TÉMA

Alabama

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

Bidenovi vyneslo superúterý nominaci v patnácti státech, na Samoi prohrál

Americký prezident Joe Biden podle očekávání s přehledem zvítězil v souboji o demokratickou nominaci během takzvaného superúterý. To přineslo rozuzlení demokratické nominace pro listopadové prezidentské volby v dalších patnácti státech a v Americké Samoi. Toto území je jediné, kde nyní utrpěl porážku.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 19:51|

V USA poprvé popravili vězně dusíkem. Přihlížející se přou o průběhu exekuce

Americký stát Alabama v noci na pátek popravil odsouzeného Kennetha Smithe metodou označovanou jako dusíková hypoxie, tedy pomocí masky, do které byl vháněn čistý dusík. Tento způsob exekuce byl oficiálně použit vůbec poprvé v historii. A rozvířil diskuse o humánnosti, smyslu i účinnosti trestu smrti.
26. 1. 2024|

Americká ulička tornád se přesouvá. Meteorologové zatím nevědí proč

Američané byli po generace zvyklí na „tornádovou uličku“ – oblast, kudy se každý rok proženou silná tornáda. Jenže v poslední době se chování těchto větrných vírů mění a pronikají do oblastí, kde před nimi bylo doposud bezpečno.
4. 7. 2023|

Stěrače stírají díky makléřce z Alabamy. Inspirovala ji jízda tramvají

Mrazivá cesta tramvají zasněženým New Yorkem stála před 120 lety za vynálezem zařízení, které se stalo nedílnou součástí dopravních prostředků a dodnes řidičům umožňuje bezproblémovou jízdu navzdory silnému dešti či vánici. Nápad na výrobu stěrače dostala v lednu 1903 Američanka Mary Andersonová, a i když se její vynález později rozšířil po celém světě, ona sama na patentu nevydělala ani cent. Stejně jako řada dalších vynálezců totiž trochu předběhla dobu – a objevila zařízení, které svět ještě tak úplně nepotřeboval.
18. 6. 2023|

Ovzduší na východě Severní Ameriky se pomalu zlepšuje, požáry v Kanadě ale dál zuří

Části Spojených států a Kanady dál trápí zhoršená kvalita ovzduší způsobená kouřem z lesních požárů, situace se ale s příchodem víkendu zlepšuje. Ve velkých městech včetně New Yorku a Washingtonu míra znečištění v noci na pátek výrazně klesla a přiblížila se hodnotám, které jsou považované za bezproblémové. Na východě Kanady hasiči pokročili v boji s některými z desítek požárů, na západě země se však plameny na konci týdne šířily, informovala agentura Reuters.
9. 6. 2023|

Kvůli dýmu z požárů v Kanadě má New York nejhorší ovzduší ze světových metropolí

Kvalita ovzduší ve městě New York se ve středu večer kvůli kouři z kanadských lesních požárů rekordně zhoršila. Na americkém indexu AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, dosáhlo znečištění bodu 413, což znamená nebezpečnou úroveň. Za celou dobu měření se přitom New York podle BBC nikdy nedostal nad bod 174. Město se aktuálně stalo světovou metropolí s nejhorší kvalitou ovzduší. Mezi americkými městy na tom byla ještě hůř Filadelfie. Zamlžené nebe mohli pozorovat i obyvatelé jihu Spojených států.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 13:31|

Florida přitvrdí v otázce potratů. Po šestém týdnu těhotenství budou nelegální

Floridský zákonodárný sbor, který ovládají republikáni, odsouhlasil zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství. Informuje o tom agentura AP. Návrh má podporu i guvernéra Rona DeSantise, který se podle médií připravuje na kandidaturu v prezidentských volbách příští rok. Bílý dům rozhodnutí floridských politiků ostře kritizoval.
13. 4. 2023|

