TÉMA

Mirošovice

Opravy D1 u Mirošovic skončily o měsíc dřív. ŘSD zaplatilo přes 8 milionů za uspíšení prací

Rozsáhlé opravy dálnice D1 mezi Všechromy u Prahy a Mirošovicemi jsou u konce, od nedělního odpoledne by měl být úsek mezi 16. a 21. kilometrem bez omezení průjezdný. Práce začaly loni na podzim a vyžádaly si přes čtyři sta milionů korun bez DPH. Původně měly skončit o měsíc později, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připlatilo osm a půl milionu korun za jejich uspíšení.
20. 10. 2023|

Zámeček v Mirošovicích na Teplicku je po dvou letech opravený

Po dvou letech oprav si ve čtvrtek veřejnost poprvé mohla prohlédnout barokní zámeček v Mirošovicích na Teplicku. Na torzu historické stavby se vystřídalo několik desítek dělníků, řemeslníků a restaurátorů. Upravena je i příjezdová cesta a interiér. Na okraji Českého středohoří tak přibyl významný bod na mapě opravených kulturních památek, a to díky malé obci Hrobčice, která se do rekonstrukce pustila.
13. 7. 2023|

Řidiči na D1 u Mirošovic musejí počítat s komplikacemi. Omezení se přesune ze směru do Prahy na Brno

Řidiči musejí na dálnici D1 od pátku do úterý počítat s možnými komplikacemi kvůli přestavbě dopravního omezení mezi 16. a 21. kilometrem. Stavbaři, kteří tam opravují vozovku ve směru na Prahu, se budou přesouvat do druhého jízdního pásu na Brno. Přestavba dopravního omezení je naplánována od páteční desáté hodiny dopoledne do úterních šesti hodin ráno.
23. 6. 2023|

ŘSD kontroluje modernizované části D1, končí lhůta pro reklamace. U Ostrovačic budou nutné opravy

Blíží se konec záruční lhůty některých modernizovaných úseků dálnice D1 a Ředitelství silnic a dálnic se zaměřilo na jejich stav. Mezi 178. a 182. kilometrem musí řidiči počítat s omezeními, protože silničáři několik závad našli. Šéf ŘSD i ministr dopravy však ujistili, že neohrožují bezpečnost a vesměs považují stav rekonstruované dálnice za dobrý.
14. 6. 2023|

Kupka slibuje výhled dopravních staveb na deset let, do roku 2033 chce mít hotovou dálniční síť

Základní síť dálnic v České republice by měla být do roku 2033 hotová. Řekl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při představení konkrétních plánů výstavby silnic a dálnic pro letošek. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla se navíc daří v poslední době výstavbu zrychlovat. Letos by se díky tomu mohlo otevřít více nových kilometrů dálnic, než silničáři původně předpokládali. Mátl očekává, že se také podaří zkrátit některá zpoždění, která v minulosti na stavbách vznikla.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 20:41|

Na D1 mezi Všechromy a Mirošovicemi se o víkendu rozšíří dopravní omezení

Řidiči projíždějící opravovaným úsekem dálnice D1 mezi Všechromy u Prahy a Mirošovicemi musejí o víkendu počítat s rozšířením dopravních omezení. Stavbaři budou pracovat v celé délce rekonstruovaného úseku mezi 16. a 21. kilometrem. Dálnice bude při osazování dopravního omezení průjezdná v režimu dva plus dva jízdní pruhy, v některých případech i dva plus jeden pruh. Od neděle budou řidiči opět jezdit ve třech pruzích v obou směrech.
17. 3. 2023|

Začíná omezení na dálnici D1 u Mirošovic, pětikilometrový úsek se bude opravovat až do podzimu

Na vytíženém úseku dálnice D1 u Mirošovic začíná celosezonní omezení. V pátek dopoledne začali dělníci připravovat dopravní značení, samotné práce na dálnici začnou po víkendu. Ředitelství silnic a dálnic nechá opravit vozovku mezi Všechromy a Mirošovicemi. Je to poslední úsek šestipruhové středočeské části D1, která ještě na rekonstrukci čeká. Práce budou trvat pravděpodobně do listopadu.
3. 3. 2023|

Šmejkalka má provizorní podpěru. Vydržet má do roku 2024, kdy začne oprava mostu

Stavbaři dokončili práce na provizorním podepření mostu Šmejkalka na dálnici D1 mezi Hvězdonicemi a Mirošovicemi. Stalo se tak ještě před celkovou opravou mostu, která má začít v roce 2024. Nosná konstrukce při nynějším provozu nevyhovovala požadavkům na možné zatížení, proto museli dělníci čtyři z devíti polí dočasně podepřít. Práce začaly koncem července a vyšly na 29 milionů korun, řekl hlavní stavbyvedoucí Zdeněk Vlčan.
21. 12. 2022|

