TÉMA

Jesenicko

Silvestr je nejteplejší v historii měření. Ve středních Čechách a Praze bylo až 18,2 stupně

Přelom roku je letos mimořádně teplý. Leckde byl nejteplejší Silvestr v historii – rekordy nevydržely více než na dvou třetinách stanic, kde meteorologové měří teploty přes třicet let. Až osmnáctistupňovým maximům neodolal ani historický celorepublikový rekord pro poslední den roku, který byl z roku 1935. Oteplení doprovodil silný vítr. Na Sněžce naměřili meteorologové poryvy odpovídající síle orkánu, v části Slezska platí kvůli větru až do půlnoci výstraha. Protože také prší, je počasí velmi nepříznivé pro lyžaře. Některá střediska omezují provoz.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 17:16|

Do Orlických hor, Jeseníků i na jižní Moravu přišly velmi silné bouřky

Velmi silné bouřky s prudkými lijáky přišly v neděli do Orlických hor a Jeseníků, silně pršelo také na jižní Moravě v pásu přibližně od Třebíče po Vyškov. Hasiči kvůli prudkým bouřkám museli v neděli podvečer odčerpávat vodu v obcích Vlčice a Velká Kraš na Jesenicku. Meteorologové během dne vydali výstrahu, podle které hrozily silné bouřky ve východní části republiky až do sedmi hodin večer.
28. 8. 2022Aktualizováno28. 8. 2022, 22:20|

Opravená silnice zlepší dopravu mezi Jesenickem a Bruntálskem. Práce stály 80 milionů

Stavbaři dokončili opravu osmikilometrového úseku frekventované silnice z Bělé pod Pradědem směrem na Videlské sedlo, která je důležitou spojnicí Jesenicka a Bruntálska. Obce i podnikatelé si od toho slibují zlepšení dopravní dostupnosti a zvýšený příliv turistů zejména z Moravskoslezského kraje. Roční opravu horské silnice zkomplikovala letní povodeň, kdy museli poškozenou stavbu dělníci opravit.
10. 9. 2021|

Při požáru domu ve Vidnavě se zranili dva lidé, hořelo i v Hranicích

Při požáru v objektu sociálního bydlení ve Vidnavě na Jesenicku se ve středu časně ráno zranili obyvatel bytu a dobrovolný hasič. Obyvatel utrpěl zranění poté, co před plameny vyskočil z okna bytu. Oba zranění skončili v péči olomouckých záchranářů. Příčinu požáru i škodu vyšetřovatelé zjišťují. Hasiči ráno likvidovali také další požár, a to v azylovém domě v Hranicích-Slavíči. Evakuováno tam muselo být 23 lidí. Matka a dvě děti byly převezeny do nemocnice kvůli pozorování.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 13:08|

Škody za prosincové vichry vyčíslili energetici na téměř 10 milionů korun

Poničené vedení vysokého napětí, přetrhané dráty nebo zlomené stožáry – vichřice, která se na konci roku přehnala Českem, způsobila energetikům škody za témař 10 milionů korun. České televizi to potvrdili zástupci společností ČEZ a E.on, dvou největších tuzemských dodavatelů elektřiny. Větrná smršť lámala i stromy. Nejvíc zasaženy byly oblasti na Vysočině a Jesenicku.
14. 1. 2021|

Diamo chce zjistit, jaké jsou zásoby zlata na Jesenicku. Připravuje geologický průzkum

Státní podnik Diamo chce prozkoumat zásoby zlata na Jesenicku v oblasti Zlatých Hor. Už zahájil přípravu projektu geologických prací, ty by měly trvat tři roky. Projekt navazuje na rozhodnutí ministerstva životního prostředí a usnesení vlády o využití superstrategických surovin.
10. 9. 2020|

Začala oprava silnice přes Červenohorské sedlo. Dopravu řídí stavbaři i semafory

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí zahájilo opravu severní části silnice přes Červenohorské sedlo v Jeseníkách. Komunikace, jejíž nejvyšší bod leží 1013 metrů nad mořem, potřebuje po třinácti letech vyměnit asfaltový koberec. Řidiči se tak musí připravit na komplikace, které souvisí s frézováním stávajícího povrchu. Devítikilometrový úsek se bude opravovat postupně.
30. 9. 2019|

Ondřejovický potok má nově opravené koryto. Mělo by zabránit povodním

Novou protipovodňovou úpravu vybudovali dělníci na bezmála dvoukilometrovém úseku koryta Ondřejovického potoka u Zlatých Hor na Jesenicku, které před pěti lety poškodila přívalová povodeň. Oprava stála třináct milionů korun. V úterý to sdělil Miroslav Kahánek ze státního podniku Lesy České republiky.
19. 2. 2019|

Olomoucký kraj dá letos na paliativní péči téměř sedm milionů. Investovat chce i v příštích letech

Bezmála sedm milionů korun letos Olomoucký kraj rozdělí poskytovatelům paliativní péče o těžce nemocné a staré lidi na sklonku života. Tři nové dotační programy mají pomoci modernizovat dosud opomíjenou oblast sociálních služeb v Olomouckém kraji. V pondělí to uvedl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).
18. 2. 2019|