TÉMA

Venkov

Venkov a město jako „dva vesmíry“. Volební výsledky se tradičně liší napříč Slovenskem

Tradičně velké rozdíly ve volebních výsledcích vykazují hlasy z venkova a měst. To dokládají i výsledky z loňských parlamentních voleb, kdy ve větších městech vítězila hlavně současná opoziční strana Progresívne Slovensko. Naopak v menších obvodech triumfovaly vládní strany. S podporovateli odlišných politických proudů natáčel na Slovensku štáb ČT.
23. 3. 2024|

Stát vyčlenil téměř padesát milionů na další pomoc vesnickým obchůdkům

Venkovské obchody mohou už potřetí požádat o příspěvek na provoz. Ministerstvo průmyslu letos vyčlenilo přes 49 milionů korun na jejich podporu. Každá prodejna, která splní podmínky, může získat až 130 tisíc korun. Dotační titul Obchůdek je zatím schválený do roku 2025. Ministerstvo průmyslu navrhlo ho prodloužit o dalších pět let. Programy se do něj mohou hlásit do 15. dubna.
21. 1. 2024|

Lidé věřili, že má magickou moc. Dnes je cukroví oblíbenou vánoční pochoutkou

Tvary, různé suroviny a nespočet druhů jsou nejčastěji dochovanými tradicemi při pečení cukroví. Dospělí i děti si Vánoce bez něj neumí představit. Dříve lidé věřili, že má magickou moc, která ochrání rodinu i obydlí před temnými silami. Na stůl pokládali všechno, co si přáli mít v úrodě následující rok, ať už to bylo pečivo z bílé a žitné mouky, sušené ovoce, houby a ořechy, které měly zajistit plodnost a hojnost. Dnes jsou to vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky nebo třeba vosí hnízda, která na vánočním stole nesmí chybět.
24. 12. 2023|

V jižních Čechách je málo pediatrů. Najít náhradu v Třeboni trvalo sedm let

V Česku je stále více pediatrů v důchodovém věku, náhrada za ně však chybí. Například na Jindřichohradecku ukončí v tomto roce svou praxi dva lékaři pro děti – v Suchdolu nad Lužnicí a v Třeboni. Zatímco sedmaosmdesátiletý uznávaný pediatr Miloš Velemínský náhradu za sebe našel, jeho kolegyni v příhraničí se to nepodařilo.
25. 10. 2023|

Titul Vesnice roku 2023 získala Ostrožská Lhota ze Zlínského kraje

Vesnicí roku 2023 České republiky se stala Ostrožská Lhota z Uherskohradišťska ve Zlínském kraji. Na druhém místě skončila obec Hrádek z Frýdecko-Místecka v Moravskoslezském kraji, třetí příčku obsadila Dolní Poustevna z Děčínska v Ústeckém kraji. Hodnoticí komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů krajských kol. Letošního 27. ročníku soutěže se zúčastnilo 175 obcí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:40|

Potravinářská inspekce nařídila zavřít samovýčep, prý porušoval zákon. Provozovatelé se bouří

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v polovině měsíce zakázala provoz samovýčepu v Rakové u Konice na Prostějovsku. Vysvětlila to tím, že zákon nedovoluje prodej alkoholu z automatu. Čtečka občanských průkazů, která brání tomu, aby si pivo načepovali mladiství, inspekci nestačila. Problém proto mohou mít i další podobná zařízení.
27. 8. 2023|

Většinu obcí ve Zlínském kraji trápí vylidňování, Modrá ale místo pro další rodiny už nemá

Spoustu obcí a menších měst v Česku trápí vylidňování. Lidé se stěhují za prací do velkých měst, do své rodné obce se už často nevrátí. Zlínský kraj to chce zvrátit, spolupracovat by na tom chtěl i se zlínskou Univerzitou Tomáše Bati. Opačná situace panuje v obci Modrá na Uherskohradišťsku, kam naopak mladé rodiny chtějí, ale Modrá není „nafukovací“. Situaci v obci zmapoval pořad SeČTeno.
4. 8. 2023|

Zahrádky i dětská hřiště musí pryč. Čína potřebuje zemědělskou půdu

Čínská společnost prochází největší změnou za posledních dvacet let. Zatímco dřív politika nařizovala lidem, aby se z venkova stěhovali do městských aglomerací a zemědělskou půdu měnili v lesy, teď je to naopak. Úřady zabírají pozemky, kácejí stromy a mění je v pole. Cílem Pekingu je zvýšit potravinovou bezpečnost kvůli geopolitickému napětí a válce na Ukrajině.
4. 8. 2023|

