TÉMA

Brno-střed

Většina obviněných ve vedlejší větvi kauzy Stoka se přiznala. Obžaloba hovoří o úplatcích za zakázky

Ovlivňováním zadávání veřejných zakázek na Správě nemovitostí Brna-střed se začal zabývat soud. Většina z jedenácti obžalovaných v této vedlejší větvi kauzy Stoka na začátku jednání doznala vinu. Obžalováni jsou někdejší úředníci radnice Brna-střed, podnikatelé a živnostníci, kteří podle státního žalobce podpláceli, včetně jedné firmy.
28. 11. 2023|

Nejvyšší státní zastupitelství znovu zrušilo stíhání jednoho obviněného v kauze městských bytů v Brně

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) znovu zrušilo stíhání jednoho z osmi obviněných v kauze údajných machinací s městskými byty v Brně-středu. Uvedl to Radek Bartoš z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Jde o kauzu kolem místního politika Otakara Bradáče (ODS). Zrušené stíhání se týká jednoho ze dvou lidí, které letos v červenci policie opět obvinila.
20. 10. 2023|

Brněnský soud zastavil stíhání Švachuly a dalších v kauze úniku informací z policejních spisů

Krajský soud v Brně v kauze úniku informací z policejních spisů zastavil stíhání tří lidí včetně bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, a to pro neúčelnost. Informovala o tom mluvčí soudu Klára Belkovová. Švachula i El-Talabani byli dosud nepravomocně potrestáni v korupční kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami. Švachulovi soud uložil devět a půl roku vězení, vinu popřel, El-Talabanimu šest let vězení.
10. 10. 2023|

Blažek žádal o jména soudců z brněnské bytové kauzy. Jde o běžný postup při vyřizování stížnosti, tvrdí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) požadoval v brněnské bytové kauze podle serveru Seznam Zprávy i jména soudců, kteří rozhodovali o vazbě či o domovních prohlídkách. K čemu totožnost soudců Blažek potřeboval, serveru nevysvětlil. Neřekl tedy, zda to nějak souvisí s jeho pravomocí navrhnout v případě libovolného soudce kárné řízení, píše web. Blažek na Twitteru uvedl, že jde o běžný zákonný postup při vyřizování stížnosti. Server již dříve informoval, že Blažek k bytové kauze, ve které podle serveru Seznam Zprávy figurují Blažkovi známí, poslal žalobcům za poslední měsíc čtyři žádosti o informace.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 18:04|

Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnosti proti stíhání v kauze kolem pískovny v Brně-Černovicích

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnosti pěti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze týkající se pískovny v Brně-Černovicích, informovalo o tom na webu. Šlo o čtyři lidi a jednu firmu. Policie v kauze loni na podzim obvinila sedm lidí a dvě firmy, zbylí si stížnost nepodali. V předchozích týdnech v souvisejících kauzách NSZ u čtyř lidí stíhání zrušilo.
1. 3. 2023|

Žalobci zrušili stíhání dvou lidí v kauze brněnských městských bytů

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo stíhání dvou z osmi obviněných v kauze údajných machinací s městskými byty v Brně-středu. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál. Jde o kauzu kolem místního politika Otakara Bradáče (ODS). Mezi obviněnými už není bývalý pracovník správy nemovitostí v Brně-středu Radim Suchánek, sám potvrdil, že jeho stíhání bylo zrušeno, uvedl Radiožurnál. Jméno druhého ČRo neuvedl.
22. 2. 2023|

Státní zástupce se odvolal v kauze Stoka, požaduje přísnější tresty

Státní zástupce podal odvolání v brněnské korupční kauze Stoka. Pro některé obžalované včetně bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO) požaduje přísnější tresty. ČT to řekla Klára Belkovová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který loni v květnu nepravomocně odsoudil Švachulu a další lidi za ovlivňování městských zakázek. Odvolání podali i někteří obžalovaní včetně podnikatele Samana El-Talabaniho, kterému soud uložil šestileté vězení.
26. 1. 2023|

Žalobkyně propustila z vazby část obviněných v kauze černovické pískovny. Stíháni budou na svobodě

Část obviněných v kauze černovické pískovny v Brně je nově stíhána na svobodě, informoval o tom v úterý Radiožurnál. Z vazby je propustila žalobkyně, počet osob, kterých se to týká, ale nesdělila. Ve vazbě bylo původně sedm obviněných. Propuštění z vazby potvrdila státní zástupkyně Petra Lastovecká.
6. 12. 2022|

