TÉMA

Jízdenka

Velikonoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají vagony i autobusové linky

Vlaky z Prahy na Slovensko a na severní Moravu jsou u některých dopravců během prodlouženého velikonočního víkendu už vyprodané. Největší zájem je mezi cestujícími o lístky na středeční odpoledne a čtvrtek. Dopravci proto přidávají vagony a další spoje.
26. 3. 2024|

Lidé jezdí v teplické MHD už měsíc bez placení, chyba softwaru by mohla zmizet o víkendu

Ani po měsíci se nepodařilo opravit chyby v odbavovacím systému MHD v Teplicích. Cestující tak nadále jezdí zdarma. Náměstek primátora Tomáš Hadviga (ANO) ve středu řekl, že dodavatel, firma Mikroelektronika, přislíbil zprovoznění systému na víkend. V provozu není ani vnější a vnitřní vizuální a akustický informační systém, takže se například neukazují čísla linek. Za každý den, kdy se lidé nemohou odbavit, dostane Mikroelektronika pokutu.
31. 1. 2024|

Ostravská MHD podraží. Podnik reaguje na ceny energií i růst mezd

Ceny krátkodobých nezlevněných jízdenek v Ostravě vzrostou od 10. prosince z 25 na 30 korun. Nově ale budou platit pro přestup 60 minut místo 45. Dlouhodobé jízdenky zdraží v průměru o deset procent. Informovali o tom zástupci Dopravního podniku Ostrava (DPO) a města, které je jeho zřizovatelem. Městem navržený tarif schválila valná hromada společnosti Koordinátor ODIS, která řídí systém hromadné dopravy v kraji.
23. 11. 2023|

Dopravní podniky chtějí zvýšit horní hranici pokut. Současná je patnáct set korun

Dopravní podniky v Česku usilují o zvýšení stropu na maximální pokuty pro cestující bez platné jízdenky. Ten stávající je už čtrnáct let nastavený na patnáct set korun. Sdružení dopravních podniků jedná s Ministerstvem dopravy. Dopravci ve velkých městech by chtěli až dvojnásobek současné sazby.
19. 10. 2023|

Jednotná jízdenka v Německu uspěla. Její budoucnost je ale nejistá

Už čtvrt roku se dá v Německu jezdit městskou hromadnou dopravou a regionálními vlaky pouze s jednou jízdenkou. Měsíčně vyjde na 49 eur, tedy zhruba 1200 korun, a platí na území celé spolkové republiky. Čísla dopravců ukazují, že lidé začali více používat vlaky a autobusy. Budoucnost jízdenky v příštím roce je ale nejistá, a to kvůli nevyřešenému financování.
17. 8. 2023|

Místo přepážky telefon. Liberecký kraj modernizuje systém veřejné dopravy

Nový odbavovací systém zjednoduší od července cestování veřejnou dopravou v Libereckém kraji. Lidé už nebudou muset na přepážku, vše včetně nákupu týdenních či měsíčních jízdenek vyřídí on-line. Kraj neruší možnost platit ve veřejné dopravě hotovostí, podporuje ale využití bezhotovostních plateb, kde jsou jízdenky o pětinu levnější. Uvedl to ve čtvrtek Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.
1. 6. 2023|

V Německu cestující pořídí nástupce loňských devítieurových lístků. Celostátní jízdenky nabízí i jiné země

Od začátku května platí v Německu jízdenka nazvaná Deutschland-Ticket. Není to úplná novinka, její princip je podobný jako u loňských letních devítieurových lístků, lze na ni cestovat měsíc v regionální a městské dopravě po celém Německu, neplatí v dálkových vlacích. Cena je vyšší než loni, činí 49 eur. I tak je to poměrně málo. Podobné jízdenky existují i v dalších zemích, existují krátkodobé a také dlouhodobé síťové jízdenky, ty s kratší platností jsou určené spíše pro turisty a lze je sehnat například v Rakousku nebo Švýcarsku, ty dlouhodobé akcentují především ochranu životního prostředí díky využívání veřejné dopravy. V Česku zatím celostátní jízdenka na všechny druhy dopravy neexistuje, železniční celosíťové jízdenky však ano.
5. 5. 2023|