Obce chtějí zastavit vylidňování venkova. Nabízejí výhodné bydlení, staví školky, otevírají obchody

Vesnice chtějí přilákat mladé lidi a zbrzdit úbytek obyvatel. Například Horní Bečva na Vsetínsku chce výhradně na vlastní náklady postavit dvaapadesát bytů. Domy mají stát do dvou let. Některým obcím už se na výhodné bydlení mladé rodiny nalákat podařilo. Nárůst počtu obyvatel hlásí například Zaječí na Břeclavsku nebo Dambořice na Hodonínsku.
16. 6. 2023|

Lékaři jsou ochotni jít na venkov, stát jim ale musí připravit podmínky, poukazuje odborná společnost

Lékařská společnost by chtěla, aby stát nastavil podmínky, které by umožnily praktickým lékařům snáze žít a ordinovat na venkově. Podle průzkumu mezi mediky a mladými praktiky je mezi nimi o práci mimo města zájem, obávají se však mimo jiné nedostatečných podmínek pro profesní rozvoj, další vzdělávání i rodinný život. Podle Davida Halaty ze Společnosti všeobecného lékařství by pomohl nový systém krajských školitelů nebo krátkodobé stáže na venkově, lékaři by také ocenili rozšíření sdílených praxí a částečných úvazků. Jen podle VZP nyní chybí lékař ve více než padesáti obcích.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 20:19|

Japonskou vesnici zaplnili hadroví panáci, ostrovní stát trápí úbytek obyvatelstva

Japonsko, třetí největší ekonomiku světa, ohrožuje stárnutí a úbytek obyvatel. Podle odhadů klesne do roku 2050 jejich počet pod sto milionů, to je o pětadvacet milionů méně než dnes. Třetina je starších pětašedesáti let a rodí se méně dětí než dřív. Úbytek pociťuje zejména venkov, z něhož se lidé stěhují do měst. Mnoha komunitám hrozí zánik.
5. 5. 2023|

Obce trápí mizející služby, zejména obchody. Podle Síkely může pomoci dotační program

Mezi největší problémy obcí v Česku patří potřeba zachování služeb – a to hlavně na venkově, shodují se zástupci Sdružení místních samospráv, kteří za účasti některých členů vlády jednají v Pardubicích. Podle předsedkyně sdružení Elišky Olšákové obce volají především po tom, aby v nich zůstali lékaři nebo třeba obchody. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) už informoval, že pomůže dotační program Obchůdek 21+, který by mohl dotačně podporovat hybridní prodejny na vesnicích.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 15:02|

Hlad vydržíme, zimu ne. Obyvatelé zničených tureckých vesnic stále čekají na obytné kontejnery

Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 42 tisíc. I po deseti dnech se z trosek podařilo vyprostit několik přeživších. Bezpočet rodin ale stále své příbuzné pohřešuje. Kromě zničených měst jsou následky zemětřesení zřejmé i na chudém tureckém venkově. Tamní obyvatelstvo katastrofa připravila i o to málo, co ještě měli.
16. 2. 2023|

Prodejny potravin na vesnicích kvůli cenám energií končí. Nyní mohou žádat o dotaci

Z venkova dál mizí obchody s potravinami. Nejčastějším důvodem jsou rostoucí ceny energií a nižší zájem zákazníků. Některé prodejny jsou ztrátové dlouhodobě. Obce i kraje se je snaží podporovat, aby místní nemuseli kvůli základnímu zboží cestovat kilometry daleko. Pomáhat těm nejmenším prodejnám teď má i dotační program Obchůdek 2021+. Stát na něj vyčlenil přes padesát milionů.
23. 1. 2023|

Francouzi budou protestovat proti poklesu životní úrovně. Ta se propadá nejvíc na venkově

Francouzi se ve čtvrtek chystají stávkovat. Vadí jim důchodová reforma a propad životní úrovně. Ten je znát hlavně na venkově, kde končí mnohé obchody, často jediné v obci.
18. 1. 2023|

Ukrajinci se musejí potýkat s výpadky proudu. Putin chce, abychom pomřeli, říká Klyčko

