TÉMA

Předjíždění

Kamiony se předjíždějí i tam, kde to mají zakázáno. Policie za den přistihla desítky řidičů

Na to, zda se kamiony nepředjíždějí tam, kde je to zakázáno, se zaměřila policie. V úterý přistihla při předjíždění v zákazu tři desítky řidičů kamionů. Potvrdilo to zkušenosti z ledna, kdy policejní hlídky zaznamenaly za měsíc přes sedm stovek porušení zákazu. Řidičům již za předjíždění v zákazu nehrozí ztráta průkazu, policie jim naopak může dávat blokové pokuty na místě. Pro policisty to znamená, že jim zpracování přestupku zabere méně času, který pak mohou věnovat dohledu v provozu.
27. 2. 2024|

Přibude míst, kde budou mít kamiony zakázáno předjíždět. Na D1 by bez nich měl být levý pruh až k Brnu

Ministerstvo dopravy nechá od poloviny listopadu rozmístit značky zakazující kamionům předjíždět na dalších 33 úsecích dálnic. Slibuje si od toho větší plynulost dopravy. Autodopravci naopak tvrdí, že pokud bude zákaz předjíždění na příliš dlouhém nepřetržitém úseku dálnice, plynulost a bezpečnost to spíše zhorší.
25. 10. 2023|

Zákaz předjíždění pro kamiony na D1 se odkládá, úřady nestíhají vyřídit rozmístění značek

Rozšíření zákazu předjíždění pro kamiony na dálnici D1 se odkládá. Ředitelství silnic a dálnic i ministerstvo dopravy to potvrdilo České televizi. Zákazových značek je příliš mnoho a do konce léta, kdy chtěla mít policie zákazy již v platnosti, se jejich osazení nestíhá. Nyní mají úřady ambici značky osadit před začátkem zimní sezony.
24. 8. 2023|

Potrestat řidiče kamionů, kteří porušují zákaz předjíždění, trvá dlouho. Změnit to má novela

Zákaz předjíždění pro velká nákladní auta platí v Česku na 145 místech. Třeba na dálnici D8 jde o šestikilometrový úsek. Přestože za porušení hrozí zákaz řízení, šoféři tam pravidlo porušují permanentně. Ukázala to i akce policistů zaměřená právě na tento nešvar. Problém vidí strážci zákona v tom, že přestupek nelze vyřešit na místě příkazem, ale až ve správním řízení. Změnu má přinést novela silničního zákona, která je teď ve sněmovně.
3. 5. 2023|

Stoupá počet těžkých nehod cyklistů. BESIP a iniciativa Dám respekt spustí varovnou kampaň

Cyklistů na silnicích přibývá, s tím ale roste i riziko nebezpečných situací. Počet těžkých nehod cyklistů stoupá, loni při nich v Česku zemřelo 43 osob, meziročně o tři více. Většina veřejnosti přitom podle průzkumu vnímá vztah cyklistů a motoristů jako nepřátelský a hlavní příčinou nehod je podle nich nedostatek respektu z obou stran.
6. 4. 2022|

Poslance čeká před volbami poslední řádná schůze, někteří nevylučují mimořádné zasedání

Téměř šest stovek neprojednaných bodů figuruje v podkladech pro poslední řádnou sněmovní schůzi před říjnovými volbami. Její pořad bude organizační výbor řešit tento týden, samotná schůze je pak plánovaná na polovinu září. Někteří poslanci včetně předsedy komory Radka Vondráčka (ANO) nevylučují svolání mimořádného zasedání pléna.
30. 8. 2021|

Politici se přou o bezpečné předjíždění cyklistů. Ty kromě bezohledných řidičů někdy ohrožuje i vlastní lehkomyslnost

Po chladném a deštivém jaru se počasí umoudřilo, a tak naplno začala cyklistická sezona. Letos její začátek provázejí diskuse o novele silničního zákona, která by měla řidičům nakázat, aby jízdní kola předjížděli alespoň s metrovým odstupem a kde je povolená rychlost vyšší než 30 kilometrů v hodině nejméně 1,5 metru. Mezi zákonodárci hlavně není shoda na tom, jak přísně by se mělo porušení trestat. I když nové pravidlo zatím není schválené, policie a dopravní experti nabádají k opatrnosti kvůli cyklistům jak řidiče, tak cyklisty samotné. Neohrožují je pouze případné střety s auty, ale i to, že řada lidí dodnes usedá na kolo bez ochranné přilby.
12. 6. 2021|

