TÉMA

Česká pirátská strana

Pražští radní změnili pravidla pro přidělení městského bytu. Kritizuje je opozice i koaliční Piráti
Praha má nová pravidla pro přidělování městských nájemních bytů, která v minulých měsících čelila kritice ze strany nevládních organizací, opoziční Prahy Sobě či koaličních Pirátů. Nové znění pravidel schválili městští radní, nepodpořili je však členové rady za Piráty. Dokument oproti původnímu návrhu ponechává bodový systém pro byty určené lidem v sociální tísni, jejichž přidělování přejde z magistrátního odboru pod Centrum sociálních služeb Praha (CSSP).
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 15:52|
Problémy s ubytováním ukrajinských uprchlíků zatím nejsou, shodli se někteří hejtmani
Konec podpory ubytování ukrajinským uprchlíkům nepřinesl takovou krizi, jaká byla očekávána, shodli se hejtmani Plzeňského, Pardubického a Jihomoravského kraje. Západočeský hejtman Rudolf Špoták (Piráti), východočeský Martin Netolický (Socdem) a jihomoravský Jan Grolich (KDU-ČSL) ocenili dostatečnou připravenost krajů na možné problémy s ubytováním ukrajinských válečných uprchlíků. O problematice hovořili v pořadu Události, komentáře.
5. 7. 2023|Matěj Lucovič
Ruska se bát nemusíme, demokratické společenství je silnější, řekl Pavel na bezpečnostní konferenci
„Nemáme důvod bát se ruských hrozeb. Jako společenství demokratických zemí jsme hodnotově, občansky, ale také hospodářsky a vojensky silnější,“ prohlásil prezident Petr Pavel na úterní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Obavu má prezident jen z únavy západních zemí z dlouhé války, která může přinést nejednotnost, na což dle něj spoléhá ruský vládce Vladimir Putin. Na konferenci vystoupil také premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého je Moskva ochotná na Ukrajině překročit všechny meze.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 14:27|Matěj Lucovič
Blažek podle usnesení Pirátů ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát
Pavel Blažek (ODS) ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády, usnesli se v on-line hlasování Piráti. Předseda strany Ivan Bartoš chce situaci prodiskutovat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Usnesení reaguje na možný střet zájmů ministra spravedlnosti ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně. O možných variantách postupu hlasovalo 514 členů Pirátů, pro přijetí usnesení se vyslovilo 369 z nich. Blažek upozornil, že nedůvěru mu on-line vyjádřila méně než třetina Pirátů s právem hlasovat. Zdůraznil naopak podporu své brněnské ODS.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 22:07|
Zúžená koalice v Hradci Králové pokračuje, podpoří ji přeběhlíci
Čtyři subjekty zúžené koalice v Hradci Králové uzavřely dodatek koaliční smlouvy a pokračují v čele města. Informovala o tom primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Program nechaly stejný. Většinu v zastupitelstvu zúžené koalici zajistí tři zastupitelé zvolení za jiné subjekty. Podpisy k dodatku podle primátorky připojí všech 21 zastupitelů stojících na straně koalice. Zastupitelstvo má 37 členů, většina je 19 hlasů.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 20:27|
Nový pražský primátor Svoboda si nechá poslanecký mandát. Ostatních funkcí se plánuje vzdát
Kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda (ODS) chce po svém zvolení do čela metropole zůstat řadovým poslancem. Své funkce ve sněmovních výborech dá k dispozici, odstoupit chce také z místa přednosty gynekologické kliniky. Rezignuje i na členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny.
14. 2. 2023|Matěj Lucovič
Nenecháme Ukrajinu zmrznout, ujistil Lipavský. Podle Kovaříka poroste i podpora nevojenské oblasti
Zpráva z Bukurešti z jednání ministrů zahraničních věcí členských států NATO je jasná: nesmíme nechat Ukrajinu zmrznout a zima nesmí být Putinovou zbraní, řekl v pořadu Události, komentáře ministr Jan Lipavský (Piráti). Podle europoslance Ondřeje Kovaříka (za ANO) lze očekávat, že EU i NATO budou reagovat na situaci na Ukrajině. Narůstat bude podle něj část podpory do nevojenské oblasti.