Ve věci nakládání s nebytovými prostory v Brně poslal soud do vazby jednoho člověka

Městský soud poslal v případu podezření na neoprávněné nakládání s nebytovými prostory v Brně do vazby jednoho člověka. Vyhověl tak návrhu žalobkyně. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve věci zadrželi ve středu dva lidi.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 15:29|

Obvinění v kauze pískovny a brněnských bytů zůstanou ve vazbě, rozhodl soud

Krajský soud v Brně všech sedm obviněných lidí v kauze černovické pískovny a privatizace brněnských městských bytů ponechal ve vazbě. Potvrdil tak rozhodnutí soudu prvního stupně. Vyplývá to z justiční databáze. Zástupkyně mluvčí soudu Martina Vavříková rozhodnutí nepotvrdila. Uvedla, že o všech sedmi stížnostech bylo rozhodnuto v neveřejném jednání minulý týden ve středu a výsledek nelze sdělit. Policie v kauze obvinila sedm lidí a dvě firmy, všech sedm lidí městský soud poslal do vazby.
22. 11. 2022|

Soud potrestal bývalého policistu Machalu za vynášení informací pokutou sto tisíc korun

S peněžitým trestem sto tisíc korun odešel v pondělí od Městského soudu v Brně bývalý vedoucí 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimír Machala. Ten od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a dále že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka, který měl používat k přidělování bytů padělaná razítka.
21. 11. 2022|

Vánoční trhy budou v Brně i na nově zrekonstruovaném Moravském náměstí

V Brně se chýlí ke konci rekonstrukce parku na Moravském náměstí za 131 milionů korun. Slavnostní otevření je v plánu v pondělí. Příští týden by měla začít v místě stavba vyhlídkového kola, které bude spuštěné se začátkem adventu a vánočních trhů 25. listopadu.
16. 11. 2022|

Brněnští radní schválili výpovědi u tří bytů. Zájemci doložili nepravdivé informace

Rada městské části Brno-střed schválila výpovědi z nájmu u tří bytů. Podle auditu jejich nájemci prokazatelně doložili nepravdivé informace a byt získali na jejich základě. Starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS) řekl, že radnice zatím zkontrolovala třicet bytů. Celkem pak zkontroluje asi 150 z tří stovek bytů přidělených v uplynulém volebním období. Radnice tím reaguje na kauzu přidělování bytů v Brně-středu, policie v souvislosti s ní obvinila osm lidí, dva jsou ve vazbě.
14. 11. 2022|

Policie zasahuje na brněnských radnicích. Zadržela deset lidí

Policie zasahuje na bytovém odboru brněnského magistrátu. Kriminalisté jsou také v kanceláři u primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), na radnici Brno-sever a v Pískovně Černovice. Podle Deníku N prohledávají i prostory advokátní kanceláře, kde pracuje lidovecký politik Filip Leder. V souvislosti s razií v Brně je zadrženo deset lidí, uvedlo Vrchní státní zastupitelství Olomouc. Policie prověřuje aktivity spojené s městskou firmou a privatizací bytů.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 16:57|

Brno-střed prověří desítky bytů. Ty přidělené nestandardně bude chtít radnice zpět

Městská část Brno-střed chce prověřit až čtyřicet bytů, u kterých měl kontrolní výbor v uplynulém volebním období podezření na manipulaci při přidělování. Pokud byly byty přiděleny na základě nepravdivých informací, bude rada městské části požadovat jejich vrácení. V kauze přidělování bytů na radnici Brno-střed policie obvinila osm lidí, z toho dva jsou ve vazbě. Jedním je předseda bytové komise a politik ODS Otakar Bradáč, druhým jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 13:38|

Rada Brna-středu odvolala obviněného Bradáče z funkce předsedy bytové komise

Rada městské části Brno-střed rozhodla o odvolání Otakara Bradáče (ODS) z funkce předsedy bytové komise. Je to reakce na kauzu údajné manipulace s byty na radnici, ve které je obviněný společně s dalšími sedmi lidmi. Dva skončili ve vazbě, kromě Bradáče i jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka. Radní z Brno-střed zadali také zpracování auditu, který má proces přidělování bytů prověřit.
10. 10. 2022|

