupků, monitorovat řidiče budou až do konce října. Čeští a slovenští policisté se zaměřili také na kontroly nákladních aut na dálnici D2, soustředí se především na technický stav vozidel a dodržování doporučené doby odpočinku.
11. 9. 2019|
Modernizace D1

Úsekové měření na opravované D1 by mohlo začít už o víkendu

Na dvou rozkopaných úsecích D1 – u Velkého Meziříčí a u Mirošovic ve směru na Brno – by mohlo začít úsekové měření, a to v neděli nebo v průběhu příštího týdne. Na dalších místech D1, kde probíhá modernizace a rychlost je omezena na 80 kilometrů v hodině, začne měření v srpnu. Ministerstvo dopravy ani ŘSD nechtějí prozradit, kdy přesně radary spustí, České televizi však plánované termíny potvrdily obce u dálnice.
19. 7. 2019|

Policisté prozradili, kde budou měřit rychlost. Přesto ji překročil každý třetí

Více než 2300 řidičů překročilo ve středu před zraky – a hlavně radary – policistů povolenou rychlost, i když policie předem oznámila, že proběhne akce zaměřená na rychlost a prozradila, kde přesně bude měřit. Limity se neřídila zhruba třetina všech řidičů, kteří kolem hlídek projeli. Kromě nich policisté zastavili stovky dalších kvůli špatnému technickému stavu jejich aut či jízdu bez bezpečnostních pásů. Přistihli i 27 opilých řidičů.
4. 4. 2019|

Speed Marathon. Policisté měří rychlost, kde, to si vybrali lidé

Na více než tisícovce míst v Česku měří policie rychlost aut. Konkrétní místa, kam se policisté s radary postavili, zveřejnila policie na svém webu. Část z nich jsou lokality, které vybrali lidé v hlasování jako nebezpečné. Jde o hlavní frekventované ulice v Praze – například Evropskou nebo Strakonickou – ale i silnice nižších tříd.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 19:24|

Neznámý vandal ničí radary ve Varnsdorfu. Nelíbí se ani ministerstvu vnitra

Ve Varnsdorfu někdo poškodil už druhý radar na měření rychlosti. Škoda je téměř půl milionu korun. Policie teď zjišťuje, čím radar poničili. Měřicí zařízení patří soukromé firmě, která ho městu za poplatek pronajímá. To se ale nelíbí ministerstvu vnitra, radnice podle něj od řidičů chybně vybrala už desítky milionů korun.
18. 3. 2019|