30. 11. 2022|vkl
Prezident se bude volit „jen“ klasicky. Korespondenční volbu už vláda nestihne prosadit
Možnost vybírat nového prezidenta i korespondenčně definitivně padá. Zákon, který by usnadnil hlasování Čechům v zahraničí, prosazuje vládní koalice, opozice je ale proti a hnutí  ANO i SPD ve sněmovně dávají najevo, že jsou připravena normu blokovat i dál. Do výběru nástupce Miloše Zemana v nejvyšší ústavní funkci už se celý legislativní proces reálně stihnout nedá.
8. 10. 2022|
Předvolební Olomouc: tématem je zchátralá tržnice i nový stadion
Vedení Olomouce složené ze čtyř stran bylo v končícím volebním období až na výjimky kompaktní a podařilo se mu i mírně snížit zadlužení města, které patří k největším v Česku. Navzdory plánům nicméně Olomouc rezignovala na dotažení nového parkovacího systému, nepodařila se ale ani slibovaná stavba nového zimního stadionu a druhé ledové plochy. Spolu s revitalizací zchátralé tržnice budou právě nedodělky z končícího volebního období tématy nadcházejících voleb a dalších čtyř let.
20. 9. 2022|Martin Laštůvka
Předvolební Zlín: na nové zastupitele čeká rekonstrukce Velkého kina i zimního stadionu
Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení zlínského zastupitelstva. Zatímco dosluhující vedení města zacílilo na parkování v centru a opravilo tržiště Pod Kaštany, rekonstrukci Velkého kina se zahájit nepodařilo – a na nové zastupitelstvo čeká i otázka zimního stadionu.
17. 9. 2022|Gabriela Netopilová Sluštíková
Předvolební Liberec: město získalo územní plán, na novou radu čeká rekonstrukce bazénu
V Liberci vládla v uplynulých čtyřech letech stabilní koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK), ANO a ODS. Za své největší úspěchy považuje nový územní plán, vybudování kanceláře městského architekta nebo opravu Liebiegova paláce. Bez rekonstrukce naopak stále zůstává městský bazén a noví zastupitelé se budou muset vyrovnat i s prudkým růstem cen energií, což se promítne do výdajů na školy či MHD.
17. 9. 2022|Barbora Silná
Kandidáti na brněnského primátora debatovali o řešení dopravní situace ve městě
Jedním z největších problémů města Brna je podle jeho obyvatel doprava. V průzkumu agentury Kantar pro ČT ji 93 procent respondentů označilo za zásadní či středně velký problém. Své vize pro řešení dopravní situace ve městě představili v předvolební debatě ČT lídři brněnských kandidátek: za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
15. 9. 2022|
Lídři kandidátek v brněnských komunálních volbách diskutovali o dostupném bydlení pro občany
Lídři kandidátek v Brně diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o tom, jak zlepšit dostupnost bydlení pro obyvatele města. Své návrhy představili za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
14. 9. 2022|rp
Kandidáti na brněnského primátora představili programové priority i pomoc podnikatelům s energiemi
Česká televize pokračuje v sérii debat před obecními volbami. Po té s ostravskými kandidáty na primátora se voličům představili lídři kandidátek v Brně. Své návrhy na fungování města, priority i parametry boje s energetickou krizí představili za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 22:22|
Současní i bývalí čeští politici posílají kondolence do Londýna
Čeští politici vyjadřují soustrast britské královské rodině po úmrtí královny Alžběty II. Prezident Miloš Zeman ocenil její celoživotní oddanost britské monarchii, podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) zase odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti a lidství. Premiéra Petra Fialu (ODS) zpráva o úmrtí panovnice hluboce zarmoutila.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 22:49|vkl
Pokud zmizí podpora Ukrajině, je ohrožena demokracie, varovali Lipavský a Mičánek
V podpoře Ukrajiny proti ruské vojenské agresi je třeba pokračovat, a to jednotně jak v rámci Česka, tak Evropské unie i širšího Západu. Shodli se na tom v Událostech, komentářích Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a brigádní generál v záloze František Mičánek. Ten dodal, že válka také poukázala na problémy v české armádě a nutnost zvýšení jejího financování.