Počet obětí tornád na jihu a středozápadě USA se blíží třiceti

Počet obětí po sérii tornád na jihu a středozápadě Spojených států stoupl na nejméně 29. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Bouřlivé počasí způsobilo i značné škody na majetku.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 22:10|

Středozápad a jih USA zasáhla tornáda a bouře, šest států hlásí mrtvé

Tornáda ve Spojených státech za poslední den zabila nejméně 18 lidí a způsobila značné škody na majetku. Bouřlivé počasí se projevovalo napříč většinou amerického jihu a středozápadu, nejméně v sedmi státech se však podle agentury AP vytvořila tornáda, kterých mohly být desítky. Oběti hlásí státy Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 20:18|

Na americké Mississippi udeřilo v noci tornádo a bouře. Zemřely desítky lidí

Nejméně dvacet šest lidí zemřelo a další desítky utrpěly zranění v jihoamerickém Mississippi, které v noci na sobotu zasáhlo tornádo a série bouří. O nové bilanci informovala agentura AP s odvoláním na tamní úřady. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Škody jsou hlášeny z pásu území o délce až 160 kilometrů. V oblasti probíhají záchranné práce, pod troskami domů dál zůstávají uvězněni lidé. Desítky tisíc domácností jsou bez elektrického proudu.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 22:34|

Část USA zasáhly silné bouře, zemřelo nejméně deset lidí

Jižní část Spojených států zasáhly v pátek bouře, tornáda a silné srážky. Úřady ve státech Alabama, Kentucky, Tennessee, Mississippi a Arkansas hlásí nejméně deset mrtvých. Velké problémy způsobily popadané stromy. Bez proudu byl v noci na sobotu zhruba milion odběratelů.
4. 3. 2023|

Američané vylepšili sumce geny z aligátorů. Ryby jsou odolnější vůči nemocem

V České republice nepatří sumec mezi typickou rybu, která končí na jídelním stole. Ve Spojených státech je to ale jinak. Právě sumci tam totiž tvoří víc než polovinu toho, co se v tamních vodách vypěstuje, ročně jde asi o 139 milionů kilogramů těchto ryb. Sumci ovšem trpí řadou nemocí, což jejich chov, vysazování do řek i případné dokrmování prodražuje. Genetičtí inženýři se proto pokusili problém vyřešit. Do genomu sumců vložili geny z aligátorů.
28. 1. 2023|

Americká Alabama hlásí šest mrtvých po zásahu tornádem

Nejméně šest lidí přišlo o život v centrální části amerického státu Alabama, kde se ve čtvrtek prohnalo tornádo. S odkazem na alabamské úřady o tom informuje agentura AP. Hlášeny byly rozsáhlé škody, včetně zničených domů, poškozených střech a popadaných stromů.
13. 1. 2023|

Spojené státy sevřely mrazy, teploty klesají i třicet stupňů pod nulu. Tisíce letadel zůstaly na zemi

Milionům Američanů komplikuje vánoční cestovní plány špatné počasí. Na většině území Spojených států panují tuhé mrazy, místy je i 38 stupňů Celsia pod nulou. Na středozápadě navíc vzniká masivní zimní bouře, píše agentura Reuters. Kvůli počasí byly zrušeny tisíce letů, úřady varují občany, aby situaci nepodcenili. Zlepšení by mohlo přijít už o víkendu.
23. 12. 2022|

Referenda: Tři americké státy ochrání právo na potrat, dva povolí rekreační užívání marihuany

Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v referendech odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V Kentucky, které je považováno za republikánskou baštu, stále podle projekcí není jasné, zda se tuto iniciativu podařilo prosadit. V Montaně rozhodují o trestech pro lékaře za provedení potratu. Voliči v Marylandu a Missouri si v referendu odsouhlasili rekreační užívání marihuany a v několika státech také definitivní konec otroctví, které tam dosud bylo povoleno jako trest za zločin.
9. 11. 2022|