Za jízdu načerno lidé v Brně zaplatí na místě od května tisícovku, jinak to budou mít za 1500

Pokuta za jízdu v MHD bez platné jízdenky se v Brně od 1. května zvýší. Na místě lidé zaplatí tisíc korun, dosud to je o dvě stovky méně. Končí také lhůta pěti dnů, kdy bylo ještě možné zaplatit sníženou sazbu. Kdo nezaplatí na místě, čeká ho pokuta 1500 korun, což je maximální výše stanovená zákonem. Stejný postih čeká i cestující bez jízdenky v celém Jihomoravském kraji, řekl vedoucí tarifního odboru brněnského dopravního podniku (DPMB) Vít Prýgl. Od stejného data je také zakázáno převážet v MHD elektrokola a elektroběžky.
26. 4. 2023|

Jízdenku na vlaky ve Zlínském kraji si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu

Jízdenku na vlakové spoje zařazené do systému Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK) si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu. Dosud bylo možné v systému IDZK kupovat na jednotlivou cestu jen papírové jízdenky u řidičů autobusů, v železničních pokladnách nebo u průvodčích ve vlaku. On-line byl v prodeji pouze železniční OneTicket, který je však finančně méně výhodný než jízdenka v tarifu IDZK, nebo jízdenky platné pouze u společnosti Arriva vlaky.
4. 1. 2023|

Německá nádraží praskají ve švech, poslední víkend platí levné jízdenky. Politici se přou, co dál

S nadcházejícím koncem srpna končí v Německu také čtvrtrok, kdy bylo možné cestovat každý měsíc za devět eur po celé zemi regionálními vlaky a autobusy i městskou hromadnou dopravou. Poslední sprnový víkend je to dobře patrné na plných nádražích, ale i v médiích, která se zabývají přínosem devítieurových jízdenek a budoucností veřejné dopravy v Německu. Jisté je, že cestování za tuto cenu zatím končí, od září bude nutné platit opět obvyklé jízdné.
28. 8. 2022|

Pohonné hmoty dál zdražují, firmy zvyšují ceny výrobků i služeb až o desítky procent

Cena benzinu v průměru přeskočila sedmatřicet korun za litr, nafta šestatřicet. To zvyšuje tlak na domácnosti i firmy. Ceny se přitom odvíjejí od situace na světových trzích, které reagují na nedostatek suroviny. Analytici očekávají, že se situace zlepší zřejmě až v příštím roce. Pohonné hmoty tak ještě pár týdnů zřejmě zdražovat budou.
15. 11. 2021|

30 let zpět: Konkurence na regionální trati

I na železnici se před 30 lety začalo projevovat konkurenční prostředí. Díky soutěživosti provozovatelů na Zlínsku se provoz na trati z Otrokovic do Vizovic dokonce ztrojnásobil. Doprava po dráze byla lacinější než cesta trolejbusem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 9. 2021|

Jednotnou jízdenku si za první tři měsíce koupilo přes 145 tisíc lidí. Komerční spoje by se mohly zapojit do konce roku

Jednotnou vlakovou jízdenku si za první tři měsíce prodeje koupilo přes 145 tisíc cestujících. Podle Centra dopravních a informačních systémů (CENDIS) převýšil zájem očekávání. Jízdenka umožňuje přejet s jedním jízdním dokladem a tarifem po železnici trasu za použití různých spojů. Do konce roku by se do projektu „OneTicket“ mohly zapojit i komerční spoje. České televizi to řekl mluvčí CENDIS Martin Opatrný.
22. 3. 2021|

Jedna jízdenka vládne téměř všem vlakům bez ohledu na dopravce. Zatím ale nebude platit v komerčních spojích

