TÉMA

Westminster

Britští poslanci stále více čelí výhrůžkám, hlavně kvůli Gaze. Dostanou lepší ochranu

Velká Británie posiluje policejní ochranu poslanců. Zavádí zvýšené ostrahy v budově parlamentu nebo více hlídek v místech, kde někteří zákonodárci žijí. Ministerstvo vnitra na to vyčlenilo v přepočtu téměř miliardu korun. Poslanci si stěžují na nebývalý nárůst zastrašování, a dokonce i výhrůžek smrtí. Vše podle nich začalo s vypuknutím války v Gaze.
2. 3. 2024|

Starosta Londýna mluví o možnosti regulovat nájemné. Ceny závratně narostly

Londýn bojuje s extrémně drahými nájmy. Poptávka po bytech totiž výrazně víc než dřív převyšuje nabídku. Starosta britské metropole dokonce mluví o možnosti nájmy zmrazit.
29. 11. 2022|

Nový britský král Karel III. přednesl první projev k národu. Slíbil doživotní službu vlasti

Nový britský král Karel III. přednesl v pátek v podvečer svůj první projev k národu. Vzpomínal v něm na svou matku, královnu Alžbětu II., a její dlouholetou službu veřejnosti. Královna Alžběta II. byla inspirací, její skon nás naplnil zármutkem, jako ona chci slíbit doživotní službu vlasti, uvedl. V sobotu bude Karel III. v londýnském Paláci svatého Jakuba oficiálně prohlášen králem.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 21:37|

V Severním Irsku zvítězí separatisté, naznačují projekce. V komunálních volbách v Londýně uspěli labouristé

Z prvních výsledků voleb do severoirského regionálního parlamentu se zdá, že skončí přelomovým vítězstvím katolické republikánské strany Sinn Féin. V zemi začalo sčítání hlasů po čtvrtečních volbách, konečné výsledky se očekávají v pátek pozdě večer nebo v sobotu brzy ráno. Odhadovaná volební účast krátce před uzavřením místností byla 54 procent, před pěti lety to bylo 74 procent, uvedly úřady. V ostatních částech Spojeného království se konaly komunální volby. V mnohých londýnských obvodech zvítězili opoziční labouristé. Ve Skotsku zvítězila Skotská národní strana (SNP), ve Walesu utrpěli konzervativci další ztráty.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 21:14|

Ve Westminsteru musí krotit Johnsona i opozici. Chci vlídnější sněmovnu, říká její předseda Hoyle pro ČT

Britský parlament je vzorem zákonodárných orgánů v mnoha světových demokraciích. V Dolní sněmovně často dochází k ostrým výměnám názorů, které musí ukočírovat předseda Lindsay Hoyle. Považuje se za krotitele a rozhodčího, a i když interpelace označuje za cirkus, zdůrazňuje jejich důležitost pro demokracii. Z Westminsteru chce udělat vlídnější místo a kultivovanější debatu by rád přenesl i do brexitem rozdělené společnosti. „Protože nakonec všichni věříme jedné věci – věříme demokracii,“ řekl v rozhovoru, který s ním vedl zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal.
20. 11. 2021|

Britští zpravodajci nečekali, že Kábul padne ještě letos

Podle britských zpravodajců bylo nepravděpodobné, že by Kábul padl do rukou radikálního islamistického hnutí Taliban ještě letos, uvedl ministr zahraničí Dominic Raab. Ministr před poslanci ve Westminsteru obhajoval stažení britských sil z Afghánistánu, kde Taliban po bleskovém postupu zemí převzal moc během několika týdnů.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 18:47|

Corbyn nebude poslancem za labouristy, říká šéf strany. V britském systému je to přísný trest

Šéf britských labouristů Keir Starmer prohlásil, že jeho předchůdce ve funkci Jeremy Corbyn již v budoucnu nebude poslancem za Labouristickou stranu, píše agentura Reuters. V rámci britských parlamentních zvyklostí jde o přísný trest. Britští opoziční labouristé přitom teprve v úterý obnovili svému bývalému předsedovi stranické členství; pozastavili ho před třemi týdny kvůli Corbynovu hodnocení zprávy o antisemitismu.
18. 11. 2020|