25. 8. 2022|
Polčáka bych vyzval k rezignaci, řekl Bartoš. Kdyby byl sám v pozici Gazdíka, vzdal by se i poslaneckého mandátu
Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v Interview ČT24 uvedl, že jeho strana nechce odchod STAN z vlády kvůli kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Kdyby se však taková situace týkala Pirátů, europoslance Stanislava Polčáka (STAN), který měl kontakty na obviněného podnikatele Michala Redla, by vyzval k rezignaci. Podobně by uvažoval i v případě konce mandátu poslance a dosluhujícího ministra školství Petra Gazdíka (STAN).
23. 6. 2022|
Bydlení, uprchlická krize či stomatologové. Politici mají o tématech obecních voleb jasno
Do obecních voleb zbývá pět měsíců. Jednotlivé strany už začínají sestavovat kandidátky, na což mají čas do července, a debatují o podobě kampaní. Zaregistrovat je musí nejpozději 66 dnů před volbami. Jedním z hlavních témat voleb bude bydlení.
17. 4. 2022|
Úřady vymýšlejí, jak dosáhnout na anonymní firmy Putinových podporovatelů. Týká se to i golfového areálu u Prahy
Ministerstvo pro místní rozvoj chystá směrnice, které zabrání firmám oligarchů čerpat peníze z veřejných zakázek. Úřady zároveň hledají způsob, jak postihnout projekty lidí napojených na Putinův režim, třebaže se skrývají za anonymními společnostmi. Jde například o více než miliardovou investici ruských podnikatelů do stavby golfového areálu u Prahy.
12. 4. 2022|
Ministři připraví zvláštní sankční zákon. Vzniká i seznam lidí a firem, kterých se může týkat
Česká vláda reaguje na ruskou agresi na Ukrajině i tím, že hledá možnosti, jak vyvlastňovat některý ruský majetek či sestavuje vlastní sankční seznam. Ministři teď budou připravovat zvláštní zákon o národních sankcích. Prvotní seznam firem a lidí už existuje, státní orgány ale dohledávají další subjekty napojené na podporovatele Putinova režimu.
30. 3. 2022|
Po vrbětické kauze je část budov ruské ambasády prázdná. Radnice Prahy 6 chce, aby je využili ukrajinští uprchlíci
Radnice Prahy 6 chce, aby ruské velvyslanectví dalo k dispozici část rozlehlých a momentálně prázdných budov. Především školu, kterou ambasáda nevyužívá od vyhoštění části diplomatů po kauze výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích. Budova by nyní mohla sloužit k vyučování ukrajinských dětí.
17. 3. 2022|
Zájem Čechů o boj po boku Ukrajinců roste, uprchlíků do ČR dorazilo už sto tisíc
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli odpoledne oznámil, že počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do Česka kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na sto tisíc. Podle ministra převažují ženy, děti a lidé ve vyšším věku, cestují vlaky, autobusy i auty. Ministerstvo obrany eviduje 284 žádostí o zapojení se do ukrajinských ozbrojených sil, uvedla vedoucí tiskového oddělení resortu Jana Zechmeisterová. Osvědčila se i asistenční centra pro ukrajinské uprchlíky, například to v Praze jich odbavilo už přes deset tisíc.
6. 3. 2022Aktualizováno6. 3. 2022, 20:25|
Aplikaci Tečka Češi pořád využijí při cestování, jednou v ní možná najdou i jiná očkování
Jaký bude další osud aplikace Tečka poté, co vláda zrušila povinnost prokazovat se pomocí covidového certifikátu při vstupu do restaurací a dalších provozoven? Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že se bude hodit minimálně při cestování do zahraničí do zemí, kde je stále prokazování bezinfekčnosti vyžadováno. Je ale možné, že ji ministerstvo začne používat i pro jiné účely.
11. 2. 2022|daz
Piráti vypovědí v Plzeňském kraji koaliční smlouvu. Neporušili jsme ani čárku, zní z ODS
Piráti vypovědí koaliční smlouvu v Plzeňském kraji, kde koalici tvoří uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09. Rozhodli o tom v sobotu členové Pirátské strany. Vadí jim mimo jiné Roman Jurečko v představenstvu Klatovské nemocnice. Ten zdůvodnění Pirátů považuje za záminku. Náměstek plzeňské hejtmanky pro ekonomiku, investice a majetek Pavel Karpíšek (ODS) v reakci na prohlášení Pirátů řekl, že o nastalé situaci budou strany jednat. ODS a TOP 09 ale podle něj koaliční smlouvu neporušily.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 13:56|