TÉMA

Servis

Hasičům se množí výjezdy k požárům způsobeným topidly nebo vadnými komíny

Špatný způsob vytápění, vznícené saze, ale také obyčejné nedodržení vzdálenosti od zdroje tepla – to jsou časté důvody výjezdů hasičů po celém Česku. Jen během noci na neděli museli zasahovat u dvou takových událostí. Podle odborníků stojí za vznikem požárů často stáří topidel, blízkost paliva kamnům nebo nepravidelná kontrola od kominíků. Tu je podle zákona nutné absolvovat alespoň jednou ročně.
15. 1. 2024|

Reportéři ČT: Armáda dává do modernizace miliardy, smlouvy na servis techniky ale chybí

Před dvěma roky česká armáda začala pořizovat stovky nových osobních terénních aut. Přestože jsou pro vojáky hlavním dopravním prostředkem, ministerstvo obrany dodnes nemá uzavřenou smlouvu na jejich servis a opravy. Resort ale nemá vyřešený servis ani u daleko dražší a sofistikovanější techniky – u izraelských radarů MADR za tři a půl miliardy objednaných už v roce 2019, ani u čerstvě podepsaného nákupu švédských bojových vozidel za téměř šedesát miliard korun. Tématu se věnovali Reportéři ČT, konkrétně Ondřej Stratilík.
5. 6. 2023|

Autobazary zažívají rekordní poptávku po vozech. Nabídka však vázne

Autobazary zažívají po konci koronavirových restrikcí a opětovném otevření rekordně vysokou poptávku. Nabídka je ale výrazně nižší. I proto zánovní vozy zdražují. U některých modelů stoupla cena od ledna až o osm procent.
12. 7. 2021|

Náhradní díly budou muset výrobci schraňovat ještě minimálně sedm let po ukončení prodeje

Náhradní díly na domácí spotřebiče mají být podle nové evropské směrnice dostupné ještě deset let po ukončení prodeje, a to patnáct dnů od objednání. Zároveň by měly jít vyměnit s použitím běžných nástrojů. Měl by tedy být konec složitému shánění součástek z druhovýroby nebo použitých částí v dobrém stavu, když se porouchá například hradlo v zánovním, ale již nevyráběném televizoru.
10. 4. 2021|

Kvůli potížím s airbagy svolává Škoda Auto více než tři tisíce vozů do servisu

Automobilka Škoda Auto svolává do servisu 3367 automobilů, které by mohly mít problém s airbagy umístěnými u řidiče. Svolávací akce se týká modelů Fabia, Karoq, Kodiaq, Octavia, Rapid a Superb vyrobených mezi lednem a srpnem 2018.
26. 7. 2019|

Havarovaný trolejbus měl najeto přes milion kilometrů. Podobných „dědečků“ přitom jezdí po českých městech víc

Trolejbus, který se počátkem minulého týdne v Brně čelně srazil s tramvají, měl najeto přes milion kilometrů. V Česku přitom nejde o nic neobvyklého: podobných veteránů jezdí v českých městech více. Na rychlejší obměnu veřejných dopravních prostředků chybí peníze. Jenže ke starým trolejbusům zase nejdou sehnat náhradní díly: Dopravní podniky si proto náhradní součástky často upravují samy.
13. 4. 2019|