Tajemné dveře v britském parlamentu vedly do historické chodby, kterou chodili králové

Tajná dvířka vedoucí do průchodu používaného mimo jiné při korunovacích v 17. století v sobě ukrývalo dřevěné obložení na jedné z chodeb Westminsterského paláce, v němž sídlí britský parlament. Vstup do zapomenutého prostoru nedávno objevili historici, kteří se podílejí na rekonstrukci dolní komory parlamentu. Podle serveru BBC jejich zjištění otevřelo cestu ke „studnici historických pokladů“.
27. 2. 2020|

Britský parlament zasedl poprvé v novém roce. Řešil brexitový zákon

Členové britské Dolní sněmovny se po vánoční pauze vrátili do poslaneckých lavic. Nejdůležitějším bodem programu byl prováděcí zákon o brexitové dohodě. Ještě před závěrečným hlasováním, které se očekává ve čtvrtek, ho projednávají výbory.
7. 1. 2020|

Británie: Johnson slaví velké vítězství, Corbyn zažil debakl, ve Skotsku posílili příznivci odtržení

Konzervativci Borise Johnsona jasně zvítězili v britských volbách. Po sečtení všech okrsků budou mít v parlamentu velkou většinu a budou moci dokončit brexit podle svých představ. Labouristé zažili nejhorší výsledek za desetiletí a straníci volají po rezignaci předsedy Jeremyho Corbyna. Ve Skotsku značně posílili tamní nacionalisté požadující nové referendum o nezávislosti.
12. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 16:32|

Britské volby: Město Stirling nabízí napínavý souboj konzervativců se skotskými nacionalisty

Jeden z nejnapínavějších soubojů britských parlamentních voleb se svádí o historické město Stirling. Klíč k bráně do Skotské vysočiny chce vládním konzervativcům odebrat Skotská národní strana (SNP). Místní většinu příznivců setrvání v Evropské unii láká na vidinu odtržení od Anglie a nového spojenectví s kontinentem.
12. 12. 2019|

Jeho země hlasovala pro brexit, on sám je nejviditelnější bojovník za setrvání v EU

Wales spolu s Anglií před třemi lety v referendu hlasoval pro brexit. Současně odtud ale pochází snad nejslavnější demonstrant proti odchodu Británie z EU. Opoziční liberální demokraté ho dokonce v jednom z údolí jižního Walesu postavili jako svého poslaneckého kandidáta.
11. 12. 2019|

Britští poslanci si za svého předsedu zvolili labouristu Hoylea

Šéfem britské Dolní sněmovny se stal labourista a dosavadní místopředseda Lindsay Hoyle. Poslanci jej zvolili v tajném hlasování ve čtvrtém kole, v kterém Hoyle porazil svého stranického kolegu, anglikánského vikáře Chrise Bryanta. Nejvíc hlasů získal Hoyle i v prvních třech kolech. Ve funkci bude do středy, kdy bude Dolní sněmovna rozpuštěna kvůli prosincovým předčasným volbám. Po nich ho budou muset poslanci v čele komory potvrdit, nebo si zvolí někoho jiného.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 21:33|

Britský tisk: Ve Westminsteru začíná hra o čísla, Johnson podstupuje zběsilých 24 hodin

Premiér Boris Johnson nemá vyhráno, upozorňují britská média. I když se mu podařilo s vyjednavači EU dosáhnout změn v brexitové dohodě, v parlamentu bude v sobotu při jejím schvalování čelit přesile. Aritmetika v Dolní sněmovně je pro premiéra znepokojivá, proto se v Londýně naplno roztočila hra o získání dostatečného počtu hlasů.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 17:22|

Královna přečetla program vlády. Prioritou je brexit v říjnu, opozice chce dát slovo lidu

Prioritou britské vlády bude opustit Evropskou unii 31. října, uvedla královna Alžběta II. při zahájení nové schůze britského parlamentu. Podle tradice přečetla před oběma komorami řeč, kterou napsala vláda premiéra Borise Johnsona a ve které vytyčila priority na další období. Poslanci následně zahájili pětidenní debatu, kterou ukončí hlasování o programovém prohlášení. Výsledek je pro Johnsona nejistý, protože ve sněmovně nemá jeho kabinet většinu. Lídr opozice žádá, aby poslední slovo ohledně brexitu dostal lid.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 19:24|

