TÉMA

Diakonie Českobratrské církve evangelické

Kapacita speciální školy v Praze se zdvojnásobila. Míst pro děti s handicapem je ale stále málo

Diakonie v Praze 4 ve středu otevřela nově opravenou základní školu pro děti s handicapem. Přestavbou se dokonce podařilo kapacitu zařízení zdvojnásobit, nově tak slouží 85 žákům. Školu v Praze navštěvují zejména autisté nebo děti s mentální retardací. Obecně ale místa ve speciálních školách v Česku stále nestačí.
4. 10. 2023|

Broumovská charita ví, jak ze starého oblečení vyrobit stavební materiál. Už má na to patent

Broumovská diakonie vymyslela způsob, jak využít staré poničené oblečení. Z nevyužitého textilu, který charita dostává od lidí pro potřebné, chce po rozdrcení vyrábět stavební desky. Ty by potom mohly stavební firmy využívat například pro stavbu domů. Diakonie už na to má patent a shání peníze na nákup výrobní linky.
8. 9. 2023|

Terénní pracovníci v Jablonci nad Nisou pomáhají zvládat agresivitu dětí

Agresivní a vulgární party nezletilých dětí zaměstnávají posledních několik měsíců nejen strážníky Jablonce nad Nisou. Problémy už řeší různé organizace včetně místní diakonie, která dosud nabízela hlavně ambulantní služby. V reakci na situaci v jabloneckých parcích a rušných ulicích proto začala zaměstnávat také terénní pracovníky, takzvané peery.
13. 6. 2023|

V Turecku a Sýrii v důsledku zemětřesení zemřelo přes 42 tisíc lidí. Čeští záchranáři ukončili svou činnost

Počet obětí silného zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 42 tisíc. Turecký úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) ráno uvedl, že aktuální počet obětí na turecké straně vzrostl na 36 187. V sousední Sýrii zemřelo podle odhadů OSN na šest tisíc lidí. Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze sutin 78 mrtvých, ve čtvrtek ukončili záchranné práce. Ve středu zůstávalo na místě podle systému operací týmů USAR (Urban Search and Rescue) šest mezinárodních skupin. Do Turecka dorazil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který navštíví zasaženou oblast.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:14|

Češi dál pomáhají Turecku a Sýrii. Poslali zatím přes 53 milionů korun

Na pomoc Turecku a Sýrii, které zasáhlo ničivé zemětřesení, lidé v Česku zatím poslali humanitárním organizacím přes 53 milionů korun. Neštěstí si vyžádalo přes 17 tisíc obětí a desítky tisíc zraněných. Počty mrtvých a zraněných dále rostou, protože pod sutinami jsou stále lidé. Při jejich vyhledávání pomáhá i speciální tým hasičů z Česka.
9. 2. 2023|

Do neděle lze přispět do sbírky dárků pro chudé děti

Ještě o víkendu je možné přispět do největší vánoční sbírky dárků v Česku. Akce s názvem Krabice od bot podpoří děti a rodiny ohrožené chudobou. Lidé mohou dárky donést na některé z více než 150 míst po celé republice. Sbírku pořádá Diakonie Českobratrské církve evangelické a chtěla by nashromáždit až 50 tisíc dárků. Do naplnění tohoto cíle jich ale chybí ještě několik tisíc.
3. 12. 2022|

Domov pro osoby s demencí má v Novém Městě na Moravě stát do dvou let. Ubytuje třicet lidí

V Novém Městě na Moravě bude do dvou let stát domov specializovaný na péči o lidi s demencí. Investorem Domova Pomněnka s třiceti lůžky je myslibořické středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické, kterému na projekt přispělo ministerstvo práce, kraj a město. Na možnost umístění se už lidé ptají, potvrdila ředitelka střediska Michaela Grmelová při pátečním zahájení stavby.
6. 5. 2022|

Tisíce lidí čekají na místo v domově pro seniory, důležitou roli hrají i neformální pečovatelé

Až dvanáct tisíc důchodců čeká na místo v domovech pro seniory. Poptávka navíc stále roste, a to i přes drobný pokles při pandemii. Problém s nedostatkem míst v pečovatelských službách má pomoci řešit například stavba nových center. Do té se podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR zapojují soukromí poskytovatelé, investiční fondy, neziskové organizace nebo samosprávy. Covidová krize navíc ukázala důležitost neformální péče. Ministerstvo práce a sociálních věcí tento týden ocenilo pečující roku i firmy, které potřebné podporují.
13. 9. 2021|

Pandemie zhoršila situaci mnoha rodin. Některé děti skončily v krizových zařízeních

Přibývá rodičů, kteří mají problém uživit děti a postarat se o ně. V pandemii se plnila krizová zařízení, jako jsou Klokánky a další sociální služby. Více práce měli i přechodní pěstouni. Do těchto kritických situací se dostávali zejména rodiče, kteří už potíže měli z dřívějška. A covidová krize je ještě prohloubila.
1. 8. 2021|

Obětem tornáda a silných bouří lze pomoci finančně i materiálně. Vybraly se už stovky milionů

Po tornádu a silných bouřích na jižní Moravě začaly nadace organizovat sbírky pro finanční pomoc zasaženým obcím a jejich obyvatelům. Už v prvních hodinách po katastrofě na dárcovské účty přibyly desítky milionů korun. Aktuálně jsou darované částky v řádu stovek milionů korun. Lidé se také domlouvají na dobrovolnické pomoci. Úřad práce poskytne místním mimořádnou okamžitou pomoc.
25. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 11:56|

Ohrožených dětí kvůli koronaviru přibývá. Některé organizace se obávají finančních problémů

Více násilí v rodinách je podle psychologů i poraden další aspekt koronavirové krize. Přeplněné kapacity teď hlásí i zařízení pomáhající ohroženým dětem. V poslední době totiž zaznamenaly stoupající počty případů psychického týrání i sexuálního zneužívání. Například ředitelka Klokánku a předsedkyně Fondu ohrožených dětí Hanka Kupková v poslední době řešila každou druhou noc příjem nových ohrožených dětí, což je podle ní více než obvykle.
19. 5. 2020|

Přibývá lidí, kteří sepisují svou poslední vůli. Někdy myslí i na charitu

V Česku v posledních letech přibývá lidí, kteří sepisují svou poslední vůli. Loni jich bylo 22 tisíc. Přesto jde, oproti zahraničí, spíš o výjimečný krok. Zlepšit to chtějí organizace v rámci Měsíce dobročinných závětí.
29. 9. 2019|

Odbory chtějí pro nemocnice na příští rok o 26 miliard více. Ministr řekl, že peněz mají dostatek

Do nemocnic by podle odborů a dalších organizací sdružených v tzv. krizový štáb proti kolapsu zdravotnictví mělo jít příští rok 45 miliard korun. Chybí podle nich finance na platy i rozvoj nemocnic. Pojišťovny se přitom s ministerstvem dohodly na 19 miliardách, což je meziročně asi o pět procent navíc.
29. 8. 2019|

Osm let válčení v Sýrii. Co pro tamní obyvatele udělaly české neziskovky?

Potraviny, hygienické potřeby, zdravotní pomoc, osivo a zemědělské nástroje, technické kurzy i zaměstnání zajišťují už několik let lidem zasaženým válkou v Sýrii české neziskové organizace. Konflikt začal 15. března 2011 demonstracemi během „arabského jara“.
27. 3. 2019|