TÉMA

Mobilní data

Zaměřujeme se teď spíš na podporu menších virtuálních operátorů, říká nový šéf ČTÚ

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert znovu řekl, že nepovažuje za pravděpodobné, že by v dohledné době přišel do Česka čtvrtý operátor. Důvodem je podle něj velikost trhu, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Úřad se proto podle Eberta v současné době zaměřuje spíše na podporu menších virtuálních operátorů, kteří mohou fungovat jako alternativa nabídky mobilních služeb. Telekomunikační analytik Ondřej Malý pak zmínil, že politici a ČTÚ by podle něj měli pro další roky spíše než cenu pro spotřebitele řešit jednodušší výstavbu infrastruktury a sítí.
26. 2. 2023|

Ceny volání a mobilních dat v Česku zůstávají podle NKÚ jedny z nejvyšších v Evropě

Ceny volání a mobilních dat v Česku zůstávají podle Nejvyššího kontrolního úřadu jedny z nejvyšších v Evropě. NKÚ prověrce podrobil činnost Českého telekomunikačního úřadu a zaměřil se na to, jak v letech 2018 až 2022 nakládal s financemi a majetkem státu. Podle kontrolorů se ČTÚ dopustil porušení rozpočtové kázně ve výši 4,7 milionu korun. S tím regulátor nesouhlasí, vysoké ceny volání a mobilních dat nerozporuje.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 15:31|

ČTÚ se vzdal záměru dočasné regulace cen v oblasti mobilních dat

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ustoupil od svého záměru dočasně regulovat ceny na velkoobchodním trhu mobilních dat. Proti regulaci spočívající v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory se postavila Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O nevydání chystaného opatření obecné povahy rozhodla rada ČTÚ tento týden ve čtvrtek poměrem hlasů tři ku dvěma.
8. 4. 2022|

Byl to souboj dinosaurů a vizionářů, popisuje informatik Zlatuška počátky internetu v Československu

Vysoké tarify, chybějící infrastruktura a spory o to, zda univerzity potřebují být on-line, doprovázely v devadesátých letech počátky internetu v Československu a posléze i v samostatném Česku. Že lidé upřednostňovali Seznam před Googlem, byl podobný zázrak, jako že dali přednost Kofole před Coca Colou, míní spisovatel a zakladatel prvního českého ryze internetového deníku a Neviditelný pes Ondřej Neff. Odborníci ale i dnes upozorňují na drahá data.
13. 2. 2022|

Telekomunikační úřad chystá regulaci trhu mobilních dat, důvodem je omezená konkurence

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se chystá příští rok regulovat trh mobilních dat. Shledal na něm omezenou konkurenci. Hodlá proto O2, T-Mobilu a Vodafonu uložit povinnost umožnit přístup k jejich velkoobchodním mobilním službám virtuálním operátorům za regulovanou cenu. Uvedli to zástupci úřadu. Pravidla by platila po notifikaci Evropskou komisí. Ta by měla být hotova do poloviny příštího roku. Operátoři s výsledky analýzy úřadu nesouhlasí. Podle nich nereflektuje nejnovější vývoj na trhu.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 14:30|

168 hodin: Češi mají stále jedny z nejdražších mobilních dat. Čtvrtý operátor v nedohlednu

Mobilní data patří v Česku stále mezi nejdražší v Evropě. Situaci nezměnila ani aukce kmitočtů z loňského podzimu. Levnější tarify přitom před dvěma lety sliboval premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Reportáž pro pořad 168 hodin připravili Václav Crhonek a David Sebíně.
13. 9. 2021|

Objem přenesených mobilních dat stoupl až o polovinu. Za nárůstem stojí on-line výuka, home office i hry

Lidé v době pandemie používají až o polovinu více dat a také častěji telefonují. Česká televize oslovila všechny tři největší operátory. Potvrdili, že objem přenesených dat byl říjnu i listopadu až o polovinu větší oproti běžnému měsíci tohoto roku. Za nárůstem je nejen práce a výuka z domova, ale také streamovací platformy a hraní her on-line.
2. 12. 2020|