Britští poslanci znovu zasedli. Johnson obvinil parlament, že sabotuje jednání s EU

Britský parlament se po více než dvoutýdenní přestávce v zasedání vrátil do běžného provozu. Lídři obou komor v úterý svolali zákonodárce zpět do Westminsteru poté, co nejvyšší soud anuloval předchozí ukončení parlamentní schůze a označil postup vlády v této věci za nezákonný. Před poslanci vystoupil mimo jiné premiér Boris Johnson. Řekl, že britský parlament je paralyzovaný, poslanci opozičních stran nechtějí nechat rozhodnout voliče ve volbách a také nechtějí uskutečnění britského odchodu z Evropské unie.
25. 9. 2019Aktualizováno25. 9. 2019, 22:50|

Downing Street proti Westminsteru. Britské špičky se přou o brexit

Vlivní členové Konzervativní strany premiéra Borise Johnsona se otevřeně bouří proti možnosti odchodu bez dohody. Bývalý šéf resortu financí Philip Hammond označil takovou možnost dokonce za zradu, předseda dolní komory parlamentu John Bercow zase dal jasně najevo, že nedovolí, aby premiér vyloučil poslance z rozhodování. Předseda labouristů Jeremy Corbyn volá po svržení Johnsona, aby se zabránilo brexitu bez dohody.
15. 8. 2019Aktualizováno15. 8. 2019, 15:34|

Británie končí přípravy na tvrdý brexit. Dálnice do Evropy se vrací do normálního provozu

Zástupci britské vlády se chystají na další schůzku s představiteli opozičních labouristů. Premiérka Theresa Mayová s nimi chce domluvit co nejčasnější odchod země z EU, aby se nemusely konat volby do Evropského parlamentu. Kampaň před nimi však už začíná a hlasitě se v ní ozval vlivný kritik Unie Nigel Farage, který slibuje politickou revoluci. Úřady podle televize Sky News mezitím v tichosti končí praktické přípravy na tvrdý brexit, které dosud vyšly na desítky miliard korun.
12. 4. 2019Aktualizováno12. 4. 2019, 13:24|
Brexit

Britští poslanci schválili zákon bránící tvrdému brexitu. Z budovy Westminsteru je pak vyhnala voda

Dolní sněmovna britského parlamentu ve čtvrtek po půlnoci nejtěsnější možnou většinou schválila návrh zákona, který pověřuje premiérku Theresu Mayovou usilovat o odklad brexitu, bude-li zemi 12. dubna hrozit varianta bez dohody. Poslanci návrh schválili poměrem hlasů 313 ke 312, návrh teď směřuje do horní parlamentní komory. Vláda označila čtvrteční jednání s labouristy za „detailní a produktivní“, pokračovat podle ní budou i v pátek.
4. 4. 2019Aktualizováno4. 4. 2019, 19:42|
Brexit

Mayová chce napotřetí protlačit svou brexitovou dohodu. Šéf parlamentu pohrozil, že další pokus nepřipustí

Vláda premiérky Theresy Mayové chce přes víkend znovu řešit otázku choulostivé irské pojistky se svými koaličními partnery – severoirskými unionisty, aby mohli případně podpořit brexitovou smlouvu. Šéf úřadu vlády David Lidington dříve uvedl, že kabinet se zároveň dál chystá i na možnost neřízeného odchodu z EU. Poslanci by měli o dohodě hlasovat do 20. března, už dvakrát přitom dokument odmítli.
15. 3. 2019Aktualizováno15. 3. 2019, 15:40|
Brexit

Mayová chce hlasovat o dohodě potřetí, píše britský tisk. Evropským titulkům vládne slovo chaos

Premiérka Theresa Mayová zažila v parlamentu další ponížení, shoduje se britský tisk. Středeční dění v parlamentu popsal jako kolaps a vládu chaosu. Novináři spekulují, že předsedkyně vlády připravuje třetí hlasování o brexitové dohodě, kterou parlament již dvakrát odmítl. Některé evropské noviny vidí překážku v samotné političce.
14. 3. 2019|