Stát vyčlenil téměř padesát milionů na další pomoc vesnickým obchůdkům

Události: Dotace pro obchody (zdroj: ČT24)

Venkovské obchody mohou už potřetí požádat o příspěvek na provoz. Ministerstvo průmyslu letos vyčlenilo přes 49 milionů korun na jejich podporu. Každá prodejna, která splní podmínky, může získat až 130 tisíc korun. Dotační titul Obchůdek je zatím schválený do roku 2025. Ministerstvo průmyslu navrhlo ho prodloužit o dalších pět let. Programy se do něj mohou hlásit do 15. dubna.

Příspěvek by pomohl třeba v Kejžlici u Humpolce. Nenakupují tam jen místní, ale i lidé, kteří obcí projíždějí – prodává totiž i rychlé občerstvení. Iveta Kolčavová, která ho vede, doufá, že na letošní podporu dosáhne.

„Funguji díky obci, která mi opravdu pomáhá, tak vyřídí i dotace,“ říká.

Dotace už pomohly třeba v Nesměni na Českobudějovicku. Tamní je prodejna spojená s kavárnou.

„Je tu mnoho starých lidí, kteří nejsou mobilní, nemají auto,“ říká starosta Ločenic Jaroslav Bína (nezař.). „Pořád jsou rádi, když se setkají, nakoupí si a poklábosí tady ráno.“

Podobně je to v Kunraticích na Liberecku. Obchod se smíšeným zbožím je pro řadu místních jedinou možností, kam zajít. Dotace na provoz tam využívají už dva roky, s jejich vyřizováním pomáhá starosta. Díky příspěvku koupili nové vybavení i bezhotovostní terminál.