Osamělý střelec zabil v kostele v Alabamě tři lidi

Jednasedmdesátiletý muž zabil v noci na pátek v kostele v Alabamě tři lidi. Jeden muž podlehl svým zraněním ještě na místě, dvě ženy zemřely následně v nemocnici. Policie střelce zadržela a umístila ho do vazby, uvedla agentura AP.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 22:39|

USA vyhlížejí klíčový verdikt. Podívejte se, jak by zrušení „Roe v. Wade“ proměnilo Ameriku

Spojené státy s napětím očekávají verdikt nejvyššího soudu týkající se alabamského zákona o potratech. Ten totiž rozhodne nejen o pravidlech v jižanském státě, ale o právu žen na interrupci v celých Spojených státech. Zpráva o pravděpodobném zrušení precedentu známého jako Roe vs. Wade vyvolala protesty po celé zemi. Svůj nesouhlas vyjádřil i prezident Joe Biden.
24. 5. 2022|

Ve světě přibývá podivných žloutenek u dětí. Vědci podezřívají virus

V Evropě přibývá případů infekčního zánětu jater u dětí, jehož původce zatím lékaři neznají. Nyní stejný problém potvrdily i americké zdravotní úřady.
23. 4. 2022|

Soud v USA poslal do vězení muže, který přivezl před nepokoji ke Kapitolu zbraně

Soudkyně ve Washingtonu vyměřila trest šestačtyřiceti měsíců odnětí svobody muži ze státu Alabama, v jehož autě zaparkovaném nedaleko Kapitolu se loni těsně před vypuknutím nepokojů našly střelné zbraně a výbušniny. Trest pro dvaasedmdesátiletého Lonnieho Coffmana je jedním z nejtvrdších, jaké dosud padly v souvislosti s násilnostmi z 6. ledna 2021, informovala agentura Reuters.
1. 4. 2022|

Zaměstnanci skladu v New Yorku si odhlasovali vznik prvních odborů v dějinách Amazonu

Pracovníci skladu firmy Amazon na newyorském Staten Islandu se v hlasování vyslovili pro vytvoření odborové organizace a postarali se o první úspěch odborářských snah v dějinách amerického obchodního giganta. Zaměstnanci své sdružení do odborů odsouhlasili poměrem 2654 hlasů ku 2131, účast dosáhla asi 58 procent, informují americká média. Výsledek ještě může být terčem stížností, uvádí agentura AP.
1. 4. 2022|

Demokraté a republikáni se přetahují o volební pravidla v USA

Ve Spojených státech se rozhořela obří politická bitva o volební zákony. Demokraté obviňují republikány, že se snaží omezit možnosti hlasování a tím docílit menšího počtu odevzdaných hlasů od černochů a hispánců, kteří většinou volí demokraty. Republikáni naopak kritizují demokraty za jimi prosazované změny, které volby otevírají například i pro občany cizích států.
15. 1. 2022|

Chlapec přišel na svět ve 21. týdnu. Je nejpředčasněji narozeným dítětem, které přežilo

Curtis Means se narodil loni ve městě Birmingham ve státě Alabama a vážil pouhých 420 gramů. Lékaři mu dávali šanci na přežití kolem jednoho procenta, nyní Guinnessova kniha rekordů potvrdila, že jde o nejpředčasněji narozené dítě na světě, které přežilo. Curtisův zdravotní stav je podle lékařů dobrý, i když zatím potřebuje doplňkový kyslík a výživovou trubici.
11. 11. 2021|

Bleskové záplavy v Alabamě zabily čtyři lidi, mnoho dalších muselo být zachráněno z aut

Silný déšť nedaleko města Birmingham v americkém státě Alabama způsobil bleskové záplavy, které si podle agentury AP vyžádaly život nejméně čtyř lidí včetně dítěte. Kvůli povodni bylo mimo jiné uzavřeno několik silnic, do řady okresů byly vyslány záchranné týmy, informovala agentura Reuters.
8. 10. 2021|