TÉMA

Pyrotechnici

Na pozemcích pro Pražský okruh vystřídají pyrotechniky dřevorubci. Stavební povolení ale stále chybí

Silničáři zahájili první práce na jihovýchodní části Pražského okruhu. Trasu už zkontrolovali pyrotechnici, za dva týdny začne také kácení stromů. Silnice samotná přitom ještě nemá stavební povolení, ŘSD přesto doufá, že se už na podzim příštího roku začne stavět.
18. 10. 2023|

Sbor záchranářů v Dnipru přišel po květnovém útoku o budovu i vybavení. S obnovou pomáhají sbírky

Ukrajinské město Dnipro je častým cílem ruských útoků, jako byl ten o víkendu. V květnu dopadla ruská balistická raketa i na základnu sboru záchranářů a pyrotechniků. Přišli kvůli tomu o budovu, vybavení i drtivou většinu techniky. Lékárničky, nosítka, resuscitační sety lehly beze zbytku popelem. Zničené jsou sanitky. Na úplnou obnovu vybavení chybí prostředky. Pomoci mohou sbírky, jednu vyhlásil i český projekt. V Dnipru natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
4. 6. 2023|

Máme práci na dalších padesát let, hlásí ukrajinští pyrotechnici

Velmi důležitou roli hrají ve válečném konfliktu na Ukrajině pyrotechnici. Až po jejich kontrolách totiž nastupuje do boje těžká technika nebo dělníci, kteří opravují například poškozené elektrické vedení. S členy pyrotechnické jednotky natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
15. 4. 2023|

Dva policejní pyrotechnici půjdou kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině před soud

Státní zastupitelství podalo obžalobu na dva policejní pyrotechniky kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině na Teplicku v roce 2020. Za obecné ohrožení z nedbalosti jim v případě prokázání viny hrozí šest měsíců až pět let vězení nebo zákaz činnosti.
30. 3. 2023|

V Praze nouzově přistálo letadlo kvůli podezření z výbušného zařízení na palubě

Na ruzyňské letiště bylo kvůli možnému výbušnému zařízení na palubě v noci odkloněno letadlo, které původně směřovalo z Krakova do Bristolu. Na dráhu dosedl stroj společnosti Easy Jet před jedenáctou večer. Na místě zasahovali policejní pyrotechnici. Po třech hodinách pak zástupci letiště oznámili, že v letadle žádný podezřelý předmět nenašli.
5. 12. 2022|

Kvůli výbuchu skladu v Bílině jsou obvinění dva bývalí policejní pyrotechnici

Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli výbuchu policejního muničního skladu v Bílině na Teplicku před dvěma lety obvinila dva bývalé policejní pyrotechniky, kteří tehdy odpovídali za užívání a ukládání výbušnin ve skladu. Inspekce je viní z obecného ohrožení z nedbalosti, za což jim v případě odsouzení hrozí až pět let vězení a zákaz činnosti. Ve skladu bylo větší než povolené množství výbušného materiálu a na místech, která k tomu nebyla určená.
30. 8. 2022|

Sklizeň ukrajinského obilí je letos extrémně riziková. Pole jsou plná nevybuchlé munice

Do ukrajinských přístavů připlulo prvních osm zahraničních lodí pro zemědělské výrobky. List Ukrajinska pravda to uvedl s odvoláním na velení vojenského námořnictva. Lodím uvolnilo cestu znovudobytí Hadího ostrova. Letošní úroda se mezitím dál sklízí. Zemědělcům přitom hrozí velké nebezpečí v podobě nevybuchlé munice na polích.
12. 7. 2022|

Na Znojemsku vykopali přes dva tisíce ručních granátů z války a další munici

Na Znojemsku se při výkopových pracích našlo velké množství munice z války, například přes dva tisíce ručních granátů. Pyrotechnici je v místě odpálí.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 14:50|

Ostravský obvod Plesná je opět otevřený, policisté museli lidi evakuovat kvůli nálezu pumy