Všichni operátoři napadli vypsanou aukci kmitočtů pro 5G

Všichni tři tuzemští mobilní operátoři už oficiálně napadli podmínky aukce kmitočtů pro rychlé sítě 5G. Po O2, která podala stížnost k Evropské komisi v červenci, zažaloval Český telekomunikační úřad (ČTÚ) u Městského soudu v Praze Vodafone i T-Mobile.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 13:16|

Češi na Štědrý den rekordně využívali mobilní data

Češi o Štědrém dnu mnohem více využívali sociální sítě a e-mail. Dokládá to meziroční růst přenosu dat o mnoho desítek procent na rekordní hodnoty, který vyplývá z informací operátorů. Lidé také volali mírně více než loni, odeslali ale méně SMS.
25. 12. 2019|

Vodafone nabídne neomezená mobilní data. Podmínkou je ale více SIM karet a pořízení pevného připojení

Mobilní operátor Vodafone nabídne od čtvrtka nové tarify s nabídkou neomezených mobilních dat. Podmínkou je objednání pevného připojení Na doma a pořízení služby nejméně pro dva členy domácnosti, nejlevnější nabídka tak vyjde na necelých 2400 korun. V pondělí představil svou nabídku konkurenční T-Mobile.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 20:21|

Neomezená data konečně v Česku. Ale jenom pro zákazníky T-Mobilu a pouze na prázdniny

Operátor T-Mobile nabídne v létě jako první na českém trhu neomezené stahování dat. Do konce srpna si budou moci uživatelé opakovaně aktivovat bezplatný balíček, který umožní během 30 dnů využívat mobilní data bez limitu.
17. 6. 2019|

ČTÚ: Češi mají vyšší ceny za mobilní data kvůli malé konkurenci

Ceníkové platby za mobilní datové služby jsou pro rezidenty na českém trhu vyšší, než jaké by byly na trhu s plně rozvinutou konkurencí. Konstatuje to analýza Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), která prošla připomínkovým řízením a kterou regulátor odešle k notifikaci Evropské komisi.
14. 6. 2019|
Události komentáře

Havlíček: Data musíme zlevnit. Začneme na tom pracovat okamžitě

Marta Nováková na ministerstvu průmyslu a obchodu neselhala, je přesvědčen její premiérem navržený nástupce Karel Havlíček. Upřednostnila však podle něj témata méně viditelná, podle Havlíčka možná ne ta nejdůležitější. On sám může stavět na dobrém vztahu s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) i na dosavadním působení ve vedení vládní rady pro výzkum. Rozhovor s Karlem Havlíčkem vedl v Událostech, komentářích Michal Kubal.
11. 4. 2019|

Hledá se cesta, jak snížit ceny mobilních služeb. ČTÚ musí být aktivnější, míní Babiš

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) musí víc využívat své kompetence k nápravě situace na trhu s mobilními službami. Na Twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). S vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou se shodl na potřebě větší regulace v této oblasti, která by měla podle premiéra zvýšit konkurenci a snížit ceny i pro spotřebitele. Babiš to uvedl po schůzce s předsedou Asociace českých virtuálních operátorů Pavlem Humpolíkem.
27. 3. 2019Aktualizováno27. 3. 2019, 15:59|

Neuvěřitelné, postrádá to smysl. Babiš kritizuje dokument o cenách mobilních dat, který si vyžádal

Premiér Andrej Babiš (ANO) zkritizoval dokument o reálných cenách mobilních dat, který mu dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Obsah šestistránkové prezentace označil za neuvěřitelný, chybí v ní podle něj základní údaje. O ně požádal v polovině března v rámci „tlaku na levnější data,“ jak své tažení označil. Mluvčí asociace Jiří Grund řekl, že premiér asi zapomněl, že stát financuje Český telekomunikační úřad, který má údaje o cenách k dispozici.
26. 3. 2019Aktualizováno26. 3. 2019, 19:38|

Babiš dostane od operátorů údaje o reálných cenách mobilních dat. Předložit je mají do týdne

