Ve Švýcarsku zatkli několik lidí kvůli „sebevražedné kapsli“

Švýcarsko poprvé využilo speciální sebevražednou kapsli (zdroj: ČT24)

Švýcarské úřady na začátku tohoto týdne zatkly několik lidí, kteří podle prokuratury napomáhali k dokonání sebevraždy prostřednictvím nelegálního zařízení. To bylo ve Švýcarsku, které asistované umírání legalizovalo jako první na světě a poskytnutí pomoci a prostředků k umírání je v něm v souladu se zákonem, nasazeno vůbec poprvé a jeho propagátoři hovoří o poklidném odchodu ze života. Podle kritiků jde ale mimo jiné o spornou, nedostatečně popsanou a potenciálně trýznivou metodu umírání.

Podle poslankyně švýcarského federálního parlamentu Elisabeth Baumeové-Schneiderové legální asistovaná sebevražda ve Švýcarsku musí splňovat zejména dva lékařské a etické požadavky, a to aspekt vlastního rozhodnutí a samostatnosti na konci života. „Stejně jako schopnost vlastního úsudku osoby, která si přeje zemřít. Ty jsou ústřední,“ dodala.

Alpská konfederace zároveň tyto principy formuluje velmi úzce a přesně, a tak mimo jiné zakazují zapojení další strany – jmenovitě v krocích, které přímo vedou k úmrtí. Právě tato pravidla měla být podle švýcarské prokuratury porušena v případě úmrtí zahraniční klientky v kantonu Schaffhausen.

„Trestný čin, který vyšetřujeme primárně, je (porušení) článku 115 trestního zákoníku: podněcování a napomáhání k sebevraždě,“ sdělil vedoucí státního zastupitelství švýcarského kantonu Schaffhausen Peter Sticher.

„Ve Švýcarsku není dovolena eutanazie a není tam dovolena ani asistovaná sebevražda v rámci zdravotní péče,“ upozornil přednosta ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marek Vácha. Zhruba od začátku čtyřicátých let je podle něj možné provozovat asistovanou sebevraždu s tím, že existuje několik společností, které dávají poradenství a prostředky, jak sebevraždu provést. V zemi se kvůli tomu rozmáhá takzvaný „sebevražedný turismus“.

Sarkofág s dusíkem

Police nyní zatkla hned několik osob, které umožnily sebevraždu v zařízení, které připomíná kokpit letadla. Přístroj je vybavený lůžkem a má uvnitř tlačítko, jímž se do interiéru vpouští dusík. Tento plyn vytlačí vzduch a člověk se v jeho nitru udusí. V kauze, která přitáhla pozornost k lesní usedlosti ve švýcarském Merishausenu, je to vůbec poprvé, kdy byla tato přenosná plynová komora k sebevraždě použita.

„Ten sarkofág skutečně vzniká jako nápad jedince, nemá nic společného se zdravotní péčí, ani v Austrálii, ani ve Švýcarsku. Je to 3D tiskárna a nápad jednoho člověka, tak je potřeba se na to dívat,“ upozornil Vácha.

Dusík byl poprvé k popravě použit na začátku roku v americkém státě Alabama. Kritici ji označovali za příliš krutou, ale vězeňská správa argumentovala tím, že odsouzený upadne do kómatu a muka necítí. Poprava podle očitých svědků však vypadala jinak.

„Nebyl to někdo, kdo by do třiceti sekund upadl do bezvědomí. To, co jsme viděli, byly minuty, ve kterých někdo zápasil o svůj život. A v (popravčí) místnosti jsme viděli vězeňské zřízence, kteří byli viditelně zaskočeni tím, jak špatně se ta věc vyvinula,“ popsal Jeff Hood, kněz starokatolické církve a duchovní průvodce odsouzeného Kennetha Smithe.

Bez etického i medicínského základu

Takzvaná dusíková hypoxie se do té doby používala jen při porážkách hospodářských zvířat. Pochybnosti vyvolávalo zejména to, že její účinky na lidský organismus nebyly dostatečně popsány. Její nasazení při popravě v Alabamě nahradilo rovněž sporné a nedostatkové injekce s jedem.

„Byla to už pátá exekuce, které jsem byl v Alabamě svědkem, a nikdy jsem neviděl tak drastickou reakci (organismu) na popravu,“ řekl reportér Lee Hedgepeth.

Pitevní protokol popraveného někteří odborníci v USA označili za znepokojivý, dusíkovou hypoxií jsou nyní zjevně znepokojené i švýcarské úřady. Země, která jako první na světě zpřístupnila asistovanou sebevraždu, použití plynového přístroje nikdy neautorizovala. Jeho propagátory dlouho před premiérovým nasazením varovala. Mimo jiné s tím, že projekt postrádá relevantní etický i medicínský základ.