Policie v sobotu uzavřela velkou část ostravského obvodu Plesná. Evakuovala místní obyvatele, protože se tam v sobotu dopoledne našla nevybuchlá letecká puma z druhé světové války. Řekla to mluvčí ostravské policie Eva Micalíková. Pyrotechnici pumu vyzvedli asi čtvrt hodiny po páté večer. Evakuace se týkala velké části obyvatel obvodu, ve kterém žije přibližně třináct set lidí.
20. 11. 2021Aktualizováno20. 11. 2021, 17:36|

Při výkopech na Žďársku byla nalezena nevybuchlá puma. Pyrotechnik ji zneškodnil

Ve Velké Bíteši na Žďársku policie evakuovala asi 1300 lidí kvůli nálezu letecké pumy. Pracovníci ji našli v neděli dopoledne při výkopech v okrajové části města. Mluvčí krajské policie Dana Čírtková později sdělila, že pumu policejní pyrotechnik s doprovodem policejních vozidel převezl na bezpečné místo v okolí města, kde ji zneškodnil.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 18:42|

Policisté evakuovali dům v Přerově, nebezpečný materiál ale nenašli

Policisté v Přerově ve čtvrtek odpoledne evakuovali 11 obyvatel ze dvou vchodů domu v ulici Na Odpolední. Důvodem byla informace o možném uskladnění nebezpečného materiálu v jednom z bytů. Jeho nájemník podle kriminalistů opakovaně vyhrožoval například zdravotníkům či úředníkům. Muže policie zadržela, pyrotechnici a hasiči v jeho bytě nakonec nic nebezpečného nenašli.
19. 12. 2019Aktualizováno19. 12. 2019, 17:31|

Muž, kvůli jehož chemikáliím evakuovali ulici v Brně, se bál, že ho někdo sleduje

Podle svědectví rodinné známé muž, kterého našli policisté minulý týden v Šámalově ulici v Brně mrtvého v bytě plném chemikálií, trpěl psychickými problémy dlouhodobě. S podezřením, že by mohl ublížit sobě nebo druhým, se žena už dříve obrátila na policii. Ta ale ze zákona nemohla nic dělat. O muži neměla záznam, který by nasvědčoval nebezpečnému chování.
16. 12. 2019|

Čištění Vrbětic od munice skončí do června. Pyrotechnikům zbývá nejtěžších 50 hektarů

Zásah policie ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, zřejmě skončí ve druhém čtvrtletí příštího roku. Policisté a pyrotechnici nadále pracují v okolí druhého vybuchlého skladu, od rozmetané munice jim zbývá vyčistit 48,5 hektaru pozemků.
16. 10. 2019|

V centru Berlína našli pumu z druhé světové války. Začala evakuace tisíců lidí

Nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války našli v pátek dělníci na stavbě v centru Berlína. Policejní pyrotechnici bombu hodlají zneškodnit ještě před víkendem, informovala agentura DPA. Kvůli tomu je nezbytné evakuovat nejméně tři tisíce lidí.
14. 6. 2019|

Letecká puma v Plzni zneškodněna, 20 tisíc lidí se může vrátit domů

Až večer se mohlo vrátit domů asi 20 tisíc obyvatel plzeňských Skvrňan. Policie je evakuovala odpoledne po nálezu letecké pumy z druhé světové války na stadionu ve Vejprnické ulici, kde pracují kopáči. Pyrotechnikům se kolem osmé večer podařilo pumu deaktivovat.
29. 5. 2019Aktualizováno29. 5. 2019, 21:46|

Do Vrbětic se po zimě vrátili pyrotechnici. Policie omezuje provoz na přilehlé silnici

Po zimní pauze pokračuje čištění areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, kde před více než čtyřmi lety vybuchly sklady s municí. Práce zahájila skupina určená pro činnost v epicentru a ohledává místo činu, sklad číslo 12. V úterý začal i plošný pyrotechnický průzkum a sběr.
6. 3. 2019|