168 hodin: Syn brněnského politika získal podezřele obecní byt

Syn novopečeného zastupitele Brna-střed Martina Bryma (TOP 09) získal před časem jeden z obecních bytů v městské části. Redaktor pořadu 168 hodin David Sebíň zjistil, že ho chce vyměnit za byt, který jde za výhodných podmínek do privatizace. Po razii minulý týden policie stíhá osm lidí z prostředí radnice centrální městské části za podezření s manipulací s městskými byty.
10. 10. 2022|

Brněnský soud poslal v kauze přidělování bytů do vazby Bradáče i Červinku

Městský soud v Brně poslal v kauze údajné manipulace s byty na radnici Brno-střed do vazby dva z osmi obviněných. Týká se to jednatele realitní kanceláře Zdeňka Červinky a politika ODS Otakara Bradáče. Zbylých šest obviněných je na svobodě. Policie provedla 28 domovních prohlídek a vyslechla 30 lidí. O tom, že žalobkyně pro dva z obviněných žádá vazbu, informovalo na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 15:17|

Státní zastupitelství stíhá po razii v Brně osm lidí pro účast na zločinecké skupině

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zahájilo v souvislosti s úterní policejní razií v Brně trestní stíhání osmi lidí pro účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků ve prospěch skupiny a pro zneužití pravomoci úřední osoby. Kauza se týká radnice Brno-střed a přidělování městských bytů.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 14:21|

Policisté z Národní centrály zasahovali v Brně kvůli přidělování městských bytů. Zadrželi osm lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělování městských bytů a nebytových prostor v Brně. Provádějí domovní prohlídky na základě soudních příkazů, uvedlo v úterý ráno na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Podle předsedkyně kontrolního výboru Moniky Lukášové Spilkové (Piráti), která na nesrovnalosti při přidělování bytů upozorňovala, by se měl zásah týkat přidělování bytů na radnici Brno-střed.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 20:05|

Zazněly rozsudky v kauze Stoka, žalobce není spokojen

Krajský soud v Brně v korupční kauze na radnici Brno-střed uložil bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) devět a půl roku vězení. Bývalý místostarosta brněnských Ivanovic Petr Liškutin dostal podmínečný trest. Soud vyměřil tresty i dalším sedmi obžalovaným a dvěma firmám. Podle rozsudku Švachula řídil organizované skupiny, žalobci mu navrhovali 14 let vězení. Švachula vinu popřel. Rozsudek není pravomocný, žalobce i obhájci obžalovaných si ponechali lhůtu pro možné odvolání. Žalobce s verdiktem nebyl spokojený.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 13:09|

Žalobce navrhl v kauze Stoka Švachulovi 14 let vězení. Byl podle něj hlavou organizované skupiny

Krajský soud v Brně v korupčním případu na radnici části Brno-střed ukončil dokazování. Státní zástupce Karel Cibulka zahájil v kauze Stoka závěrečnou řeč. Bývalému místostarostovi a radnímu Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) navrhnul čtrnáct let vězení. Podle obžaloby byl hlavou organizované skupiny. Obžalobě čelí jedenáct lidí. Soud jednání odročil pro vyhlášení rozhodnutí na 31. května.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 13:59|

Brno-střed u soudu uspělo ve sporu kolem tržnice Pohořelec

Městská část Brno-střed uspěla u krajského soudu ve sporu kolem vyklizení tržnice Pohořelec v roce 2016. Soud potvrdil, že výzva městské části vlastníkovi stánků k jejich odstranění byla zákonná. Soud se ale bude i nadále zabývat částí žaloby, zda se odstranění stánků uskutečnilo dostatečně šetrně.
23. 3. 2022|

Žalobce v kauze Stoka podle NSZ při poskytnutí spisu nepochybil

Dozorující státní zástupce v takzvané kauze Stoka podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) nijak nepochybil. Soudu v Brně předložil kompletní spisový materiál, který obsahoval všechny relevantní důkazy. Na webu NSZ o tom informoval mluvčí Petr Malý. Rozhodnutí v kauze Stoka, která se týká podezření z korupce na radnici Brno-střed, mělo být původně vyneseno poslední lednový den. Soud ale rozsudek nevynesl, ve spisu mu chybělo deset až dvanáct tisíc stran.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 10:31|