TÉMA

Kyberšikana

Desetitisíce českých dětí se na internetu chovají rizikově. Píší si s neznámými lidmi či sdílí soukromí

Na internetu se rizikově chová asi 170 tisíc českých dětí. Píší si s neznámými lidmi nebo sdílejí své fotografie a videa. Téměř čtyři z deseti dětí ve věku od osmi do 15 let přiznávají, že mají nějakého „on-line kamaráda“, kterého nikdy neviděly, osobně ho neznají a pouze si s ním píší. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research pro Nadaci O2 mezi téměř pěti tisíci respondentů, mezi kterými byli rodiče i děti.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:50|

Více než polovina škol řešila šikanu mezi dětmi, častější je také ponižování na internetu. Obětí agrese jsou i učitelé

Asi 57 procent základních a 63 procent středních škol řešilo v posledních třech letech alespoň jeden případ šikany mezi žáky. To je podle České školní inspekce (ČŠI) více než před sedmi lety, kdy inspekce zkušenost škol se šikanou pro speciální tematickou zprávu zjišťovala naposledy. Nejčastějšími formami šikany mezi žáky jsou ponižování, pomlouvání a podobné projevy verbální šikany a kyberšikana, tedy ubližování přes internet. Více se na školách objevuje i šikana učitelů.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 13:18|

Skoro šedesát procent dospívajících se podle výzkumu setkalo s nenávistí na internetu

Většina dospívajících se na internetu setkává s nenávistným obsahem. Vyplývá to z výzkumu Masarykovy univerzity, podle kterého se trend negativně projevuje na psychice mladistvých. Poznamenává i ty, kteří nepatří mezi oběti, ale komentáře jenom čtou.
3. 10. 2022|

Dva zaměstnanci školy dostali výpověď kvůli „lajku“ pod karikaturou ředitelky. Ta si stěžuje na kyberšikanu

Výpověď v práci kvůli takzvanému lajkování na sociální síti dostali dva zaměstnanci brněnské Střední školy umění a designu. Symbol srdce dali pod karikaturu ředitelky školy Petry Černínové, ČT na to upozornili jejich kolegové. Ředitelka školy ale říká, že jde o kyberšikanu, kterou svým jednáním schvalovali, věc proto předala policii. Propuštění zaměstnanci se zase chtějí obrátit na soud.
21. 9. 2022|

Psychické potíže u dětí podle specialistů výrazně rostou. Ministerstvo kvůli tomu zřídilo speciální tým

Specialisté z dětských psychiatrických ambulancí i lůžkových oddělení mluví o extrémních nárůstech psychických potíží a závislostí u školáků v posledních měsících. Do ordinací podle nich přichází velké množství nových pacientů a zároveň se prohloubily dřívější potíže. Ministerstvo zdravotnictví proto zřídilo novou koordinační skupinu pro dětské duševní zdraví, která se poprvé sešla před pár dny.
16. 1. 2022|

Pro děti zavřené u počítačů představují hrozbu falešné zprávy i kyberšikana

Téměř rok trávily děti kvůli pandemii koronaviru značnou část dne v on-line prostředí. Na internet se chodily vzdělávat, udržovat a rozšiřovat svůj talent i komunikovat s vrstevníky. Staly se tak zároveň i snazšími cíli například pro dezinformace, se kterými se v období koronaviru neuměli vyrovnat ani někteří dospělí. Na situaci uplynulých měsíců reaguje pátý ročník Týdnů mediálního vzdělávání společnosti Člověk v tísni, experti na mediální výchovu pro něj zvolili motto „Mediální ring. Rozhodni, kdo zvítězí“. Podrobnosti přináší pořad Newsroom ČT24.
15. 5. 2021|

„Dětem se smějí, že nemají počítač na distanční výuku.“ Linky bezpečí i důvěry musely posílit kapacitu chatů

Počet telefonátů kvůli kyberšikaně, kyberstalkingu nebo zneužití osobních dat na Linku bezpečí loni vzrostl o desítky procent. Kromě potíží na internetu řešily děti často také rodinné vztahy nebo psychické potíže, které způsobovala mimo jiné i pandemie koronaviru. Podobné problémy často řešili také volající na Linku důvěry Dětského krizového centra. Hlavním tématem byl strach z dopadů pandemie. Obě linky také rozšířily kapacity svých chatů.
14. 1. 2021|

„Nadávají nám do švábů.“ V Hongkongu roste kyberšikana prodemokratických aktivistů, píše AFP

Někteří prodemokratičtí aktivisté čelí v Hongkongu kyberšikaně. Podle agentury AFP je proti nim vedena kampaň takzvaného doxingu spočívající ve zveřejnění citlivých informací osob s cílem je poškodit. Stránka HK Leaks takto zveřejnila data už 14 lidí, které nařkla z porušování nového bezpečnostního zákona. Ve čtvrtek také policie zatkla nejméně šedesát lidí, kteří se na protest shromáždili v den výročí založení komunistické Číny.
1. 10. 2020Aktualizováno1. 10. 2020, 13:45|
Newsroom ČT24

Temná stránka práce novinářek: nadávky a sexuální obtěžování na denním pořádku

Pro 90 procent amerických žurnalistek jsou největší hrozbou útoky na internetu. Ukázal to nový průzkum newyorského Výboru na ochranu novinářů (CPJ). Vulgární příspěvky a zprávy v online prostředí byly zároveň jedním z nejčastějších typů útoku, které novinářky z USA a Kanady zažily. Není to ale problém jen v americkém prostředí – čelí mu i Češky.
15. 9. 2019|

Kriminalita na internetu roste, varují policisté. Kyberprostor využívají třeba překupníci zbraní

V Česku loni opět vzrostla kybernetická kriminalita. Policie evidovala 6815 takových trestných činů, což bylo o 1161 více než předloni. Na další nárůst těchto skutků upozornila ve své výroční zprávě Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), podle níž přináší bezpečnostní rizika každá nově nastupující technologie. Moderní komunikační technologie podle centrály stojí mimo jiné i za nárůstem nelegálních obchodů se zbraněmi, nabízí totiž vysokou míru anonymity, nízké riziko odhalení a různé možnosti plateb.
25. 7. 2019|

Buď kámoš, postav se šikaně, nabádá youtuber Kovy. Je to problém všech, říká

Nezavírejte oči před (kyber)šikanou, neříkejte, že to není váš problém, vyzývá děti a mladé lidi Karel Kovář, známý jako youtuber Kovy. Na svém kanále, který sleduje přes 760 tisíc lidí, se věnuje i tématům, jako je politika nebo dezinformace. Aktuálně svou pozici influencera využívá ve prospěch kampaně „Buď kámoš, postav se šikaně“. Projekt přiblížil v Událostech, komentářích, rozhovor vedl Martin Řezníček.
18. 5. 2019|

Školáci v Praze se domlouvají na rvačkách a natáčejí je na internet. Zasáhla i policie

Bezpečnost sociálních sítí se na školách probírá čím dál častěji. V Praze i kvůli tomu, že se na nich organizují rvačky školáků. Některé z nich se v poslední době podařilo policii překazit.
15. 3. 2019|