D1 mezi Mirošovicemi a Ostředkem je opět otevřená. Osazování nového nadjezdu se protáhlo

S dvouhodinovým zpožděním se vrátila auta na dálnici D1 mezi 21. a 34. kilometrem. Ředitelství silnic a dálnic ji nechalo večer uzavřít kvůli stavbě nového nadjezdu, původně měla uzavírka skončit v 9 hodin. Konvoj, který vezl na 25. dálniční kilometr novou mostní konstrukci, ale nabral zpoždění, a tak uzavírka skončila až v 11 hodin. Řidiči musí počítat s dvoukilometrovým omezením i po otevření dálnice. Ve směru na Prahu ale zůstanou dva jízdní pruhy, aby zúžení příliš nekomplikovalo návraty z víkendu a z podzimních prázdnin.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 20:28|

Silničáři na noc uzavřeli část dálnice D1 kvůli stavbě nadjezdu. V neděli bude průjezdná, ale s omezením

Silničáři uzavřeli část dálnice D1 v okolí 25. kilometru, už během dne byl provoz omezen. I když Ředitelství silnci a dálnic počátkem října formálně dokončilo modernizaci úseku Mirošovice–Kývalka, některé doprovodné stavby ještě nejsou hotové. O posledním říjnovém víkendu část dálnice zavřeli kvůli osazování nosné konstrukce nadjezdu u Kaliště. Dálnice je zcela neprůjezdná mezi Mirošovicemi a Ostředkem, kamiony ale musí uzavírku objíždět po dlouhé trase přes Tábor.
30. 10. 2021Aktualizováno30. 10. 2021, 21:00|

Deset let a 43 výroků aneb Proměny pohledu na modernizaci dálnice D1

Modernizace téměř 160 kilometrů dálnice D1 je u konce. Na dálnici se od Benešovska po Brněnsko pracovalo osm a půl roku, předtím se ještě dva roky celá akce připravovala. Byla to oprava, která ztrpčovala cestu mezi Prahou a Brnem desetitisícům řidičů denně, bylo to také velké politikum – a to nejen tehdy, když napadl „kalamitní sníh“. Výběr výroků politiků, silničářů i stavbařů připomene některé dramatické okamžiky i to, jak se vyvíjel pohled na mnohaletou modernizaci.
2. 10. 2021|

Modernizace D1 v číslech: Nejrychleji se pracovalo u Ostrovačic, nejlaciněji u Lokte

Končí modernizace dálnice D1. Trvala déle než osm let, oproti původním plánům se protáhla o tři roky. Stát za ni zaplatil téměř dvacet miliard korun bez DPH (s ní ještě o čtyři miliardy více). Časově i finančně nejnáročnější byla rekonstrukce úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, kde načas práce úplně ustaly a měnil se zhotovitel. V přepočtu na kilometr však zaplatil stát nejvíce za rekonstrukci šesti kilometrů nad Velkým Meziříčím, kterému dominuje vysoký most.
2. 10. 2021|

Modernizace D1 po devíti letech skončila. Jízda je teď klidnější, trvalo to ale déle, než mělo

Modernizace dálnice D1 skončila, alespoň z pohledu řidičů. Znamená to dvě věci. Jednak se teď cestování mezi Prahou a Brnem obejde bez dlouhých zúžení, která v nejnáročnějších obdobích zabírala i čtvrtinu celé trasy. A jednak se konečně jezdí plynule po novém povrchu. Modernizace začala v roce 2013, o rok později, než ministerstvo dopravy původně plánovalo, a končí s tříletým zpožděním. Cestu od tankodromu přes takzvaný „Ťokův průsmyk“ k přijatelně hladké dálnici lemovala zdržení s výběrovými řízeními, ale i problémy se zhotoviteli během stavby.
2. 10. 2021|

U Mirošovic končí oprava dálnice D1. Na dokončení celé modernizace má ŘSD termín 3. října

Končí omezení dopravy na dálnici D1 u Mirošovic. Ve směru na Prahu již se jezdí bez omezení, na Brno zmizí poslední zpomalení v pondělí dopoledne. Při slavnostním ukončení modernizace uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl, že do konce srpna skončí i na zbylých úsecích obousměrný provoz v jednom jízdním pásu a poslední omezení zmizí z D1 do 3. října.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 13:46|

Po nejstarší české dálnici jezdí řidiči 50 let. Zpočátku chyběla svodidla, bezpečnost v jednu chvíli zajišťovaly kaktusy

Když prvorepublikoví inženýři viděli, jak se staví dálnice v Itálii a Německu, měli velké plány i na propojení západních Čech a Podkarpatské Rusi. Československo mělo ambici stát se jednou z průkopnických zemí s autostrádou, čemuž paradoxně pomohla i začínající válka. Avšak i když se se stavbou české dálnice začalo už v roce 1939, první úsek začal fungovat o 32 let později. Práce přerušila válka, nástup komunismu i nedůvěra v rozkvět automobilismu. Dálnice D1 se otevřela řidičům 12. července 1971. Hotová přitom stále není, poslední desetikilometrový úsek ještě čeká na zahájení stavby.
12. 7. 2021|