Mobilní operátoři mají do týdne dodat premiérovi Andreji Babišovi (ANO) reálné údaje o tom, za jaké ceny využívají Češi mobilní data. Babiš to uvedl po úterní schůzce s generálními řediteli T-Mobilu, O2 a Vodafonu na Twitteru. Operátoři mu podle ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda dodají údaje o vývoji reálných cen za posledních několik let.
12. 3. 2019|
Trendy Česka

Pro zlepšení podmínek na trhu mobilních operátorů nedělá stát dost, myslí si většina Čechů

Téma mobilních operátorů nedávno rozvířilo tvrzení ministryně Marty Novákové (za ANO), že by mobilní data byla levnější, kdyby je lidé víc využívali. Podle průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi je ve svém telefonu používá zhruba polovina zákazníků. Většina lidí si ovšem myslí, že stát nepodniká dostatek kroků, aby se podmínky pro zákazníky mobilních operátorů zlepšily. Podle předsedy Rady ČTÚ Jaromíra Nováka by mohl telekomunikační úřad začít regulovat mobilní trh.
10. 3. 2019Aktualizováno10. 3. 2019, 15:53|
Newsroom ČT24

Blokování novinářů na Twitteru si neumím představit, říká mluvčí BIS Šticha

Díky kauze s drahými mobilními daty k sobě nedávno nepřitáhla pozornost jen ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), ale i její mluvčí Milan Řepka. A to ve chvíli, kdy vstoupil do rozhovoru šéfky resortu a reportéra České televize. Později Řepka téhož novináře, ještě s jedním dalším, zablokoval na svém twitterovém účtu. Ojedinělý případ, nebo ukázka proměny profese mluvčího? Tématu, jak by se k sobě měli tiskoví mluvčí a novináři chovat na sociálních sítích, se věnoval nedělní Newsroom ČT24. Hostem byl mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha.
3. 3. 2019|
Interview ČT24

Rychlejší změnou čísla se lidé stanou pro mobilní operátory váženějšími zákazníky, soudí vládní zmocněnec Dzurilla

Od zkrácení doby pro převedení čísla při změně mobilního operátora a od změny u poplatku za předčasné ukončení smlouvy si vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla slibuje vyšší konkurenci mezi operátory. Řekl to v pořadu Interview ČT24. Uvedené změny jsou součástí návrhu novely, který ve středu schválila vláda.
2. 3. 2019|

Dva dny místo deseti. Vláda podpořila zkrácení doby převedení čísla při změně operátora

Návrh změny zákona, který má přinést zkrácení doby převedení čísla při změně mobilního operátora na dva dny místo deseti, schválila ve středu vláda. Novela počítá také s tím, že v případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících trvání smlouvy nehradili nic.
27. 2. 2019|

Navrhnu rychlejší ukončení smlouvy s operátorem, slibuje Babiš. Piráti považují jeho návrh za „vykrádání témat“

Premiér Andrej Babiš (ANO) předloží novelu, podle které by zákazník mohl ukončit smlouvu s operátorem do dvou dnů místo deseti. Po třech měsících trvání smlouvy by také zákazník neplatil žádnou pokutu za její vypovězení. Se zástupci operátorů se premiér sejde 12. března. Ve středu také chce návrhy předložit na vládě.
26. 2. 2019Aktualizováno26. 2. 2019, 22:53|
168 HODIN

Ministryně Nováková svou tezi o mobilních datech použila v rozhovoru pro 168 hodin několikrát

Slova ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO) o mobilních datech pro pořad České televize 168 hodin vysílaný 17. února vyvolala silnou reakci veřejnosti. Ministryně před týdnem tvrdila, že mobilní data jsou v Česku tak drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat. Kdyby si je prý kupovali, operátor by víc vydělal a data by zlevnil. Druhá reportáž přináší další výroky ministryně, které se do původního příspěvku nevešly, a objasňuje okolnosti jejího vzniku. Podle Novákové byla totiž její slova vytržena z kontextu.
25. 2. 2019|