„Nadávají nám do švábů.“ V Hongkongu roste kyberšikana prodemokratických aktivistů, píše AFP

Někteří prodemokratičtí aktivisté čelí v Hongkongu kyberšikaně. Podle agentury AFP je proti nim vedena kampaň takzvaného doxingu spočívající ve zveřejnění citlivých informací osob s cílem je poškodit. Stránka HK Leaks takto zveřejnila data už 14 lidí, které nařkla z porušování nového bezpečnostního zákona. Ve čtvrtek také policie zatkla nejméně šedesát lidí, kteří se na protest shromáždili v den výročí založení komunistické Číny.

Například předsedkyně Hongkongské konfederace odborů Carol Ngová už ani nepočítá, kolik dostala telefonátů a vzkazů s nadávkami, poté co její telefonní číslo bylo nelegálně zveřejněno na internetu. „Občas byl můj WhatsApp zahlcen urážlivými vzkazy. Nadávají nám do švábů,“ vylíčila. 

Prodemokratická aktivistka se však odmítá nechat zastrašit. „Oni dobře vědí, že mohou lidem nahnat velký strach, ale já ho nemám. Jde o mou svobodu a já za ni chci bojovat,“ řekla.

Stránku HK Leaks, která kampaň vede, nedonutil přerušit svou aktivitu ani příkaz, který loni vydal hongkongský komisař na ochranu osobního života. Nezastavilo ji ani upozornění hongkongské policie na její činnost.

Portál  má v hledáčku především obyvatele Hongkongu, které viní z nerespektování bezpečnostního zákona. Pár týdnů poté, co tento zákon vstoupil v platnost, stránka zveřejnila osobní data čtrnácti lidí a nařkla je, že nový zákon porušují.

Podpora od skupiny spojené s čínskými komunisty

HK Leaks, kterému se dostává podpora od skupiny spojené s čínskou komunistickou stranou, hostí ruské servery. V srpnu 2019 zveřejnil data tisíců lidí.

Podle expertů je stránka vytvořená tak, aby se vyhnula postihu. Používá anonymní hostitele a pravidelně mění doménu. Na stránce vyskakuje okno s tvrzením, že „protestující způsobili smrt právního státu a řádu v hongkongské společnosti“.

„Buřiči za nezávislost“

Několik předních prodemokratických aktivistů, například Joshua Wong či Agnes Chowová, je na stránce vedeno v sekci Buřiči za nezávislost. Stejnou nálepku dostal i mediální magnát Jimmy Lai.

Mezi 14 osobami, které podle stránek porušily bezpečnostní zákon, jsou rovněž aktivisté jako Tony Chung, Nathan Law či Ray Wong.

obrázek
Zdroj: ČT24

V červenci se stal devatenáctiletý Tony Chung první politickou osobností stíhanou na základě nového zákona. Důvodem stíhaní bylo, že vyjádřil podporu nezávislosti Hongkongu přes dnes již rozpuštěnou skupinu Student Localism, kterou v roce 2016 pomáhal zakládat.

Law, který byl s Joshou Wongem mezi zakladateli již rozpuštěného prodemokratického hnutí Demosisto, na začátku července kvůli novému zákonu uprchl do Británie.

Čínské úřady podle čínského oficiálního tisku pátrají po Wongovi a Lawovi kvůli porušení bezpečnostního zákona a spolupráci se zahraničními mocnostmi. Joshua Wong je ale přesvědčen, že se stal cílem šikany zosnované Pekingem a Hongkongem. „Hongkongská vláda mě chce za každou cenu zatknout, protože jsem získal status uprchlíka v Německu,“ řekl.

Dalších šedesát lidí zatčeno

Hongkongská policie ve čtvrtek zadržela nejméně šedesát lidí pro podezření z nezákonného shromažďování. Nespokojenci vyšli v Hongkongu do ulic v den 71. výročí založení komunistické Číny a skandovali prodemokratická hesla.

Výzvy k protestům se objevily na internetu. Demonstranti, kteří se shromáždili v nákupní čtvrti Causeway Bay, provolávali „Rozpusťte policii“, „Osvoboďte Hongkong!“ či „Revoluce naší doby“. V očekávání protestních akcí bylo již ráno v ulicích Hongkongu rozmístěno na šest tisíc policistů, kteří podle agentury AP početně převyšovali množství demonstrantů.

Policie uvedla, že k zatýkání přistoupila poté, co účastníci protestu ignorovali opakovaná varování vybízející je, aby se rozešli. Mezi zadrženými jsou i dva členové městských rad, dodala policie.

Na recepci uspořádané ve čtvrtek u příležitosti výročí vzniku Čínské lidové republiky propekingská správkyně Hongkongu Carrie Lamová prohlásila, že díky novému zákonu „byla v Hongkongu obnovena společenská stabilita a uchráněna národní bezpečnost“. Lamová rovněž obvinila zahraniční vlády, že uplatňují „dvojí metr“ a nespravedlivě obviňují úřady, které nový zákon prosazují.