Kavárna paní Alyony se na jaře stala prvním podnikem, který v Buče hned po osvobození ukrajinskými silami otevřel. Chtěli tu co nejdříve zapomenout na hrůzy, které se odehrály pár bloků odsud. Několik měsíců se to dařilo, než Rusko vystupňovalo útoky na elektrárny, teplárny a rozvodné sítě. Do klidu je znovu daleko. Topení nefunguje, i hodiny denně teď musí vydržet bez elektřiny ze sítě. Bez přístupu k elektřině je aktuálně podle ukrajinského prezidenta Zelenského asi pět milionů Ukrajinců.
9. 11. 2022|

Venkovským fotbalovým klubům chybějí hráči i peníze, zachránit je často může jen sloučení

Po letní pauze ožila fotbalová hřiště a začaly soutěže, včetně těch nejnižších – okresních přeborů. Venkovské kluby překonaly zákaz covidové činnosti, teď ale čelí další hrozbě, růstu cen za energie. Kvůli nedostatku hráčů i peněz se začaly oddíly slučovat.
8. 8. 2022|
Doporučujeme

Oteplení planety můžeme maximálně zpomalit, říká klimatolog Halenka

Oteplování planety se v nejbližších desetiletích zřejmě zastavit nepodaří. V Interview ČT24 to řekl klimatolog z katedry fyziky atmosféry na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy Tomáš Halenka. Míní však, že každý člověk může přispět k tomu, aby se globální oteplování alespoň zpomalilo. Myslí si také, že i města při plánu budování veřejného prostoru by na vyšší teploty měla pamatovat a vysazovat více zeleně či se zbavit tmavých ploch.
4. 8. 2022|

Po pětileté pauze se v Hluku konala Jízda králů

Hlukem projela Jízda králů. Místo tradiční tříleté pauzy se uskutečnila po pěti letech a dvanáctiletý král Marek Šuránek čekal na svoji příležitost dva roky. Odklad tradice, která je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO, způsobila pandemie covidu.
3. 7. 2022|

30 let zpět: Plány staronových vlastníků půdy

Třetina obyvatel Česka a Slovenska se po více než čtyři dekády trvající pauze může ujmout vlastnického práva nad svou půdou. Ukázal to průzkum Institutu pro výzkum veřejného mínění. O návracení půdy měly zájem tři čtvrtiny dotazovaných, o rok předtím to byla pouhá polovina.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 5. 2022|

Popularita Putina po zahájení války přesáhla u Rusů osmdesát procent. Dopad sankcí může situaci změnit

Ruského prezidenta Vladimira Putina a jím rozpoutaný konflikt na Ukrajině podporuje podle dvou průzkumů více než 80 procent Rusů. Rekordní počty zjistilo nejenom státní Všeruské centrum pro výzkum veřejného mínění, potvrdilo je také nezávislé Analytické centrum Levada. Kvůli kremelské propagandě a umlčeným nezávislým médiím je tak pro většinu Rusů invaze na Ukrajinu tím, co tvrdí Kreml, tedy osvobozeneckou válkou proti nacistickému ukrajinskému režimu.
10. 4. 2022|

Obce, které vznikly po oddělení od Libavé, nabízejí levné parcely. Zájemce překvapuje špatná dostupnost

Do obcí, které se v roce 2016 oddělily od vojenského újezdu Libavá na Olomoucku, se chtějí stěhovat noví obyvatelé. Důvodem jsou zejména nižší ceny stavebních parcel než v okolí velkých měst v kraji. Jsou tu však i nevýhody – například horší dostupnost lékařské péče nebo málo pracovních míst. Mladé obce se sice postupně mění, dohnat zkušenosti nebo tradice jiných vesnic se ale často nedaří.
10. 2. 2022|

Taliban poprvé od převzetí moci v Afghánistánu jednal v Evropě

Delegace afghánského vládnoucího islamistického hnutí Taliban vedla první oficiální jednání v Evropě od srpnového převzetí moci v Afghánistánu. Setkání za zavřenými dveřmi se konala v hotelu v horách nad norskou metropolí Oslo. Třídenní rozhovory, které se mají zabývat především zmírněním humanitární krize v zemi, začaly v neděli přímým setkáním mezi zástupci Talibanu a občanské společnosti.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:12|

30 let zpět: Potravinová konkurence na venkově

Počátkem roku 1992 nebyly rozdílné ceny v obchodech ničím novým. Přesto se konkurence teprve ustalovala. Státnímu podniku Jednota začali přetahovat zákazníky soukromí prodejci potravin. Jak se jim to dařilo v menších obcích, zjišťovala redakce v severních Čechách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 1. 2022|