S novým jízdním řádem začne v neděli na železnici fungovat celostátní tarif. Cestující si tak budou moci koupit jednu jízdenku na jakoukoli trasu, i když na ní vystřídají více dopravců. Tarif zprvu zahrne všechny vlaky objednávané kraji či ministerstvem dopravy, později by pod něj mohli dopravci zařadit i své komerční spoje. Ceny budou odpovídat nynějšímu základnímu tarifu Českých drah, jízdenky bude možné sehnat v pokladnách dopravců a na e-shopu.
12. 12. 2020|

Tisíce lidí stornovaly dlouhodobé jízdenky na MHD. Dopravní podniky vrátily miliony korun

Asi osm tisíc nevyužitých dlouhodobých kuponů na městskou hromadnou dopravu si nechali proplatit cestující jen v Praze, Brně a Ostravě. Dopravní podniky tak musely vracet miliony korun. Vrácení peněz nabízely všem, kteří kupon nemohli využít. O peníze se tak mohli přihlásit i lidé, kteří přestali MHD využívat kvůli koronaviru. Tuto možnost lidé dostali už na jaře, krátce po vypuknutí pandemie. Podle informací z jednotlivých dopravních podniků vyřizovali nejvíce reklamací v Brně.
12. 12. 2020|

Konec papírových jízdenek v Ostravě. Za MHD mohou cestující platit pouze elektronicky

V městské hromadné dopravě v Ostravě nelze od prvního dubna použít papírové jízdenky. Cestující mohou ve vozidlech jízdné zaplatit výhradně elektronicky, a to bezkontaktní bankovní kartou, kreditní kartou z automatu, SMS nebo pomocí aplikace v telefonu.
1. 4. 2020|

Každé druhé Lítačce měla letos vypršet platnost. Provozovatel slibuje automatické prodloužení

Letos končí platnost více než polovině dosud vydaných karet Lítačka – týká se to téměř půl milionu lidí. Držitelé ale nebudou muset karty, které slouží mimo jiné jako nosiče předplatních jízdenek v pražské MHD, vyhazovat. Těm, kterým má platnost skončit v roce 2020, provozovatel životnost prodlouží do roku 2023. České televizi to řekl mluvčí Operator ICT Petr Habáň. Podle něj bude provozovatel lidi o konci platnosti informovat buď pomocí SMS zprávy, nebo e-mailem.
21. 1. 2020|

Pražští revizoři vyfasovali power banky. Kupony MHD lze nově nahrát do mobilu, pak ale nefunguje plastová karta

Předplatní jízdenky se i v Praze stěhují do mobilů. Využití aplikace PID Lítačka k prokazování revizorům má však háček. Stále platí, že je možné předplatní kupon propojit jen s jedním nosičem – dopravní podnik to zdůvodňuje snahou předejít zneužití. Kromě mobilů je možné použít zelené městské karty Lítačka, In-karty Českých drah nebo platební karty některých karetních společností. Když se mobil vybije, cestující již nemá zálohu.
2. 12. 2019|

Z Chlumce je to do Prahy blíž než z Hradce, přesto jsou jízdenky dražší. Starosta se zlobí na dráhy

V Chlumci nad Cidlinou se zlobí. České dráhy prodávají jízdenky z Prahy do Hradce Králové, které jsou levnější než do bližšího Chlumce. Podle starosty je to nespravedlivé vůči venkovským regionům. Na mnoha trasách není podobný paradox žádnou novinkou. Cestující si proto raději kupují jízdenky na delší trasy, které vycházejí levněji.
21. 3. 2019|

Odposlechy Rittiga nemůže obžaloba použít, řekl soud. Policie je nahrála při jiném případu

Odposlechy Ivo Rittiga a dalších v kauze jízdenek pražského dopravního podniku nemůže obžaloba použít jako důkaz. Zamítl to Městský soud v Praze s tím, že nahrávky byly pořízeny pro jiný případ. Rozhodnutí oslabilo pozici státního zástupce, který na nahrávkách postavil část obžaloby. Výrok navíc může ovlivnit i další kauzy.
18. 3. 2019|