Dálnice D1 už je po demolici mostu opět průjezdná

Na dálnici D1 mezi Mirošovicemi a Ostředkem se po 48 hodinách opět vrátila auta. Stavbaři dokončili demolici mostu přes dálnici u Kaliště nedaleko Prahy, která začala v sobotu ve dvacet hodin.
5. 7. 2021|

D1 na Benešovsku je na dva dny zavřená. Do kolony před objížďkou narazil kamion, jeho řidič zemřel

Dálnice D1 byla v neděli odpoledne dvě a půl hodiny uzavřena kvůli tragické nehodě od 41. po 34. kilometr ve směru na Prahu. Následující úsek až k Mirošovicím je také uzavřen, a to plánovaně a obousměrně – kvůli demolici mostu přerušilo Ředitelství silnic a dálnic provoz od sobotního večera na 48 hodin. Dálnice před sjezdem na objízdnou trasu u Ostředka byla znovu zprůjezdněna bez omezení před 18:00.
4. 7. 2021Aktualizováno4. 7. 2021, 20:48|

Provoz na části D1 zastavila na dva dny plánovaná uzavírka

Začal prodloužený víkend a zároveň první víkend prázdnin. Zdržení hrozí řidičům hlavně na příjezdu do Prahy od severu, protože je dálnice D8 zúžená do jednoho pruhu, kolona se tvořila také na dálnici D1 směrem z Prahy, v podvečer již byl provoz plynulý. Po osmé večerní ale mezi 21. a 34. kilometrem D1 zastavila provoz plánovaná uzavírka, situace bude pokračovat celou neděli a téměř celé pondělí – až do večera.
3. 7. 2021Aktualizováno3. 7. 2021, 20:43|

Úleva přijde na podzim. Modernizace D1 má skončit na přelomu září a října

Modernizace posledních úseků dálnice D1 skončí na přelomu září a října. Následovat budou dokončovací práce, ale již bez omezení dopravy. O prvním červencovém víkendu se D1 u Hvězdonic uzavře kvůli demolici nadjezdu, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale v této spojitosti neočekává větší dopravní komplikace, řekli ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
23. 6. 2021|

Na D1 se o víkendu omezí doprava, modernizace dálnice se letos chýlí ke konci

Od pátku budou dělníci na dálnici D1 dokončovat opravy v úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Doprava bude o víkendu v obou směrech stahována do jednoho jízdního pruhu, pak bude na Prahu i na Brno vedena dvěma pruhy. Práce se budou týkat středního dělicího pásu a potrvají do druhé poloviny dubna.
12. 3. 2021|
Modernizace D1

Stavební sezona na D1 končí, do neděle proto bude u Mirošovic v každém směru jediný pruh

Stavební sezona na dálnici D1 končí. Dělníci se do jara stáhnou z úseků, které mají opravenou jednu polovinu, protože zahajovat nyní práce na té druhé by bylo podle Ředitelství silnic a dálnic riskantní – práce by neskončily před zimou. Jako první se do plného provozu vrací úsek Mirošovice–Hvězdonice, kde ale kvůli úpravám dopravního značení nejprve musí řidiči přetrpět víkendové komplikace. Začínají v pátek večer.
4. 9. 2020|

Modernizace dálnice u Mirošovic prozatím končí. Oprava směru do Prahy začne až na jaře

Dopravní omezení na dálnici D1 budou od neděle o sedm kilometrů kratší. U Mirošovic již začne zimní přestávka – opravy ve směru na Brno jsou již hotové, ve směru na Prahu začnou až v příštím roce. Příští víkend ale kvůli odstraňování betonových svodidel a změnám značení bude v každém směru uzavřen jeden pruh. Potom už se ale bude pracovat pouze na mostě u Hvězdonic.
31. 8. 2020|
Modernizace D1

Stovkou s pokutou. Na opravované D1 se opět měří rychlost

Kamery opět měří rychlost na jednom z rozkopaných úseků dálnice D1 a měly by se objevit i na dalších čtyřech. Automatické pokuty za překročení povolené osmdesátky zatím hrozí u Velkého Meziříčí. Podobně jako v minulých letech jde o úsekové měření. Kdo rychlost překročí, může čekat obsílku od meziříčské radnice.
6. 4. 2020|

O víkendu začnou práce na dálnici D1 před Prahou a na Vysočině. Hotovo má být ještě letos

Stavbaři o víkendu obnoví práce na dvou opravovaných úsecích dálnice D1. Začnou pracovat na úseku mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi a v okolí Velkého Meziříčí. Oba úseky by měly být dokončeny letos, očekává Ředitelství silnic a dálnic.
6. 3. 2020|