Senát schválil kurzarbeit. S úpravou do sněmovny vrátil zvýšení přídavků na děti

Senátoři ve středu schválili pravidla kurzarbeitu. Při výpadku práce by pracovníci měli 80 procent výdělku, čtyři pětiny do 1,5násobku průměrné mzdy by hradil stát. Naopak o přídavcích na děti bude muset znovu hlasovat Poslanecká sněmovna. Senát se zvýšením dávky a rozšířením počtu příjemců sice souhlasil, ale návrh poslancům vrátil s úpravou. Na úvod schůze vystoupila lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 20:11|

Zvažovaný plošný zákaz předjíždění pro kamiony na dálnicích se oddaluje. Poslanci chtějí novelu upravit

Změny pravidel pro pohyb tranzitní dopravy se odkládají, návrh se vrací do druhého čtení. Poslanci chtějí ještě zohlednit výhrady ministerstva dopravy a dopravců. Sněmovna o tom ve středu rozhodla před závěrečným schvalováním novely, která by podle původního záměru měla také zakázat či omezit kamionům předjíždění na dálnicích. Podle kritiků jsou tyto změny nadbytečné. Návrh na zamítnutí novely ale sněmovna neschválila.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 19:25|

Nejdřív značka, pak zákaz předjíždění. V lednu ŘSD označí úseky, kde kamiony nově nemají předjíždět

Na dalších místech začíná platit zákaz předjíždění pro nákladní auta nad 12 tun. Kamiony se nově nemají pouštět do levého pruhu celkem na 145 kilometrech dálnic D1, D5, D8 a D11. Řidiče na nové omezení upozorní značky, které Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v průběhu ledna osadí na klíčové úseky. Až do umístění značek proto omezení pro nákladní auta neplatí.
2. 1. 2020|

Českého řidiče kamionu, který v Bavorsku ohrozil autobus, poslal soud do vězení

Na dva roky a tři měsíce do vězení poslal soud v německém Pasově českého řidiče kamionu, který začátkem letošního roku v Bavorsku riskantně předjížděl a ohrozil protijedoucí autobus. Rozsudek není ještě pravomocný, obhájce pro třiapadesátiletého muže žádal podmíněný trest.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 20:04|

Kamiony v levém pruhu asi zůstanou. Poslanci mění názor na úplný zákaz

Plán na úplné vypovězení kamionů z levých pruhů dálnic dostal úder na solar v podobě negativního stanoviska hospodářského výboru Poslanecké sněmovny – a to přesně ve výroční den loňské kalamity na Vysočině. Vítězí argumenty odpůrců, podle kterých není třeba zavádět plošný zákaz předjíždění. Obávají se například toho, že by kamiony pravé pruhy zcela ucpaly.
11. 12. 2019|
Doporučujeme

Vojenskou kolonu lze předjet jedině celou najednou. To téměř není možné

Do kolony vojenských vozidel na běžných silnicích se nesmí zařazovat auta. Jde o přestupek, za který řidiči na místě hrozí pokuta do dvou tisíc korun. Auta mohou pouze předjet celou kolonu, na což potřebují dost dlouhý úsek i čas. Na možná rizika nebezpečného manévru upozornila vojenská policie akcí konanou ve středu na bývalém letišti u obce Kámen na Pelhřimovsku.
24. 4. 2019Aktualizováno27. 4. 2019, 16:57|

Řidiče kamionu poslal kvůli riskantnímu předjíždění soud do vazby. V Německu ho viní z pokusu o vraždu

Krajský soud v Brně poslal do vazby dvaapadesátiletého řidiče kamionu, který čelí v Německu obvinění z pokusu o vraždu kvůli riskantnímu předjíždění na silnici B12 v bavorsko-českém pohraničí. Řidičův manévr zachytila palubní kamera z kabiny předjížděného nákladního vozu.
8. 3. 2019|